- 1 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Marisco w Sopocie (54 opinie)
Gdzie w Trójmieście zjeść: zapiekankę
Czas na test polskiego street foodu numer jeden. Poszliśmy na miasto szukać najlepszej zapiekanki. Łatwo nie było, ale o tym poczytacie niżej. Przypominamy, że w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" odwiedzamy restauracje i degustujemy wybrane dania. Ostatnio był to makaron z łososiem, za dwa tygodnie przetestujemy chłodniki.
Powiedzmy to sobie szczerze: nie jest łatwo znaleźć dobrą zapiekankę na mieście. Zdarzają się perełki, ale większość to przeciętniaki, które najlepiej z pewnością smakują po imprezie, gdy kubeczki smakowe zostały wpierw skutecznie otępione dużą ilością alkoholu. Przegląd zaczynamy jednak od "zapieksa", którego nawet w takim stanie nie polecamy.
A taki dostaniemy w budzie My Kebab przy Miszewskiego 18 we Wrzeszczu. Kiedyś był tam legendarny XL Burger, teraz królują kebaby. Więc i z kebabem wzięliśmy zapiekankę. Porażka na całej linii: masa serowo-pieczarkowa nie miała smaku, podgrzana buła zalatywała czerstwym pieczywem, a i sam kebab był wysuszony. Na plus ceny: 9 zł za małą porcję (tyle samo za dużą, ale bez kebaba) oraz sympatyczna pani obsługująca. Polecamy tylko w sytuacjach krytycznych.
Zapiekanka przy Krzywym Domku (od ul. Haffnera) w Sopocie jest bardziej przyzwoita. Składniki sprawiają wrażenie trochę lepszych jakościowo, ale ser nadal smaku nie ma żadnego. Zaskakują za to pieczarki położone na bagietce w całości (a nie pod postacią papki). Sama bułka też jest przyjemnie przypieczona i chrupiąca. Cena przystępna - okrągła dyszka za zapiekankę z pieczarkami (+2 zł wersja z szynką). Przerażające są jednak warunki sanitarne, w jakich jedzenie powstaje. Z okienka bucha smrodem nieświeżych składników, a obsługa układa produkty bez rękawiczek. Jeśli musicie tutaj zjeść, to lepiej nie patrzcie do środka.
A jeszcze lepiej: przespacerujcie się parę kroków w dół Monciaka do baru U Tymka. Sympatyczny starszy pan serwuje tam proste zapiekanki autorskie. Może i nie jest to mistrzostwo świata, ale na pewno plasuje się poziom wyżej niż oferta wspomnianych wcześniej lokali. Tymek smaruje bagietkę (bardzo fajnie opieczoną) sosem pomidorowym, a nie niezidentyfikowaną mazią o aromacie pomidorów i stara się komponować oryginalne smaki. Są z pieczarkami i natką pietruszki, są z salami, bywają z wędzonym łososiem. My wybraliśmy z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Najtaniej może i nie jest - za długą na 55 cm bułkę zapłacimy 14 zł, połówka kosztuje 7 zł - ale to uczciwa i smaczna porcja.
Gdynia to zapiekankowa mekka. Dawni smakosze tych specjałów wciąż płaczą nad zlikwidowanymi budami przy Pomniku Harcerzy. Tak naprawdę niepotrzebnie. Zapiekanka przy Infoboksie oferuje wszystko, czego potrzebujesz w tym temacie. Chrupiącą bułę, wyraźny w smaku farsz serowo-pieczarkowy, i niezłe, własnoręcznie przygotowywane (a to nieoceniona zaleta) sosy. A do tego dodatki, np. kilka plastrów pysznego, chrupiącego bekonu. Koszt takiej cholesterolowej bomby to tylko 10 zł. Możecie iść w ciemno.
Dwa ostatnie miejsca, które opiszemy to w zasadzie coś więcej niż bary z zapiekanką - raczej zapiekankownie. W ich menu jest kilkanaście wymyślnych pozycji. Chrupiący podkład z pieczywa jest tylko bazą do inwencji kucharzy. Takie "zapiekankowe kompozycje" zjemy w Malta Food przy Targu Drzewnym w Gdańsku oraz w Gdyńskiej Zapiekance przy Świętojańskiej, nieopodal skrzyżowania z 10 Lutego.
Oba miejsca mają rozbudowaną ofertę - w menu każdy znajdzie to, co lubi. "Zapieksa" i na ostro, i na słodko, i klasycznie. Oba miejsca wyróżniają się też wyjątkowo dobrze opieczoną grubą bułką pszenną bardzo dobrej jakości oraz domowymi sosami. Gdynia punktuje tym, że możemy alternatywnie wybrać grahamkę, a sosów jest więcej. Polecamy szczególnie musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z zapiekanką "Polską" z kiełbasą, cebulą i ogórkowymi piklami. Ceny: do 15 zł za półmetrową.
W Gdańsku zamówiliśmy zapiekankę "Na bogato", czyli z kiełbasą, rukolą, pomidorem, serem i papryczkami jalapeno. Do tego bardzo dobry domowy sos czosnkowy. Cena spora, bo 16 zł. Ale taka zapiekanka to nie przekąska, a w zasadzie cały obiad.
Gdzie jedliście najlepszą zapiekankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.
Miejsca
Opinie (314) ponad 10 zablokowanych
-
2017-06-29 07:59
Wspominam dawny przebój : bułka z dziurą i sosem pieczarkowym, przy tunelu naprzeciwko LOTu (5)
- 24 1
-
2017-06-29 09:23
W 3m to pojęcia nie mam czy można ten przebój jeszcze spotkać ale ponoć w Warszawie idąc ulicą od Kolumny Zygmunta do centrum
... Starówki to dają.
Też nie zapomnę tego smaku choć jadałem to w innych miastach ...- 0 0
-
2017-06-29 10:41
to miało jakąś tam swoją nazwe.... (2)
dobre nawet było :)
- 3 0
-
2017-06-29 18:20
Hoddog grzybowy ;-)
- 2 1
-
2017-06-29 21:01
To były paje ;)
- 2 0
-
2017-06-29 11:43
Tak, to było coś ;-) co prawda więcej było tam cebuli niż pieczarek Ale w latach 80 to był przysmak klasy bigmac
- 5 0
-
2017-06-29 08:08
Najlepsze zapiekanki byly przy zielonym rynku na Przymorzu.
- 17 1
-
2017-06-29 08:10
(2)
Najlepsze były na Grabówku przy Fali
- 1 1
-
2017-06-29 11:10
I jeszcze te mega hambuxy
- 0 0
-
2017-07-13 08:42
one tam sa
zapiekanki i inne specjaly sa wciaz w tym miejscu
- 0 0
-
2017-06-29 08:14
chlodniki w lipcu? litości panowie (3)
chlodniki to sie je wiosną
- 3 15
-
2017-06-29 09:01
Wiosną w Polsce jest zimno, więc po co jeść wtedy chłodniki?
- 8 0
-
2017-06-29 13:15
z czego (1)
z lebiody?
- 2 0
-
2017-06-30 08:24
Z jemioły i perzu
- 1 0
-
2017-06-29 08:14
Zapiekanka Dolne Miasto
Prawdziwa i pyszna zapiekanke w rozsadnej cenie mozna zjesc na Dolnym Miescie w Gdansku w barze Zajezdnia:)
- 4 2
-
2017-06-29 08:37
czekam na art redaktora prowadzącego pt. (3)
"gdzie w trojmiescie na tanie wino i piwo w krzakach - przewodnik wakacyjny". młodzież i menelstwo czeka.
- 36 1
-
2017-06-29 10:26
Przy cenach w lokalach to przydatne instrukcje
- 10 0
-
2017-06-29 11:04
Ale to nie jest zły pomysł:D Ja obsewerwujac menelstwo i małolatów mogłabym polecić swoje podwórko na Prawym Mieście. Jedyny minus jest taki, ze od sierpnia będzie już zamknięte na klucz. Ale jest jeszcze cały lipiec.
- 4 0
-
2017-06-30 08:29
Odp: Siedlce witają.
W ramach atrakcji można powiesić swoje wysłużone pantofle na linii wysokiego napięcia i wrócić z tej upojnejej skapady boso.
- 0 0
-
2017-06-29 08:40
zapiekanka Brzeźno
Najlepsza zapiekanka przy wejściu na plażę bodajże 2 wejścia od molo w prawo z pieca
- 4 1
-
2017-06-29 08:47
(4)
Panie autorze artykułu! Nim nazwie Pan czyjeś miejsce uczciwej pracy w sposób pogardliwy "budą", to prosimy się najpierw zastanowić, czy aby Pan kogoś nie obraża. Nie każdy może być synem premiera i bez wykształcenia "pracować" za 7 koła w nowoczesnych, klimatyzowanych biurach Bolek Air Port. Co do zapiekanek to w dni targowe na rynku w Sopocie jest otwarty Bar przez duże B. Zapiekanka wykonana na miejscu, zapieczona w piekarniku kosztuje 5PLN, a piwo 3pln. Gramatura pełna, obsługa przyjemna.
- 46 10
-
2017-06-29 10:40
Bar na rynku w Sopocie?
Trzeba sprawdzić.
- 5 1
-
2017-06-29 11:21
Teraz jest lepiej. Można być wiceministrem MON bez wykształcenia
i jeszcze generałowie będą się tobie kłaniać. Nie rozumiem dlaczego narzekasz.
- 4 4
-
2017-06-29 15:43
Krzycz Trybson! (1)
A skad ta pewnosc, ze "uczciwej"? W tych budach to moga produkty wygrzebane w smieciach wkladac do zapiekanek, a to juz nie jest uczciwe.
- 2 3
-
2017-06-30 09:52
Że też chce ci się wymyślać takie głupoty...
- 1 1
-
2017-06-29 08:52
Już od ponad 30 lat (7)
Tylko u szwagra w Oliwie
- 28 5
-
2017-06-29 09:04
U Szwagra? Pomyłka (1)
U Szwagra to tylko brud i smród. Wystarczy dyskretnie zajrzeć na zaplecze aby przeszła ochota aby tam cokolwiek zjeść...
- 4 6
-
2017-06-29 10:16
Żebyście widzieli zaplecza, kuchnie i sposób przygotowywania posiłków w większości lokali nawet tych "eksluzif"
To wtedy byście się rozchorowali. Kuchenne rewolucje to małe piwo.
- 2 0
-
2017-06-29 09:07
Który raz już to samo piszesz?
Masz jakieś wytyczne, aby co 15 minut dodawać komentarz pochwalny pod adresem tej knajpy?
- 6 4
-
2017-06-29 09:25
Bród i brak podstawowych zasad higieny ... (2)
Potwierdzam, czystość " U Szwagra " to sprawa bardzo kontrowersyjna. Stara buda i jakaś dziwna kotara odgradzająca sprzedawcę od części kuchennej. Całkowicie nie odpowiada to standardom obcym dla lokali gastronomicznych. We wczesnych latach 90 może i to by się sprawdzało, ale nie teraz. Stanowczo odradzam ...
- 3 8
-
2017-06-29 10:49
Znaczy się, konsumpcję trzeba tęgo podlać wódeczką, bo inaczej może zabraknąć papieru w Toi-toju.
- 1 2
-
2017-06-29 22:28
nie narzekać, podać adres
- 1 1
-
2017-06-29 10:44
niam niam ;)
- 0 0
-
2017-06-29 08:54
Infobox (1)
Najlepsza zapieksa tylko w Infoboxie! :D
- 3 1
-
2017-06-29 11:44
Tak, też tak uważam. Zawsze po imprezie w Kontraście chodziliśmy tam w drodze na nocny autobus
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.