- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Sommelier radzi: testujemy białe wina z Biedronki i Lidla
W kolejnym odcinku cyklu "Sommelier radzi" testujemy białe wina z Biedronki i Lidla do 30 zł. Dwa tygodnie temu pisaliśmy o terminie ważności wina.
Adega Ponte da Lima Vinho Verde Adamado 2015
Szczepy: Loureiro, Trajadura, Arinto
Cena: 13,99 zł, Biedronka
Ocena ogólna: 3/5
Barwa słomiana o bladych refleksach, lekkie, świeże i mało aromatyczne z przewodnim tematem cytryny, gruszki i agrestu. W smaku mineralne o niewielkiej kwasowości, z akcentami słodyczy gruszki. W opisie producent poleca je do szeroko rozumianych dań rybnych i makaronów, jednakże zdecydowanie jest to wino na aperitif w upalne dni, dobrze gasi pragnienie. Zdecydowanie produkt dla osób, które nie miały do czynienia z Verde, jako dobry początek na przybliżenie tematyki stylu wina.
Grüner Veltliner Reserve 2015
Szczepy: Grüner Veltliner
Cena: 19,99 zł, Lidl
Ocena: 3,5/5
W Lidlu następuje powrót do akcji "Sommelier poleca" i wygląda na to, że dyskont co najmniej planuje się zbliżyć do pozycji lidera sprzedaży win detalicznych w Polsce, czyli Biedronki. Wspomniany Grüner Veltliner z północnej Austrii jest produkowany przez Petera Metresa z Niemiec, czyli ogromny koncern winiarski, co nie napawa optymizmem. Wino jest jednak bardzo świeże, o bladozłotej barwie z gruszkowym tematem przewodnim. W ustach odnajdujemy mango i agrest złamany ananasem. Kwasowość nie przytłacza, a wręcz zachęca słodyczą do ciekawych kompozycji z rybnymi sałatkami. Warto zaznaczyć, że w Austrii za ten produkt musimy zapłacić około 6 euro. Oznaczenie Reserve nic tu nie oznacza.
Soave Classico Fitta D.O.C. 2016
Szczepy: Garganega
Cena: 19,99 zł, Biedronka
Ocena ogólna: 4/5
Coś nowego pojawiło się w Biedronce z segmentu "Sommelier poleca": tradycyjne włoskie Soave o słomianej brawie z żółtymi refleksami. W zapachu świeże, nowoczesne, z elementami brzoskwiń i figi, o przewadze zielonych jabłek i melona. Orzeźwiająca kwasowość i znikoma goryczka zielonych owoców dobrze skomponuje się z potrawami z kurczaka bez sosów i grillowanymi białymi rybami.
Tokaji Bistro Furmint 2012
Szczepy: Furmint
Cena: 17,99, Lidl
Ocena: 4/5
I na koniec perełka w swej cenie jak biedronkowe Soave, a mianowicie Furmint od Tokaj-Hétszőlő, czyli producenta o wielkiej renomie. Wino jest z najniższej półki, ale opinia zobowiązuje. Produkt nie ma zbyt długiego potencjału starzenia i biorąc pod uwagę jasnożółtą barwę z żółtymi refleksami, jest do wypicia teraz. W nosie jeszcze czuć powiew świeżości z elementami nafty migdałów i masła. W ustach dość mocna struktura, wino długo się w nich utrzymuje i przedstawia wiele niuansów ziemistych i warzywnych. Ogólnie stwarza fajne wrażenie, szczególnie biorąc pod uwagę cenę. Jest to produkt dla miłośników bardziej maślanych tematów, a nie początkujących adeptów wina.
O autorze
Dawid Sojka
Sommelier. Kiedyś myślał, że kupi kilka książek, wypije kilka win i będzie wiedział wszystko. Dzisiaj, po zdegustowaniu kilku tysięcy win i przeczytaniu biblioteki książek ma nadzieję, że kiedyś uda mu się zrozumieć cokolwiek. Zapraszamy do zadawania pytań i propozycji artykułów o winie.
Opinie (68) 4 zablokowane
-
2017-06-16 11:03
Monte Serra (2)
Półwytrawne białe standardowa cena 9,99 a ostatnio promocja 7,99 za 750 ml. Po co przepłacać dwa albo więcej razy tyle. IMHO dalej trochę za drogie bo piwo wychodzi taniej, ale może w końcu doczekamy mody na wino.
- 5 9
-
2018-09-28 18:21
monte serra
to produkt przemysłowy i zwyczajny;jeżeli w promocji to można kupić jedynie ze względu na cenę.....i czerwone np.do dania makaronowo-pomidorowego
- 0 0
-
2017-06-16 20:41
jak zaczniesz pic te 2x droższe i potem wrócisz do Serry to będziesz wiedział.
- 0 2
-
2017-06-18 16:36
Wino z biedronki... to jak ruskie fajki z bazaru (1)
tylko dla januszy i biedaków oraz ludzi bez gustu i smaku.
- 0 2
-
2018-09-28 18:15
bez przesady!
można wyszukać wino w dobrej cenie,które jest smaczne;oczywiście do codziennych zastosowań jako składnik pokarmu,przyjazny tzw.gastronomii.....oczywiście to wina nie dla degustatorów,smakoszy,snobistycznych wielbiciele określonych odmian czy roczników,tzw.znawców bukietu/choć wino nie służy do wąchania/bo takie istotnie trudno w Biedronce znależć ,bo ceny tu do 30.-zł;tych z górnych półek nie dla "januszy i biedaków'w cenach 3 cyfrowych trzeba szukać w specjalistycznych sklepach....bywałem we Francji-w młodości;wino to napój codzienny i znają sie na winach i;przeciętny Francuz pije wino za 5-6 euro-a nie jest to ani" janusz,ani biedak".....
- 0 0
-
2017-06-30 14:42
a co somelier sądzi..
.. o czerwonym prioracie z biedronki za dziwnie niska cene 40zl
- 0 0
-
2017-06-17 15:04
Źulom z Żabianka nie robi to roznicy (1)
Somelier to ktoś kto wam chcę wmówić że niesmaczne wino jest dobre a dobre niesmaczne. Chińska maszynka do płukania wina sprawia że z wszystkiego da się zrobić super wino. Najgorsze wina w Polsce ma ten były aktor niesmaczne i drogie.
- 2 1
-
2017-06-17 18:05
albo z gdańska, z ulicy Kartuskiej
- 0 0
-
2017-06-17 08:56
pytanie (1)
od kiedy wino ma termin przydatności do spożycia
- 1 0
-
2017-06-17 10:05
własnie słyszalam kiedys na warsztatach o winie, że ma- może zalezy od jakości wina,
tzn.te tańsze/ słabsze jakościowo mają.
- 2 0
-
2017-06-16 12:41
ja tam się nie znam (3)
ale dlaczego w winie jest agrest, cytryna, gruszka, ziemia, warzywa,melon,jabłko itd ? Myślałem, że wino robi się z winogron. "Agrest złamany ananasem"
- 10 4
-
2017-06-16 13:57
to są nuty, które są wydobywane podczas produkcji i leżakowania wina, zależą też od rodzaju beczek, (2)
nie wiem, może także od gleby, od tego co jest uprawiane dalej w tym regionie,
żadnych sztucznych aromatów się nie dodaje.
Natomiast są wina, które 'wydzielają" nie tylko owocowe aromaty, ale np. aromat kalafiora- zdecydowanie nieprzyjemny.- 7 2
-
2017-06-17 09:32
Eger
Smak wina zależy od klimatu, szczepu, gleby i przechowywania.Od dziesięciu lat spędzam wakacje na Węgrzech i zaznajamiam się z tajnikami produkcji win i Palinki ( tej również z prywatnej produkcji) która osiąga nawet 70 %.
- 0 1
-
2017-06-16 17:49
a może nuta kalafiora? albo klucz wiolinowy kalafiora?
- 4 3
-
2017-06-16 17:13
mołdawskie są pyszne (2)
bez względu na to z którego sklepu
- 8 5
-
2017-06-16 21:46
tak, tak
tak, wielu ludzi uważa mołdawskie wina za pyszne, zwłaszcza w tym biednym kraju, gdzie komuna wyprała smak i gust do cna.
- 4 1
-
2017-06-16 20:39
tego sie nie da pić!
- 1 0
-
2017-06-16 10:35
polecam winko AMARENA (4)
3,50 jak landryneczka 5/5
- 51 7
-
2017-06-16 18:08
(1)
Niema brzydkich kobiet.
- 3 0
-
2017-06-16 21:00
Są w Niemczech-to taki dziwny naród
- 4 0
-
2017-06-16 12:05
(1)
przecie cale 4 kosztuje
- 6 1
-
2017-06-16 15:51
Dokładnie 3.99 zł!
- 4 0
-
2017-06-16 10:06
(3)
Czekam na czerwone wina.
- 36 4
-
2017-06-16 10:49
Reklama. (2)
Podobno to wina ,odpady procesu fermentacji ,nadają się do utylizacji ,w europi e zachodniej nikt tego nie consumuie tylko biedny narod .Wyrazy wspoczocia
- 3 26
-
2017-06-16 20:42
myślisz że Francuzi piją średnio 75l/rok najdroższego wina, zejdź na ziemię piją stołowe
- 5 0
-
2017-06-16 11:27
Pie*dolisz jak byś się czymś otruł. Europe zachodnia to ty znasz z opowieści twojego sta*go taksiarza, który w latach 80 woził pasażerów z lotniska.
- 19 2
-
2017-06-16 11:53
wino pija się do określonego rodzaju pożywienia. Wino do ryby nie nadaje się do tortu (1)
- 7 4
-
2017-06-16 19:57
No nie wiem, są ludzie co kieliszek wódki zakąszają tortem !
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.