Dziś Światowy Dzień Wegetarian

Coraz więcej osób coraz chętniej włącza do swojej diety dania roślinne i eksperymentuje z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych.
Coraz więcej osób coraz chętniej włącza do swojej diety dania roślinne i eksperymentuje z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych. fot. 123rf.com/svetazarzamora

Wege czy mięso? Ten dychotomiczny podział powoli odchodzi do lamusa. Osób, które decydują się przejść na dietę wegetariańską lub wegańską systematycznie przybywa, a motywowane jest to zarówno kwestiami ideologicznymi, zdrowotnymi, ale i modą. Nie brakuje także tych, którzy coraz chętniej urozmaicają tradycyjny jadłospis o dania typowo wegetariańskie. Dzisiaj, 11 stycznia, obchodzimy Światowy Dzień Wegetarian.



Kuchnia wegetariańska. Sprawdź, gdzie zjeść w Trójmieście


Czy był(a)byś w stanie zostać wegetarianinem/-ką?

Zobacz wyniki (535)
Liczba konsumentów, którzy przechodzą na dietę roślinną wzrasta. Nie jest to tylko dieta eliminująca mięso, lecz często także styl życia wyrosły z filozofii związanej z szacunkiem do przyrody i działaniem na rzecz obrony praw zwierząt czy wspieraniem organizacji ekologicznych.

Równocześnie rośnie liczba osób, które coraz chętniej włączają do swojej diety dania roślinne i eksperymentują z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych, mimo tego, iż ich sposób odżywiania jest bardziej "tradycyjny". Jest to między innymi efektem większego zapotrzebowania na produkty oferujące zróżnicowane profile odżywcze i smakowe.

Kim są polscy wegetarianie?



Choć Polaków uważa się raczej za mięsolubny naród, to coraz więcej z nas decyduje się przejść na dietę wegetariańską. Wyniki przeprowadzonej na zlecenie firmy Maczfit w marcu zeszłego roku ankiety pokazują, że już jedna piąta z nas (dokładnie 20,87 proc.) nie je mięsa.

Pod względem demograficznym bardziej skłonne do rezygnacji z mięsa są kobiety. Okazuje się, że im jesteśmy młodsi, tym łatwiejsza jest decyzja o rezygnacji z mięsa. Najwięcej osób, które zadeklarowały wegetarianizm, mieści się w przedziale wiekowym 18-25 lat (aż 70 proc. z wszystkich ankietowanych osób, które nie jedzą mięsa). To dość jednorodna wiekowo grupa. Wśród ankietowanych w wieku 56-65+ znalazło się niewiele ponad 3 proc. wegetarian, a w przedziale wiekowym 46-55 lat wegetarianie to zaledwie 2,37% respondentów).

Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce.
Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce. fot. maczfit.pl
Osoby deklarujące wegetarianizm mają głównie średnie i wyższe wykształcenie. Zaledwie 1 proc. to ankietowani z wykształceniem podstawowym. Wegetarianie mieszkają przeważnie w dużych miastach. Najwięcej osób niejedzących mięsa mieszka we Wrocławiu (25 proc.), na drugim miejscu uplasowała się Warszawa (23 proc.). W gronie najbardziej wegetariańskich miast znalazły się także Kraków, Poznań i Trójmiasto (21 proc.).

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Kalifornii z Jama Network, dieta wegetariańska ma niebagatelny wpływ na długość życia. Kalifornijscy naukowcy potwierdzili, że osoby, które nie spożywają dań mięsnych, cierpią na mniejszą liczbę chorób. Badanie to trwało pięć lat i zostało przeprowadzone na grupie 78 tys. osób jedzących mięso i stosujących dietę wegetariańską.

Ograniczanie jedzenia mięsa dla klimatu



Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu. Z kolei wyniki badania świadomości mieszkańców Polski "Zmiany klimatu a produkcja żywności" przeprowadzone kilka miesięcy temu przez Upfield pokazują, że niewielu z nas byłoby skłonnych do podjęcia takiego kroku w trosce o planetę.

Zgodnie z odpowiedziami respondentów, aż 73 proc. mieszkańców Polski jada "standardowo", tzn. zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. 22 proc. ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzając do swojego jadłospisu więcej produktów roślinnych - będąc na diecie fleksitariańskiej. 3 proc. respondentów to natomiast wegetarianie, którzy zadeklarowali, że w ich diecie nie ma mięsa. 1 proc. to weganie, którzy jadają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Wegetariańskie potrawy kojarzą się z bardzo kolorowymi propozycjami. Nic dziwnego, w diecie tej nie brakuje warzyw.
Wegetariańskie potrawy kojarzą się z bardzo kolorowymi propozycjami. Nic dziwnego, w diecie tej nie brakuje warzyw. fot. 123rf.com/shashkina

Wege miejsca w Trójmieście



Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Czasy, gdy znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem, minęły - dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące mniej lub bardziej wymyślne potrawy bezmięsne.

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa



Avocado

Wegańskiej restauracji Avocado nikomu w Trójmieście nie trzeba przedstawiać. Bistro serwuje roślinne lunche i obiady, a także desery. W menu znajdują się takie klasyki, jak: sojowy schabowy, krokiety z różnymi farszami, przeróżne roślinne kotlety, mielone, gulasze, zapiekanki, pierogi i zupy. Poza stałą kartą codziennie pojawiają się nowe lunche i wypieki. W Avocado wybierać można także z szerokiej gamy kaw, herbat i naparów.

manna 68

Bogatą ofertę dań wegetariańskich znaleźć można także w restauracji manna 68. W menu m.in. zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki, np. "rybną" z marchewką a'la łosoś wędzony. Wśród dań głównych prym wiodą: burger z czerwonej fasoli, ramen, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli czy makaron chow mein z woka. Są również dania dla najmłodszych o zabawnych nazwach: "Obojętnie mi" to placki owsiano-bananowe z wegańskim "twarożkiem", a "Nie jestem głodny" to penne z sosem a'la Bolognese.

Nie/mięsny

W Trójmieście znaleźć można wiele miejsc, które w swoim menu łączą kuchnię mięsną z wieloma propozycjami wegetariańskimi. Ciekawym konceptem jest Nie/mięsny, który proponuje dwa menu - mięsne i niemięsne - zapraszając tym samym wszystkich do wspólnego stołu. Potrawy inspirowane są smakami i aromatami Bliskiego Wschodu. W karcie wege znajdziemy wiele sałatek, hummusów, mis mocy i burgerów np. z serem halloumi czy kotletem z kaszy jaglanej i pokrzywy.

Canis

W Światowy Dzień Wegetarian idealnie wpisuje się promocja przygotowana przez restauracją Canis: Wege Wtorek. Sezonowe, lokalne produkty, dania wegetariańskie, czasem wegańskie, a na zachętę 25 proc. zniżki na wszystkie dania wegetariańskie z karty.

Fukafe

Z kolei wege łasuchy znajdą wiele rarytasów w cukiernio-kawiarni Fukafe we Wrzeszczu. Wszystkie serwowane tu wyroby to propozycje roślinne, nie zawierają produktów odzwierzęcych. Na co dzień można znaleźć w witrynie od ośmiu do piętnastu pozycji roślinnych, w tym część bez cukru czy na produktach z natury bezglutenowych. Fukafe piecze również na zamówienie (od maleńkich ciast po takie na 400 osób). Cukierni tej udało się odczarować wegańskie wypieki dla wielu mieszkańców Trójmiasta.

Opinie (173) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (6)

    Wraz z nowym ladem zmienilem diete na szczaw i mirableki.

    • 37 11

    • To skradles dietę Niesiołowskiego.

      • 6 0

    • (1)

      powodzenia w znalezieniu szczawiu wolno rosnącego

      • 3 1

      • na nasypie PKMki rosnie

        • 2 0

    • (1)

      Ja wraz z nowym ładem zmieniłem pracę i wziąłem kredyt.

      • 4 0

      • w sKoK wAłomin ?

        • 0 1

    • Zaraz nie będzie cię stać na mirabelki

      No chyba że pracujesz w IT.

      • 2 1

  • (13)

    Nie ma to jak świeżutki, dobrze zrobiony i przyprawiony tatar z wołowiny.

    • 43 38

    • Bardziej nie ma to jak żywa krowa na zielonym pastwistku (1)

      w piękny, słoneczny dzień.

      • 8 8

      • Jakby wszyscy byli wege, to i widoku krowy na pastwisku byś nie uświadczył/a

        • 13 8

    • Tak, to prawda.

      • 3 3

    • (7)

      To ja powtórzę jeszcze raz zamówienie: nadciśnienie, cukrzyca i nowotwór jelita grubego.
      Smacznego.

      • 10 16

      • A Twoje wege jedzenie to niby skąd?

        Z jakiejś innej niczym nieskażonej planety?

        • 14 4

      • Jem mięso raz lub dwa w tygodniu. Nie dajmy się zwariować. No, chyba że ktoś po prostu nie lubi.

        • 6 5

      • (2)

        Powiedz to dzieciom które umierają z głodu gdzieś w Afryce lub Azji. Możesz potem namówić np Eskimosów aby przerzucili się na rośliny.

        • 11 4

        • (1)

          Ale my nie mówimy o Azji, Afryce czy o Eskimosach. Mówimy o ludziach kultury zachodu, którzy mają wybór i możliwość zmiany diety, którzy marnują niezliczoną ilość jedzenia. Kapujesz?

          • 6 7

          • Nie należy dzielić ludzi

            • 4 0

      • glifosat i uprawy soi -poczytaj (1)

        • 6 1

        • Najwięcej soi jedzą zwierzęta które potem zjadasz. To jakieś 70 do 90 procent upraw.

          • 0 1

    • Tatar się chowa przy krwistym steku wołowym (1)

      z brazylijskiej polędwicy.

      • 7 3

      • z argentyńskiej

        ale, żeby trollować - trzeba się orientować

        • 1 0

  • Niedługo w polsce.. (1)

    ..Dzień mirabelki..

    • 20 8

    • Bo co? PiS planuje obciąć socjal żelaznemu elektoratowi?

      • 1 2

  • Życzę sobie kolejnych 20 lat wegetarianizmu (1)

    i cieszę się, że coraz więcej osób ogranicza mięso lub zupełnie z niego rezygnuje.

    • 61 38

    • Pozdrawiam wegetarian ,Tak trzymać .

      • 2 1

  • Jaki świat byłby piękny, gdyby wszyscy ludzie byli wegetarianami. (20)

    • 45 58

    • Hitler był wege. (11)

      • 26 8

      • Hitler był jaroszem.

        • 4 5

      • (1)

        to to samo

        • 4 2

        • Vege + odrzuca jaja w porach , rybki po grecku ,Siasina w galarecie itp

          • 0 1

      • (1)

        człowiekiem też podobno był i co w związku z tym?

        • 10 1

        • nie polubił pasożyda !

          • 1 1

      • Nie był. To był pomysł Goebbelsa, żeby Hitler kojarzył się z Gandhim. Propaganda trzeciej Rzeszy ciągle żywa.

        • 10 5

      • Św. Franciszek też

        • 2 3

      • O nie, mężczyzną też był i co teraz xD

        • 7 0

      • Tak mowia...ale nie wiadomo jak na prawda wyglądał jego dieta wegetariańska. (1)

        • 0 5

        • Cieciorka zapiekana , orzeszki w miodzie , kapustka w SSosie itp ,itd

          • 2 0

      • Pacz pan i modlił się do marchewki z groszkiem , bis Kupy błogosławiły ?

        • 1 1

    • Na szczęście nie są i nigdy nie będą.

      • 7 4

    • (4)

      A jaki by był piękny gdyby zwierzęta nie pożerałyby się nawzajem

      • 8 1

      • (2)

        A ty jesteś zwierzęciem?

        • 1 4

        • (1)

          A co jak zwierzęta pożerają się nawzajem to ok?

          • 3 1

          • One nie mają wyboru. Ty masz.

            • 0 1

      • piS w 3 kadencji naprawi , Terlecki gwarantuje .tylko z ciepłym Zbyszkiem będą kłopoty , a Kaletki ujdą w dal

        • 0 1

    • Jasne...

      mógłbyś ..pe...le wymalować z ..kolegą,, wymalować pokój na różowo a nawet z gołą d00..pą polatać wokół fontanny Neptuna co nie ?

      • 3 0

    • Swiata by nie było bo wasza teczowa ideologia doproawdziła by do jego zagłady!!

      • 3 0

  • Co to za wegetarianin ?? (2)

    Co zajada schabowe !!!

    • 22 10

    • (1)

      W punkt

      • 3 1

      • Raczej w anal .

        • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (8)

    W wieku 40 lat przeszedłem na wege, ale nie z powodów ideowych, a ze strachu. Oboje moi rodzice odeszli na nowotwór jelita grubego. Obje nie pili, nie palili, ale uwielbiali mięsko. Jako osoba obciążona genetycznie zacząłem interesować się czynnikami obniżającymi ryzyko wystąpienia tego typu nowotworu i jednym z nich okazało się zrezygnowanie z produktów zwierzęcych. I tak oto od paru lat jestem wege! Nie było to jakieś dramatyczne i ascetyczne przeżycie. Ku mojemu zaskoczeniu poznałem wiele nowych smaków, zapachów, chociaż biała kiełbaska unurzana w chrzanie popchnięta białym świeżym chlebem i popita zimnym browarkiem czasem mi się śni :-)

    • 43 16

    • Został Ci zatem biały chlebek i piwo? Czy z tego też zrezygnowałeś?

      • 9 6

    • może jeszcze jakiś ruch

      jakże niepopularny wśród rodziców starszawych mięsożerców

      • 4 2

    • A moi dziadkowie dożyli 78, 89, 90 i 91 lat. Całe życie na wsi i głównie mięso. (1)

      Idę ich śladami :)

      • 3 3

      • No na pewno jedli mięso codziennie i z wielkich ferm mięsnych

        nafaszerowanych antybiotykami, "wędzonymi płynem"

        • 4 0

    • Poczekajmy parę lat... (2)

      Nie ma jednoznacznych badań na nic... Naukowcy piszą o czynnikach ryzyka ale to teoria - nie ma potwierdoznych badań.
      Poza tym czym innym jest żreć schabowe w nadmiarze codziennie smażone na głębokim oleju, a jeść racjonalnie. Nie trzeba radykalnie działać by żyć.
      Z resztą wkrótce życie pokaże jacy to zdrowi ci wege są. Na razie są za młodzi by było wiadomo czy to zdrowe. A ja uważam, że wege nie jest zdrowe, a zwyczajny umiar i rozsądek.
      Dziś schabowy, to jutro pierś na parze. Dziś biała w chrzanie to jutro zapiekanka warzywna. Ale co kto tam lubi.

      • 2 2

      • (1)

        Są już kompleksowe badania na temat wegan i wegetarian. Polecam china study prof. Campbella.

        • 1 1

        • Przeczytalam z 50 stron i drazni mnie jego przechwalanie sie jaki to jest wspanialy (nawet jesli jest).

          • 1 0

    • Powody ideowe są bardzo ważne

      • 2 0

  • Niech każdy je co chce i nie zagląda innym w talerz. Nikogo nie obchodzi, że jeden z drugim jecie tatara czy schabowego. (16)

    Po co o tym opowiadacie?

    • 34 11

    • O Was można powiedzieć to samo. (5)

      Jedzcie sobie zieleninę i nie zaglądajcie do naszych talerzy z karkówką. Nas Wasza dieta naprawdę nie interesuje.

      • 14 4

      • Ale to artykuł o wege. Po co tu zaglądasz? Wszyscy wegetarianie i weganie jedli kiedyś mięso, więc nie jesteś wyjątkowy (4)

        • 7 12

        • Zajrzałem z ciekawości. (1)

          • 5 2

          • To ok. Ciekawość zawsze dobra

            • 0 3

        • Znam takich, którzy nigdy nie jedli.

          • 1 2

        • Soja: Trucizna czy bogactwo? Green Warriors: Paraguay's Poisend Fields

          • 3 0

    • (8)

      Akurat zawartość talerza nie jest prywatna sprawa, ponieważ może wpływać na klimat, zdrowie a także może być etycznie wątpliwe.

      • 5 12

      • (5)

        Jedzenie mięsa etycznie wątpliwe? Pierwsze słyszę. Od tysięcy lat ludzie jedzą mięso i jakoś nie wyginęli z tego powodu. Z głodu zaś umiera mnóstwo osób szczególnie dzieci

        • 4 4

        • (4)

          Mięso jest jednym z powodów glodu.
          Właśnie dlatego, a także z powodów środowiskowych oraz kwestii praw zwierzat, jest etycznie wątpliwe. I co z tego że ludzie jeśli od lat mięso? Ludzie robili wiele rzeczy które potem uznali za niezdrowe lub nieetyczne i już tego nie robią. Na tym polega ewolucja.

          • 3 9

          • (3)

            Z powodów etycznych? A co mają prawa zwierząt do tego czy człowiek zje mięso czy też nie? Rozumiem że może zabronić usypiania zwierząt z powodu choroby? Ewolucja też obejmuje zwierzęta więc jak je nauczysz rezygnacji z jedzenia mięsa wtedy pogadamy o ludziach

            • 4 2

            • (2)

              Co mają prawa zwierząt do jedzenia mięsa? Czy ty się slyszysz? Mają wszystko! A co do "usypiania" chorych zwierząt to temat jest niezwykle szeroki i złożony, nie wiem dokładnie co masz na myśli. Serio chcesz bezwzględnych mięsożerców oduczac jedzenia mięsa? Człowiek nie jest bezwzględnym mięsożercą a jednak zjada biliony zwierząt rocznie. Zbudował cały system skupiony wokół zabijania który rozrósł się tak bardzo, że doprowadził do zmian klimatu i zaburzenia gospodarki rolnej, doprowadzając do głodu w wielu częściach świata. Jak ludzie przestaną jeść mieso, to możemy pogadać o jedzeniu mięsa przez zwierzęta. Otwórz oczy.

              • 0 3

              • (1)

                człowiek od tysięcy lat je mięso i nagle w XXI wieku dowiadujemy się że jego jedzenie doprowadza do zmian klimatu i zaburzenia gospodarki rolnej doprowadzając do głodu w innych częściach świata? No wybacz ale dawniejsze czasy były jeszcze gorsze wojny i zarazy były na porządku dziennym a mimo to człowiek dożył do czasu obecnego. Skąd masz dane o bilionie zwierząt rocznie? Swoją drogą skoro tak martwisz się o klimat wyłącz prąd który pochodzi w dużym stopniu ze spalania węgla(no chyba że masz jakieś źródła odnawialne) nie mówiąc już np o ogrzewaniu

                • 3 0

              • No tak, i przecież od zawsze jest na Świecie 8 mld ludzi

                • 0 0

      • to wystaw... (1)

        swoje d00psko na widok publiczny bo przecież produkujesz tym syf i nie jest to prywatna sprawa a co gorsza może być etycznie wątpliwe ;)

        • 2 1

        • Serio?

          • 0 0

    • Bo propaganda ma taki cel gadac na okragło smuszac i propagowac

      • 1 0

  • bez mięsa

    to sie nie najem!

    • 26 17

  • Wege- ściema (8)

    A co jedzą wasze pieski, kotki, węże i inne pupile? Czy też są poprawne ideologicznie?

    • 34 24

    • A ty co z pieskami czy kotkami wyskakujesz? (5)

      Artykuł jest o czymś innym.

      • 15 14

      • Jest o tym by nie jeść mięsa. A jest dzień abstynenta? Bo jakoś nie widać by propagowało się nie picie alkoholu który może czynić więcej złego niż zjedzenie mięsa

        • 6 1

      • Nie, bo nazwa niby wege knajpy - canis - oznacza PSI

        A wiec pieski s w to zamieszane

        • 1 0

      • (2)

        Pieski i kotki muszą jesc mięso. Ty nie musisz.

        • 1 2

        • (1)

          pieski i kotki lubią też spacerować - to dlaczego trzymamy je na smyczy albo w czterech ścianach?

          • 1 0

          • No coz, jezeli nie wychodzisz na spacwry ze swoim psem to podchodzi to pod znecanie sie na zwierzetami. Koty natomiast wychodzic nie powinny.

            • 1 0

    • Pieski robią w krzaki, a kotki do kuwetki o innych pupilach nie wspominając...

      więc nie ma sensu robić tego typu porównań. Jednak różnimy się w jaki sposób realizujemy swoje potrzeby fizjologiczne.

      • 2 4

    • Ale ja nie mam kota

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton
Włoskie czwartki na 32 piętrze
Włoskie czwartki na 32 piętrze
street food, pubbing
g. 16:00
Gdańsk, Olivia Star Top
Wege Wtorki
Wege Wtorki
muzyka na żywo, degustacja
g. 15:00
Gdańsk, Canis Restaurant

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane