• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sommelier radzi: czy wino ma termin ważności?

Dawid Sojka
2 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Wino nie ma daty ważności, po której spożycie spowodowałoby uszczerbek na naszym zdrowiu. To produkt ewoluujący i skosztowanie nawet 30-letniej Sophii może być jedynie ciekawym lub średnio przyjemnym doznaniem, a nie powodem do obaw. Wino nie ma daty ważności, po której spożycie spowodowałoby uszczerbek na naszym zdrowiu. To produkt ewoluujący i skosztowanie nawet 30-letniej Sophii może być jedynie ciekawym lub średnio przyjemnym doznaniem, a nie powodem do obaw.

W kolejnym odcinku cyklu "Sommelier radzi" sprawdzamy, czy wino ma termin ważności. Dwa tygodnie temu rozliczyliśmy się z mitami na temat siarczynów, a następnie powiemy, które wina do 30 zł warto kupować w Lidlu i Biedronce.



Jak długo przechowujesz oryginalnie zamknięte wino?

Bardzo często konsumenci zadają mi pytanie: "jaki jest termin ważności wina?". Odpowiedź nie jest łatwa, ponieważ zależy od wielu czynników, a na etykiecie nie ma typowych oznaczeń dotyczących terminu ważności.

W branży spożywczej możemy spotkać się z dwoma typami określeń: "najlepiej spożyć przed końcem..." oraz "należy spożyć do". Pierwszy oznacza, że spożycie produktu po podanej dacie nie zaszkodzi naszemu zdrowiu, ale utraci on najlepsze właściwości, natomiast drugie oznaczenie mówi nam, iż aby nie zaszkodzić zdrowiu, najlepiej jest spożyć produkt przed tym terminem.

Chociaż na butelkach od wina raczej nie spotkamy żadnego z tych określeń, to zdecydowanie można powiedzieć, iż należy do pierwszej grupy, a mianowicie "najlepiej spożyć przed końcem...".

Dlaczego nie mamy oznaczenia daty ważności na etykiecie? Powodów jest wiele, ale najważniejszy to fakt, że wino jest jednym z tych produktów, który ewoluuje nawet w butelce, a odpowiednie przechowywanie niektórych trunków może sprawić, że będą smakować nawet 150 lat później.

Znacznie częściej na kontretykiecie, czyli z tyłu butelki, możemy uzyskać informacje o potencjale starzenia, czyli jak długo możemy przechowywać dany produkt, aby uzyskać maksimum dojrzewania, tzn. kiedy wino osiągnie szczyt swoich możliwości.

  • Monte Bello Chardonnay 2013 - potencjał starzenia zapisany przez producentów to 15 lat.
  • Mas Blanc z 1991 roku, słodkie wino, które spokojnie otworzyć można w 2031 roku.
  • Monte Bello Chardonnay - wino czerwone od tego producenta zajęło 5. miejsce na degustacji paryskiej 1976 roku, pokonując wiele win z Bordeaux.
Jak czytać informacje o starzeniu?

Wino Brunello di Montalcino z 2010 roku ma potencjał starzenia 10 lat - oznacza to, iż do 2020 roku przy odpowiednim przechowywaniu (i nie mówię tu o specjalnym pomieszczeniu, tylko o niewystawianiu go na słońce, zbyt dużą wilgoć i skrajne temperatury) osiągnie swój najwyższy poziom, a następnie rozpocznie się spadek walorów smakowych i odżywczych.

Jeśli mówimy o starzeniu wina, to powinniśmy wrócić do jednego z wcześniejszych moich artykułów "droższe wino znaczy lepsze?". Pisałem w nim o cenie i próbowałem pokazać, iż drogie wino nie oznacza, że będzie smakowało każdemu. Duży potencjał starzenia mają właśnie drogie wina (nie biorąc pod uwagę wartości marketingowych), ponieważ wszystkie procedury, terroir i surowiec użyty do produkcji pozwalają przechować wino przez nawet 30 lat.

W drugiej grupie są wina, które możemy przechowywać przez kilka lat i w Polsce można je zakupić już za niespełna 100 zł, ale jest to dosyć trudne. W ostatniej grupie są wina przeznaczone do codziennego użytku, czyli takie, które należy wypić w ciągu 2 lat i stanowią 90 proc. win na rynku (w ciągu 3-6 miesięcy do wypicia jest m.in. Beaujolais Nouveau).

Dość często specjaliści używają cen do określenia wartości i podziału win. Nic bardziej mylnego, zwłaszcza dla początkujących osób. Na tym samym winie w kilku różnych sklepach może być różnica nawet 40 proc. ceny, a więc ten system nie do końca jest prawidłowy.

W przypadku win białych dostępnych na naszym rynku do 8 lat możemy przechowywać chardonnay z Kalifornii (cena zakupu min. 100 zł), o ile było beczkowane, oraz wina z Burgundii, ale z mniejszych apelacji, takich jak Chablis Premier i Grand Cru czy Corton Charlemagne oraz Montrachet. Do 30-letniego starzenia przeznaczone są słodkie sauternes i niemieckie rieslingi Beerenauslese i Trockenbeerenauslese.

W przypadku win czerwonych, nawet do 30 lat przechowywać możemy dobre bordeaux, hermitage, barolo czy barbaresco i na pewno rocznikowe porto.

Odpowiadając jednoznacznie na pytanie, czy wino ma termin ważności: nie ma daty ważności, po której jego spożycie spowodowałoby uszczerbek na naszym zdrowiu. To produkt ewoluujący i skosztowanie nawet 30-letniej Sophii może być jedynie ciekawym lub średnio przyjemnym doznaniem, a nie powodem do obaw.

O autorze

autor

Dawid Sojka

Sommelier. Kiedyś myślał, że kupi kilka książek, wypije kilka win i będzie wiedział wszystko. Dzisiaj, po zdegustowaniu kilku tysięcy win i przeczytaniu biblioteki książek ma nadzieję, że kiedyś uda mu się zrozumieć cokolwiek. Zapraszamy do zadawania pytań i propozycji artykułów o winie.

Opinie (28) 4 zablokowane

  • Hehe dobre sobie (3)

    U mnie wino nie wytrzyma do następnego dnia, chyba że żona na klucz zamknie, a kto by trzymał 30 lat?

    • 45 3

    • jakie to szczęście, że Biedronka jest tak blisko

      • 7 0

    • to masz dobrze (1)

      U mnie to żona nie wytrzyma nawet 1 dnia taka to inwestycja w wina , pusta piwniczka a znasz kogoś do polecenia od winek ?

      • 4 1

      • Tak mam kogoś do polecenia

        Ale nie powiem, gdyż nie rozmawiam z kierowcami logganów. Jestem z innej warstwy społecznej, przykro mi.

        • 12 0

  • (5)

    W przypadku win białych dostępnych na naszym rynku do 8 lat możemy przechowywać chardonnay z Kalifornii (cena zakupu min. 100 zł)

    czyli według someliera to cena określa okres przechowywania

    gratulacje
    a ceny podaje brutto, netto, w hurcie, w detalu, z marża czy bez?

    • 19 8

    • Trzy lajki dostałeś...

      • 0 1

    • Czytaj ze zrozumieniem. Pod uwagę brana ma być wartość surowców, nie wartość marketingowa gotowego produktu. Temat raczej dla osób mocno związanych z winami, które znają też procesy produkcyjne i ceny surowców.

      • 2 1

    • super

      • 0 0

    • 12 złotych za rok trwałości

      • 0 0

    • tłumacz

      Chodzi o to że wino za 100 będzie robione lepiej i dojrzewać w beczce, będzie miało korek z korka a nie aglomerowany lub kolmatowany. Winogrono będą przebierane, a warunki gleby kontrolowane. W pewnym momencie takie rzeczy mają znaczenie. Oraz jego transport będzie zachowywał odpowiednie warunki. To nie oznacza że nie znajdziecie wina za 50zł, które warto przechować rok lub 3.

      • 0 0

  • (3)

    W kolejnym odcinku cyklu "Sommelier radzi" (...) a następnie powiemy, które wina do 30 zł warto kupować w Lidlu i Biedronce.

    oho i nie powiedzieli...

    • 31 3

    • to będzie w tekście za 2 tygodnie :D

      • 4 1

    • ?

      Wszystkie.

      • 0 0

    • Bo to w nastepnym

      • 0 0

  • Artykuł do kitu, nie starczyło już siły żeby pokazać i wyjaśnić jak odczytuje się "potencjał starzenia".

    • 17 4

  • (1)

    Mam miód krolewski 35letni i mnie nie kusi

    • 1 3

    • wina i miody

      ja tez mam miód dwójniak kupiony jak się urodził 1-y syn ( 40 lat temu) i drugi 2 -i syn półtorak 38 lat temu w kamionkowych zalakowanych butelkach. na razie nie kusi mnie ich otwarcie.ciekawi zaś czy jeszcze będą zdatne do użytku.

      • 0 0

  • (2)

    Ja jestem ciekawa ile może stac takie otwarte wino (otwarte a nastepnie zakorkowane ponownie) Czy ma jakiś termin?

    • 4 2

    • Jak otwierasz to po to by stało ?

      stać może ale że się z tego zrobi ocet ... Po otwarciu wino można przetrzymać kilka dni zamykając szczelnie i odpompowując powietrze.

      • 4 0

    • Max 24h.

      • 1 0

  • Miejsce przechowywania

    Najwazniejsze : biale i czerwone wina powinny lezakowac w ciemnych pomieszczeniach z temperatura ponizej 18°C

    • 2 0

  • Hej

    Mam Mamrota z 2009 roku . Ile muszę z tym czekać aby kupić merca?

    • 3 0

  • Ale banialuki

    Mam wina po dziadku z 1953roku i są rewelacyjne. Nie są to ani drogie ani zabezpieczone winaale mają szczelne korki i butelki ze szkła bardzo grubego. Obecnie smak drogiego jest dostępny dla każdego dzięki chińczykom bez skutków ubocznych a do tego fachowcy nie są w stanie rozpoznać o co chodzi! I tyle.

    • 1 2

  • brunello 2010

    Wąski!
    co ty bredzisz?
    Brunello di Montalcino 2010 ma dużo wyższy potencjał starzenia, niż 10 lat!!!
    no chyba, że z jakiejś marnej spółdzielni.
    topowi producenci wypuścili w tym roczniku jedne z najlepszych BdM w historii i ich potencjał to minimum 15-20 lat.
    zdrówko!!!

    • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane