• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: pomysły na śniadanie bez chleba

Viola Urban
28 lutego 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Wytrawne gofry to świetna alternatywa dla śniadaniowej kanapki. Wytrawne gofry to świetna alternatywa dla śniadaniowej kanapki.

Okiem Dietetyka to cykl tekstów o tym, jak i gdzie zjeść zdrowo w Trójmieście. Porady przygotowuje dietetyk Viola Urban. W tym tygodniu podpowiada pomysły na zdrowe śniadanie bez chleba. Dwa tygodnie temu radziła, jak prawidłowo parzyć kawę i herbatę, za dwa poleci kilka przepisów na zdrowy i szybki posiłek do pracy.



Wielu z nas praktycznie nie wyobraża sobie śniadania bez kromki chleba. Oczywiście, jeśli wybierzemy dobrej jakości pieczywo, nie ma w tym niczego złego. Dzisiaj chciałabym jednak podrzucić wam kilka pomysłów na pierwszy posiłek bez dodatku klasycznego pieczywa. W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona. Co zatem wrzucić na talerz rano, aby zastąpić chleb i jednocześnie odżywić swoje ciało i nasycić na długi czas?

Okiem dietetyka: Pomysły na śniadania bez chleba Okiem dietetyka: Pomysły na śniadania bez chleba

Owsianka

Owsianka to tanie, proste i bardzo odżywcze danie, które możemy przygotować w dosłownie pięć minut. Z dietetycznego punktu widzenia najlepszym wyborem będą płatki owsiane górskie połączone z mlekiem (krowim lub roślinnym), jogurtem, świeżymi owocami i orzechami. Taki zbilansowany posiłek to dobra opcja dla osób, które dobrze tolerują węglowodany i preferują słodkie poranki. To również świetne rozwiązanie dla osób mających problemy z podwyższonym cholesterolem. Naturalnie występujące w owsie betaglukany mają udowodnione działanie redukujące poziom "złego cholesterolu" we krwi.

Owsianka z owocami i siemieniem lnianym. Owsianka z owocami i siemieniem lnianym.
Jaglanka, gryczanka i inne

Niedalekimi kuzynkami owsianki są jej wariacje oparte na innych zbożach. W zależności od tego, jaki smak preferujemy, możemy wybrać delikatną kaszę jaglaną lub nieco bardziej aromatyczną kaszę gryczaną. Osobom, które nie mają czasu na gotowanie kaszy, polecam wykorzystanie płatków jaglanych lub gryczanych - ich przygotowanie trwa o wiele krócej, a wartości odżywcze są praktycznie takie same. Analogicznie można także przygotować płatki z brązowego ryżu albo nasiona amarantusa. Wystarczy dodać źródło białka (nabiał, mleko sojowe, orzechy, odżywkę z serwatki) oraz niewielką ilość zdrowych tłuszczów (np. w postaci pestek, awokado, nasion chia, siemienia lnianego czy nierafinowanego oleju kokosowego), a powstanie pełnowartościowy posiłek. Do każdego posiłku zbożowego warto też dodać świeże owoce lub warzywa. W przypadku diety o normalnej lub podwyższonej kaloryczności w zasadzie nie ma tutaj ograniczeń. W przypadku diety redukcyjnej najbezpieczniej dodać świeże lub mrożone owoce jagodowe albo cytrusy.

Kasza manna lub mamałyga

Z dietetycznego punktu widzenia drobno zmielone, oczyszczone ziarno pszenicy lub kukurydzy nie jest niczym, o czym mogłabym wygłaszać pochwalne elaboraty. Nie dajmy się jednak zwariować. Są na świecie dzieci, które preferują bardziej delikatne smaki i osoby, które z różnych przyczyn muszą stosować dietę lekkostrawną. Kaszka manna i mamałyga, czyli ugotowana na mleku lub wodzie kaszka kukurydziana mogą stanowić element dobrze zbilansowanej diety, o ile nie dodamy do nich dwóch łyżek cukru i dżemu, lecz mus ze świeżych owoców albo surowe kakao i naturalny miód. Lekkostrawne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Warto spróbować. Polecam także poszperanie na półkach sklepów ze zdrową żywnością w poszukiwaniu pełnoziarnistej kaszki orkiszowej. Smakuje jak manna, a ma o niebo więcej składników odżywczych oraz błonnika.

Gryczanka z orzechami i miodem. Gryczanka z orzechami i miodem.
Pudding chia

Bardzo popularnym ostatnio śniadaniem stał się pudding na bazie nasion szałwii hiszpańskiej. Te małe, niepozornie wyglądające kuleczki pełne są dobroczynnych kwasów omega-3, błonnika oraz wapnia. Warto więc na stałe włączyć je do swojej diety. Jednym z najbardziej popularnych śniadaniowych dań zawierających ten składnik jest pudding chia, czyli coś na kształt kleiku, który przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego, mleka (zazwyczaj kokosowego) lub soku owocowego. Pudding podaje się z owocami lub musami ze świeżych owoców. Często wzbogaca się o inne tzw. "superfoods", takie jak np. sproszkowaną spirulinę, surowe kakao czy też morwę białą. Co bardzo ważne, taki pudding przygotowuje się dzień wcześniej, dlatego rano wystarczy tylko otworzyć lodówkę. Danie z uwagi na sporą zawartość błonnika oraz zdrowego tłuszczu ma niski indeks glikemiczny i syci na długi czas.

Placuszki, gofry, wytrawne muffiny

Popularne w Stanach Zjednoczonych naleśniki typu pancake zdecydowanie do zdrowych posiłków nie należą. Podgrzane masło, pszenna biała mąka i sporo cukru to nie najlepsze rozwiązanie nawet na diecie o podwyższonej kaloryczności. Są jednak ciekawe alternatywy dla słodkich gofrów, naleśników i muffinek. Wystarczy chwilę poszperać w Internecie, aby odkryć bogactwo przepisów na wytrawne wersje ich przesłodzonych kuzynów. Wystarczą jajka, ulubiona pełnoziarnista mąka (polecam gryczaną), garść świeżych ziół, trochę wody, ulubione dodatki i możemy smażyć, opiekać lub piec. Kto powiedział, że gofry muszą być z bitą śmietaną i frużeliną? Ja zdecydowanie bardziej lubię moje popisowe słone gofry z hummusem, warzywami i jajkiem sadzonym. Warto eksperymentować ze zdrowymi produktami tworząc zdrowsze odpowiedniki dań.

Szakszuka - sycąca i zdrowa potrawa z jajek i pomidorów. Szakszuka - sycąca i zdrowa potrawa z jajek i pomidorów.
Jajecznica, omlet i inne śniadania na bazie jajek

Moda na śniadania białkowo-tłuszczowe i najnowsze badania na temat braku wpływu spożycia jaj na poziom cholesterolu we krwi sprawiły, że jajecznica, omlety, jajka na miękko i inne frittaty wróciły do łask na dobre. Dla osób, które mają problemy z metabolizmem węglowodanów i cierpią z powodu insulinooporności, takie śniadanie może okazać się zbawienne. Przede wszystkim dlatego, że syci na bardzo długo i nie powoduje dużych wyrzutów insuliny. Jako dietetyk najbardziej lubię jajka gotowane, w koszulkach lub sadzone na wodzie. Najzdrowsze są ugotowane na miękko lub półmiękko. Wysuszone na wiór żółtko i spalone białka to nie najlepszy pomysł - tego nie jemy. Potrawy z jaj najlepiej łączyć z dużą ilością warzyw. Ciekawym połączeniem jajka z warzywami jest szakszuka, czyli jajka sadzone na pomidorach.

Recykling wczorajszego obiadu

Kto powiedział, że śniadanie musi być standardowe? Że kasza z gulaszem nie może stanowić dobrego śniadania? Może! Nie powinniśmy popadać w stereotypowe myślenie i jeść na śniadanie tylko to, co "śniadaniowe". Lepiej zjeść to samo, co na wczorajszy obiad niż nic. Warzywna sałatka zamieni się w wartościowe śniadanie, jeśli dodamy do niej kurczaka z rosołu albo kawałek upieczonego łososia. Niewykorzystana kasza jaglana lub ryż? Z łatwością zamienisz je w szybką jaglankę lub pudding ryżowy. A ziemniaki? Pokrój je na plasterki, dodaj cebulę, paprykę i ulubione przyprawy oraz jajka i chwilę podsmaż pod przykryciem, a uzyskasz jedno z moich ulubionych śniadań, czyli hiszpańską tortillę. Warto kombinować - w końcu dietetyczne odżywianie nie oznacza marnowania.

Budyń jaglany z marakują. Budyń jaglany z marakują.
Mam nadzieję, że ta garść pomysłów na śniadanie bez chleba przypadnie wam do gustu i spróbujecie niedługo czegoś nowego - zamiast swojej ulubionej kanapki.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (165) 2 zablokowane

  • (3)

    Viola, to nie ma sensu..

    • 46 26

    • Hipsteriada

      • 18 4

    • #najgorzej

      • 3 2

    • Ma to sens Veronyko

      "najnowsze badania na temat braku wpływu spożycia jaj na poziom cholesterolu" - serio? Wiemy to już od lat 70 (a dietetycy sportowi prawdopodobnie od zawsze), najnowsze badania tylko potwierdzają te fakty, żaden Fileep z konopii Ameryki tu nie odkrył.

      • 3 1

  • Proponuję coś z tubki albo w żelu. Chleb to przeżytek.

    • 42 12

  • po takim obfitym śniadanku można zabierać szlifiere i jazda na pokład (11)

    w stoczni...

    • 70 9

    • Zapewne nie, dlatego warto uzupełnić o zupę chmielową po drodze w SKM.

      • 40 7

    • Owsianka da Ci najwięcej energii (5)

      To śniadanie sportowców.

      • 11 7

      • (3)

        Ma przy tym tyle samo smaku, co woda.

        • 14 14

        • ha ha ha to fakt. Zawsze można miodu dołożyć (1)

          • 7 2

          • lepszty slodzik

            • 4 6

        • Jak można w ogóle to polecać do jedzenia? Nawet nutella tego nie uratuje... Jedzenie to powinna być przyjemność, a nie tortura...

          • 4 1

      • owsianka prawie w ogóle nie ma żadnej energii

        200kcal na miskę podczas gdy przy wysiłku fizycznym potrzebujesz 1500kcal?
        Musiałbyś wiadro owsianki opierdzielić.

        • 6 4

    • (3)

      Abys mial sile utrzymac ta szlifiere po tej owsiance ha ha

      • 4 0

      • Mój pracuje fizycznie a rano owsiankę zmiata -wielka micha plus dwa banany, i jest zadowolony (2)

        • 6 5

        • a ile mu do koryta lejesz ?

          pewnie pół wora kartofli i wiadro cebuli

          • 3 0

        • czyli 500 kcal, sam cukier i błonnik

          najszybszy przepis na kalectwo

          • 1 0

  • Chleb to zapychacz (3)

    Nie jadam rano w ogóle, chociażby dlatego, że nie chce mi się przezuwac jak jestem zaspany.
    Naleśniki, owsianka albo jogurt o wiele lepsze.
    Chętnie skorzystam z kilku z sugestii w artykule.

    • 21 33

    • (1)

      A owsianke i naleśniki połykasz?

      • 9 3

      • przez lejek :)

        • 5 1

    • A gdzie kupić mleko roślinne?

      "z mlekiem (krowim lub roślinnym)" - mam go szukać w jakimś specjalnym sklepie dla super modnych iksterów?
      Byłem dziś w markecie, ale znalazłem tylko napój sojowy oraz migdałowy.
      Takie śniadania to o kant d..., napiszcie jeszcze, że żeby dobrze smakowało trzeba usiąć na siedzeniu z palet xD
      Pomijam już, że zamiast np. pociupajki z grochu mam kupić super modny (i oczywiście super drogi) humus. Nie każdy ma czas i pieniądz jak hispterskie "elity", znudzone bogate dzieciaki, których jedynym problemem jest jak być jeszcze bardziej oryginalnym za pieniądze od rodziców.

      • 4 2

  • jem tylko wegańskie i bez glutenu, czuję się świetnie! (6)

    • 19 40

    • a podcieram się liścmi akantu (2)

      • 26 5

      • ja mam od nich uczulenie (1)

        • 14 1

        • lewak

          • 7 2

    • Bo mózgu nie ma przeszkadzał jej to sie teraz lepiej czuje jak w kazdej sekcie! (1)

      • 4 1

      • Smutne ćwoki z Was. Nawet nie wiecie ilu z Was pomogłaby na główkę dieta odpiowiednia dla Waszych organizmów. Nietolerancje i alergie pokarmowe mogą prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych, a często ludzie nawet nie wiedzą, że mają jakiś problem i myślą, że wszystko z nimi w porządku i po prostu każdy ma wielkie gazy i mnóstwo chorób. Smacznego dla weganina bezglutenowego! Fajnie, że znalazłeś/aś dla siebie dobrą dietę.

        • 5 4

    • Zwróć uwagę czy będziesz miała odpowiedni poziom cukru we krwi. Badania wykazują większą podatność na cukrzycę tzw. bezglutenowców

      • 0 0

  • Owsianka (11)

    Dla tych co nie wiedzą.
    Jakie produkty są najzdrowsze
    1 jagody acai
    2 czosnek
    3 płatki owsiane
    Dla tych co chcą schudnąć i zadbać o siebie polecam platki codziennie na śniadanie i całkowicie pozbyć się chleba czy biały czy czarny jest to zapychacz

    • 18 32

    • Firma akai produkuje jagody?

      • 10 4

    • chleb gryczany (3)

      robi się go z samej kaszy wody i przypraw

      • 1 1

      • chleb zwykły

        robi się go ze zboża wody i przypraw.

        • 10 0

      • A kiełbasę z czego robisz ? (1)

        Ze słomy i buraków ?

        • 7 2

        • z psa

          • 5 0

    • (4)

      a gdzie bialko?

      • 1 3

      • wiem ... ale nie powiem :)

        • 5 2

      • jesz jeszcze inne posiłki w czasie dnia, np. drugie śniadanie w pracy, obiad i kolację (2)

        białko " w owsiance" z mleka lub jogurtu, do tego orzechy

        • 1 3

        • białko roślinne ma słaby profil aminokwasowy a jogurcie i mleku jest go co kot napłakał ;)

          • 2 2

        • Piszesz o czymś o czym zielonego pojęcia nie masz.

          • 3 2

    • 3

      3 płatki owsiane... oszczędnie

      • 3 0

  • (2)

    Jak śniadanie bez chleba to najlepsze będą trzy tabliczki czekolady. Najlepiej te 400g.

    • 55 8

    • (1)

      Ale żeby nie były zbyt mdłe, można je przesmarować miodem. Tylko naturalnym!

      • 3 0

      • miód na wierzchu, a spód nutellą.

        • 2 0

  • Wafle jaglane, kukurydziane i ryżowe. (1)

    Przygotowanie jak kanapki.

    • 6 20

    • za duzo w nich chemii

      • 13 0

  • bez sensu (10)

    Żeby to przygotować musiałbym wstawać godzine wcześniej aby np zrobić ciasto na gofry czy gotować kaszkę. A tak chlebek z twarogiem i miodem, pomidorek, herbata i tez jestem najedzony

    • 67 5

    • (1)

      Dokładnie, ja też wyznaję filozofię "jeść żeby żyć" a nie "żyć żeby jeść".

      Bardzo możliwe, że posiłki przedstawione w artykule mogą być smaczne i sycące ale kto ma na to czas? Jeśli mam do wyboru spędzić godzinę w kuchni albo pouczyć się angielskiego to wybiorę to drugie.

      • 19 1

      • no jeśli wybierasz taką filozofię to musisz liczyć się z konsekwencjami, teraz nie masz czasu a później na rencie będziesz mieć mnóstwo czasu na stanie w kolejkach do lekarzy czasem trzeba spojrzeć dalej niż na koniec tyg/miesiąca

        • 6 13

    • Twaróg , miód i pomidor razem??? (5)

      Niezła kaszana...

      • 6 4

      • (4)

        chlebek razowy posmarowany dobrym miodem na to warstwa dobrego twarogu lub serka wiejskiego. Pomidor pokrojony obok ze szczypiorkiem i sałatą. I herbata do popicia. Gdzie tu kaszana ?

        • 7 3

        • Miód , pomidor i szczypior?? (3)

          Chłopie , tylko Tobie chyba to smakuje.

          • 1 7

          • (2)

            gadaj z debilem .... zrozum dzbanie, że nie jesz tego naraz tylko najpierw jedno, potem drugie. Opóźnionej gimbazie wszystko trzeba tłumaczyć.

            • 6 3

            • Ja cię nie wyzywałem. (1)

              A ty właśnie pokazałeś klasę - dokładnie taka jaka uprawiasz na swoje śniadanie.
              Czyli beznadzieja bez smaku.

              • 4 3

              • przegrałeś dzbanie

                • 2 0

    • wieczor wczesniej

      niekoniecznie
      wieczor wczesniej wystarfczy 20 minut (akurat nastwic przed prysznicem i wyjac po) i na noc w koc gar z kasza- rano domiksowac owoce i voilla trzyma do 13-ste

      • 4 1

    • Lilo

      Można przygotować na wieczór i podgrzać.

      • 0 0

  • dlaczego bez chleba (29)

    Szkoda, że pani Viola nie potrudziła się i nie wyjaśniła dlaczego poleca śniadanie bez chleba. Ja nie mam nic przeciwko dobremu chlebkowi i nic go mi nie zastąpi. Co pewien czas lubię owsiankę dla urozmaicenia śniadanka. Z naleśnikami jest sporo roboty, więc nie wyobrażam sobie robić je rano przed pracą, chyba, że się nie pracuje i ma się sporo czasu, to w takie frykasy można się bawić. Chlebek uwielbiam, jednak piekę sama co tydzień w sobotę i wiem co jem.

    • 59 5

    • zgodzę się, poza tym, że z naleśnikami sporo roboty (14)

      robię rano naleśniki o 6.10 i gdy rodzina wstaje ok.6.30-40 , są na stole.
      "Ukręcenie" ciasta zajmuje mi może 3 minuty, a podczas smażenia "ogarniam" śniadanie na wynos dla rodziny, maluję się, ubieram.

      • 11 15

      • respect !

        • 19 0

      • ok, ale żeby robic nalesniki o godz. 6:10, to musisz wstac o 5:00, żeby się wykąpać, wys..ać, wymyślic w co się ubrać itp (5)

        no i jak mówisz ok 6:40 macie śniadanie - jeśli zajmuje ok 30 minut to jest 7:10, potem ubieranie itp, to się robi godz. 8:00 i trzeba wyjśc do pracy - to będzie ok 9:00 przy biurku

        • 15 2

        • Wstaję codziennie o 5.30-40 :-) , poza piątkami, gdyż w piątki pracuję w domu (umowa z pracodawcą) (4)

          Toaleta, przygotowanie kawy- zajmuje mi ok. 15 - 20 minut, wymieszanie ciasta na naleśniki - ok. 3 minuty.
          Ciuchy szykuję wieczorem ( wykładam co mam ubrać następnego dnia- to stare przyzwyczajenie z czasów, gdy do pracy dojeżdżałam ponad 1,5 godziny).
          Takie regularne organizowanie się jest nudne, ale jakie praktyczne!
          Na 8-mą jestem w pracy.

          • 8 6

          • (2)

            wstajesz o 5.30 ? ? toż to środek nocy, ja się przewracam na drugi bok.
            Wstaję o 07:10, 15 min na śniadanie i o 08:00 w pracy. szkoda mi czasu, wole pospać

            • 14 2

            • Po mnie pies skacze od 5:30 więc wstaję, i tak nie mam wyjścia :D (1)

              • 8 0

              • to po zmianie czasu o której będzie skakał?

                • 4 0

          • 1,5 godziny w błoto

            wolisz piec naleśniki rodzince, ja wolę 1,5 godziny pospać

            • 15 2

      • (5)

        pół godziny rano na przygotowanie śniadania przed pracą, to bardzo dużo czasu.

        • 15 0

        • Hmmm... przygotowanie naleśników, drugich śniadań z owocami dla 5-ciu osób (4)

          ..30 minut ..- to dużo ?

          Zrobienie, zapakowanie, umycie owoców, wytarcie,
          szybkie ogarnięcie stołu, deski do krojenia, sztućców, naczyń (zmywarki nie mam)- chyba każdy ma inne pojęcie miary czasu.
          W tym czasie zdążę się jeszcze umalować.

          O 8-mej jestem w pracy ( tramwajem jadę 23 minuty).

          • 5 5

          • to inaczej, o której godzinie w pracy jest Twoj mąż, skoro musi rozwieść 3 dzieciaków i siebie do roboty? (1)

            • 9 0

            • rozwieźć - od rozwozić

              • 3 0

          • Ło matko

            umartwiająca się Matka Polka, wszystkim pod nosek

            • 12 2

          • 30 min na przygotowanie rano śniadania to baaardzo duuzo. Ja wolę pospać

            • 8 1

      • No sorki ale w 20 minut to usmażysz co najwyżej 10 naleśników a jeszcze trzeba je podać z czymś!?
        Z punktu widzenia zużytego czasu, można rzec że został on mocno zmarnowany.
        Oczywiście jak ktoś tak lubi czemu nie ale czas też odgrywa w kulinariach rolę niebagatelną.

        • 6 1

    • (5)

      Bo to śniadanko dla freelancerów przecież jest, a nie dla pospolitych roboli, co to na 8:00 do pracy chodzą.

      • 13 3

      • (3)

        Czy Wy potraficie czytać ze zrozumieniem? I chociaż dwa akapity tekstu zanim zaczniecie komentować?

        • 8 4

        • spokojnie, nie mówisz do człowieka (2)

          tylko do porostu, żyjącego pod kamieniem

          • 5 1

          • Ale porosty żyją na kamieniach. (1)

            Pod kamieniami to raczej mrówki.

            • 4 0

            • no widzisz, ten żyje pod kamieniem

              taki dzikus

              • 4 0

      • Zwłaszcza resztki obiadu z wczoraj, matołku...

        • 0 0

    • ???

      Przecież Pani Viola nie mówi że nie mamy jeść chleba ale podaje przepisy co można zjeść zamiast chleba aby urozmaicić śniadanie (i to jest główny cel tego artykułu). Jedzenie codziennie na śniadanie tylko kanapek jest nudne ale też nie dostarcza pewnie wszystkich składników odżywczych. Dlatego fajnie jest raz zjeść kanapki, innym dniu zjeść owsiankę (tak naprawdę to owsiankę dobrze jest zjeść dwa trzy razy w tygodniu) a w inny dzień placuszki czy naleśniki(np w sobotę czy niedzielę gdy jest więcej czasu).

      • 15 1

    • (6)

      zawsze ciasto możesz do nalesników zrobić wieczorem, albo nawet usmazyć i rano odsmażyć z warzywami czy owocami na maśle klarowanym...

      • 1 5

      • taaa nie mam co robić wieczorem, tylko ciasto do naleśników (5)

        • 8 2

        • Kur... ludzie! Wbijasz jajko, wsypujesz mąkę, dolewasz mleka, dajesz sól i mieszasz. (4)

          W 2 minuty masz gotowe ciasto. Juz nie pierd... że wasz czas taki cenny, że nie macie 2 minut na ukręcenie ciasta naleśnikowego.

          • 7 3

          • Ciasto to pikuś (1)

            smażenie zabiera dużo czasu nawet na 2 patelnie, no i trzeba przy tym stać

            • 13 0

            • dokładnie, ciasto 3 minuty, smażenie 30 minut

              • 6 0

          • (1)

            dokładnie, ale ludzią tego nie wytłumaczysz...

            • 1 2

            • jaką ludzią?

              ludzia do tłumaczenia służy?

              • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane