• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: dorsza

Łukasz Stafiej
20 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Fish'n'chips, czyli dorsz w panierce z domowymi frytkami w Pobitych Garach. Fish'n'chips, czyli dorsz w panierce z domowymi frytkami w Pobitych Garach.

Najpopularniejsza - obok łososia - ryba w restauracyjnych kartach, którą serwować można na niezliczone sposoby. Gdzie zjemy dorsza, sprawdzam w kolejnym tekście z cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście". Poprzednio testowałem indyjskie curry, za dwa tygodnie w trójmiejskich restauracjach sprawdzę polędwiczki wieprzowe.



Ryba z frytkami to chyba najpopularniejsze na świecie wcielenie dorsza. Jedno z narodowych dań Brytyjczyków zrobiło międzynarodową karierę i z ulicznych kiosków zawędrowało pod strzechy restauracji. W Trojmieście fish'n'chips zjemy między innymi we wrzeszczańskich Pobitych Garach, gdzie pod nazwą Ryba i Fryty (38 zł) kryje się naprawdę spory filet z dorsza w złocistej, delikatnej panierce z domowymi frytkami. Te ostatnie to jeden z atutów tego dania - wciąż niewiele lokali zdaje sobie sprawę, jaką krzywdę robi swoim gościom (i sobie) serwując mrożone frytki z paczki. Całość jest podana w typowy dla tej knajpki sposób - na desce, w towarzystwie dwóch ceramicznych miseczek: z odświeżającą sałatką z fenkułem i domowym majonezem. Do pełni szczęścia zabrakło cytryny do skropienia ryby - musiała się gdzieś zapodziać w kuchni, bo w opisie dania była. Drobne wpadki obsługi w Pobitych bywają regularne, ale to pewnie cena, która się płaci za wyluzowaną, klubową atmosferę w lokalu. Zresztą, dobre jedzenie to wynagradza.

Smażony na maśle dorsz w Cozzi. Smażony na maśle dorsz w Cozzi.
Dorsza w dwóch wcieleniach znajdziemy w karcie świetnej włoskiej restauracji Cozzi w centrum Gdyni. Wersja inspirowana smakami śródziemnomorskimi to dorsz w winnym sosie z vongolami (małżami). Ja wybieram klasykę - smażony filet z frytkami (34 zł). Danie wręcz banalnie proste w Cozzi jest bliskie perfekcji dzięki dwóm drobnostkom. Po pierwsze, ryba jest doskonale wysmażona na maśle - skórka jest chrupiąca i pełna aromatu, a mięso soczyste i delikatne. Po drugie, smak podkręca mascarpone zmiksowany ze szczypiorkiem i nałożony na filet. Rozpuszczający się powoli serek tworzy pyszny kremowo-ziołowy sos. Do tego domowe, chrupiące frytki stekowe. Zamiast szukać "rybki" w barach nad morzem, lepiej wybrać się do Cozzi.

Dorsz z francuskimi akcentami w Winnym Gronie. Dorsz z francuskimi akcentami w Winnym Gronie.
Wizyta w gdańskim Winnym Gronie to wycieczka w stronę kuchni francuskiej i okazja do spróbowania dorsza (39 zł) w wydaniu zdecydowanie wykwintnym, choć nieprzekombinowanym. Na talerzu dzieje się sporo i można odnieść wrażenie, że ryba wcale nie jest tutaj głównym bohaterem, a przynajmniej jest równie ważna, co dodatki. Smakiem całej kompozycji rządzi - nota bene świetna - potrawka z pieczarek i szalotek duszonych, na której spoczywa filet polany jasnym sosem veloute o lekko rybnym aromacie. Te delikatne, lekko słodkie smaki uzupełnia odrobina ostrości z grillowanego pora. Ciekawe i kompletne danie. Do tego bardzo lekkie. Winne Grono po raz kolejny udowadnia, że jest jedną z ciekawszych restauracji w Gdańsku ze świetnie przyrządzonym i bezpretensjonalnym jedzeniem.

Połączenie rybnych smaków i potrawki z kiełbasą chorizo, czyli dorsz w Sztuczce Bistro. Połączenie rybnych smaków i potrawki z kiełbasą chorizo, czyli dorsz w Sztuczce Bistro.
Sztuczka Bistro to nowy lokal znanego kulinarnego eksperymentatora Rafała Wałęsy. W swoim sopockim bistro "fine-diningowe" ambicje odkłada jednak na bok i karmi prosto, choć nadal autorsko. Tutejszy dorsz (36 zł) to dobry przykład nowej kulinarnej filozofii Wałęsy. Danie jest nawiązaniem do hiszpańskiej kuchni, która słynie z wyraźnych, pełnych smaków, ale także prostoty. Pięknie wysmażony filet z pyszną chrupiącą skórką spoczywa na pikantnej potrawce z ciecierzycy, dymki i chorizo. Połączenie delikatnych morskich smaków z mocnym, przydymionym aromatem kiełbasy jest jednym z ciekawszych spojrzeń na dorsza w trójmiejskich lokalach. Do dania można domówić frytki albo ziemniaki, ale najlepiej sprawdzi się domowy chleb, którym koniecznie należy wybrać z talerza smakowity sos do ostatniej kropli.

Gdzie jedliście najlepszego dorsza w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (173) 1 zablokowana

  • Bar pod Wiata na Jana z Kolna

    • 2 1

  • Dorsz (3)

    Najlepszy dorsz kupiony rano bezpośrednio u rybaka i zrobiony w domu a nie mrożone badziewie sprowadzane z Norwegji i zachwalane w knajpie że to swierzutka rybka za bajońską cene

    • 11 0

    • Filetowany? Myślałem, ,że boją się sprzedawać prywatnym ludziom ze względu na kontrole, jaka cena?

      • 2 1

    • i paprać się z tym w domu (1)

      zasmradzając smażeniem cały dom?

      • 0 3

      • Jak smazysz swieza rybe

        To nic nie smierdzi. Uwierz mi.

        • 2 0

  • Najlepsza ryba w mieście

    Zawsze świeża i dobra rybka

    • 2 1

  • Marmolada chleb i kawa

    Tam zjesz doskonale i tanio.

    Polecam. Tanio i cały czas maja szalone promocje.

    Chleb mają bardzo tani i mega smaczny

    • 0 9

  • Wszedzie Walesa... (1)

    Kolejny akurat, w ktorym zostaje wspomniany Walesa..ile Wam zaplacil,ze ciągle o Nim piszecie..

    • 4 0

    • Sztuczka bą tą

      Niby bistro a ceny kosmos, porcje małe i nadęta obsługa

      • 3 1

  • Tadzio Krewetka (1)

    Co łączy te wymienione przez pana redaktora rybki? Tadzio Krewetka, który dowozi je głęboko mrożone. Seoją drogą czy teraz jest sezon na dorsza?

    • 5 0

    • Wczoraj przy hali targowej w Gd. unosil sie smrod

      Starej smazonej ryby. Smazenie pewnie w budach kwiaciarnianych a potem myk na sklep.

      • 0 0

  • RYBKA NA WARTKIEJ!!!

    Najlepsze ryby jakie jadłem to w restauracji "Rybka na Warkiej" świeże produkty i dobrze doprawione, duży wybór dodatków, takich jak surówki czy ziemniaki,frytki lub ryż. Każdy znajdzie coś dla siebie. Otwarta kuchnia daje pozwolić oglądanie przygotowywanych dań. I mało tego fajna i miła obsługa pozdrawiam.

    • 2 0

  • Chce dorsza a nie ciasto a w srodku kawalek such ryby

    Bez panierki ! Tylko soute!!!

    • 3 0

  • Najlepsza swieza ryba

    Kupiona w sklepie rybnym przyTrzech Krzyzach. Oj juz mi slinka cieknie.

    • 0 0

  • Dobry dorsz - podobnie jak i wszystko - jest w Barze BARTEK w starym Wrzeszczu . I to za połowę tych podanych wyszukanych cen !!!

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane