- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (57 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (89 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Jemy na mieście: Pollo Loco, czyli szalony kurczak w Gdyni
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Pollo Loco w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Ryżu w Gdańsku, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Zaprava w Sopocie - już tam byliśmy.
Pollo Loco to niewielki bar z kurczakami po peruwiańsku, znajdujący się przy ulicy Świętojańskiej 62 . Do Pollo Loco wpadamy na szybki obiad w leniwe, niedzielne popołudnie. Wnętrze jest niewielkie i ciemne, na ścianie zauważam delikatne peruwiańskie akcenty, w kącie leży kapelusz i ponczo, ale to zdecydowanie za mało, żeby wczuć się w klimat.
Przez to, że ściany są w ciemnych kolorach (dominuje czerwień), bar sprawia wrażenie nieco zaniedbanego i smutnego, jakby bez życia. Brakuje też muzyki. Pierwsze ponure wrażenie szybko jednak mija po zetknięciu się z bardzo miłą i serdeczną obsługą.
Karta dań jest króciutka. W Pollo Loco serwuje się przede wszystkim kurczaka pieczonego na sposób peruwiański - pollo ala brasa. Najpierw marynuje się go w specjalnej mieszance przypraw, a następnie piecze w piecu opalanym drewnem, który został specjalnie sprowadzony z Peru. Aby kurczak był jak najbliższy oryginału, do Pollo Loco przyjechał także peruwiański kucharz.
Nasze zamówienie obejmuje:
- ½ POLLO LOCO + frytki + sos (17 zł)
- karkówkę po kreolsku z frytkami (19 zł)
- sałatkę szefa (10 zł)
- opiekany sandwich z pieczoną polędwicą wołową (29 zł)
- 0,5 l lemoniady ze świeżych limonek (7 zł)
Jako że Pollo Loco jest barem, a nie restauracją, przyjęłam nieco inne kryteria oceny.
Pół kurczaka wjechało na wiklinowej tacy wyścielonej pergaminem, do tego podano niemałe wiaderko frytek. Podoba mi się, że jedzenie w barze nie jest podawane na papierowych czy też plastikowych talerzach, co niestety jest domeną większości barów. Kurczak był doskonale upieczony, z zewnątrz cudownie chrupiąca skórka, w środku soczysty. Cały przepełniony aromatem przypraw, gdzie na pierwszy plan wysuwa się czarna peruwiańska mięta (huacatay), nadająca lekko miętowo-ziołowego posmaku, następnie kumin oraz ledwo wyczuwalna i lekko gorzkawa gałka muszkatołowa. Dzięki tym przyprawom zazwyczaj mdłe mięso kurczaka nabiera charakteru. Co lepsze, tak przyprawiony kurczak bardzo smakował mojemu 4-letniemu siostrzeńcowi. Frytki też niczego sobie, dobrze wysmażone, chrupiące, bez posmaku starego oleju, co warto pochwalić.
Moimi kubkami smakowymi zdecydowanie bardziej zawładnęła karkówka po kreolsku - marynowana w ciemnym piwie i papryce panca. Dobrze ugrillowana, soczysta, miękka. Bardzo aromatyczna o lekko słodkawym i dymnym posmaku oraz idealnej ostrości.
Sałatka Szefa to zestaw świeżych i chrupiących warzyw (kukurydza, marchewka, pomidor, ogórek, sałata karbowana, rucola) oraz komosa ryżowa w trzech kolorach. A to wszystko delikatnie polane słodkawym sosem winegret. Było to bardzo lekkie, świeże i po prostu smaczne. Prawdziwa bomba witaminowa - nic więcej nie potrzeba.
Niezbyt smakował mi sandwich z plastrami pieczonej polędwicy wołowej. Duża bagietka, sporo sałaty, mdły sos majonezowo-czosnkowy i nadto przyprawione oraz wypieczone mięso. Zabiło to, delikatną z natury, polędwicę wołową, która najlepiej smakuje bez mocnych przypraw i średnio wypieczona.
Za to lemoniada limonkowa była przepyszna: słodko-gorzka z subtelną nutą cynamonu.
Jeśli jesteś głodny, a nie masz zbyt wiele czasu, to bar Pollo Loco będzie idealnym miejscem na szybki obiad w dobrej cenie i zadowalającym smaku. Wielbiciele pieczonych kurczaków będą zachwyceni. Bardziej wybredni i wymagający smakosze także się nie rozczarują. Pollo Loco serwuje naprawdę dobrego kurczaka i niech przy kurczaku pozostanie. Im mniej kombinowania z innymi daniami, tym lepiej.
O autorze
Miejsca
-
Pollo Loco Gdynia, Świętojańska 62
Opinie (72) ponad 10 zablokowanych
-
2017-09-13 06:17
Jadłam kurczaka i zastanawiałam się skąd oni biorą takie małe kury. (22)
Wystarczyła mi ta porcja itd ale w sklepach nie widać takich małych kur, połówka ważyła może 350 gramów.
- 17 13
-
2017-09-13 06:30
(4)
Z wolnego wybiegu i "kukurydziane" bywają mniejsze.
- 16 4
-
2017-09-13 09:53
(2)
Te pryskane środkiem na pchły, też.
- 3 7
-
2017-09-13 21:41
mówisz o sobie? (1)
ciurciaku?
- 1 2
-
2017-09-13 21:48
Nie, o Tobie.
melepeto.
- 2 2
-
2017-09-14 16:25
A gołębi
ubywa ;]
- 3 1
-
2017-09-13 07:36
Zdecyduj się kurczak czy kura!!!
- 13 5
-
2017-09-13 08:39
Jak kurczak chory i chromy to pada gdy ma 1kg
Po usunięciu podrobów i obróbce termicznej zostaje 350g z połówki
- 7 14
-
2017-09-13 08:52
(1)
nie ma to jak wypasione na hormonach i antybiotykach brojlery po 2 kg każdy :D
- 31 4
-
2017-09-13 10:49
Mięso o smaku wody :D Płynne po zmieleniu.
- 11 1
-
2017-09-13 11:06
bo to były tzw kurki rajskie
- 1 3
-
2017-09-13 11:29
Zapewne z outletów spożywczych (3)
Gdzie "rzuca się" wyroby nienadające się do sklepów, z kończących się terminem przydatności czy niespełniające norm (także czysto estetycznych, nikt np. nie kupi brudnych jajek chociaż skorupek i tak nie je).
Taki np. kurczaczek naje się cicuta virosa a potem trafia do takiego outletu a tam zaopatrują się głównie restauratorzy, stołówki, szpitale etc.
I oto jest na talerzu xD- 5 16
-
2017-09-13 11:35
(2)
W ufo też wierzysz?
- 9 4
-
2017-09-14 08:48
Hehe, wierzę w to co widzę (1)
... a widzę kurczaka, który nie dożył wieku uboju z którego ktoś próbuje wycisnąć trochę grosza :)
Oczywiście sprzedający powie, że to hit sezonu, psikuta hipster small, karmiony ziołami z Tybetu i amarantusem :D- 7 3
-
2017-09-14 21:23
widujesz UFO?
wiécej nie musisz mówi
- 0 0
-
2017-09-13 11:56
Kolejny drogi bar dla hipsterów (2)
Już widzę te tłumy gimbazy i odmłodzonych 40tek robiących sobie selfie z kurczakiem
- 9 12
-
2017-09-13 14:18
Czyżby sfrustowany 40-latek?
Ceny bardzo niskie a ty piszesz ze drogo??
Tak, w tym wieku można dobrze wyglądać, a nawet by wypadało.
Zacznij jeść lepiej i trochę ruchu a zrzucisz bęben i poczujesz się lepiej!- 16 4
-
2018-04-17 14:38
Ceny wychodzą korzystnie
Kurczak za 29 zł plus lemoniada na dwie osoby i sałatka wychodzi 41 zł, czyli po 20,5 zł na osobę. A porcja kurczaka jest na tyle duża, że jeśli nie jecie jak świnie to najecie się kurczakiem na pewno w 3, a może nawet 4 osoby, czyli wychodzi (z dwoma sałatkami i lemoniadami) 13,25 na głowę...
- 1 0
-
2017-09-13 14:56
proste
Bo kurczaczek sie od razu duzy nie rodzi
- 1 4
-
2017-09-13 22:00
Małe = chore = taniej (1)
- 4 5
-
2017-09-13 23:48
chyba nie masz pojęcia o chowie zwierząt i dobrze bo mieszczuchom w ten sposób można każde g*wn. wcisnąć
- 6 4
-
2017-09-14 14:11
A ile może ważyć normalny kurczak nie naszprycowany karmą i chemią? Niech Pani porówna kurczaka zagrodowego co jadł zgodnie z zapotrzebowaniem i biegał oraz takiego "zwykłego" z marketu....
- 4 0
-
2017-10-11 15:49
może dlatego, że te kury trafiające na sklepowe półki są na siłę karmione, po to tylko, żeby były jak największe? Aby sprostać gustom takich kilentów jak Pani :) mięso pozbawione smaku, nafaszerowane chemią, ale najważniesze, ze duże :)
- 0 0
-
2017-09-13 06:24
kiedyś świętojańska to była prestiżowa ulica, dzisiaj kebaby i tanie udające (4)
orientalne, bary...
- 37 38
-
2017-09-13 07:23
Monciak tez kiedys byl
- 19 1
-
2017-09-13 07:33
(1)
Kiedyś to były ulice, teraz już nie ma ulic.
- 15 2
-
2017-09-13 21:43
wszystko zlikwidowano
że nic nie ma
i wszystko jest w ruinie,
jeszcze tylko autostrady zedrą i będzie wykonanie zadania- 2 1
-
2017-09-13 12:18
jedz se tego schabowego i siedz cicho
- 3 1
-
2017-09-13 06:25
Los pollos hermanos (6)
Czy tylko mi się skojarzyło? :D
- 81 4
-
2017-09-13 09:08
ciekawe czy właściciel równie obrotny :)
- 13 1
-
2017-09-13 11:36
Kurczakowi bracia hehe
- 0 2
-
2017-09-13 12:02
Let's cook
Zapowiada się niezła meta. Sprawdzimy
- 12 2
-
2017-09-13 13:07
ciekawe kiedy ich oskarżą o pliagiat, pewnie na to liczą
- 1 3
-
2017-09-13 21:22
Po to wszedłem w ten artykuł
Nawet logo takie same
- 1 1
-
2017-09-13 21:30
Właśnie miałam to samo napisać :)
- 1 1
-
2017-09-13 07:24
(5)
Zdjęcia potraw na witrynie psują wizerunek i kojarzą się ze zwykłym kebabem czy z typową masówką pod patronatem coca coli.
- 41 3
-
2017-09-13 08:11
To prawda
Lokal super ale te zdjęcia masakra
- 8 2
-
2017-09-13 09:26
Jak najbardziej prawidłowo (3)
W Peru pollo z grila to masowka,to najtańsze żarcie tylko,że ceny o połowe niższe.
- 3 3
-
2017-09-13 09:32
A w głębokiej afryce to za dolara kupisz całego kurczaka. (2)
- 5 1
-
2017-09-13 09:45
A to ci światowiec co łeb wychylił poza Odrę.
W Peru w takich śmierdzących budach jak na świetojanskiej to też kupisz za dolara pollo z frytkami a do tego jeszcze cole podadzą.
- 3 3
-
2017-09-13 10:06
To jedź do głębokiej afryki i kup. Ciekawe ile robactwa przy okazji złapiesz.
- 2 1
-
2017-09-13 08:37
To czy piszecie lekko i bez nadmiernej pretensjonalności powinniście zostawić ocenie czytelnika...
- 34 3
-
2017-09-13 08:53
Byliśmy , jedliśmy, często tam chodzimy , kurczaki są przepyszne
- 17 4
-
2017-09-13 08:56
(1)
Jeszcze tam nie byłem choć od jakiegoś czasu się tam wybieram spróbować tego kuraka. Mam nadzieję, że będą trzymali poziom.
- 8 1
-
2017-09-13 10:06
Tez nie byłem ale?
Tak na marginesie,kuchnia peruwianska to jedna z najlepszych kuchni świata.To nie to co roznej maści azjatyckie czy arabskie badziewie.Dodam,że kucharzy to mają wspanialych.Mam nadzieję,że ten zatrudniony w Pollo Loco do takich należy.
- 2 2
-
2017-09-13 09:09
(2)
foghorn leghorn z looney tunes jako logo baru, doobre...
trzeba pojechać spróbować- 4 1
-
2017-09-13 09:11
Ciekawe czy w ogóle wiedzą, że używają w logo postaci z kreskówki należącej do Warner Bros.
- 9 0
-
2017-09-13 12:05
ale w peruwiańskiej czapce, nawet fajny pomysł
- 1 0
-
2017-09-13 09:38
Brakujące sosy (2)
Pani Agnieszka zapomniał zamówić 3 świetne sosy peruwiańskie, które są konieczne do podkreślenia smaku.
- 11 1
-
2017-09-13 12:35
sosy powinny być w cenie dania skoro są tak niezbędne (1)
- 6 1
-
2017-09-13 12:41
Sosy są w cenie jak zamówisz całego kurczaka
- 1 1
-
2017-09-13 10:40
Byłam,jadłam i na pewno będe!
Byłam! polecam! 8/10
- 8 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.