• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restaurant Week w Trójmieście. Polska kuchnia najlepsza

Łukasz Stafiej
18 maja 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Kaczka - jedno z dań w festiwalowym menu restauracji By The Way, którą uczestnicy uznali za najlepszy lokal. Kaczka - jedno z dań w festiwalowym menu restauracji By The Way, którą uczestnicy uznali za najlepszy lokal.

Uczestnicy festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który w kwietniu odbywał się w wybranych restauracjach Trójmiasta, wytypowali najlepsze lokale. Pierwsze miejsce zajęła nowa gdyńska restauracja z kuchnią polską - By The Way.



Restaurant Week to festiwal kulinarny, podczas którego wybrane lokale przygotowują specjalną kartę dań. Goście, którzy wykupią rezerwację, mają okazję zjeść trzydaniowy posiłek popisowy szefa kuchni. W kwietniu impreza odbyła się w Trójmieście po raz piąty.

- Za każdym razem namawiamy gości, aby po wizycie weszli na naszą stronę internetową i opisali swoje wrażenie oraz wystawili restauracji recenzję - mówi trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta-Pelc. - Każda recenzja uwzględnia pięciostopniową ocenę: obsługi, atmosfery, przystawki, dania głównego i deseru. Na tej podstawie wyciągana jest następnie ocena ogólna.
Najlepszą ocenę ogólną podczas kwietniowej edycji otrzymała gdyńska restauracja By The Way. Lokal otwarto kilka miesięcy temu, a właściciele zdecydowali się serwować prostą, ale nowoczesną kuchnię polską. Goście docenili serwowane tutaj podczas festiwalu żytnie tosty z wątróbką drobiową, remoladą z cebuli i warzywami; pierś kaczki z chrupiącą skórką z karmelizowaną marchewką, brukselką, musem z pieczonych jabłek oraz ciepłe brownie z bitą śmietaną i mrożonymi malinami.

Drugie miejsce zajął gdański Eliksir - połączenie ekskluzywnego koktajl-baru z restauracją fine-dining, a trzeci gdyńska restauracyjka z kuchnią hiszpańską - Tapas Barcelona.

Eliksir zgarnął również wyróżnienie w kategoriach "Najlepsze danie główne" oraz "Najlepszy deser". Za "Najlepszą przystawkę" oraz "Najlepszą atmosferę" nagrodzono Świnkę w trawce pod jabłonką - sopocką restaurację z nowoczesną kuchnią polską, a "Najlepszą obsługą" pochwalić się może By The Way.

Informacja o możliwości oceny odwiedzonego miejsca znajdowała się w materiałach reklamowych festiwalu, a mailowe przypomnienie wysyłane jest każdemu, kto zarezerwował stolik. Również sami restauratorzy zachęcają do wystawiania ocen - zarówno w lokalach, jak i w mediach społecznościowych.

Podczas kwietniowej edycji w festiwalu wzięło udział blisko trzydzieści lokali z całego Trójmiasta. Oprócz wymienionych wyżej zwycięzców, były to: Lobster, Delmonico, Seafood Station, Bliżej, Cały Gaweł, Fidel, Główna Osobowa, Koncept, Trattoria La Fortuna, Magiel, Nowy Świat, On/Off, Papieroovka, Pelican, Bonum, Polskie Smaki, Long Island, Serio, Brasserie de Verres en VersZatoka Sztuki.

W każdej z nich dokonano średnio 200 rezerwacji. Ich liczba zależy wyłącznie od wielkości restauracji oraz festiwalowych miejsc, które udostępni restaurator. Trzeba więc brać pod uwagę, że w małym bistro może być ich kilka razy mniej niż w dużym, hotelowym lokalu.

Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się pod koniec wakacji.

Wydarzenia

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
39 zł

Miejsca

Zobacz także

Opinie (31)

  • bylem tam na festiwalu, potwierdzam (1)

    naprawde dobre, bylem bardzo zadowolony

    • 5 3

    • Z kartki piszesz

      Konkretnie - gałganie

      • 2 0

  • Po polsku proszę

    Niedawno pisaliście i używaniu języka polskiego.....Czyli baj de łej,brajan i bra zeryja..
    etc..... Wstyd!

    • 3 0

  • Marmolada chleb i kawa najlepsza (1)

    I tak nie zmienie knajpy choć by mnie wyciągali koniami.

    • 0 5

    • Chocibyy chocibyy misku zupy

      • 1 0

  • On/Off - zaskoczenie tej edycji

    Dziwi mnie, że gdyńskiego On/Offa zabrakło w tym zestawieniu - byliśmy w kilku knajpkach w tej edycji, ale to tam było tym razem najlepiej. Widać, że odrobili lekcję z poprzednich lat. Wyszliśmy zachwyceni - a te ziemniaczki kawowe to nam się po nocach śnią :)

    • 0 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane