- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (121 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Dziś Światowy Dzień Wegetarian
Wege czy mięso? Ten dychotomiczny podział powoli odchodzi do lamusa. Osób, które decydują się przejść na dietę wegetariańską lub wegańską systematycznie przybywa, a motywowane jest to zarówno kwestiami ideologicznymi, zdrowotnymi, ale i modą. Nie brakuje także tych, którzy coraz chętniej urozmaicają tradycyjny jadłospis o dania typowo wegetariańskie. Dzisiaj, 11 stycznia, obchodzimy Światowy Dzień Wegetarian.
Kuchnia wegetariańska. Sprawdź, gdzie zjeść w Trójmieście
Równocześnie rośnie liczba osób, które coraz chętniej włączają do swojej diety dania roślinne i eksperymentują z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych, mimo tego, iż ich sposób odżywiania jest bardziej "tradycyjny". Jest to między innymi efektem większego zapotrzebowania na produkty oferujące zróżnicowane profile odżywcze i smakowe.
Kim są polscy wegetarianie?
Choć Polaków uważa się raczej za mięsolubny naród, to coraz więcej z nas decyduje się przejść na dietę wegetariańską. Wyniki przeprowadzonej na zlecenie firmy Maczfit w marcu zeszłego roku ankiety pokazują, że już jedna piąta z nas (dokładnie 20,87 proc.) nie je mięsa.
Pod względem demograficznym bardziej skłonne do rezygnacji z mięsa są kobiety. Okazuje się, że im jesteśmy młodsi, tym łatwiejsza jest decyzja o rezygnacji z mięsa. Najwięcej osób, które zadeklarowały wegetarianizm, mieści się w przedziale wiekowym 18-25 lat (aż 70 proc. z wszystkich ankietowanych osób, które nie jedzą mięsa). To dość jednorodna wiekowo grupa. Wśród ankietowanych w wieku 56-65+ znalazło się niewiele ponad 3 proc. wegetarian, a w przedziale wiekowym 46-55 lat wegetarianie to zaledwie 2,37% respondentów).
Osoby deklarujące wegetarianizm mają głównie średnie i wyższe wykształcenie. Zaledwie 1 proc. to ankietowani z wykształceniem podstawowym. Wegetarianie mieszkają przeważnie w dużych miastach. Najwięcej osób niejedzących mięsa mieszka we Wrocławiu (25 proc.), na drugim miejscu uplasowała się Warszawa (23 proc.). W gronie najbardziej wegetariańskich miast znalazły się także Kraków, Poznań i Trójmiasto (21 proc.).
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Kalifornii z Jama Network, dieta wegetariańska ma niebagatelny wpływ na długość życia. Kalifornijscy naukowcy potwierdzili, że osoby, które nie spożywają dań mięsnych, cierpią na mniejszą liczbę chorób. Badanie to trwało pięć lat i zostało przeprowadzone na grupie 78 tys. osób jedzących mięso i stosujących dietę wegetariańską.
Ograniczanie jedzenia mięsa dla klimatu
Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu. Z kolei wyniki badania świadomości mieszkańców Polski "Zmiany klimatu a produkcja żywności" przeprowadzone kilka miesięcy temu przez Upfield pokazują, że niewielu z nas byłoby skłonnych do podjęcia takiego kroku w trosce o planetę.
Zgodnie z odpowiedziami respondentów, aż 73 proc. mieszkańców Polski jada "standardowo", tzn. zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. 22 proc. ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzając do swojego jadłospisu więcej produktów roślinnych - będąc na diecie fleksitariańskiej. 3 proc. respondentów to natomiast wegetarianie, którzy zadeklarowali, że w ich diecie nie ma mięsa. 1 proc. to weganie, którzy jadają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.
Wege miejsca w Trójmieście
Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Czasy, gdy znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem, minęły - dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące mniej lub bardziej wymyślne potrawy bezmięsne.
Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa
Avocado
Wegańskiej restauracji Avocado nikomu w Trójmieście nie trzeba przedstawiać. Bistro serwuje roślinne lunche i obiady, a także desery. W menu znajdują się takie klasyki, jak: sojowy schabowy, krokiety z różnymi farszami, przeróżne roślinne kotlety, mielone, gulasze, zapiekanki, pierogi i zupy. Poza stałą kartą codziennie pojawiają się nowe lunche i wypieki. W Avocado wybierać można także z szerokiej gamy kaw, herbat i naparów.
manna 68
Bogatą ofertę dań wegetariańskich znaleźć można także w restauracji manna 68. W menu m.in. zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki, np. "rybną" z marchewką a'la łosoś wędzony. Wśród dań głównych prym wiodą: burger z czerwonej fasoli, ramen, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli czy makaron chow mein z woka. Są również dania dla najmłodszych o zabawnych nazwach: "Obojętnie mi" to placki owsiano-bananowe z wegańskim "twarożkiem", a "Nie jestem głodny" to penne z sosem a'la Bolognese.
Nie/mięsny
W Trójmieście znaleźć można wiele miejsc, które w swoim menu łączą kuchnię mięsną z wieloma propozycjami wegetariańskimi. Ciekawym konceptem jest Nie/mięsny, który proponuje dwa menu - mięsne i niemięsne - zapraszając tym samym wszystkich do wspólnego stołu. Potrawy inspirowane są smakami i aromatami Bliskiego Wschodu. W karcie wege znajdziemy wiele sałatek, hummusów, mis mocy i burgerów np. z serem halloumi czy kotletem z kaszy jaglanej i pokrzywy.
Canis
W Światowy Dzień Wegetarian idealnie wpisuje się promocja przygotowana przez restauracją Canis: Wege Wtorek. Sezonowe, lokalne produkty, dania wegetariańskie, czasem wegańskie, a na zachętę 25 proc. zniżki na wszystkie dania wegetariańskie z karty.
Fukafe
Z kolei wege łasuchy znajdą wiele rarytasów w cukiernio-kawiarni Fukafe we Wrzeszczu. Wszystkie serwowane tu wyroby to propozycje roślinne, nie zawierają produktów odzwierzęcych. Na co dzień można znaleźć w witrynie od ośmiu do piętnastu pozycji roślinnych, w tym część bez cukru czy na produktach z natury bezglutenowych. Fukafe piecze również na zamówienie (od maleńkich ciast po takie na 400 osób). Cukierni tej udało się odczarować wegańskie wypieki dla wielu mieszkańców Trójmiasta.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-01-11 17:42
(8)
W wieku 40 lat przeszedłem na wege, ale nie z powodów ideowych, a ze strachu. Oboje moi rodzice odeszli na nowotwór jelita grubego. Obje nie pili, nie palili, ale uwielbiali mięsko. Jako osoba obciążona genetycznie zacząłem interesować się czynnikami obniżającymi ryzyko wystąpienia tego typu nowotworu i jednym z nich okazało się zrezygnowanie z
W wieku 40 lat przeszedłem na wege, ale nie z powodów ideowych, a ze strachu. Oboje moi rodzice odeszli na nowotwór jelita grubego. Obje nie pili, nie palili, ale uwielbiali mięsko. Jako osoba obciążona genetycznie zacząłem interesować się czynnikami obniżającymi ryzyko wystąpienia tego typu nowotworu i jednym z nich okazało się zrezygnowanie z produktów zwierzęcych. I tak oto od paru lat jestem wege! Nie było to jakieś dramatyczne i ascetyczne przeżycie. Ku mojemu zaskoczeniu poznałem wiele nowych smaków, zapachów, chociaż biała kiełbaska unurzana w chrzanie popchnięta białym świeżym chlebem i popita zimnym browarkiem czasem mi się śni :-)
- 43 16
-
2022-01-12 17:19
Powody ideowe są bardzo ważne
- 2 0
-
2022-01-12 14:18
Poczekajmy parę lat... (2)
Nie ma jednoznacznych badań na nic... Naukowcy piszą o czynnikach ryzyka ale to teoria - nie ma potwierdoznych badań.
Poza tym czym innym jest żreć schabowe w nadmiarze codziennie smażone na głębokim oleju, a jeść racjonalnie. Nie trzeba radykalnie działać by żyć.
Z resztą wkrótce życie pokaże jacy to zdrowi ci wege są. Na razie są zaNie ma jednoznacznych badań na nic... Naukowcy piszą o czynnikach ryzyka ale to teoria - nie ma potwierdoznych badań.
Poza tym czym innym jest żreć schabowe w nadmiarze codziennie smażone na głębokim oleju, a jeść racjonalnie. Nie trzeba radykalnie działać by żyć.
Z resztą wkrótce życie pokaże jacy to zdrowi ci wege są. Na razie są za młodzi by było wiadomo czy to zdrowe. A ja uważam, że wege nie jest zdrowe, a zwyczajny umiar i rozsądek.
Dziś schabowy, to jutro pierś na parze. Dziś biała w chrzanie to jutro zapiekanka warzywna. Ale co kto tam lubi.- 2 2
-
2022-01-12 15:50
(1)
Są już kompleksowe badania na temat wegan i wegetarian. Polecam china study prof. Campbella.
- 1 1
-
2022-01-12 22:06
Przeczytalam z 50 stron i drazni mnie jego przechwalanie sie jaki to jest wspanialy (nawet jesli jest).
- 1 0
-
2022-01-12 13:49
A moi dziadkowie dożyli 78, 89, 90 i 91 lat. Całe życie na wsi i głównie mięso. (1)
Idę ich śladami :)
- 3 3
-
2022-01-12 15:30
No na pewno jedli mięso codziennie i z wielkich ferm mięsnych
nafaszerowanych antybiotykami, "wędzonymi płynem"
- 5 0
-
2022-01-11 22:51
może jeszcze jakiś ruch
jakże niepopularny wśród rodziców starszawych mięsożerców
- 4 2
-
2022-01-11 18:46
Został Ci zatem biały chlebek i piwo? Czy z tego też zrezygnowałeś?
- 9 6
-
2022-01-11 18:53
Mnie się najbardziej podobają te róźne nazwy. (6)
Kotlet z ciecierzycy, parówki sojowe... Nazwy zawsze krążą wokół mięsa. No i burger wegański, niczym czarny śnieg.
- 45 24
-
2022-01-12 09:50
(1)
Zwykle przeszkadza to tym samym osobom, ktorym przeszkadzaja feminatywy - z nienachalnymi mozliwosciami intelektualnymi.
- 10 5
-
2022-01-13 12:40
Przed przeczytaniem , odmówić słownik ,bibliję oraz inne dzieła .
- 0 0
-
2022-01-11 19:40
(2)
A co z szynką z indyka, burgerami mlecznymi, kabanosem drobiowym i tatarem z tuńczyka? A stare dobre babcine kotlety jajeczne, ziemniaczane, chlebowe? A ptasie mleczko? To cię nie bulwersuje?
- 15 9
-
2022-01-11 20:18
Chyba nie zrozumiałeś. (1)
Napisał przecież, że mu się bardzo podobają.
- 5 7
-
2022-01-11 20:39
Ty chyba nie rozumiesz ironii.
- 8 2
-
2022-01-11 19:25
burgera serowego to nie ma?
- 4 6
-
2022-01-11 22:22
Wege nie dla każdego (7)
Przeszłam na dietę wege i męczyły mnie straszne wzdęcia, gazy i bóle brzucha . Soczewica, ciecierzyca, kalafiory kaszki itd to niestety na dłuższą metę nie dla mnie. Teraz jem zarówno mięsko jak i potrawy wege i jest lepiej.
- 21 5
-
2022-01-12 15:52
Układ trawienny zwykle potrzebuje około 21 dni na przystosowanie się do nowej diety. Poza tym w przypadku strączkowych, może źle je przygotowywalas. Strączki trzeba namoczyć i wypłukać przed gotowaniem. Problem wzdęcia znika. Po kalafiorze z tym problemem się nie spotkałam.
- 2 1
-
2022-01-12 11:40
Kolejna która dała wiare naiwnie wteczowa ideologie niema dan wegańskich sa dania miesne i warzywne! (2)
- 3 7
-
2022-01-12 14:01
Każda roślina jest NIEMA, bo NIE MA głosu.
- 1 1
-
2022-01-12 13:43
ok boomer!
- 2 1
-
2022-01-12 09:31
Znaczy się, że nieprawidłowo przygotowywałaś posiłki (1)
Po dobrze i namoczonych i dobrze wypłukanych strączkach nic się nie ma prawa dziać.
- 6 9
-
2022-01-13 12:42
Osoby z jelitem wrażliwym , mają problem nawet nie jedząc , Gazy i wzdęcia .
- 0 0
-
2022-01-11 23:41
Kiełbacha dobrze nastrajała , szczególnie parówy ?
- 1 9
-
2022-01-11 21:08
jedziemy (6)
ok wegetarianie
cofnijmy sie choc o zaledwie 300 lat wstecz
nie ma lidla biedroniki komorki (!) mrozonych warzyw
zyjecie na polnocy europy itd itp
i co zima bedziecie zarli jak snieg i lod
wynika z tego ze nasze czasy pozwalaja byc wegetarianami
a wczesniej sie nie dalo- 12 10
-
2022-01-11 22:20
No dobrze, kiedyś tak było, ale co w związku z tym? Nie mogę jeść wege, bo kiedyś tak się nie dało? A ile kiedyś niemowlaków/dzieci umierało, bo medycyna nie była na tyle rozwinięta, też mam nie korzystać? Nie wypada czy jak?
- 8 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.