• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restaurant Week w Trójmieście. Polska kuchnia najlepsza

Łukasz Stafiej
18 maja 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Kaczka - jedno z dań w festiwalowym menu restauracji By The Way, którą uczestnicy uznali za najlepszy lokal. Kaczka - jedno z dań w festiwalowym menu restauracji By The Way, którą uczestnicy uznali za najlepszy lokal.

Uczestnicy festiwalu kulinarnego Restaurant Week, który w kwietniu odbywał się w wybranych restauracjach Trójmiasta, wytypowali najlepsze lokale. Pierwsze miejsce zajęła nowa gdyńska restauracja z kuchnią polską - By The Way.



Restaurant Week to festiwal kulinarny, podczas którego wybrane lokale przygotowują specjalną kartę dań. Goście, którzy wykupią rezerwację, mają okazję zjeść trzydaniowy posiłek popisowy szefa kuchni. W kwietniu impreza odbyła się w Trójmieście po raz piąty.

- Za każdym razem namawiamy gości, aby po wizycie weszli na naszą stronę internetową i opisali swoje wrażenie oraz wystawili restauracji recenzję - mówi trójmiejska koordynatorka Restaurant Week, Natalia Taranta-Pelc. - Każda recenzja uwzględnia pięciostopniową ocenę: obsługi, atmosfery, przystawki, dania głównego i deseru. Na tej podstawie wyciągana jest następnie ocena ogólna.
Najlepszą ocenę ogólną podczas kwietniowej edycji otrzymała gdyńska restauracja By The Way. Lokal otwarto kilka miesięcy temu, a właściciele zdecydowali się serwować prostą, ale nowoczesną kuchnię polską. Goście docenili serwowane tutaj podczas festiwalu żytnie tosty z wątróbką drobiową, remoladą z cebuli i warzywami; pierś kaczki z chrupiącą skórką z karmelizowaną marchewką, brukselką, musem z pieczonych jabłek oraz ciepłe brownie z bitą śmietaną i mrożonymi malinami.

Drugie miejsce zajął gdański Eliksir - połączenie ekskluzywnego koktajl-baru z restauracją fine-dining, a trzeci gdyńska restauracyjka z kuchnią hiszpańską - Tapas Barcelona.

Eliksir zgarnął również wyróżnienie w kategoriach "Najlepsze danie główne" oraz "Najlepszy deser". Za "Najlepszą przystawkę" oraz "Najlepszą atmosferę" nagrodzono Świnkę w trawce pod jabłonką - sopocką restaurację z nowoczesną kuchnią polską, a "Najlepszą obsługą" pochwalić się może By The Way.

Informacja o możliwości oceny odwiedzonego miejsca znajdowała się w materiałach reklamowych festiwalu, a mailowe przypomnienie wysyłane jest każdemu, kto zarezerwował stolik. Również sami restauratorzy zachęcają do wystawiania ocen - zarówno w lokalach, jak i w mediach społecznościowych.

Podczas kwietniowej edycji w festiwalu wzięło udział blisko trzydzieści lokali z całego Trójmiasta. Oprócz wymienionych wyżej zwycięzców, były to: Lobster, Delmonico, Seafood Station, Bliżej, Cały Gaweł, Fidel, Główna Osobowa, Koncept, Trattoria La Fortuna, Magiel, Nowy Świat, On/Off, Papieroovka, Pelican, Bonum, Polskie Smaki, Long Island, Serio, Brasserie de Verres en VersZatoka Sztuki.

W każdej z nich dokonano średnio 200 rezerwacji. Ich liczba zależy wyłącznie od wielkości restauracji oraz festiwalowych miejsc, które udostępni restaurator. Trzeba więc brać pod uwagę, że w małym bistro może być ich kilka razy mniej niż w dużym, hotelowym lokalu.

Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się pod koniec wakacji.

Wydarzenia

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
39 zł

Miejsca

Zobacz także

Opinie (31)

  • (3)

    Gdzie ta kaczka bo na fotce widze sama zielenine?

    • 10 4

    • (2)

      zdjęcie obejmuje tylko 1/4 talerza
      to może się nie zmieściła w kadrze

      • 3 5

      • (1)

        4 od minusa zobaczyło tam cały talerz?

        • 3 0

        • Nie, zobaczyło 3 spore kawałki kaczki.

          • 1 0

  • (1)

    pierś kaczki z chrupiącą skórką z karmelizowaną marchewką, brukselką, musem z pieczonych jabłek oraz ciepłe brownie z bitą śmietaną i mrożonymi malinami.

    super, bardzo smakowite

    • 9 7

    • dla jakiegoś francuskiego pudla chyba

      • 3 8

  • Eliksir? Hahahahahahahaha

    • 10 6

  • Mydło i powidło w zestawieniu restauracji

    Klucz znają tylko ludzie z branży

    • 8 3

  • (5)

    Tytuł można po polsku?

    • 20 1

    • K

      Który bar wam najwięcej zapłacił?

      • 6 7

    • Raczej nie można... (3)

      bo jest to nazwa własna imprezy.

      • 3 3

      • Tak samo jak bardzo polska jest nazwa lokalu z....polskim jedzeniem (2)

        By the way.... Poza drogą?

        • 5 0

        • (1)

          nie debilu "przy okazji/po drodze"

          • 3 2

          • Czy zaraz swoim chamstwem musisz sie popisywac?

            • 2 1

  • Panie Łukaszu brakuje wykresów, danych wziętych pod uwagę!!! (1)

    ilosc klientow, ilosc oddanych głosów pozytywnych/negatywnych itp.
    Dlaczego ten portal jest taki amatorski?!?! i to nie tylko w tej kwestii

    • 14 6

    • konkurs

      to są wyniki konkursu, ktory przeprowadzili organizatorzy "restaurant week", a nie trojmiasto.pl. Trudno pewnie o dostep do cyferek RestWeek niekoniecznie udostępnia dane liczbowe - tylko wyniki w kategoriach...

      • 2 0

  • Ojej

    A gdzie Cały gaweł? Całe starania poszły na marę...

    • 3 1

  • (3)

    To nie dla mnie. Ja szukam tam, gdzie tanio i dużo. Zjadam wszystko, a potem mówię, że było ohydne. Jak nalegają na zapłatę to straszę sanepidem.

    • 9 11

    • Ta... (2)

      Jesli i tak nie placisz to po kiego szukasz tanio?
      Szach mat idioto.

      • 8 1

      • Jestem chytry i zawistny, dlatego. Nienawidzę prywaciarzy. Najlepiej smakowała mi grochówka z kotła na szkoleniach ormo. Wciąż szukam tego smaku.

        • 4 3

      • Nie nazywaj członka KODu idiotą. Oni są jedyną nadzieją w walce z katoprawicą.

        • 1 0

  • i wszystko w temacie.... (1)

    Restaurant Week w Trójmieście

    • 3 1

    • Polskie danie wygrało

      w zagranicznej knajpie. gratulacje

      • 3 1

  • "...restauracja z kuchnią polską - By The Way." (1)

    Mistrzowski poziom marketingu, logiki, i gustu. To świadczy o poziomie właściciela lokalu. Jaki pan, taki kram.

    • 10 4

    • Wracaj na zmywak!

      • 2 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane