• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: zapiekankę

Łukasz Stafiej
29 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zapiekanka z kebabem w My Kebab. Zapiekanka z kebabem w My Kebab.

Czas na test polskiego street foodu numer jeden. Poszliśmy na miasto szukać najlepszej zapiekanki. Łatwo nie było, ale o tym poczytacie niżej. Przypominamy, że w ramach cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście" odwiedzamy restauracje i degustujemy wybrane dania. Ostatnio był to makaron z łososiem, za dwa tygodnie przetestujemy chłodniki.



Powiedzmy to sobie szczerze: nie jest łatwo znaleźć dobrą zapiekankę na mieście. Zdarzają się perełki, ale większość to przeciętniaki, które najlepiej z pewnością smakują po imprezie, gdy kubeczki smakowe zostały wpierw skutecznie otępione dużą ilością alkoholu. Przegląd zaczynamy jednak od "zapieksa", którego nawet w takim stanie nie polecamy.

A taki dostaniemy w budzie My Kebab przy Miszewskiego 18 we Wrzeszczu. Kiedyś był tam legendarny XL Burger, teraz królują kebaby. Więc i z kebabem wzięliśmy zapiekankę. Porażka na całej linii: masa serowo-pieczarkowa nie miała smaku, podgrzana buła zalatywała czerstwym pieczywem, a i sam kebab był wysuszony. Na plus ceny: 9 zł za małą porcję (tyle samo za dużą, ale bez kebaba) oraz sympatyczna pani obsługująca. Polecamy tylko w sytuacjach krytycznych.

Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku. Zapiekanka z pieczarkami przy Krzywym Domku.
Zapiekanka przy Krzywym Domku (od ul. Haffnera) w Sopocie jest bardziej przyzwoita. Składniki sprawiają wrażenie trochę lepszych jakościowo, ale ser nadal smaku nie ma żadnego. Zaskakują za to pieczarki położone na bagietce w całości (a nie pod postacią papki). Sama bułka też jest przyjemnie przypieczona i chrupiąca. Cena przystępna - okrągła dyszka za zapiekankę z pieczarkami (+2 zł wersja z szynką). Przerażające są jednak warunki sanitarne, w jakich jedzenie powstaje. Z okienka bucha smrodem nieświeżych składników, a obsługa układa produkty bez rękawiczek. Jeśli musicie tutaj zjeść, to lepiej nie patrzcie do środka.

Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka. Zapiekanka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w barze U Tymka.
A jeszcze lepiej: przespacerujcie się parę kroków w dół Monciaka do baru U Tymka. Sympatyczny starszy pan serwuje tam proste zapiekanki autorskie. Może i nie jest to mistrzostwo świata, ale na pewno plasuje się poziom wyżej niż oferta wspomnianych wcześniej lokali. Tymek smaruje bagietkę (bardzo fajnie opieczoną) sosem pomidorowym, a nie niezidentyfikowaną mazią o aromacie pomidorów i stara się komponować oryginalne smaki. Są z pieczarkami i natką pietruszki, są z salami, bywają z wędzonym łososiem. My wybraliśmy z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Najtaniej może i nie jest - za długą na 55 cm bułkę zapłacimy 14 zł, połówka kosztuje 7 zł - ale to uczciwa i smaczna porcja.

Zapiekanka z bekonem w Infoboksie. Zapiekanka z bekonem w Infoboksie.
Gdynia to zapiekankowa mekka. Dawni smakosze tych specjałów wciąż płaczą nad zlikwidowanymi budami przy Pomniku Harcerzy. Tak naprawdę niepotrzebnie. Zapiekanka przy Infoboksie oferuje wszystko, czego potrzebujesz w tym temacie. Chrupiącą bułę, wyraźny w smaku farsz serowo-pieczarkowy, i niezłe, własnoręcznie przygotowywane (a to nieoceniona zaleta) sosy. A do tego dodatki, np. kilka plastrów pysznego, chrupiącego bekonu. Koszt takiej cholesterolowej bomby to tylko 10 zł. Możecie iść w ciemno.

Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance. Zapiekanka "Polska" w Gdyńskiej Zapiekance.
Dwa ostatnie miejsca, które opiszemy to w zasadzie coś więcej niż bary z zapiekanką - raczej zapiekankownie. W ich menu jest kilkanaście wymyślnych pozycji. Chrupiący podkład z pieczywa jest tylko bazą do inwencji kucharzy. Takie "zapiekankowe kompozycje" zjemy w Malta Food przy Targu Drzewnym w Gdańsku oraz w Gdyńskiej Zapiekance przy Świętojańskiej, nieopodal skrzyżowania z 10 Lutego.

Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food. Zapiekanka "Na bogato" w Malta Food.
Oba miejsca mają rozbudowaną ofertę - w menu każdy znajdzie to, co lubi. "Zapieksa" i na ostro, i na słodko, i klasycznie. Oba miejsca wyróżniają się też wyjątkowo dobrze opieczoną grubą bułką pszenną bardzo dobrej jakości oraz domowymi sosami. Gdynia punktuje tym, że możemy alternatywnie wybrać grahamkę, a sosów jest więcej. Polecamy szczególnie musztardowo-miodowy, który świetnie komponuje się z zapiekanką "Polską" z kiełbasą, cebulą i ogórkowymi piklami. Ceny: do 15 zł za półmetrową.

W Gdańsku zamówiliśmy zapiekankę "Na bogato", czyli z kiełbasą, rukolą, pomidorem, serem i papryczkami jalapeno. Do tego bardzo dobry domowy sos czosnkowy. Cena spora, bo 16 zł. Ale taka zapiekanka to nie przekąska, a w zasadzie cały obiad.

Gdzie jedliście najlepszą zapiekankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (314) ponad 10 zablokowanych

  • (1)

    i tyłek rośnie

    • 6 1

    • Oby im w cycki szło.

      • 0 2

  • Pewnie historia, ale absolutnie naj (2)

    zapiekanki, klasyka klasyki bez najmniejszych odstępstw od jedynie słusznej receptury to barek basenu mosir w sopoćkowie.

    Ile ja tych zapiekan wpieprzyłem, głodny jak wilk po kilkunastu basenach (tłumaczy pewnie to entuzjazm z jakim wspominam, ale i tak była przedobra) to się nie zliczy.

    To był najfajniejszy posiłek z obowiązkową butelką (tak ...oldskul szklany, długa, cienka flaszka) Pepsi. Ehhh piękne czasy młodości (przełom 80/90). Na deser princepolo i człowiek był szczęśliwy.

    • 15 0

    • A sprzedawał Pan podobny do Andrzeja Zauchy, zawsze w białym fartuchu. Pamiętam ten smak i zapach.

      • 0 0

    • tam były super zapieksy

      duzo chili sie sypało tam

      • 0 0

  • Imbis-Sopot (2)

    Najlepszy był Imbis w Sopocie, pod dworcem przy taksówkach. Tam było haszu, mega pyszota. Ktoś wie czy gdzieś się przenieśli, czy po prostu koniec działalności?

    • 5 0

    • Haszu (1)

      Nie wiem m, czy to ma samo, ale haszu dają przy skwerze Jasia Rybaka na dole monciaka, między skwer a algą .

      • 1 0

      • Imbis-Sopot

        Pewnie piszesz o tym Starym Kebabie,bo tam są,ale niestety to już nie to. Podają na talerzu,tam było w bułce z surówkami, no i smak nieco inny niestety.

        • 0 0

  • (1)

    W Gdyni przy pomniku harcerza najlepsza! :)

    • 2 3

    • w Lidlu?

      • 3 0

  • Słynne Olsztyńskie Zapiekanki (3)

    Najlepsze są w Olsztynie przy dworcu. Cena 4,70 za 0,5 m zapiekanki. Wydawane są szybciej niż reszta przy płaceniu. Zawsze jak jestem w OLS to się na nie udaje. I zawsze jest tam kolejka.
    PS dla malkontentów- nie nie jestem z warmi, mazur itp.

    • 21 3

    • popieram, tez nie jestem z Olsztyna, ale to naprawde kultowe zapiekanki

      20 lat temu tez byly takie same

      • 2 0

    • 4.70 zł / 0.5m ?

      To muszą je kupować z rolki, na metry.

      • 3 0

    • tak

      I jeszcze ta niepowtarzalna sceneria rodem z lat 80 XX w.-brakuje tylko wiatraczków na patyku, plastikowych zegarków na rękę i oranżady w woreczku, ale intensywny zapach uryny jest. Mogliby wreszcie coś z tym miejscem zrobić.

      • 1 1

  • (2)

    Czy Tymek to ten napiętnowany przez trójmiasto postrach kobiet z dziećmi w wózkach. Chyba był tu nawet artykuł o jego burackim zachowaniu. Już się uspokoił, czy nadal kozaczy?

    • 10 4

    • Mowia, ze ma zolte papiery

      • 5 0

    • tymek

      jak lokal jest otwarty od 15 wrzesnia w srodku to nie mozna do srodka wjezdzac z wozkami niestety przy tak uprzejmych gosciach i swietemu by nerwy puscily MOWIE O RODAKACH

      • 0 3

  • Bar u tymka (1)

    Zamowilem tam jesienia gofry, gdy typ co tam sprzedaje uslyszal ze tylko z cukrem wyprosil nas na zewnatrz i robil jakies uwagi!!! Co za wredny typ!! Pewnie w ten sam sposob traktuje ludzi gdy zapiekanka jest tylko z serem.

    • 19 1

    • tymek

      nie ma zapiekanek z samym serem

      • 2 3

  • (3)

    14-15zl wow! Musialbym wydac dniowke zeby sie najesc.

    • 4 1

    • "Zmień pracę, weź kredyt" (2)

      • 2 0

      • Sprzedaj obraz.

        • 1 0

      • tu se pomaluj

        • 0 0

  • "u szwagra" pkp OLIWA

    • 11 6

  • Przepis (3)

    Biorę bagietkę i ciach na pół, smaruję majonezem, potem idą przesmażone z cebulką i lubczykiem pieczarki. Wszystko posolone i popieprzone wcześniej. Tarty ser na górę i jakieś 6-8 minut zapiekam do zrumienienia. Na to ketchup, dla hipsterów może być kraftowy z sycylijskich pomidorów z południowego stoku, ugniatanych zabytkową prasą drewnianą babci Franceski z okolic przedmieść Neapolu. Więc to chyba proste danie tanie niesłychanie.

    • 18 1

    • Zapiekasz majonez? To raczej słaby pomysł... (1)

      • 3 1

      • Why?

        • 0 1

    • majonez zapiekany, brrr

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane