- 1 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (36 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (141 opinii)
- 3 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (30 opinii)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (207 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Marisco w Sopocie (54 opinie)
Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę
Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.
Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.
Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (132) ponad 20 zablokowanych
-
2017-07-27 16:20
Ogólnie hejt, zero konkretu... (1)
Wszystkim hejterom i zazdrosnikom że komuś się udało i powiodło powiem jedno KARMA WRACA, wróci i do was!!!
- 3 4
-
2017-07-27 21:07
naucz się znaczenia słów w języku polskim
Jak ta karma ma do mnie wrócić, to ja dziękuję za taką kaszankę i te wieśniackie lokale
- 1 1
-
2017-07-27 17:03
Ja najlepsza kaszanke jadam...
u siebie w ogrodzie!
- 6 0
-
2017-07-27 17:13
Fajna kaszanka z grzybkami jest w M15! (1)
- 0 1
-
2017-07-27 21:08
Nie, dziękuje. Wolę M16.
- 1 0
-
2017-07-27 17:49
Zaskoczny
Jestem zaskoczony tymi wszystkimi opiniami i zdegustowany atakami. Miałem przyjemność jeść różne kaszanki, w tym tą w Motlavie i w Gvarze. Obie bardzo smaczne, a ta w Gvarze miłe doznanie przez smak bułki i mocno wyczuwalny boczek. Smacznego
- 11 3
-
2017-07-27 17:50
Gvara (1)
Jadlem kaszanke właśnie w tej restauracji. Zachęciła mnie kelnerka choć byłem bardzo sceptyczny. Była świeża pyszną i super podana. Autor opinii chyba źle trafił. Dla mnie bomba.
- 12 2
-
2017-07-27 21:10
Jakby dla mnie kelnerka była świeża i dobrze podana, też bym skosztował tego dania.
- 4 0
-
2017-07-27 21:02
A gdzie 3miescie mozna zjesc krupnioki i barszcz czerwony
- 1 0
-
2017-07-27 21:04
Petit paris
A tarta z kaszanką w petit paris sopot??cos piszący artykul slabo poinformowany.a warto sie zainteresowac bo w petit paris niebo w gębie kaszanka:)
- 1 1
-
2017-07-27 21:46
Zafishowani , pudel
Gorsza w browarze Sopot
- 1 0
-
2017-07-27 22:31
Kaszanka....
Najlepsza jest z biedry a i cena przystępna
- 0 1
-
2017-07-27 22:31
Kaszanka....
Najlepsza jest z biedry a i cena przystępna
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.