- 1 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
Nowa restauracja Rafała Wałęsy. Sztuczka Bistro rusza w Sopocie
Na tę wiadomość bywalcy restauracji czekali od dawna. Dobiegły końca prace przy nowej restauracji jednego z najlepszych szefów kuchni w Trójmieście, Rafała Wałęsy, właściciela gdyńskiej Sztuczki. Sztuczka Bistro rusza w piątek przy ul. Józefa Bema 6 w Sopocie.
Rafał Wałęsa jest jednym z prekursorów kuchni autorskiej w Trójmieście. To jego Sztuczka pięć lat temu przecierała szlaki na lokalnej scenie restauracji typu fine-dining. Miejsce, gdzie można zjeść wykwintne potrawy przygotowywane nowoczesnymi technikami z jakościowych produktów i podane na talerzu w wyrafinowanej odsłonie, zdobyło grono fanów i do dziś uchodzi za jeden z najlepszych lokali w Trójmieście.
Kilkanaście miesięcy temu bywalców pilnie nasłuchujących gastronomicznych plotek zelektryzowała wiadomość: Wałęsa z bratem otwiera kolejną restaurację - tym razem w Sopocie. Znana jest już data otwarcia. W piątek, 24 marca w lokalu przy ul. Józefa Bema 6, gdzie przez lata funkcjonował słynny klub Mandarynka, rusza Sztuczka Bistro. Miejsce zupełnie inne od pierwszej Sztuczki.
- Gdyńską Sztuczkę otwierałem, żeby się kulinarnie wyszaleć i pobawić w kuchni. To miało być od początku jedzenie ekstrawaganckie, w pewien sposób realizacja moich ambicji - mówi Rafał Wałęsa. - Sztuczkę Bistro otwieramy dla wszystkich, nie tylko smakoszy. Będziemy karmić w mniej skomplikowany sposób. Dania będą opisane nazwami, a nie listą produktów. Karta ciągle powstaje, będzie sezonowa, ale rozbudowana. Będą w niej m.in. sałatki, makarony, mięsa, ryby i owoce morza. Przepisy będą proste, klasyczne, ale ciekawe.
W karcie znajdą się m.in. tagliatelle z kaczką, szałwią, palonym masłem i piklowaną gruszką (25 zł), pieczona pierś z kurczaka kukurydzianego z karmelizowanymi marchewkami i sosem tymiankowym (25 zł) czy smażony filet z dorsza z duszonym porem w śmietanie i vinegretem z boczku z kaparami (36 zł). Goście będą mogli osobno zamawiać dodatki do dań głównych.
Sztuczka Bistro wpisuje się w modny w całej Polsce trend tzw. bistronomii, który stara się pożenić nieprzekombinowaną, ale kreatywną kuchnię firmowaną nazwiskiem uznanego szefa kuchni oraz niezłą ofertę alkoholi z przystępnymi cenami. W Sztuczce za dobór win odpowiada znany z gdyńskiego lokalu sommelier Łukasz Chwojnicki. Karta będzie liczyła około 150 etykiet, w tym 20 win dostępnych będzie na kieliszek. Cena za butelkę wina będzie się rozpoczynała od 59 złotych.
Nowością będzie karta klasycznych koktajli opracowana przez szefa baru gdyńskiej Głównej Osobowej Dawida "Farotha" Gierjatowicza, który z ekipą Sztuczki współpracował już kilkakrotnie podczas kolacji tematycznych w swojej pierwszej restauracji. Karta będzie podzielona na dwie części: dostępna przez cały dzień aperitivo (m.in. Negroni - 24 zł, Champagne Cocktail - 36 zł czy Elegant Martini - 24 zł) oraz obowiązującą od godz. 17 kartą główną (m.in. Jagerita - 24 zł, Old Fashioned - 22 zł czy Hurricane - 28 zł).
- Faroth nie rezygnuje z Głównej Osobowej. Będzie pracował na zmianę tam i u nas. To bardzo zdolny młody barman. Jego alkoholowe kreacje bardzo przypadły mi do gustu i chcemy rozwijać tę współpracę w Sopocie - mówi Wałęsa. - Planujemy wprowadzić sporo zimnych przekąsek, które będziemy parować z alkoholem i podawać wieczorami i w nocy, po zamknięciu kuchni.
Na parterze i półpiętrze nowej Sztuczki przewidziano miejsca przy stolikach dla ponad pięćdziesięciu osób. Wnętrze zaaranżowano bez zbędnych ozdobników - projektantka Magdalena Adamus ze studia Loft postawiła na elegancki minimalizm. Na górnych piętrach budynku powstaje sześć nowoczesnych apartamentów pod nazwą Bema 6.
Kuchnia Sztuczki Bistro będzie czynna od godz. 12 do godz. 22, a weekendy do godz. 23. Sam lokal będzie czynny do ostatniego gościa. W maju zmieni się godzina otwarcia i ruszy oferta śniadaniowa. 31 marca odbędzie się tutaj czwarta i ostatnia kolacja degustacyjna z cyklu "4 Razy Smaczniej" i to na razie jedyne zaplanowane wydarzenie.
Wałęsa uspokaja: - W funkcjonowaniu gdyńskiej Sztuczki nic się nie zmienia. Kuchnię od maja prowadzi tam Jacek Koprowski, który jest ambitnym i kreatywnym młodym szefem kuchni i sprawdza się doskonale. Ja rzucam się w wir pracy na kuchni tutaj i już teraz zapowiadam, że to nie ostatni lokal firmowany nazwą Sztuczką, który zamierzamy uruchomić w Trójmieście.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (105) ponad 10 zablokowanych
-
2017-03-22 21:43
Wnętrze
Wnętrze zbyt ciemne!!! Ze zdjęć zieje czarną norą. A przecież to Sopot, miasto plaży i morza. Oklepany minimalizm, beton i szarości. No ile można? Wszędzie to samo...
- 12 5
-
2017-03-22 22:40
a co to były za imprezy w mandarynie :) miło powspominać...
- 3 1
-
2017-03-23 07:30
coś
A znajdę jedzenie na talerzu czy muszę przyjść z lupą aby je dojrzeć? ??
- 13 3
-
2017-03-23 08:07
Fajnie, że powstają takie lokale
a o ich sukcesie czy porażce i tak zdecydują klienci. Jak ich zabraknie - powstanie tam coś nowego. Gdy będzie sukces - będzie się pisać o nim.
- 5 0
-
2017-03-23 10:43
Zobaczymy
Zamiast pisać za wczasu głupoty i zazdrościć ze ktoś coś zrobił, po otwarciu przyjdźcie i sami się przekonajcie. Jestem ostrożny w ocenianiu czegoś czego nie znam. I nie podchodzę z nienawiścią. Na pewno osobiście sprawdzę. Życzę powodzenia!
- 8 0
-
2017-03-23 11:06
Nazwa dla knajpy
Mam nazwe dla tej knajpy ,,U BOLKA"
- 5 9
-
2017-03-23 15:25
Czesc (2)
Wielkie wow robi ten Wałesa,reklamuje siebie I chyba nic wiecej,dla mnie sztuczka I jej kosmicznie opisane dania to nic specjalnego,a to tyle szumu,rece wyciagnij z kieszeni kolego,napewno tam nie zajrze,bistro będzie I moze ale ceny napewno nie jak w bistro,wracaj do Gdyni
- 5 8
-
2017-03-23 18:23
Hehe
Kosmiczne opisanie dania bo i kosmiczne kombinacje składników. Ciężko się odzwyczaic od salcesonu i kiełbasy co? Pewnie Twoim wariactwem kulinarnym jest zjedzenie makaronu kiedy schabowy Ci się znudzi. Ceny jak na Sopot całkiem przystępne wiec nie wiem skąd Twój komentarz z d*py. Zazdrościsz?
- 2 0
-
2017-04-01 22:32
Spadaj do Rumi "kolego"
- 0 0
-
2017-03-23 19:51
A czy pan wlaściciel bedzie robił sztuczki ???
- 2 1
-
2017-03-23 19:52
Jej jaka nora niea imnych kolorów idzie wiosna
- 7 0
-
2017-03-24 09:54
Bistro
Bardzo się cieszę z nowego kulinarnego miejsca w Sopocie. Im wiecej tym lepiej. Tylko szkoda, ze wystrój bez polotu, oparty na oklepanej modzie. Te czarne ściany nie zachęcają...
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.