• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła
PATRONAT

XI Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego (2 opinie)

  • niedziela, 11 czerwca 2017, godz. 9:00 - 17:00
  • Lokalizacja
    Gdańsk oliwa, teren przy Katedrze Oliwskiej
  • Bilety
    wstęp wolny

11 czerwca (niedziela) odbędzie się XI edycja Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego. W Gdańsku - Oliwie na terenach przylegających do Katedry Oliwskiej, na koneserów czekać 20 stoisk z tradycyjnie produkowaną żywnością. W godz. 9:00-17:00 wytwórcy lokalnych produktów żywności wysokiej jakości zaprezentują bogactwo kulinarne naszego regionu. O godz. 10:00 rozpocznie się msza święta w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.

W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki ściśle związane z regionem, wytwarzane wyłącznie w województwie pomorskim według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur. Święto to znakomita okazja do spróbowania specjałów z Listy Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 175 wyrobów spożywczych. Daje to naszemu regionowi czwarte miejsce w Polsce.

W domkach ekspozycyjnych będzie można znaleźć produkty pochodzące z całego Pomorskiego. Smaki regionu są przekazywanym z pokolenia na pokolenie elementem kultury materialnej poszczególnych grup etnicznych żyjących w różnych częściach naszego województwa. Panie zrzeszone w kołach gospodyń wiejskich, dbając o zachowanie tradycji i obyczajów przyrządzą np. kiszkę kaszubską (cziszka kaszubska), kotlety czy polewkę z ryb po kaszubsku, smalec ze skwarkami podany na domowym chlebie żytnim oraz słynne w regionie ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego. A do tego najróżniejsze przetwory w słoikach: konfitury, dżemy, syropy, soki pochodzące z ich gospodarstw.

Pomorskie to bogate zasoby naturalne takie jak lasy czy jeziora, a szczególnie jeziora Raduńskie tworzące Szwajcarię Kaszubską. To w tym rejonie jest odławiana i wędzona sielawa, nazywana przez Kaszubów "morynką", "morënką". Na stoiskach kiermaszu pojawią się też inne ryby słodkowodne jak i morskie: dorsz, makrela oraz popularny śledź, który dominuje w kuchni pomorskiej od setek lat jaki i w wersji nowoczesnej: koreczki śledziowe z ksylitolem wyprodukowane z naturalnych komponentów w gospodarstwie rybackim. Tradycyjne rybne przysmaki prosto z rąk gospodyń wiejskich to: śledź bałtycki po rybacku, śledź po kaszubsku - "Hylyng" opiekany z cebulą lub pasztet z pomuchla (dorsza) po kaszubsku.

Pojezierze Kaszubskie to również region, który sprzyja uprawie wyjątkowo aromatycznych i słodkich truskawek, które mają już stuletnią tradycję. Doceniła to Unia Europejska nadając truskawce kaszubskiej znak żywności wysokiej jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne. Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego działające na terenie obfitującym w plantacje Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek przetwarzają te smaczne czerwone owoce. Przygotują konfitury i kompoty. Nie zabraknie również słodkich smakołyków z Kaszub takich jak: amoniaczki- ciasteczka na niedzielę, kaszubski sernik z ziemniakami, rogaliki z wiśniami, młodzowy kuch z kruszonką, wafle gdańskie. Panie upieką także sznëki z glancã czy pùlwerkùcha co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza drożdżówkę lukrowaną i ciasto proszkowe. Reprezentantki Kociewia przywiozą: fefernuski, grochowinki i bómbómy z dekla, które kojarzą się wszystkim kociewiakom z domem rodzinnym.

Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości produktów wytworzonych na bazie ziół i owoców i warzyw. Na stoiskach będzie można kupić: dynię po królewsku, brzad (suszone owoce), syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu.

Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci, również te tradycyjne: miód Pszczółkowski lub miód leśny z Biernatki. Miód jest stosowany powszechnie w przepisach kulinarnych, a przy okazji wzmacnia organizm, ma właściwości prozdrowotne oraz dietetyczne.

Smakoszom produktów mięsnych szeroką ofertę swojskich wyrobów zaprezentują rzeźnia i masarnia Jan Sychta z Miechucina oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego A.Kąkol. Ten ostatni specjalizuje się w wyrobach wieprzowych. Słynie m.in. z czarnego salcesonu (blutka), boczku wieprzowego wędzonego, kaszanki po kaszubsku, wątrobianki (leberka) i szynki wieprzowej wędzonej.

Święto pomorskiej żywności to również możliwość nabycia produktów bezpośrednio od producentów zrzeszonych w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Członkami Sieci są restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, rolnicy, piekarnie, mleczarnie i przetwórnie spożywcze, np. runa leśnego. Ich produkty są oznaczone logo "Dziedzictwo Kulinarne - Pomorskie" potwierdzającym, że żywność ma najwyższą jakość i została przygotowana z surowców pozyskanych na Pomorzu lub na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod. Takim przykładem jest piwo pomorskie produkowane przez Pomorski Browar Tradycyjny - browar kontraktowy Browaru Gościszewo. Historia piwa w naszym regionie sięga czasów średniowiecza, czego dowodem były przywileje warzenia piw nadawane miastom na terenie Pomorza w tym okresie.

W ramach Święta Produktu Regionalnego przy Pałacu Opatów w godzinach 11:00-16:00 zostanie przeprowadzony Konkurs Kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki". Celem konkursu jest nie tylko przybliżenie tradycji kulinarnych Pomorskiego, ale także poszukiwanie potraw i produktów, które mają związek z regionem pomorskim i mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. To również promocja pomorskiej kultury z jej regionalną różnorodnością i dziedzictwem lokalnych społeczności. Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach:
- potrawa
- produkt

Pierwsza kategoria przeznaczona jest wyłącznie dla restauratorów prowadzących całoroczną działalność gastronomiczną. Konkurs na najlepszy produkt skierowany jest do producentów tradycyjnych i lokalnych produktów żywnościowych. Przeprowadzony zostanie czterech podkategoriach: produkt pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje oraz inne np. produkt mieszany roślinno-zwierzęcy.

Więcej informacji: na portalu pomorskie.eu w zakładce Pomorskie Smaki.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i stanowi realizację Planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla Województwa Pomorskiego na lata 2016-2017.

Przeczytaj także

Opinie (2)

  • lokalne piwka

    a będą piwka z browaru Bytów? to fajne piwka są. I w ogóle muszę powiedzieć, że takie imprezy mają sens, ostatnio byłem na jednym takim "festiwalu" na południu Polski i napróbowałem się tam naprawdę super lokalnych serów i innych fajnych wynalazków, przy okazji odkryłem też piwka z browaru Pilsweizer, no generalnie bardzo na plus

    • 7 1

  • Swietna impreza. Jedne z niewielu miejsc gdzie mozna zjesc cos lonalnego

    Dyskonty zapychaja nas zarciem niemieckim z sama chemia

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Katalog.trojmiasto.pl -Wkrótce otwarcie

Mąka i Kawa

Gdańsk
Doki

Pizzerie

Planowane otwarcie

Lato 2024

Restauracja Marrakesz

Gdynia
Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Restauracje

Planowane otwarcie

Wiosna 2024

Mushrooms Lounge Bar

Gdańsk
Wajdeloty 13

Sushi

Planowane otwarcie

26 kwietnia 2024

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Kozi Gród 6.0

Restauracje za miastem
Serdecznie dziękujemy całej obsłudze Hotelu Kozi Gród za wspaniałe przyjęcie urodzinowe. Jedzenie na najwyższym pozio... więcej

Hi THAI Classic Thai Food Mapka 6.0

Restauracje
Jestem mieszkanką Chwarzna i bardzo sobie cenie ich tajskie jedzonko od kiedy otworzyli knajpkę . Nie trzeba jechać d... więcej

Octopus Mapka 6.0

Sushi
Duży i ciekawy wybór, najpyszniejsze sushi jakie kiedykolwiek jadłam w Gdyni ️ Obsługa też na medal i bardzo przystęp...

Surfburger Mapka 1.0

Burgery
Co zamówienie to gorszy smak, mięso.......zero smaku, pomyślałam ok raz się może zdarzyć, zapomnieli doprawić. Nieste... więcej

Najczęściej czytane