• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chocokebab i tajskie lody, czyli kulinaria na Jarmarku

Łukasz Stafiej
10 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Bloki do czekoladowego kebaba ważą po 10 kg. Porcja kosztuje od 11 zł.
  • Lody tajskie przygotowywane są na oczach klientów. Porcja kosztuje 10 zł.
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016

Na straganach Jarmarku św. Dominika wciąż królują golonki, kiełbasy i pajdy ze smalcem i to się pewnie nigdy nie zmieni. Coraz więcej pojawia się jednak gastronomicznych ciekawostek ze świata - w tym roku nowością jest czekoladowy kebab z Włoch i zamrażane przy kliencie tajskie lody.



- Być na jarmarku i nie zjeść kanapki ze smalcem to grzech - śmieje się Patrycja, która pracuje na straganie na ul. Pańskiej zobacz na mapie Gdańska. - Ludzie kupują bardzo chętnie, to prawdopodobnie wciąż najpopularniejsza przekąska na jarmarku. I bardzo sycąca. Ze zjedzeniem kromki XXL problem mają nawet rośli faceci.
Te największe pajdy krojone wzdłuż bochna chleba kosztują 12 zł. Ale wersję podstawową ze smalcem kupimy już za 5 zł. Za podsmażoną cebulkę, boczek i kiełbasę musi dopłacić 4 zł. Polskie smaki wciąż królują na jarmarcznych straganach: kiełbasy, opiekane ziemniaczki, golonki z kapustą i inne mięsiwa zjemy na przykład na końcu ul. Szerokiej zobacz na mapie Gdańska (obok Pańskiej, to największe zagłębie kulinarne na jarmarku). Ceny to około 10 zł za 100 g mięsa. Solidna porcja mięsa, kilka dodatków, a do tego piwo i 50 zł znika z portfela lekką ręką.

Na Szerokiej (pomiędzy ulicami Grobla I i Złotników zobacz na mapie Gdańska) w kulinariach można przebierać do woli. Rarytasy z Podlasia kuszą domowym podpiwkiem nalewanym z kija (2 zł) i naturalnymi wędlinami, w tym słoniną. Po sąsiedzku firma Winobranie.eu rozstawiła mobilny winebar, gdzie za 5 zł wypijemy kieliszek francuskiego lub włoskiego wina. Na brak klientów nie narzekają sprzedawcy na straganach z węgierskimi przysmakami. Na jednym ze stoisk Węgrzy sprzedają słodkie drożdżowe kominy w różnych posypkach, czyli popularne już od kilku sezonów kurtosze (10 zł). Na innym można znaleźć wytrawny langosz (10 zł).

- To smażony w głębokim oleju drożdżowy chleb z ziemniakami - tłumaczy sprzedawczyni Kasia. - Na Węgrzech langosz jest często jedzony na śniadanie z dodatkiem czosnku, śmietany i sera.
  • Pajda ze smalcem to wciąż najpopularniejsza przekąska.
  • Stoiska z kiełbasami, golonką i innymi daniami polskiej kuchni cieszą się niemalejącą popularnością.
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016

Smaków z jeszcze dalszego wschodu Europy (oraz Azji) spróbujemy na Pańskiej zobacz na mapie Gdańska. Stoją tutaj między innymi stragany z chałwą oraz klasyczną turecką słodkością - baklawą. Wszystkie ciastka przygotowane są przez Turków z firmy Ottomańska Pokusa. Wersji jest kilkanaście: z pistacjami, orzechami włoskimi, nerkowcami czy z polewą kawową. Uwaga, bo to bardzo słodka przekąska. Ceny od 5 zł do 7 zł za porcję.

- Mniej słodkie są arabskie wypieki - mówi Ismet Sarac. - Polecam spróbować gniazdek lub ciasteczek z kadaifu - krojonego jak makaron, niteczkowatego ciasta.
Na Pańskiej, vis-a-vis cukierni Muszelka zobacz na mapie Gdańska wzrok przyciąga stoisko z tajskimi lodami. To nowość tegorocznego jarmarku, która gromadzi niemałą widownię. Nic dziwnego, bo przygotowanie mrożonego deseru z Tajlandii jest widowiskowe. Chłopak pracujący przy maszynie jest uzbrojony w dwie szpachelki, którymi na specjalnej metalowej tafli ze szronem o temperaturze -35 stopni C miesza i rozdrabnia owoce i inne dodatki z masą mleczno-śmietanową. Klient wybiera dodatki, np. ciasteczka oreo, snickersa albo maliny czy banany i po średnio dwóch minutach otrzymuje kubeczek z lodami przyrządzonymi na jego oczach.

- Lody kosztują 10 zł. Nie jest to mało, ale porcja ma 250 g, a to odpowiednik trzech gałek - tłumaczy pracujący na stoisku Damian. - Smaki w ramach jednej porcji można łączyć. Na przykład oreo z bananem czy maliny z czekoladą.
  • Langosz - węgierska przekąska z serem, śmietaną i czosnkiem. Cena: 10 zł.
  • Mobilny bar z winem na ul. Szerokiej.
  • Słodkie kominy, czyli kurtosze na Jarmarku przygotowują m.in. Węgrzy.
  • Turecka baklawa od Ismeta Saraca z Ottomańskiej Pokusy.
  •  Jedzenie na Jarmarku Dominikańskim 2016
Druga jarmarczna nowość kulinarna to czekoladowy kebab na ul. Szerokiej (pomiędzy ulicami Tandeta i Tokarską) zobacz na mapie Gdańska. Pomysł do Gdańska przywędrował z Włoch. Z Italii przyjechał też sprzęt - trójkołowiec Piaggio z rożnem w chłodziarce przystosowanej do przechowywania czekoladowego bloku. Waży 10 kg i przypomina ten z mięsa w budkach z kebabem. Podobnie jest również skrawany - w postaci wiórków.

- Różnica jest taka, że blok zrobiony jest z czekolady i masy orzechowej, która w smaku kojarzyć może się z Nutellą. Z kolei pita zrobiona jest z ciasta biszkoptowego. Chocokebab podajemy z owocami i innymi słodkimi dodatkami. Ceny za porcję zaczynają się od 11 zł - mówi pracująca na stoisku Justyna. - Zainteresowanie jest spore, bo czegoś takiego w Trójmieście jeszcze nie było.
Czekoladowego kebaba i innych jarmarcznych kulinariów można spróbować do 21 sierpnia. Ten pierwszy z ulic Trójmiasta wraz z zakończeniem imprezy nie zniknie - charakterystyczne Piaggio będzie można spotkać m.in. na zlotach barobusów i innych imprezach plenerowych.

Tajskie lody na Jarmarku Dominikańskim:

Wydarzenia

Jarmark św. Dominika (9 opinii)

(9 opinii)
jarmark

Opinie (117) 2 zablokowane

  • To coś z filmu

    to lody i kosztuje 10 złotych?!!

    I jeszcze nam wmawiają że to tyle co trzy gałki?

    To teraz dodam ostatnie pytanie:
    znaleźli się idioci, którzy to naprawdę kupują?

    To coś wygląda jak psie rzygi tylko bez trawy.
    "Porcja" jest minimalna (ot, jak i psiej plwociny) i warta wielokrotnie mniej.
    O smaku się nie wypowiem bo to jest tak skrajnie odrażające na etapie przygotowywania, że nie ruszyłabym nawet za dopłatą (po psie rzygi też się nie schylam).

    • 3 2

  • sztuka wyboru

    szanowni anonimowi: chockokebab, tajskie lody, chleb ze smalcem - tylko się cieszyć że taki wybór. Pomysły? - rewelacyjne, jak komuś nie odpowiada nie musi w tym brać udziału. Ceny? - może wysokie, chcesz kupuj nie chcesz nie musisz. Higiena? - sanepid kontroluje, masz wątpliwości nie kupuj. W biedronce/markecie? - taniej, ale takich specjałów tam nie dostaniesz. Więc drogi pisarzu narzekający, wybór należny do ciebie

    • 3 0

  • pajdy ze smalcem nigdy nie zjem

    ale langosza albo komin na słodko z wielką ochotą. Zawsze fajnie próbować nowych smaków i właśnie jedynie na te przysmaki czekam na jarmark oraz inne nowości kulinarne, które serwują na nim.

    • 2 0

  • Wegierskie ciastka!

    Polecam wegierskie ciastka, niedaleko Madisona. Są przepyszne !!! a kolejki po nie coraz dłuższe :)

    • 1 0

  • dotyczy jedzenia na Jarmarku

    To jest zgroza z gastronomią jedna osoba ma wykupine wszystkie miejsca z tymi potężnymi patelniami a ceny na tych stoiskach to drożej jak w restauracji,
    Np. kiełbaska z gryla to 100zł kg kto to widział ,ktos powinien za to się wziąść

    • 0 0

  • Kromka chleba ze smalcem 9zł, a obok słoik z napisem "nie bądź łoś wrzuć coś"

    łosie płacą za smalec jak za kawior :D

    • 0 0

  • Przy Szerokiej dym i smród jakby ktoś asfalt mieszał, a co to?

    Hamburgery.

    • 0 0

  • Langosz strasznie tłusty

    osobiście mi nie smakował. Lody "naturalne" robione ze słodyczy koncernów... ferrero rosze, em & emsy etc. poza tym 13 zeta za porcję to jakieś nieporozumienie.
    Niekulinarnie to Szopa miał ciekawe torby i projekty to się zgadzam. Tak samo koszulki "Dzień dobry" i "Zieliński Bags ZB".

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane