- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (90 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (69 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy
Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.
Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.
Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (142) 9 zablokowanych
-
2017-05-18 07:40
.. (1)
Schabowy to se mogo janusze jeść. Jak dobrze zjesc to tylko bezglutenowo,bez laktozy,wegansko,Paulo Paleo,bez cukru,bez gmo,bez drożdży...
- 4 20
-
2017-08-05 06:20
Bez niczego, najesc sie powietrzem- najzdrowiej
- 0 0
-
2017-05-18 07:25
Normalnie ceski film. (1)
Jak można podawać jedzenie na śmierdzących deskach ?
Sanepid powinien się za to zabrać.
A kotlet z jednym ziemniakiem i odrobiną kapusty nie jest wart więcej jak 10 złotych.- 30 3
-
2017-08-05 06:18
Na tych deskach roi sie od bakterii, niefajne ze na takim czyms podaja jedzenie.
- 0 0
-
2017-06-30 10:28
Schabik
W Papudajni w Sopocie macie super schab z koscia ziemniaki,surówka i zupa za jedyne 14 zeta
- 1 1
-
2017-05-18 06:54
w ikeji kiedys bula promocja schabowy z frytkami za 5 zybli (4)
Teraz to drozyzna jest
- 45 2
-
2017-05-18 08:27
i pomidorowa do tego jeszcze (3)
- 5 0
-
2017-05-18 08:57
Za zyla (2)
Mozna?
Mozna!- 6 0
-
2017-05-18 09:56
ale w knajpie dostaniesz taką samą zupę za 12 złotych :-) (1)
aha, i jeszcze kawa/herbata za 8,50 zł, gdzie w Ikea masz za friko
- 6 2
-
2017-06-15 19:45
bieda i dziadostwo
jak by za darmo było to byscie tam zamieszkali
- 0 2
-
2017-06-15 16:21
Schabowy???
najlepszy w domku
widzisz mięsko, na czym usmażysz- 1 1
-
2017-05-29 12:13
Schabowy na Żabim Kruku
Pysznego, klasycznego schabowego w zestawie za niecałe 17zł zjadłem w Food Passion na Żabim Kruku. Bez udziwnień, z chrupiącą panierką i cienko rozbity - jak u mamy :)
- 1 0
-
2017-05-18 12:59
(1)
Przykro mi, ale jeśli chodzi o Motlave, dobra była jedynie kapusta.
Kotlet zeschniety, przesmazony.
Puree (które b. lubię) tonace w maśle. Tłuste ponad miarę, niejadalne.
Frytki b.smaczne, fajny sos do nich.
Kompot naprawdę pyszny.
Zupa rybna okropna. Zbyt ostra, warzywa niedogotowane, zaprawione maggi (a przynajmniej tak smakowalo).
Rosół również z niedogotowanymi warzywami.
Dorsz smażony - suchy, przesmazony, warzywa znów polsurowe.
B. dobre pierogi, świetne, cieniutkie ciasto.
Przystawka sledziowa - średnia.
Desery :budyń czekoladowy niezły - gorzka czekolada z bitą śmietana. I szarlotka z sosem i malinami - smaczna.
Mila obsługa, kuchnia trochę nie wyrabia ;)
To tak pokrótce wrażenia.- 6 0
-
2017-05-23 13:36
Co z wami jest ludzie
Puree robi się z masłem więc nie ma możliwości żeby go nie czuć. Każda normalna restauracja warzywa podaje lekko ugotowane żeby czuć co się je to nie szpital ani dom starców. Z tego co się orientuję a jadam tam często rosołu w ogóle nie ma w Menu. Zjadłam tam już praktycznie każde danie i nie mogę przyczepić się do żadnego. Ja szczerze polecam tą restauracje.
- 0 0
-
2017-05-19 23:01
(1)
W Motlavie byliśmy raz i wystarczy. Schabowy? W menu był wpisany jako schabowy z kostką, ale kostkę chyba pies zjadł, bo na nasz talerz nie trafiła. I to nie była jedyna niezgodność tego co zapisano w menu z tym co podawano na talerzu. Właściciel się starał, więc oszczędziliśmy to miejsce, nie dodając opinii tu i ówdzie w internecie, ale to tylko pokazuje, jak rzetelne są te artykuły na trojmiasto.pl. Amatorszczyzna
- 1 1
-
2017-05-23 13:34
Bzdura!
Jadam tam bardzo często schabowy to mistrzostwo, nie wiem jak można nie zobaczyć kości w schabowym. Chyba, że po prostu tak wam smakowało, że niechcący zjedliście razem z kością :D Wszystko jest świeże, doprawione i bardzo smaczne. Ceny jedne z niższych w okolicy. Miła atmosfera, porcję odpowiednie - zjeść przystawkę zupę danie główne i deser to nie lada wyczyn. POLECAM KAŻDEMU. Moim zdaniem nie ma w trójmieście lepszej restauracji z polskim jedzeniem.
- 0 1
-
2017-05-18 07:06
Schabowy i frytki to pożywienie dla pisowców. (4)
Prawdziwy kosmopolita je sushi, pizzę lub dania wegańskie.
- 31 67
-
2017-05-18 07:20
koniecznie bez glutenu! (2)
- 15 1
-
2017-05-18 08:58
I bez tlenku wodoru (w nadmiarze moze zabić) (1)
- 8 1
-
2017-05-23 06:20
:D
lepiej brzmi i wiekszy strach wzbudza dawniej uzywana nazwa : monotlenek diwodoru :D
- 1 0
-
2017-05-18 08:57
ha
Boryna by pękł ze smiechu
- 6 0
-
2017-05-18 21:26
Gdzie? (1)
U Mamy albo Babci :-)
- 4 1
-
2017-05-19 19:39
To smaki niebo w gębie.....
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.