• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: w Cozzi pysznie jak u mamy

Agnieszka Haponiuk
15 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą. Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą.

Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Cozzi Ristorante w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Unicorn w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Corrèze w Gdańsku - byliśmy już tam.



Cozzi Ristorante mieści się w centrum Gdyni przy ulicy Władysława IV 49 zobacz na mapie Gdyni. Wybieram się tam z kolegą w chłodny poniedziałek, w porze lunchu. Cena 20 zł za zestaw lunchowy oraz opowieści o pysznej, włoskiej kuchni zachęciły mnie do wizyty. Miałam nadzieję, że w poniedziałek, gdy po weekendzie ludzie wracają do pracy i obowiązków, nie będzie zbyt wielu gości, a tymczasem było ich całkiem sporo.

Wnętrze restauracji jest przestronne, eleganckie i kameralne, ale nie tak jak we włoskich knajpkach, gdzie stoliki często stoją jeden przy drugim. W kolorystyce dominują beże, szarości z lawendowymi i różowymi akcentami. Przy ścianach ustawiono wygodne kanapy. Bar nie rzuca się w oczy. Jest intymnie, można spokojnie poplotkować i nikt nas nie usłyszy.

W menu głównym widnieje kilkanaście dań z makaronem, tyleż samo pizz z klasycznym połączeniem smaków, po coraz bardziej wymyślne kombinacje dodatków. Są też mięsa, ryby, a w piątki do menu dochodzą mule i krewetki. Każdy znajdzie coś dla siebie, także wegetarianie.

  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.

Zanim podano nam lunch, otrzymaliśmy tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i do tego intensywną w smaku oliwę. Pozwoliło nam to zaspokoić pierwszy głód.

Tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i intensywna w smaku oliwa. Tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i intensywna w smaku oliwa.
Z karty dnia zamawiamy lunch w cenie 20 zł, na który składają się:

- bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą,
- trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego, zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.

Bruschetta ze szpinakiem i mozzarellą nieco mdła, ale pieczywo... Boskie! Z zewnątrz chrupiące i pulchne w środku. Gdyby dodać nieco czosnku do szpinaku, byłabym zachwycona.

Bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą. Bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą.
Obawiałam się połączenia kuchni meksykańskiej z włoską, a tymczasem pełne zaskoczenie, trofie chilli con carne jest genialne w swej prostocie. Nie zachwyca oryginalnością, ale to wyważone, przyjemne smaki: słodko-ostry sos pomidorowy, dobrze zrobione mięso wieprzowe (czuć jakość), trochę fasolki, a do tego fikuśny makaron. Pycha.

Trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli. Trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.
Nie poprzestajemy na lunchu i zamawiamy jeszcze z karty dnia przystawkę: Friarielli Parma, czyli neapolitańskie liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą (22 zł). Danie okazało się wspaniałą przekąską. Kiszone liście w smaku przypominały nasz szczaw, ale były znacznie delikatniejsze i mniej kwaśne, a w połączeniu z charakterystycznym łagodnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej - po prostu fantastyczne. Mogłabym to jeść codziennie. Co ważne, szynka była prawdziwa, włoska i dobrej jakości, czułam to w każdym kęsie.

Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą. Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą.
Następnie zdecydowaliśmy się na makarony z karty głównej:

- ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym (36 zł);
- conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą (28 zł).

Proszę państwa, ravioli con gamberi e salvia okazało się dla mnie kulinarnym objawieniem. Rewelacyjne danie. Kwaskowy sos cytrynowy z nutką szałwii i delikatnie słodkie nadzienie pierożków - to czysta rozpusta dla kubków smakowych. To jest danie, dla którego będę tu wracać.

Ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym. Ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym.
Conchiglioni ripieni/al forno, czyli nadziewane szpinakiem makaronowe muszle zapiekane pod serem mozzarellą, nie były daniem trafionym. Jak dla mnie zbyt mdłe, jakby niedoprawione. Mdła mozzarella, mdły szpinak, zabrakło czegoś dla przeciwwagi, jakiegoś kontrastu - na przykład czosnku albo ostrzejszego sera, chociażby gorgonzoli. Czegoś, co nadałoby wyrazistości.

Conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą. Conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą.
Na koniec naszej uczty w Cozzi uraczyliśmy się tradycyjnym włoskim tiramisu (16 zł) oraz pyszną włoską kawą. Tiramisu było proste, klasyczne, bez szaleństw. Ani za słodkie, ani za wytrawne - takie w sam raz.

Tradycyjne włoskie tiramisu. Tradycyjne włoskie tiramisu.
Cozzi Ristorante opuszczamy najedzeni i w dobrych humorach. W gdyńskiej restauracji znalazłam to, czego szukałam we włoskiej kuchni - prostotę, świeżość i dobrą jakość produktów, co było czuć w każdym kęsie. Nie ma tu żadnego udawania.

Obsługa również na wysokim poziomie: panie kelnerki przemiłe, uśmiechnięte i służące radą przy wyborze dań. Być może cała tajemnica tkwi w kuchni prowadzanej z pasją i doświadczeniem. Menu komponował rodowity Włoch, a jego przepisy opierały się na rodzinnych recepturach przekazywanych z "dziada pradziada", których nie znajdziemy w książkach czy internecie.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (110) 9 zablokowanych

  • Fabrizio (5)

    Według mnie to naprawdę przeciętnie. W zeszłym tygodniu byłyśmy za to w nowym Sempre w Gdyni, petarda !

    • 5 11

    • (1)

      Sempre petarda a seriale tvn są kultowe.... waż słowa

      • 11 2

      • A polscy celebryci to gwiazdy formatu DeNiro.
        Taka nowomowa... efekt braku czytania książek.

        • 7 0

    • Sempre

      To slaba sieciowka, ale tak to jest jedni wola Mc Donalda wiec ida do Sempre, a inni dobre jedzenie wiec ida do Cozzi.

      • 9 3

    • Szef kuchni

      ... w sempre się chyba wypowiedział ...

      • 3 0

    • W srmpre w Sopocie na głupia pizzę czekaliśmy

      1 godz. i 25 minut!!! Nigdy wiecej tego dziadostwa

      • 1 0

  • Cozzi porażka kulinarna kategorycznie odradzam (3)

    Byliśmy raz przy okazji jakiegoś święta kiedy większość lokali była zamknięta. Ja zamówiłem mięso w sosie z pieczonymi ziemniakami a żona makaron z krewetkami. U mnie mięso suche ziemniaki z zewnątrz spieczone a w środku surowe. U żony jedynym smakiem był ostry pieprz. Ledwo do zjedzenia. Kategorycznie odradzam.

    • 16 9

    • A byles tam tak raz? I zamowiles jedno danie (1)

      • 1 10

      • A ile spie*rzonych dań musi zamówić?

        • 12 0

    • Jem regularnie w cozzi to najlepsza restauracja w Gdyni

      Doskonala kuchnia, swietna obsluga, normalbe ceny

      • 0 1

  • Jedna z ulubionych restauracji

    Wszystkiego jeszcze nie próbowaliśmy, ale polecamy zwłaszcza polędwicę wołową, carpaccio, bruschette z tuńczykiem, krewetki, okonia morskiego. Zawsze bezbłędne wykonanie i miła obsługa. Widać ogromną pasję personelu, przede wszystkim kunszt kucharzy. Za każdym razem przyjemne doznania kulinarne i miło spędzone chwile. Dziękujemy, pozdrawiamy Załogę i do zobaczenia.

    • 7 15

  • Wiele razy jadłem w Cozzi... (1)

    ...i nigdy się nie zawiodłem. Największą zaletą jest równy poziom - czego bym nie zamówił, byłem co najmniej zadowolony. Czy dania nie są jakieś super wyszukane? Może i nie, choć nie zgodzę się, że to to samo 'jak u mamy'. Dania są smaczne, nie przekombinowane. Dziwi mnie zastrzeżenie co do wielkości porcji - zamawiając przystawkę lub zupę i danie główne zawsze jestem najedzony (ale nie jestem grubasem wiec może to ma znaczenie!). Co jest dla mnie istotne - dzieciakom smakuje i nie wybrzydzają. Nienachalny wystrój, obsługa bez zastrzeżeń. Wg mnie jak najbardziej adekwatna relacja ceny do oferty. Dla mnie Cozzi to taki pewniak, zawsze jestem spokojny, że nie będzie rozczarowania.

    • 12 11

    • Wiele razy zamawiałem głosy 'opinii publicznej'

      i nigdy się nie zawiodłem.

      • 4 3

  • (1)

    ja rozumiem, że takie miejsca nie są dla Karyn i Januszy, gdzie musi być micha makaronu z jajem i browar, ale 20 zł za 2 kawałki szynki i kromkę chleba? czyli wyjście po kinie czy teatrze, gdzie po 2-3 godz. chce się jeść to jednak trochę mało nawet dla dziewczyny. A wydanie 300 zł na pobazgrany "artystycznie" sosem talerz to jednak przesada dla każdego szanującego pieniądze człowieka. 200+300+100 *2 i mamy koszt wycieczki dla 1 osoby.

    • 27 10

    • Po 2-3 godzinach jesteś głodny?
      Jajka na twardo i pomidora weź do kina

      • 6 9

  • Zadowolona :) (1)

    Za każdym razem jak idziemy do Cozzi jesteśmy bardzo zadowoleni, porcje są w sam raz, mój mąż lubi zjeść dużo i wychodzi zawsze najedzony. Moje dziecko uwielbia tam spaghetti i lemoniadę, która jest przepyszna (ale na moje trochę droga). Ja uwielbiam czekadełko i makarony z przepysznymi sosami. Polecam :)

    • 7 15

    • Wow
      Ale super rodzina!

      • 5 0

  • Witam (7)

    Ci państwo co opisują i się wypowiadają na temat różnych lokali, chyba nie mają pojęcia o dobrym smaku, skąd oni się wzięli i ile kasy dostają za dobrą reklamę, żenada, a cozzi, przeciętny lokal, który nie ma nic wspólnego z kuchnią włoska, zwiedzilem cały świat, i znam się na dobrych smakach a tego niestety w cozzi brakuje, włoski bar z małymi porcjami.

    • 17 14

    • No to opowiedz

      Cos o wloskiej kuchni np. w NY. Gdzie jadles dobre ravioli? Mozna zwiedzic caly dwiat a nadal nie miec pojecia o gotowaniu i smaku:)

      • 6 2

    • Tyle podrozowania

      I wciaz brak wiedzy o podstawowych zalozeniach wloskiej kuchni:)

      • 3 3

    • (1)

      Wyluzuj
      Żabianka, Przymorze i Żukowo to nie jest cały świat.

      • 12 2

      • oho,kaszub ze żukowa dał głos:)

        • 0 0

    • Hehe

      Buraczku.zwiedziles świat czyli byłeś w Irlandii, Anglii i raz na wakacjach we Włoszech.Jak dla mnie powinieneś iść i spróbować a jak porcję małe hmmm. Skoro jesteś taki obierz świat to we Francji, Hiszpanii, Szwecji czy Niemczech powinieneś się tego nauczyc

      • 1 1

    • (1)

      Dokładnie ta kobieta nie ma pojecia i jeszcze aktywnie się udziela w komentarzach aby lepiej wyglądało niż jest

      • 1 1

      • hahaha,to się da zauważyć:)

        ale zawoalowaną agresją głupoty się nie przebije....to takie....BEZRADNE;)

        • 0 0

  • (5)

    Puchaty, czy może raczej puszysty?

    Polecam zajrzeć do słownika przed opublikowaniem artykułu

    • 11 2

    • polecam (4)

      zajrzeć do słownika synonimów

      Synonimy do słowa puchaty: puszysty , miękki , mięciutki , mięciuchny , mięciusieńki , mięciuteńki , delikatny , lekki

      • 3 4

      • (1)

        Tylko po co używać synonimów w przypadku gdy w języku polskim już istnieje słowo, którego powinniśmy użyć

        • 7 4

        • Chyba

          Nie rozumiesz czym jest synonim:) to nie jest wyraz obcego pochodzenia tez jest w j. polskim:) oj nie uwazalo sie na lekcjach polskiego:)

          • 0 0

      • Ale gadasz bzdury (1)

        Dla ciebie przepiszą wszystkie książki i będzie np. KubUŚ Puszatek

        • 1 0

        • Ahhahahaha Zaorałeś!

          • 0 0

  • Lasagne (2)

    Cozzi to przede wszystkim najlepsza Lasagna, tęsknie za jej smakiem... a krem pomidorowy powoduje że dzień nabiera lepszego koloru

    • 4 13

    • (1)

      To z jakiegoś taniego romansu cytat?

      • 5 1

      • Z brazylijskiej telenoweli

        • 1 1

  • (1)

    nazwa Cozzi mi się kojarzy jednoznacznie - ale ponoć kozina dobre mięso

    • 7 3

    • Mi bardziej z Rozi

      • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane