• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: dorsza

Łukasz Stafiej
20 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Fish'n'chips, czyli dorsz w panierce z domowymi frytkami w Pobitych Garach. Fish'n'chips, czyli dorsz w panierce z domowymi frytkami w Pobitych Garach.

Najpopularniejsza - obok łososia - ryba w restauracyjnych kartach, którą serwować można na niezliczone sposoby. Gdzie zjemy dorsza, sprawdzam w kolejnym tekście z cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście". Poprzednio testowałem indyjskie curry, za dwa tygodnie w trójmiejskich restauracjach sprawdzę polędwiczki wieprzowe.



Ryba z frytkami to chyba najpopularniejsze na świecie wcielenie dorsza. Jedno z narodowych dań Brytyjczyków zrobiło międzynarodową karierę i z ulicznych kiosków zawędrowało pod strzechy restauracji. W Trojmieście fish'n'chips zjemy między innymi we wrzeszczańskich Pobitych Garach, gdzie pod nazwą Ryba i Fryty (38 zł) kryje się naprawdę spory filet z dorsza w złocistej, delikatnej panierce z domowymi frytkami. Te ostatnie to jeden z atutów tego dania - wciąż niewiele lokali zdaje sobie sprawę, jaką krzywdę robi swoim gościom (i sobie) serwując mrożone frytki z paczki. Całość jest podana w typowy dla tej knajpki sposób - na desce, w towarzystwie dwóch ceramicznych miseczek: z odświeżającą sałatką z fenkułem i domowym majonezem. Do pełni szczęścia zabrakło cytryny do skropienia ryby - musiała się gdzieś zapodziać w kuchni, bo w opisie dania była. Drobne wpadki obsługi w Pobitych bywają regularne, ale to pewnie cena, która się płaci za wyluzowaną, klubową atmosferę w lokalu. Zresztą, dobre jedzenie to wynagradza.

Smażony na maśle dorsz w Cozzi. Smażony na maśle dorsz w Cozzi.
Dorsza w dwóch wcieleniach znajdziemy w karcie świetnej włoskiej restauracji Cozzi w centrum Gdyni. Wersja inspirowana smakami śródziemnomorskimi to dorsz w winnym sosie z vongolami (małżami). Ja wybieram klasykę - smażony filet z frytkami (34 zł). Danie wręcz banalnie proste w Cozzi jest bliskie perfekcji dzięki dwóm drobnostkom. Po pierwsze, ryba jest doskonale wysmażona na maśle - skórka jest chrupiąca i pełna aromatu, a mięso soczyste i delikatne. Po drugie, smak podkręca mascarpone zmiksowany ze szczypiorkiem i nałożony na filet. Rozpuszczający się powoli serek tworzy pyszny kremowo-ziołowy sos. Do tego domowe, chrupiące frytki stekowe. Zamiast szukać "rybki" w barach nad morzem, lepiej wybrać się do Cozzi.

Dorsz z francuskimi akcentami w Winnym Gronie. Dorsz z francuskimi akcentami w Winnym Gronie.
Wizyta w gdańskim Winnym Gronie to wycieczka w stronę kuchni francuskiej i okazja do spróbowania dorsza (39 zł) w wydaniu zdecydowanie wykwintnym, choć nieprzekombinowanym. Na talerzu dzieje się sporo i można odnieść wrażenie, że ryba wcale nie jest tutaj głównym bohaterem, a przynajmniej jest równie ważna, co dodatki. Smakiem całej kompozycji rządzi - nota bene świetna - potrawka z pieczarek i szalotek duszonych, na której spoczywa filet polany jasnym sosem veloute o lekko rybnym aromacie. Te delikatne, lekko słodkie smaki uzupełnia odrobina ostrości z grillowanego pora. Ciekawe i kompletne danie. Do tego bardzo lekkie. Winne Grono po raz kolejny udowadnia, że jest jedną z ciekawszych restauracji w Gdańsku ze świetnie przyrządzonym i bezpretensjonalnym jedzeniem.

Połączenie rybnych smaków i potrawki z kiełbasą chorizo, czyli dorsz w Sztuczce Bistro. Połączenie rybnych smaków i potrawki z kiełbasą chorizo, czyli dorsz w Sztuczce Bistro.
Sztuczka Bistro to nowy lokal znanego kulinarnego eksperymentatora Rafała Wałęsy. W swoim sopockim bistro "fine-diningowe" ambicje odkłada jednak na bok i karmi prosto, choć nadal autorsko. Tutejszy dorsz (36 zł) to dobry przykład nowej kulinarnej filozofii Wałęsy. Danie jest nawiązaniem do hiszpańskiej kuchni, która słynie z wyraźnych, pełnych smaków, ale także prostoty. Pięknie wysmażony filet z pyszną chrupiącą skórką spoczywa na pikantnej potrawce z ciecierzycy, dymki i chorizo. Połączenie delikatnych morskich smaków z mocnym, przydymionym aromatem kiełbasy jest jednym z ciekawszych spojrzeń na dorsza w trójmiejskich lokalach. Do dania można domówić frytki albo ziemniaki, ale najlepiej sprawdzi się domowy chleb, którym koniecznie należy wybrać z talerza smakowity sos do ostatniej kropli.

Gdzie jedliście najlepszego dorsza w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (173) 1 zablokowana

  • Przystań na rybke

    Jak na dobra rybke to tylko do Rumi do restauracji Przystan na rybke. Polecam.

    • 2 3

  • 2 w jednym

    Pyszne ryby w Gdyni w 2 w 1:)

    • 0 4

  • Wymyslne takie...do patrzenia bardziej

    niz do najedzenia sie. Ani to "kawal ryby" ani to apetyczne. Dziwadelka na talerzu...

    • 5 0

  • Brzeźno-Led{budy}..tylko i wyłącznie...

    ...ogromne porcje za rozsądne 38zł serwowane przez miłą i piękna obsługę

    • 0 5

  • Dorsz...... (2)

    " u chłopa " Władysławowo przy porcie rybackim

    • 7 0

    • (1)

      Potwierdzam, świetnie przyrządzona ryba aczkolwiek dorsza nie miałam okazji zjeść - zazwyczaj zamawiam halibuta, ale ostatnio za mną chodzi smażony śledź :)

      • 1 1

      • Halibut z Bałtyku?

        • 2 0

  • !

    A gdzie Bar Przystań?? Najlepsza rybka w przystępnej cenie :))

    • 0 16

  • Pobite Gary lecą w dół dramatycznie (3)

    Jeszcze rok-półtora roku temu rzeczony dorsz był trzy razy taki duży jak na zdjęciu (dosłownie!), z solidną porcją dodatków. Potrafię zjeść sporo, ale taka porcja była dla mnie autentycznym wyzwaniem. Za bodajże 26 zł... Zachwycony po pierwszej wyzycie jadałem tam regularnie i przez ten ok. rok jestem świadkiem upadku. Cena: +10 zł, rozmiar porcji: 1/3... W sam raz na solidną przekąskę, na pewno nie żeby zaspokoić rybny głód. Nadal smacznie, ale czuję się zwyczajnie eksploatowany - najpierw dobre wrażenie, a potem eksploatacja portfela, ile się da...

    • 14 1

    • Yyy

      Moze poprostu cena produktu podskoczyly do gory..moze ludzie wiecej zarabiaja niz 2 lata temu..a moze tak ci sie trafilo..bo ja akurat fish and chips jadam w pobitych i tapas rybka w brzeznie i wychodze najedzony i zadowolony..chill

      • 0 3

    • Czyli tak jak wszedzie! (1)

      Najpierw mamią a potem klops!

      Tak samo jest z czerwonym piecem w Gdyni

      • 2 0

      • dokładnie...

        czerwony powinien spalić się ze wstydu do czerwoności, taką chałętam ostatnio robią

        • 0 0

  • Dorsz

    Pyszny dorsz pod pierzynką z pora w śmietanie z frytkami jedliśmy ww Śliwka w Kompot na Monciaku w Sopocie ,tam zresztą wszytko jest pyszne co widać po ilości klientów szczególnie w weekend .w godz tzw szczytu pomiarowego o miejsce na prawdę trudno.

    • 0 7

  • najlepszy dorsz

    buda przy Waterfront

    • 0 2

  • Najlepszy dorsz w tawernie przy wejsciu na plaze w Sobieszewie, polecam!!!!

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane