• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza restauracja świata na kinowym ekranie

Łukasz Stafiej
4 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Poczęstunek przed filmem przygotowała ekipa restauracji Sztuczka.
  • Na premierowy pokaz w Trójmieście filmu "Noma: My Perfect Storm" rozeszły się niemal wszystkie bilety.
  • Podpłomyk z twarożkiem, ikrą pstrąga i rzeżuchą - poczęstunek od Sztuczki.
  • Po projekcji filmu odbyła się krótka dyskusja o wpływie Nomy na świat kulinarny, także w Polsce.
  •  Films for Food

Dobra wiadomość dla miłośników jedzenia. W Gdyńskim Centrum Filmowym zobacz na mapie Gdyni ruszył cykl "Films For Food", w ramach którego pokazywane będą filmy kulinarne z całego świata. Pokaz pierwszego z nich - "Noma: My Perfect Storm" poświęcony tytułowej kopenhaskiej restauracji i jej szefowi kuchni René Redzepiemu - wyprzedał się w sobotni wieczór niemal do ostatniego miejsca. Bilety na kolejne seanse są dostępne.



René Redzepi to nie tylko szef kuchni i współwłaściciel kopenhaskiej Nomy - restauracji, która przez cztery lata (od 2010 do 2012 i w 2014 roku) uznana była przez jury najbardziej prestiżowego konkursu gastronomicznego "The San Pellegrino World's 50 Best Restaurants" za najlepszą na świecie. To przede wszystkim wizjoner kulinarny i jeden z pionierów rozwoju nowoczesnej kuchni skandynawskiej, uważanej za jedno z najciekawszych kulinarnych zjawisk w ostatniej dekadzie. Kuchni, która ponad wszystko stawia na lokalność i sezonowość produktów.

Świetnie streszcza to w filmie "Noma: My Perfect Storm" sam Redzepi: "Codziennie podać człowiekowi posiłek, który powie mu, gdzie na świecie się znajduje i jaka jest właśnie pora roku". Film francuskiego reżysera Pierre'a Deschampsa nie tylko oddaje hołd skandynawskiej filozofii gotowania i karmienia, którą Noma propaguje od rozpoczęcia swojej działalności w 2003 roku. To przede wszystkim opowieść o niezłomności, a może i odrobinie geniuszu człowieka, która zmagając się z niezrozumieniem, a nawet przejawami rasizmu (Redzepi jest synem muzułmańskiego emigranta z Macedonii), w znacznym stopniu przyczynił się do zbudowania kulinarnej tożsamości Danii i spowodował, że ludzie zaczęli do niej podróżować właśnie dla jedzenia.

To w końcu opowieść o wyjątkowym jedzeniu, a raczej kulinarnym doświadczeniu: poznawaniu smaków oraz składników i łączeniu ich w dzieła sztuki na talerzu. Dla miłośnika jedzenia, jak mawiają Amerykanie tzw. "foodies", to obowiązkowa pozycja filmowa. Po pierwsze dlatego, że Deschamps wchodzi z kamerą do kuchni restauracyjnego guru i odsłania fascynujące zaplecze funkcjonowania Nomy. Po drugie, reżyser pozwala poczuć się klientem najlepszej restauracji świata, gdzie kolacja kosztuje półtora tysiąca złotych, a na stolik czeka się miesiącami. A raczej czekało się - z końcem lutego Noma zamyka swoje podwoje, aby jesienią powrócić w nowym wcieleniu.

Zwiastun filmu "Noma: My Perfect Storm"


Nic więc dziwnego, że sobotni pokaz w Gdyńskim Centrum Filmowym przyciągnął tłum widzów - nie tylko tych związanych z trójmiejską gastronomią, ale także smakoszy i bywalców restauracji. Gości przywitał poczęstunek przygotowany przez ekipę restauracji Sztuczka, złożony z nawiązujących do kuchni Redzepiego przekąsek: podpłomyka z twarożkiem, ikrą pstrąga i rzeżuchą oraz soku z kalarepy z pianą jabłkową.

Po projekcji można było wysłuchać krótkiej dyskusji o tym, czy i jaki wpływ rewolucja kulinarna zapoczątkowana przez Nomę ma wpływ na polską gastronomię. W rozmowie wzięli udział: menedżerka restauracji Metamorfoza Matylda Grzelak, autorka bloga Strawberries From Poland Anna Włodarczyk, Zofia Zienkiewicz z gdańskiego gospodarstwa ogrodniczego "Lawenda", szef kuchni restauracji Biały Królik Marcin Popielarz oraz szef kuchni w Smart Hotelu Jacek Majcherek, który kilka lat temu odbył staż w Nomie. Rozmowę poprowadziła Daria Pawlewska z magazynu "Kukbuk".

Zorganizowana przez agencję Food Brand projekcja otwiera cykl pokazów filmów kulinarnych z całego świata "Films For Food", w ramach którego co dwa miesiące będzie można zobaczyć nową pozycję. W kwietniu w Gdyńskim Centrum Filmowym wyświetlony będzie dokument "W obronie jedzenia" w reżyserii Michaela Schwarza, którego bohaterem jest Michael Pollan - autora bestsellerowych książek o żywieniu.

Film "Noma: My Perfect Storm" można będzie zobaczyć w GCF jeszcze kilka razy. Najbliższy pokaz odbędzie się 14 lutego o godz. 18. Sprawdź szczegółowy repertuar >>>

Film

7.5
2 oceny

Noma My Perfect Storm

Dokumentalny

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (19)

  • najlepsza jest restauracja U Szwagra na pkp w oliwie (2)

    Duzy wybór ciekawe smaki

    • 15 4

    • Bar tęcza na Chyloni

      Jak to mówią ''sztos''

      • 1 0

    • bar "minutka" pkp bielsko biała

      o wpoldo 9 rano w polsce

      • 0 0

  • Afisz -dunski.

    Pomorskie kierunek Kosciezyna, Puck,najlepsze w Polsce .Top 1 ,dunskie za nimi

    • 0 1

  • Bez wazeliny (1)

    Za projektem tym i innymi stoi Jacek Koprowski. Nie sposób go nie szanować. I ja go właśnie szanuję.

    • 11 5

    • Krzysztow z AMW ?

      ?:)

      • 0 2

  • Ejj A

    • 0 0

  • (3)

    Ejj a noma nie jest już zamknięta?

    • 0 2

    • (2)

      Nie, jest otwarta i ma się dobrze

      • 1 1

      • Noma (1)

        Ma sie dobrze, ale się zamyka - na zawsze. W tym miesiącu ostatni serwis.

        • 0 2

        • Przenosi się w inne miejsce

          • 0 0

  • A Maliki tam nie było? (1)

    • 2 1

    • W zeszłym tygodniu otwieram lodówkę ...

      ... a tam Malika

      • 0 0

  • ale fajn dajning w bistro to nie może być

    wiem, bo uczę się od specjalistów od wszystkiego

    • 0 0

  • Redzepi jest przereklamowany tak jak Basiura

    Typy chodzą po lesie i mech z szyszkami zbierają. Hasło się rzuci - gdzie natura łączy się z kuchnią i wszystko gra. Swoją drogą nie ma to jak Ramsay i jego np. ravioli z homarem - to jest prawdziwa kuchnia. Tylko niestety w Londynie.

    • 2 0

  • mam pytanie (2)

    czy red. Stafiej był kiedys w Noma i jadł coś?

    • 1 1

    • a co to ma do rzeczy? (1)

      tekst jest o obrazie knajpy w filmie, a nie o wrażeniach z knajpy

      • 3 0

      • coraz wiecej artykulow opartych na informacjach z trzeciej reki

        Wańkowicz i Kapuściński przewracają się w grobie. Oni jezdzili, pytali, sprawdzali i wtedy pisali. moze dlatego to były i są do dziś ciekawe rzeczy. dzis wystarczy ze masz telefon z szybkim netem i możesz pisać nawet o sniegu na szczycie góry fuji, bo przeciec tez widziales.

        • 0 0

  • podstawy

    wszyscy powinni oglądać Maklowicza...na dobry początek

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane