• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kanapki, chińskie pierożki, mięso i pizza

Łukasz Stafiej
14 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Pierożki na parze w barze TAMiTU gotuje chińska kucharka.
  • Chińskie pierożki na parze w barze TAMiTU.
  •  TAMiTU
  •  TAMiTU
  •  TAMiTU

Chińska pierogarnia, bar z nietypowymi kanapkami czy nowe oddziały popularnych restauracji Pobite Gary oraz Mąką i Kawa - to cześć spośród nowych lokali, które ostatnio otwarto w Trójmieście. Zapraszamy do przeglądu.



TAMiTU
Niedawno pisałem o barach Dim Sum z chińskimi pierożkami i przekąskami. TAMiTU proponuje bardzo podobną ofertę, ale karta ogranicza się na razie głównie do pierogów - przygotowywanych przez chińską kucharkę z cienkiego ciasta i gotowanych na parze w bambusowych parnikach. Zamówimy kilkanaście ich rodzajów - polecam te z wołowiną, porem i marchewką oraz wieprzowiną, marchewką i chilli. W porcji za 13 zł znajduje się dziewięć sporych pierożków, ale jeśli komuś jest mało, za 6 zł może dołożyć kolejne sześć. Do pierogów zamówić można sałatki z ogórków i chilli, glonów wakame albo piklowanych rzodkiewek (wszystkie po 6 zł). TAMiTU znajduje się w niewielkim lokalu na granicy Wielkiego Kacka i Karwin pod adresem ul. Wielkopolska 305 zobacz na mapie Gdyni i czynna jest codziennie w godz. 11-21. Dowóz (tel. 513-079-516) realizowany jest na terenie niemal całego miasta.


  • Ekipa z baru Kanapki Pułapki przy pracy.
  • W barze Kanapki Pułapki zjemy od 5 zł.
  •  Kanapki Pułapki
  •  Kanapki Pułapki
  •  Kanapki Pułapki
Kanapki Pułapki
Pułapka to dobrze znany miłośnikom piwa rzemieślniczego multitap w centrum Gdańska. Kanapki Pułapki są kolejnym pomysłem właścicieli na gastrobiznes. Tym razem poszli w kanapki - nie takie zwykłe serem, ale - można by trochę górnolotnie powiedzieć - autorskie. Swój kanapkowy punkt otworzyli przy ul. Wyspiańskiego 21 D zobacz na mapie Gdańska, czyli w jednym z pawilonów na wrzeszczańskim targowisku (wcześniej znajdował się tutaj bar z musli Pomieszalnia). W obecnej ofercie znajduje się kilka kanapek w cenie od 5 zł do 8 zł. Jak podkreślają właściciele, znajdują się w nich składniki nie są tanimi półproduktami z dyskontu, ale dobrej jakości ingrediencjami - albo od mniejszych dostawców, albo samodzielnie wykonanymi. Zjemy m.in. klasykę z szynką, serem, warzywami i sosem cytrynowym; mięsne kanapki z boczkiem, czatnejem śliwkowym i rukolą czy pieczoną wieprzowiną i czatnejem jabłkowo-tymiankowym; a także wegańską z pasztetem warzywnym i sosem sriracha albo wegetariańską z pieczonym burakiem, kozim serem, gruszką i sosem balsamicznym. Do tego kawa od 4 zł i  świeże soki i niszowe napoje od 5 zł. Kanapki Pułapki czynne są od poniedziałku do piątku w godz. 7-15.


  • Grill opalany węglem kokosowym - oczko w głowie właścicieli Pobitych Garów w Garnizonie, którzy stawiają na wysokiej jakości mięso.
  •  POBITEGARY
  •  POBITEGARY
  •  POBITEGARY
  •  POBITEGARY
Pobite Gary w Garnizonie
Oliwskie Pobite Gary to znane i lubiane bistro, w którym czasem trudno o wolny stolik. Drugi oddział we wrzeszczańskim Garnizonie (obok Ping Ponga) zobacz na mapie Gdańska to trochę inne miejsce. Owszem, pod względem modnej i nowoczesnej aranżacji wnętrza czy niezobowiązującej, luźnej atmosfery przypomina starszego brata. Lokale różni jednak karta - ta w nowym miejscu jest bardziej restauracyjna i adresowana przede wszystkim do mięsożerców. W otwartej kuchni znajduje się oczko w głowie szefów - profesjonalny grill opalany węglem kokosowym, a w sali restauracyjnej - nie mniej ważna - szafa do sezonowania wołowiny. Wysokiej jakości mięso z polskich (i nie tylko) krów ma być wizytówką nowych Pobitych Garów. Obecnie zamówimy m.in. polędwicę (65 zł), sezonowanego 40 dni rib eye'a z pieczonymi na miodzie warzywami (90 zł) czy niesezonowanego steka (65 zł). Na grillu pieczone są również kurczaki w starym stylu (30 zł za pół kury) czy ryby (40 zł). Druga chluba lokalu to dania z podrobów oraz rzadziej używanych kawałków mięsa, m.in. kaszanka z jajkiem w koszulce (18 zł), ozór wołowy z sałatką z selera (16 zł) czy mus z gęsiej wątróbki (16 zł). Wśród zup znajdziemy m.in. pomidorową (8 zł) i batatową (15 zł). Wśród sałat znanego i lubianego "Koziburaka" (23 zł), a także sałatę z konfitowanym łososiem i fenkułem (26 zł). Ciekawostki spośród dań obiadowych, to paj z policzkami wołowymi i groszkiem (28 zł) czy gicz jagnięca z warzywami korzeniowymi (60 zł). Nie brakuje też klasycznego schabowego, piersi z kurczaka, dorsza na warzywach czy burgerów i pizzy. Warto jednak dodać, że włoski placek tutaj różni się od tego oliwskiego cieńszym ciastem. Restauracja czynna jest od godz. 9 (do godz. 11 serwowane są zestawy śniadaniowe w cenie 10 zł) do godz. 23.


  • Włoska pizza w Mące i Kawie w Metropolii.
  •  Mąka i Kawa
  •  Mąka i Kawa
  •  Mąka i Kawa
  •  Mąka i Kawa
Mąka i Kawa
Mąka i Kawa to dobrze znany (nie tylko wśród miłośników dobrej pizzy) lokal w Gdyni. Drugi jego oddział został właśnie otwarty na parterze galerii Metropolia (przy tylnym wejściu do obiektu) zobacz na mapie Gdańska i jest znacznie większy od swojego pierwowzoru. W karcie króluje oczywiście pizza, wypiekana w szamotowym piecu elektrycznym - ceny od 14 zł za margheritę, do 27 zł za calabrese z salami spianata. Wszystkie placki wypiekane są z włoskiej mąki, ciasto dojrzewa dwie doby, a sos przygotowywany jest ze słodkich pomidorów San Marzano. W karcie znajdują się również domowe makarony (od 16 zł) i panini (od 14 zł) z wypiekanego na miejscu chleba. Oprócz tego: desery, sałaty, sporo alkoholi i win oraz kawa. Ta ostatnia pochodzi z rodzinnej palarni, a bywa wypalana również na miejscu, w starej, włoskiej palarce na kaflowym piecu. Wystrój spodoba się miłośnikom przestronnych i wysokich, industrialnych wnętrz i starych, kuchennych bibelotów - część elementów wystroju pochodzi z dawnej piekarni. Mąka i Kawa w Metropolii czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 9-21, a w niedziele w godz. 10-20.


  • Platinum to nowa restauracja w miejscu dawnego Sanatorium.
  •  Platinium
  •  Platinium
  •  Platinium
  •  Platinium
Platinum
Nowa restauracja w miejscu kultowego sopockiego Sanatorium przy ul. Grunwaldzkiej 8-10 zobacz na mapie Sopotu. Z poprzednim lokalem Platinum nie ma nic wspólnego - całkowicie zmieniło się zarówno wnętrze, jak i profil kulinarny. Teraz jest tutaj znacznie mniej kameralnie, elegancko, ale na luzie, bez przesadnej formalności. W karcie niemal każdy powinien znaleźć coś dla siebie (oprócz wegan, dla których nie ma żadnego dania). To dość zachowawcze menu oparta na polskich i śródziemnomorskich smakach. Zjemy m.in. tatara ze śledzia (18 zł), krewetki z salsą ananasową (27 zł), zupę minestrone z półgęskiem (16 zł), grillowaną pierś z kurczaka (29 zł), kaczkę sous-vide (52 zł), steka wołowego (85 zł), makaron z gorgonzolą i szpinakiem (27 zł) czy polędwicę z dorsza ze smażoną figą (52 zł). Właściciele planują też organizować kulinarne weekendy tematyczne z kuchnią z różnych stron świata. Platinum czynne jest codziennie od godz. 12 do godz. 22.


  • Właściciele Kreski Mąki, gdzie zjemy pizzę z pieca opalanego drewnem.
  •  Kreska Mąki
  •  Kreska Mąki
  •  Kreska Mąki
  •  Kreska Mąki
Kreska Mąki
Bar z pizzą z pieca opalanego drewnem w małym pawilonie przy ul. Jaśkowa Dolina 102B (obok baru Surfburger na Morenie) zobacz na mapie Gdańska. Młodzi właściciele pomysł mieli taki, żeby każdą pozycję w menu nazwać tytułem innej, kinowej bajki. Jest i Epoka Lodowcowa, i Minionki, i Zakochany Kundel, i Król Lew. Co się kryje pod tymi nazwami, najlepiej sprawdzić osobiście. Ja tylko zdradzę, że to wcale nie jest lokal dla małych dzieci, a smaki są raczej bezpieczne - od placka z solą i rozmarynem, przez hawajskiego klasyka czy pizzę z szynką parmeńską i rukolą, po ostatnio popularne zestawienie pikantnego salami z pastą z czarnych trufli i mascarpone. Ceny: od 10 zł do 25 zł za cienki, chrupiące placek upieczony w szamotowym piecu. Kreska Mąki czynna jest codziennie od godz. 12 do godz. 22. Dowozów bar nie prowadzi.

Miejsca

Opinie (133) ponad 10 zablokowanych

  • (4)

    Dziś u mnie wygrywa słowo:
    "ingrediencjami"
    To już nawet nie jest żałosne i śmieszne.

    • 47 8

    • Ingredient

      Ingredient w starożytnym gdansku oznaczało skladnik

      • 4 0

    • To się doucz (2)

      https://pl.wiktionary.org/wiki/ingrediencja

      wtedy nie bedzie smieszne

      • 3 11

      • (1)

        fajnie, ze mi wyjasniles co znaczy to slowo, dobrze, ze jest google...
        i pewnie uwazasz, ze w "artykule" powyzej uzycie jest zasadne, ale pewnie jak zanawiasz jedzenie tez mowisz, ze z tymi i tymi ingrediencjami poprosze...

        • 8 1

        • Ja tak mówię czasem...

          • 0 0

  • kanapki pułapki (1)

    Chciałbym miec w swojej kanapce tyle skladnikow co na zdjeciu. Niestety bylo duzo slabiej.

    • 34 2

    • a będzie jeszcze gorzej bo w tym miejscu nie utrzymają się bo za daleko od Wajdeloty

      • 2 1

  • Kreska mąki

    Byłem, jadłem i szczerze polecam pyszna pizza na cienkim cieście, szkoda że nie z dowozem ,ale tego rodzaju pizze chyba się nie nadają na dostawę do domu.Nazwa pizzerii raczej nie trafiona ale smak jest na wysokim poziomie. Szczerze polecam

    • 16 3

  • Otwiera się coraz więcej lokali bo (1)

    Polacy zarabiają bardzo dobrze i coraz więcej jada na mieście a nie traci czasu na siedzenie w kuchni.

    • 6 17

    • Są tacy, którzy siedzenia w kuchni nie uważają za stratę czasu.

      • 17 1

  • Fit & Fight (2)

    Podobno powstał jakiś lokal ze zdrowym jedzeniem w Gdyni. Ktoś był, jak wrażenia?

    • 0 4

    • Sprawdz lajki i udostepnienia na fejsbuku. To wiele wyjasni.

      • 1 3

    • Ja byłem podaja, wodę ze źródełka i suchary takie to zdrowe jedzenie

      • 3 0

  • Odnosnie Pobitych Garów (2)

    "Na grillu pieczone są również kurczaki w starym stylu (30 zł za pół kury)"

    Chciałem tylko nadmienić ze w całym trójmieście i nie tylko taką przyjemność, ale z rożna, uzyskamy w cenie 8 zł 50 gr. Rozumiem ze odpalenie grilla i pilnowanie to wydatek 21 zł 50 gr.

    Jak widzę takich "przedsiębiorców" czy tam "biznesmenów" to moja branża jest niezagrożona.

    Pozdrawiam

    • 38 6

    • Chyba myślisz o kurczakach ze stoisk w supermarketach albo innych spelunach :P Tu masz ładną restaurację w ładnym miejscu, miejsce gdzie możesz usiąść + obsługę. Ja wolę dopłacić i zjeść w Pobitych, bo wiem, że tam jest zawsze świeżo, smacznie i PRZYJEMNIE. W przeciwieństwie do almy czy auchana :P

      • 3 10

    • Źle rozumiesz.

      • 2 1

  • Platinum (1)

    Jaki kiczowaty wystrój ;)

    • 16 6

    • Ważne ze jest warujący posąg psa

      • 5 0

  • Co to jest czatnej?

    • 12 1

  • Kanapki pułapki (3)

    Bardziej kretyńskiej nazwy nie mogli wymyślić

    • 30 8

    • (1)

      ich pub nazywa się Pułapka, więc jak mieli nazwać? kanapki Grażynki? bardziej by to do Ciebie przemawiało?

      • 6 10

      • nie rozumiesz

        W dopełniaczu brzmi to znośnie. Kogo kanapki? Pułapki. Ale w mianowniku to jest do d.py. Kanapki pułapki, czyli co? Stare? Z gruźlicą? z gwoździami? Teraz kumasz? Może powinny się nazywać "Kanapki Pana Pułapki" :)

        • 5 6

    • przestań, wziąłem 500+ plus to teraz pójde sobie chrupnąć coś na miescie

      • 1 1

  • fajne te nowe lokale ale ceny za wysokie. (4)

    Posilek dla dwoch osob powinien kosztowac nie wiecej niz 25 zlotych. Mozna kupic dobre i zdrowe produkty w selgrosie i nagotowac ciekawe potrawy. Wlasciciele chca za duzo zarobic.

    • 14 15

    • ok pod warunkiem że potrawą za 25 zł na 2 osoby będą dwie porcje gotowanych ziemniaków (1)

      • 7 3

      • Zjecie 25 kilogramów ziemniaków

        w dwie osoby?

        • 3 1

    • (1)

      Ale po ciemku chcesz jeść czy dołączysz koszt mediów do swoich wyliczeń? Ktoś musi z tych produktów ten posiłek przygotować i ktoś musi go ci podać, a na koniec księgowa wszystko rozliczyć. Aa no i wszyscy chcemy żeby wyżej wymienieni dobrze zarabiali. Ale koszt potrawy ma być 25zl za 2 osoby.

      • 10 1

      • a danina?

        W tych 25 zł jest jeszcze podatek:
        8, 15 lub 23% VAT.

        • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane