• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: mule

Łukasz Stafiej
10 sierpnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Mule po włosku z gorgonzolą i parmezanem w Krwi i Wodzie. Mule po włosku z gorgonzolą i parmezanem w Krwi i Wodzie.

Mule to drugie po krewetkach ulubione owoce morza Polaków. Nic dziwnego, że knajpy serwują je w coraz odważniejszych wcieleniach. Zapraszam na krótki spacer szlakiem muli po Trójmieście. To ostatni tekst z cyklu naszych testów "Gdzie w Trójmieście zjeść" - za tydzień podsumowanie.



Najodważniej w mieście z mulami poczyna sobie Mariusz Pieterwas w swojej autorskiej restauracji Krew i Woda w Gdyni. Omułki zjemy tutaj na kilka sposobów. Specjalnością szefa są podobno te po tajsku, a najbardziej wykwintne - w sosie homarowym. Niestety, podczas mojej wizyty mięsa homara akurat nie było, więc wybrałem mule włoskie. W tej wersji małże zanurzone są w pełnym umami śmietanowym sosie z gorgonzolą i parmezanem. Warto dokładnie wybrać cały sos przy pomocy chleba, nie omijając przy tym ziarenek zielonego pieprzu, które pysznie przełamują serowe smaki. Przystawkowa porcja kosztuje 22 zł, obiadowa - 49 zł.

Mule z boczkiem w Amici. Mule z boczkiem w Amici.
Małże po włosku, ale w zupełnie innej odsłonie znajdziemy również w sopockiej Amici. Tutaj smak sosu zdominowała spora ilość pokrojonej w kostkę pancetty utopionej w gęstej śmietanowej zawiesinie z cebulką i ziołami. Boczku nigdy za wiele, więc moje kubeczki zostały zdobyte. I nawet niespecjalnie się zdenerwowałem, gdy znalazłem w daniu aż pięć nieotwartych muszli. A - co każdy mulożerca wiedzieć powinien - omułek, który się w czasie duszenia nie otworzył, to zepsuty omułek. Plus za chrupiące grzanki - ręki nie dam sobie uciąć, ale chyba z wypieku na miejscu. Cena to 43 zł, a porcja naprawdę spora.

Mule w sosie pomidorowo-ziołowym w Correze. Mule w sosie pomidorowo-ziołowym w Correze.
Mule w gdańskiej restauracji Correze urzekają prostotą. Podane w garnuszku omułki pływają po prostu w pomidorowym sosie z czosnkiem i ziołami. Tajemnica tkwi jednak w jakości tego sosu - to gęsty, pełen zbalansowanego słono-słodkiego smaku krem, któremu konsystencją bliżej do zupy. Koniecznie wyjedzcie go do końca przy pomocy bagietki, a jeśli jej zabraknie, poproście o więcej - pieką ją na miejscu, jest naprawdę świetna. Cena bardzo zachęcająca jak na lokal w centrum miasta: 36 zł.

Mule z mango, kolendrą i chilli w Czarnej Owcy. Mule z mango, kolendrą i chilli w Czarnej Owcy.
Na koniec Czarna Owca w gdańskim Śródmieściu. Tutaj - podobnie jak w Krwi i Wodzie - również znajdziemy omułki w nietypowych wcieleniach. Półkilowe porcje podawane są m.in. w sosie śmietanowym zaprawionym imbirem i wermutem czy na słodko-ostro z mango, kolendrą i chilli. Wybieram tę drugą opcję spodziewając się wyraźnych, kontrastujących smaków. Gdyby mango w sosie (w ilości dość śladowej) było bardziej dojrzałe to byłoby lepiej, a tak zostaje zdominowane przez kolendrę i chilli, co nieco odbiera daniu spodziewanego uroku. Szkoda, bo sam pomysł bardzo fajny. Cena: 45 zł.

Gdzie jedliście najlepsze mule w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (103) ponad 10 zablokowanych

  • Jak można zmasakrować delikatne mule mieszaniną gorgonzoli i parmezanu? (3)

    oj panie szefie kuchni...

    • 12 3

    • (1)

      Ten sam szef kuchni potrafi zaserwować sałatkę z krewetkami przykrytą dosłownie kołdrą parmezanu. Coś za dużo tego umami z sera do owoców morza.

      • 6 4

      • Jak słyszę "umami", mówię - NIE

        Glutaminian sodu, a nie umami.

        • 2 0

    • Sprobuj

      a dowiesz sie o co chodzi.

      • 1 3

  • Nie lubie

    ale kilka razy probowalem sie przekonac do nich..najlepsze jadlem w hiszpanii.. Niemniej sezon na mule zaczyna za trzy tygodnie.

    • 0 1

  • Tylko u nas wszystko mrozone.

    • 2 1

  • (1)

    Bardzo dobre mule były kiedyś w karcie w Patio Espanol ze świeżymi borowikami bardzo ciekawe połączenie smaków..

    • 0 1

    • Było minęło

      • 0 0

  • Pytanie

    Po co jeść mule?

    • 2 2

  • Ostatnio jadłem moze nie mule.ale krewetli w sosie mango...rewelacja,a było to w Sopocie na deptaku...w Śliwce w Kompot..polecam...duzo tam smacznosci!!!!!

    • 0 3

  • jesli mule....to tylko w hotel rezydent sopot.....poleecam serdecznie:))) mule najlepsze na swiecie!!!

    jesli mule....to tylko w hotel rezydent sopot.....poleecam serdecznie:))) mule najlepsze na swiecie!!! pozdrawiam

    • 0 0

  • Najlepsze mule

    Najlepsze mule jakie jadłam to w tajskiej restauracji w Gdyni na placu Kaszubskim
    Mule gotowane w mleku kokosowym z czosnkiem,kafirem,trawą cytrynową i kolendrą,podawane z ryżem jasminowym

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane