• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: kotlet schabowy

Łukasz Stafiej
18 maja 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Tradycyjny schabowy w Motlavie. Tradycyjny schabowy w Motlavie.

Nie ma chyba bardziej polskiego dania mięsnego. Kotlet schabowy to kulinarna klasyka, od której trójmiejscy restauratorzy nie uciekają. Sprawdźcie, gdzie go zjecie. W ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" ostatnio testowaliśmy polędwicę wieprzową, a za dwa tygodnie przetestujemy szakszukę.



Jeśli schabowy, to koniecznie kapusta oraz ziemniaki. To kulinarna oczywistość, której zdaje się hołdować większość trójmiejskich szefów kuchni. I dobrze. Ze schabowym nie ma co przesadnie kombinować. W tradycyjnym wydaniu broni się najlepiej. Szczególnie, gdy panierka nie jest za gruba, a zasmażana kapusta młoda i solidnie doprawiona kminkiem. Takiego schaboszczaka zjemy w gdańskiej Motlavie, nowej restauracji nieopodal Muzeum II Wojny Światowej. Tutejszy kotlet to dopracowany domowy obiad, któremu nie można nic zarzucić - zresztą całe menu opiera się na podobnym koncepcie - solidnej, polskiej kuchni bez udziwnień. Mięso na kapuście podawane jest osobno, osobno tzw. dodatek skrobiowy. Polecam ręcznie robione, podsmażane kluski śląskie, bo zjemy je w niewielu trójmiejskich lokalach. Klimatu dodaje zastawa - restauracyjna, a niby z baru mlecznego. Cena: 32 zł (w tym 6 zł za kluski).

Schabowy po góralsku w barze Alicja. Schabowy po góralsku w barze Alicja.
Klasykę zjemy też w gdyńskim barze Alicja. Lokal posiada dwa oddziały w dzielnicy biurowej w Małym Kacku, a w każdym w menu znajdują się aż trzy schabowe: w panierce, z grilla i po góralsku. Ten ostatni wypada chyba najciekawiej. To kotlet wpierw grillowany, a następnie zapiekany w plastrze boczku i serze typu mozzarella. Proste i świeże danie z jadłodajni, które tutaj smakuje bez zastrzeżeń. W zestawie surówki i opiekane ziemniaczki. Cena: 19 zł. Warto wpaść po drodze, nawet jeśli nie jesteśmy pracownikami sąsiednich korporacji.

Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi. Schabowy w wersji sous-vide w Żabusi.
Rodzinna restauracja na Żabiance - Żabusia - do niedawna kojarzyła się ze staromodną kuchnią polską. Szef kuchni, Mariusz Wolski, dał tutejszej karcie nowe życie, podkręcając dania nowoczesnymi technikami i składnikami. Schabowy z kością w jego wydaniu przygotowany jest metodą sous-vide. Zdrowo, ale bez smakowych fajerwerków - smażenie to lepsze rozwiązanie dla tego kawałka wieprzowiny. Deklarowane w menu dodatki to m.in. kiszona kapusta w papierze ryżowym, w której pokładałem spore nadzieje. Niestety podczas mojej wizyty zabrakło tego składnika i w zamian dostałem niewyraźne puree z buraków. Ziemniaki z boczkiem też zaliczyły wpadkę - były zimne. Tym razem Żabusia dała plamę, ale wypadki przy pracy zdarzają się każdemu. Zazwyczaj jest wręcz przeciwnie - smacznie, ciekawie i całkiem tanio. Cena za schabowego to 27 zł.

Wielki sznycel w restauracji Cesky Film. Wielki sznycel w restauracji Cesky Film.
Sznycel ze schabu zjemy w sopockiej restauracji stylizowanej na czeską gospodę Cesky Film. To słuszny kawał mięsa rozbity na kotlet wielkości połowy talerza i usmażony na chrupko w solidnej ilości bułki tartej. Dla niedbających o linię mięsożerców wstydliwa przyjemność pierwszej klasy. Tym bardziej, że mięsiwu towarzyszy przepyszna zasmażana kapusta na słodko i mocno ziołowe łódeczki zapiekanych ziemniaków. Całość - jak na centrum Sopotu - śmiesznie tania, bo za 26 zł. Polecam konsumować bez pośpiechu w towarzystwie kufla z piwem, najlepiej ciemnym.

Gdzie jedliście najlepszy kotlet schabowy w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (142) 9 zablokowanych

  • .. (1)

    Schabowy to se mogo janusze jeść. Jak dobrze zjesc to tylko bezglutenowo,bez laktozy,wegansko,Paulo Paleo,bez cukru,bez gmo,bez drożdży...

    • 4 20

    • Bez niczego, najesc sie powietrzem- najzdrowiej

      • 0 0

  • Normalnie ceski film. (1)

    Jak można podawać jedzenie na śmierdzących deskach ?
    Sanepid powinien się za to zabrać.
    A kotlet z jednym ziemniakiem i odrobiną kapusty nie jest wart więcej jak 10 złotych.

    • 30 3

    • Na tych deskach roi sie od bakterii, niefajne ze na takim czyms podaja jedzenie.

      • 0 0

  • Schabik

    W Papudajni w Sopocie macie super schab z koscia ziemniaki,surówka i zupa za jedyne 14 zeta

    • 1 1

  • w ikeji kiedys bula promocja schabowy z frytkami za 5 zybli (4)

    Teraz to drozyzna jest

    • 45 2

    • i pomidorowa do tego jeszcze (3)

      • 5 0

      • Za zyla (2)

        Mozna?
        Mozna!

        • 6 0

        • ale w knajpie dostaniesz taką samą zupę za 12 złotych :-) (1)

          aha, i jeszcze kawa/herbata za 8,50 zł, gdzie w Ikea masz za friko

          • 6 2

          • bieda i dziadostwo

            jak by za darmo było to byscie tam zamieszkali

            • 0 2

  • Schabowy???

    najlepszy w domku
    widzisz mięsko, na czym usmażysz

    • 1 1

  • Schabowy na Żabim Kruku

    Pysznego, klasycznego schabowego w zestawie za niecałe 17zł zjadłem w Food Passion na Żabim Kruku. Bez udziwnień, z chrupiącą panierką i cienko rozbity - jak u mamy :)

    • 1 0

  • (1)

    Przykro mi, ale jeśli chodzi o Motlave, dobra była jedynie kapusta.
    Kotlet zeschniety, przesmazony.
    Puree (które b. lubię) tonace w maśle. Tłuste ponad miarę, niejadalne.
    Frytki b.smaczne, fajny sos do nich.
    Kompot naprawdę pyszny.
    Zupa rybna okropna. Zbyt ostra, warzywa niedogotowane, zaprawione maggi (a przynajmniej tak smakowalo).
    Rosół również z niedogotowanymi warzywami.
    Dorsz smażony - suchy, przesmazony, warzywa znów polsurowe.
    B. dobre pierogi, świetne, cieniutkie ciasto.
    Przystawka sledziowa - średnia.
    Desery :budyń czekoladowy niezły - gorzka czekolada z bitą śmietana. I szarlotka z sosem i malinami - smaczna.
    Mila obsługa, kuchnia trochę nie wyrabia ;)
    To tak pokrótce wrażenia.

    • 6 0

    • Co z wami jest ludzie

      Puree robi się z masłem więc nie ma możliwości żeby go nie czuć. Każda normalna restauracja warzywa podaje lekko ugotowane żeby czuć co się je to nie szpital ani dom starców. Z tego co się orientuję a jadam tam często rosołu w ogóle nie ma w Menu. Zjadłam tam już praktycznie każde danie i nie mogę przyczepić się do żadnego. Ja szczerze polecam tą restauracje.

      • 0 0

  • (1)

    W Motlavie byliśmy raz i wystarczy. Schabowy? W menu był wpisany jako schabowy z kostką, ale kostkę chyba pies zjadł, bo na nasz talerz nie trafiła. I to nie była jedyna niezgodność tego co zapisano w menu z tym co podawano na talerzu. Właściciel się starał, więc oszczędziliśmy to miejsce, nie dodając opinii tu i ówdzie w internecie, ale to tylko pokazuje, jak rzetelne są te artykuły na trojmiasto.pl. Amatorszczyzna

    • 1 1

    • Bzdura!

      Jadam tam bardzo często schabowy to mistrzostwo, nie wiem jak można nie zobaczyć kości w schabowym. Chyba, że po prostu tak wam smakowało, że niechcący zjedliście razem z kością :D Wszystko jest świeże, doprawione i bardzo smaczne. Ceny jedne z niższych w okolicy. Miła atmosfera, porcję odpowiednie - zjeść przystawkę zupę danie główne i deser to nie lada wyczyn. POLECAM KAŻDEMU. Moim zdaniem nie ma w trójmieście lepszej restauracji z polskim jedzeniem.

      • 0 1

  • Schabowy i frytki to pożywienie dla pisowców. (4)

    Prawdziwy kosmopolita je sushi, pizzę lub dania wegańskie.

    • 31 67

    • koniecznie bez glutenu! (2)

      • 15 1

      • I bez tlenku wodoru (w nadmiarze moze zabić) (1)

        • 8 1

        • :D

          lepiej brzmi i wiekszy strach wzbudza dawniej uzywana nazwa : monotlenek diwodoru :D

          • 1 0

    • ha

      Boryna by pękł ze smiechu

      • 6 0

  • Gdzie? (1)

    U Mamy albo Babci :-)

    • 4 1

    • To smaki niebo w gębie.....

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane