• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dziś Światowy Dzień Wegetarian

Magda Mielke
11 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Coraz więcej osób coraz chętniej włącza do swojej diety dania roślinne i eksperymentuje z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych. Coraz więcej osób coraz chętniej włącza do swojej diety dania roślinne i eksperymentuje z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych.

Wege czy mięso? Ten dychotomiczny podział powoli odchodzi do lamusa. Osób, które decydują się przejść na dietę wegetariańską lub wegańską systematycznie przybywa, a motywowane jest to zarówno kwestiami ideologicznymi, zdrowotnymi, ale i modą. Nie brakuje także tych, którzy coraz chętniej urozmaicają tradycyjny jadłospis o dania typowo wegetariańskie. Dzisiaj, 11 stycznia, obchodzimy Światowy Dzień Wegetarian.



Kuchnia wegetariańska. Sprawdź, gdzie zjeść w Trójmieście


Czy był(a)byś w stanie zostać wegetarianinem/-ką?

Liczba konsumentów, którzy przechodzą na dietę roślinną wzrasta. Nie jest to tylko dieta eliminująca mięso, lecz często także styl życia wyrosły z filozofii związanej z szacunkiem do przyrody i działaniem na rzecz obrony praw zwierząt czy wspieraniem organizacji ekologicznych.

Równocześnie rośnie liczba osób, które coraz chętniej włączają do swojej diety dania roślinne i eksperymentują z zamiennikami np. produktów mlecznych czy mięsnych, mimo tego, iż ich sposób odżywiania jest bardziej "tradycyjny". Jest to między innymi efektem większego zapotrzebowania na produkty oferujące zróżnicowane profile odżywcze i smakowe.

Kim są polscy wegetarianie?



Choć Polaków uważa się raczej za mięsolubny naród, to coraz więcej z nas decyduje się przejść na dietę wegetariańską. Wyniki przeprowadzonej na zlecenie firmy Maczfit w marcu zeszłego roku ankiety pokazują, że już jedna piąta z nas (dokładnie 20,87 proc.) nie je mięsa.

Pod względem demograficznym bardziej skłonne do rezygnacji z mięsa są kobiety. Okazuje się, że im jesteśmy młodsi, tym łatwiejsza jest decyzja o rezygnacji z mięsa. Najwięcej osób, które zadeklarowały wegetarianizm, mieści się w przedziale wiekowym 18-25 lat (aż 70 proc. z wszystkich ankietowanych osób, które nie jedzą mięsa). To dość jednorodna wiekowo grupa. Wśród ankietowanych w wieku 56-65+ znalazło się niewiele ponad 3 proc. wegetarian, a w przedziale wiekowym 46-55 lat wegetarianie to zaledwie 2,37% respondentów).

Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce. Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce.
Osoby deklarujące wegetarianizm mają głównie średnie i wyższe wykształcenie. Zaledwie 1 proc. to ankietowani z wykształceniem podstawowym. Wegetarianie mieszkają przeważnie w dużych miastach. Najwięcej osób niejedzących mięsa mieszka we Wrocławiu (25 proc.), na drugim miejscu uplasowała się Warszawa (23 proc.). W gronie najbardziej wegetariańskich miast znalazły się także Kraków, Poznań i Trójmiasto (21 proc.).

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Kalifornii z Jama Network, dieta wegetariańska ma niebagatelny wpływ na długość życia. Kalifornijscy naukowcy potwierdzili, że osoby, które nie spożywają dań mięsnych, cierpią na mniejszą liczbę chorób. Badanie to trwało pięć lat i zostało przeprowadzone na grupie 78 tys. osób jedzących mięso i stosujących dietę wegetariańską.

Ograniczanie jedzenia mięsa dla klimatu



Zdaniem ekspertów ograniczenie spożycia mięsa i nabiału to jedno z kluczowych działań, jakie możemy podjąć, by przeciwdziałać zmianie klimatu. Z kolei wyniki badania świadomości mieszkańców Polski "Zmiany klimatu a produkcja żywności" przeprowadzone kilka miesięcy temu przez Upfield pokazują, że niewielu z nas byłoby skłonnych do podjęcia takiego kroku w trosce o planetę.

Zgodnie z odpowiedziami respondentów, aż 73 proc. mieszkańców Polski jada "standardowo", tzn. zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. 22 proc. ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzając do swojego jadłospisu więcej produktów roślinnych - będąc na diecie fleksitariańskiej. 3 proc. respondentów to natomiast wegetarianie, którzy zadeklarowali, że w ich diecie nie ma mięsa. 1 proc. to weganie, którzy jadają wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Wegetariańskie potrawy kojarzą się z bardzo kolorowymi propozycjami. Nic dziwnego, w diecie tej nie brakuje warzyw.
Wegetariańskie potrawy kojarzą się z bardzo kolorowymi propozycjami. Nic dziwnego, w diecie tej nie brakuje warzyw.

Wege miejsca w Trójmieście



Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Czasy, gdy znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem, minęły - dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące mniej lub bardziej wymyślne potrawy bezmięsne.

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa



Avocado

Wegańskiej restauracji Avocado nikomu w Trójmieście nie trzeba przedstawiać. Bistro serwuje roślinne lunche i obiady, a także desery. W menu znajdują się takie klasyki, jak: sojowy schabowy, krokiety z różnymi farszami, przeróżne roślinne kotlety, mielone, gulasze, zapiekanki, pierogi i zupy. Poza stałą kartą codziennie pojawiają się nowe lunche i wypieki. W Avocado wybierać można także z szerokiej gamy kaw, herbat i naparów.

manna 68

Bogatą ofertę dań wegetariańskich znaleźć można także w restauracji manna 68. W menu m.in. zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki, np. "rybną" z marchewką a'la łosoś wędzony. Wśród dań głównych prym wiodą: burger z czerwonej fasoli, ramen, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli czy makaron chow mein z woka. Są również dania dla najmłodszych o zabawnych nazwach: "Obojętnie mi" to placki owsiano-bananowe z wegańskim "twarożkiem", a "Nie jestem głodny" to penne z sosem a'la Bolognese.

  • Wegetariańskie propozycje od manny 68.
  • Wegetariańskie propozycje od manny 68.
  • Wegetariańskie propozycje od manny 68.
Nie/mięsny

W Trójmieście znaleźć można wiele miejsc, które w swoim menu łączą kuchnię mięsną z wieloma propozycjami wegetariańskimi. Ciekawym konceptem jest Nie/mięsny, który proponuje dwa menu - mięsne i niemięsne - zapraszając tym samym wszystkich do wspólnego stołu. Potrawy inspirowane są smakami i aromatami Bliskiego Wschodu. W karcie wege znajdziemy wiele sałatek, hummusów, mis mocy i burgerów np. z serem halloumi czy kotletem z kaszy jaglanej i pokrzywy.

Canis

W Światowy Dzień Wegetarian idealnie wpisuje się promocja przygotowana przez restauracją Canis: Wege Wtorek. Sezonowe, lokalne produkty, dania wegetariańskie, czasem wegańskie, a na zachętę 25 proc. zniżki na wszystkie dania wegetariańskie z karty.

Fukafe

Z kolei wege łasuchy znajdą wiele rarytasów w cukiernio-kawiarni Fukafe we Wrzeszczu. Wszystkie serwowane tu wyroby to propozycje roślinne, nie zawierają produktów odzwierzęcych. Na co dzień można znaleźć w witrynie od ośmiu do piętnastu pozycji roślinnych, w tym część bez cukru czy na produktach z natury bezglutenowych. Fukafe piecze również na zamówienie (od maleńkich ciast po takie na 400 osób). Cukierni tej udało się odczarować wegańskie wypieki dla wielu mieszkańców Trójmiasta.

Miejsca

Opinie (173) ponad 20 zablokowanych

  • Człowiek to naturalny roślinożerca. (12)

    Spojrzcie na nasz układ pokarmowy. Długi i kręty. A u psa, krótki i prosty. Jak można jeść martwe zwierzęta ?

    Anka Veganka

    • 11 42

    • Veganizm to zdrowie. Zatory z żylach robią się od mięsa. (3)

      • 4 14

      • Oczywiście.

        Ale po polsku to chyba weganizm.

        • 7 2

      • a zatory w mózgu od jedzenia samej trawy

        • 13 4

      • żryj...

        soje, i inne g00..no planeta ziemia ci podziękuje ;)

        • 3 1

    • Anka, puknij się w końcu w czoło i przestań kompromitować wegan. Człowiek może jeść rośliny, nabiał i mięso, a to co je to kwestia wyboru.

      • 18 0

    • (3)

      naturalny mowisz? a siekacze i kly to do jedzenia trawy czlowiek ma?

      • 9 1

      • Do rozdrabniania jedzonych ziaren. (1)

        Spałeś na biologii ?

        Karolina

        • 1 8

        • Siekacze do do rozdrabniania nasion, dobre :D Biologii sie chyba uczyłas w wege pro elo eko szkole umiejscowionej na srebrzysku.

          • 7 1

      • Hmm, a na co w takim razie kly i siekacze gorylowi? Ma je ogromne, duzo wieksze od twoich a mimo to jest owoco i owadozerny. cCekawe, ciekawe...

        • 0 0

    • > Jak można jeść martwe zwierzęta ?

      Bo jest to znacznie prostsze, niż zjadanie żywych.

      • 5 1

    • A Ty jesz żywe? Makabra.

      • 3 0

    • Gdyby był tylko roślinożerny to żaden muchomor by mu krzywdy nie zrobił

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Mnie się najbardziej podobają te róźne nazwy. (6)

    Kotlet z ciecierzycy, parówki sojowe... Nazwy zawsze krążą wokół mięsa. No i burger wegański, niczym czarny śnieg.

    • 45 24

    • burgera serowego to nie ma?

      • 4 6

    • (2)

      A co z szynką z indyka, burgerami mlecznymi, kabanosem drobiowym i tatarem z tuńczyka? A stare dobre babcine kotlety jajeczne, ziemniaczane, chlebowe? A ptasie mleczko? To cię nie bulwersuje?

      • 15 9

      • Chyba nie zrozumiałeś. (1)

        Napisał przecież, że mu się bardzo podobają.

        • 5 7

        • Ty chyba nie rozumiesz ironii.

          • 8 2

    • (1)

      Zwykle przeszkadza to tym samym osobom, ktorym przeszkadzaja feminatywy - z nienachalnymi mozliwosciami intelektualnymi.

      • 10 5

      • Przed przeczytaniem , odmówić słownik ,bibliję oraz inne dzieła .

        • 0 0

  • Najpierw niech sobie wymyślą nazwy do swoich potraw/produktów (2)

    A nie używają w połowie mięsnych odpowiedników. A potem niech świętują.

    • 16 18

    • Nazwy nie są nasze czy wasze, tylko są dla wszystkich.

      • 3 3

    • Naprawdę Cię to boli :) ?

      • 1 2

  • (1)

    Naprawdę trzeba wymieniać tylko takie miejsca, gdzie praktycznie przychodzi sama "trendy" młodzież? Nie można podać nazwy takiej bardziej zwyczajnej, bardziej osiedlowej knajpy jak np. Faloviec?

    • 20 5

    • Faloviec osiedlową knajpą?

      Przecież tam też sam lans, proste grzywki i ironiczne koczki.

      • 0 1

  • Warzywa tak, ale z mięskiem :)

    • 17 11

  • Nie jem miesa ponad 30 lat. Pozdrawiam. (3)

    • 18 12

    • (1)

      to widac

      • 4 7

      • Rozwin swoja mysl, proszę. Co widac?

        • 3 1

    • Ale musisz staro wyglądać

      • 3 3

  • Lubię warzywa ale też mięso, ryby i owoce morza.. Za to ziemniaki

    omijam. Najgorsze są takie suche gotowane jak podawali w PRL na stołówkach lub w mlecznych barach.
    Jadłem nawet hamburgera z renifera.

    • 0 4

  • ***** vege srege

    • 15 14

  • Za kilka lat jedzenie miesa bedzie najwiekszym obciachem. (12)

    • 29 30

    • Albo luksusem dostępnym tylko dla nielicznych.

      • 7 9

    • (5)

      Niby dlaczego?

      • 5 2

      • (4)

        Bo koszty wytworzenia mięsa będą zbyt wielkie.

        • 2 7

        • (1)

          No to mięso będzie luksusem, a dlaczego obciachem?

          • 6 0

          • I powinno być luksusem.

            Najzdrowsza dieta zawiera mięso, ale w niewielkich ilościach.

            • 2 0

        • (1)

          A ile wynosiło wytworzenie mięsa trzysta lat temu?

          • 1 1

          • Trzysta lat temu miesa sie nie wytwarzało. Po prostu na wsiach byly zwierzeta gospodarskie.

            Wytwarza sie je natomiast w tej chwili. I przemysł mięsny jest obecnie największym trucicielem tej planety. Pomijając juz kwestie etyczne związane z maltretowaniem i zabijaniem zwierząt, maltretujemy przede wszystkim sami siebie i naszą planetę. Wszystko w imie filozofii "wolno mi, mam pieniądze i kto mi zabroni". Maksymalna perspektywa myslenia wiekszosci ludzi to chwila zakupu własnej trumny. Wiec skoro umre za 20, 30, 40 lat, to co ja mam sie przejmowac jakąs planetą. Egoizm i konsumpcyjny tryb życia predzej niz pozniej zbiorą okrutne żniwo.

            • 4 3

    • Spurek, nawet tutaj przylazlas?

      • 3 5

    • wtedy....

      jedzenie weg@n będzie na topie XD

      • 2 1

    • (1)

      Za kilka lat vegusy będą tylko latać po leki a organizmy wyniszczone niedożywione

      • 4 4

      • Pogadamy za kilka lat. O ile wczesniej rak cie nie rozłozy ...

        • 2 2

    • Za kilka lat to niewielu będzie stać na mięso,

      bo lewacka UE zaczęła słuchać ekoterrorystów i dąży do likwidacji hodowli zwierząt (czytaj to, że dąży do wprowadzenia mięsa sztucznie produkowanego).

      • 0 0

  • Nie jem mięsa, ani ryba, ani jajka ponad 45 lat. Mam już 63 l. (1)

    A zdrowia super!. Nawet corona virus się mnie boi. : ))

    • 10 15

    • biedna...

      parówa ;)

      • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane