Dziś Światowy Dzień Wegetarian

Coraz więcej osób coraz chętniej włącza do swojej diety dania roślinne i eksperymentuje z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych.
Coraz więcej osób coraz chętniej włącza do swojej diety dania roślinne i eksperymentuje z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych. fot. 123rf.com/svetazarzamora

Wege czy mięso? Ten dychotomiczny podział powoli odchodzi do lamusa. Osób, które decydują się przejść na dietę wegetariańską lub wegańską systematycznie przybywa, a motywowane jest to zarówno kwestiami ideologicznymi, zdrowotnymi, ale i modą. Nie brakuje także tych, którzy coraz chętniej urozmaicają tradycyjny jadłospis o dania typowo wegetariańskie. Dzisiaj, 11 stycznia, obchodzimy Światowy Dzień Wegetarian.



Kuchnia wegetariańska. Sprawdź, gdzie zjeść w Trójmieście


Czy był(a)byś w stanie zostać wegetarianinem/-ką?

Zobacz wyniki (535)
Liczba konsumentów, którzy przechodzą na dietę roślinną wzrasta. Nie jest to tylko dieta eliminująca mięso, lecz często także styl życia wyrosły z filozofii związanej z szacunkiem do przyrody i działaniem na rzecz obrony praw zwierząt czy wspieraniem organizacji ekologicznych.

Równocześnie rośnie liczba osób, które coraz chętniej włączają do swojej diety dania roślinne i eksperymentują z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych, mimo tego, iż ich sposób odżywiania jest bardziej "tradycyjny". Jest to między innymi efektem większego zapotrzebowania na produkty oferujące zróżnicowane profile odżywcze i smakowe.

Kim są polscy wegetarianie?



Choć Polaków uważa się raczej za mięsolubny naród, to coraz więcej z nas decyduje się przejść na dietę wegetariańską. Wyniki przeprowadzonej na zlecenie firmy Maczfit w marcu zeszłego roku ankiety pokazują, że już jedna piąta z nas (dokładnie 20,87 proc.) nie je mięsa.

Pod względem demograficznym bardziej skłonne do rezygnacji z mięsa są kobiety. Okazuje się, że im jesteśmy młodsi, tym łatwiejsza jest decyzja o rezygnacji z mięsa. Najwięcej osób, które zadeklarowały wegetarianizm, mieści się w przedziale wiekowym 18-25 lat (aż 70 proc. z wszystkich ankietowanych osób, które nie jedzą mięsa). To dość jednorodna wiekowo grupa. Wśród ankietowanych w wieku 56-65+ znalazło się niewiele ponad 3 proc. wegetarian, a w przedziale wiekowym 46-55 lat wegetarianie to zaledwie 2,37% respondentów).

Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce.
Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce. fot. maczfit.pl
Osoby deklarujące wegetarianizm mają głównie średnie i wyższe wykształcenie. Zaledwie 1 proc. to ankietowani z wykształceniem podstawowym. Wegetarianie mieszkają przeważnie w dużych miastach. Najwięcej osób niejedzących mięsa mieszka we Wrocławiu (25 proc.), na drugim miejscu uplasowała się Warszawa (23 proc.). W gronie najbardziej wegetariańskich miast znalazły się także Kraków, Poznań i Trójmiasto (21 proc.).

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Kalifornii z Jama Network, dieta wegetariańska ma niebagatelny wpływ na długość życia. Kalifornijscy naukowcy potwierdzili, że osoby, które nie spożywają dań mięsnych, cierpią na mniejszą liczbę chorób. Badanie to trwało pięć lat i zostało przeprowadzone na grupie 78 tys. osób jedzących mięso i stosujących dietę wegetariańską.

Ograniczanie jedzenia mięsa dla klimatu



Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu. Z kolei wyniki badania świadomości mieszkańców Polski "Zmiany klimatu a produkcja żywności" przeprowadzone kilka miesięcy temu przez Upfield pokazują, że niewielu z nas byłoby skłonnych do podjęcia takiego kroku w trosce o planetę.

Zgodnie z odpowiedziami respondentów, aż 73 proc. mieszkańców Polski jada "standardowo", tzn. zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. 22 proc. ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzając do swojego jadłospisu więcej produktów roślinnych - będąc na diecie fleksitariańskiej. 3 proc. respondentów to natomiast wegetarianie, którzy zadeklarowali, że w ich diecie nie ma mięsa. 1 proc. to weganie, którzy jadają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Wegetariańskie potrawy kojarzą się z bardzo kolorowymi propozycjami. Nic dziwnego, w diecie tej nie brakuje warzyw.
Wegetariańskie potrawy kojarzą się z bardzo kolorowymi propozycjami. Nic dziwnego, w diecie tej nie brakuje warzyw. fot. 123rf.com/shashkina

Wege miejsca w Trójmieście



Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Czasy, gdy znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem, minęły - dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące mniej lub bardziej wymyślne potrawy bezmięsne.

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa



Avocado

Wegańskiej restauracji Avocado nikomu w Trójmieście nie trzeba przedstawiać. Bistro serwuje roślinne lunche i obiady, a także desery. W menu znajdują się takie klasyki, jak: sojowy schabowy, krokiety z różnymi farszami, przeróżne roślinne kotlety, mielone, gulasze, zapiekanki, pierogi i zupy. Poza stałą kartą codziennie pojawiają się nowe lunche i wypieki. W Avocado wybierać można także z szerokiej gamy kaw, herbat i naparów.

manna 68

Bogatą ofertę dań wegetariańskich znaleźć można także w restauracji manna 68. W menu m.in. zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki, np. "rybną" z marchewką a'la łosoś wędzony. Wśród dań głównych prym wiodą: burger z czerwonej fasoli, ramen, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli czy makaron chow mein z woka. Są również dania dla najmłodszych o zabawnych nazwach: "Obojętnie mi" to placki owsiano-bananowe z wegańskim "twarożkiem", a "Nie jestem głodny" to penne z sosem a'la Bolognese.

Nie/mięsny

W Trójmieście znaleźć można wiele miejsc, które w swoim menu łączą kuchnię mięsną z wieloma propozycjami wegetariańskimi. Ciekawym konceptem jest Nie/mięsny, który proponuje dwa menu - mięsne i niemięsne - zapraszając tym samym wszystkich do wspólnego stołu. Potrawy inspirowane są smakami i aromatami Bliskiego Wschodu. W karcie wege znajdziemy wiele sałatek, hummusów, mis mocy i burgerów np. z serem halloumi czy kotletem z kaszy jaglanej i pokrzywy.

Canis

W Światowy Dzień Wegetarian idealnie wpisuje się promocja przygotowana przez restauracją Canis: Wege Wtorek. Sezonowe, lokalne produkty, dania wegetariańskie, czasem wegańskie, a na zachętę 25 proc. zniżki na wszystkie dania wegetariańskie z karty.

Fukafe

Z kolei wege łasuchy znajdą wiele rarytasów w cukiernio-kawiarni Fukafe we Wrzeszczu. Wszystkie serwowane tu wyroby to propozycje roślinne, nie zawierają produktów odzwierzęcych. Na co dzień można znaleźć w witrynie od ośmiu do piętnastu pozycji roślinnych, w tym część bez cukru czy na produktach z natury bezglutenowych. Fukafe piecze również na zamówienie (od maleńkich ciast po takie na 400 osób). Cukierni tej udało się odczarować wegańskie wypieki dla wielu mieszkańców Trójmiasta.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (173)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton
Włoskie czwartki na 32 piętrze
Włoskie czwartki na 32 piętrze
street food, pubbing
g. 16:00
Gdańsk, Olivia Star Top
Wege Wtorki
Wege Wtorki
muzyka na żywo, degustacja
g. 15:00
Gdańsk, Canis Restaurant

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie