• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pięć ekoporad dla właścicieli restauracji i barów

Agata
16 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Dzień pełen atrakcji na Targu Węglowym
Wielorazowe słomki są nie tylko ekologiczne, ale i dobrze wyglądają. Wielorazowe słomki są nie tylko ekologiczne, ale i dobrze wyglądają.

Biodegradowalne naczynia, słomki wielorazowego użytku czy pakowanie niedojedzonych posiłków na wynos - nasza czytelniczka radzi właścicielom lokali gastronomicznych, w jaki sposób bez wielkiego wysiłku mogą być bardziej ekologiczni. Oto jej list.



Czy gastronomia powinna wprowadzać ekologiczne metody funkcjonowania?

Niedawno przeczytałam artykuł o  metodzie niemarnowania (tzw. less waste) w domowej kuchni , czyli drobnych zmianach, które pomagają ograniczać śmieci i żyć na co dzień bardziej ekologicznie. Często bywam w restauracjach, pracuję zresztą w branży, która jest związana z gastronomią i od razu pomyślałam, w jaki sposób ten trend można by wprowadzić w lokalach gastronomicznych.

W moim tekście znajdziecie kilka prostych, niewymagających wielkiego wysiłku organizacyjnego i finansowego pomysłów, które większość barów i restauracji mogłaby wprowadzić niemalże od ręki. Nie odkrywam tutaj żadnej (eko)Ameryki, bo niektóre z nich od dawna z powodzeniem są realizowane w lokalach, także trójmiejskich. Ale wciąż są one w mniejszości.

A przecież w dłuższej perspektywie nie tylko można oszczędzić na tym pieniądze, ale i nasze środowisko. Gastronomowie, namawiam was - przeczytajcie ten krótki tekst i przemyślcie moje pomysły. Warto być choć trochę eko nie tylko w domu, ale i w pracy.


Słomki wielorazowego użytku



Plastikowe słomki to największa śmieciowa zgroza w knajpach. W tych większych zużycie liczone może być w setkach dziennie. Czasem barman podaje ją zupełnie bezmyślnie, klient nawet na nią nie spojrzy, a na koniec kelner i tak wrzuca słomkę do śmietnika. Rozwiązaniem są bambusowe, szklane albo metalowe słomki wielorazowego użytku - nie tylko proste, ale i zakrzywione, w różnych kolorach. Nie dość, że eko, to jeszcze ładne.

Własny kubek i słoik



Rozwiązanie dla kawiarni serwujących kawę na wynos albo barów szybkiej obsługi czy zupiarni. Właściciele, namawiajcie swoich klientów, aby przynosili własne naczynia: kubki termiczne, małe termosy, słoiki, pudełka lunchowe. To żaden obciach, a zdrowy rozsądek. Jednorazowe kubki i opakowania plastikowe to śmieci, o których redukcję należy starać się jak najmocniej.

Do kawiarni z własnym kubkiem


Ekologiczne pojemniki i naczynia to rozwiązanie dobre dla barów szybkiej obsługi. Ekologiczne pojemniki i naczynia to rozwiązanie dobre dla barów szybkiej obsługi.

Biodegradowalne talerze i sztućce



Na szczęście coraz więcej lokali (głównie barów) rezygnuje z plastiku czy styropianu na rzecz ekologicznych biodegradowalnych jednorazówek. Czy będą to papierowe pudełka, polimerowe, kompostowalne kubki, opakowanie z trzciny cukrowej, drewniane widelce i łyżki czy nawet talerze z otrąb pszennych (jadalne, choć niezbyt smaczne) - dzięki takiej zastawie w lokalu znacznie ograniczymy negatywny wpływ na środowisko produkowanych przez nas śmieci.

Kranówka



Tak, kranówka w Trójmieście jest zdrowa i smaczna. Potwierdzają to badania i coraz więcej osób, które piją wodę z kranu. Udostępniając w lokalu darmową wodę kranową w karafce ograniczamy zużycie śmieci (butelek). To dobre rozwiązanie dla kawiarni czy pubów, gdzie woda nie jest jednym z najczęściej zamawianych napojów. Zdaję sobie sprawę, że w restauracji różnice w kasie mogą być widoczne.

Kranówka w Trójmieście zdatna do picia


Darmową kranówkę można znaleźć w kilku trójmiejskich restauracjach. Darmową kranówkę można znaleźć w kilku trójmiejskich restauracjach.

Resztki na wynos



Wyrzucanie jedzenia to równie powszechna, co straszna praktyka. O ile szefowie kuchni coraz świadomiej podchodzą do organizacji zaplecza i starają się wykorzystywać każdy element rośliny czy mięsa, to na sali wciąż sporo się marnuje. Niedojedzone dania z talerzy często trafiają do śmietników. Apeluję do kelnerów - pytajcie gości, czy nie chcieliby zabrać niedokończonego posiłku do domu. Jestem pewna, że wielu chętnie z tego skorzysta, bo zwyczajnie wstydzą się o to prosić. I pamiętajcie - resztki też pakujemy w ekologiczne pudełka.
Agata

Co Cię gryzie - artykuł czytelnika to rubryka redagowana przez czytelników, zawierająca ich spostrzeżenia na temat otaczającej nas trójmiejskiej rzeczywistości. Wbrew nazwie nie wszystkie refleksje mają charakter narzekania. Jeśli coś cię gryzie opisz to i zobacz co inni myślą o sprawie. A my z radością nagrodzimy najciekawsze teksty biletami do kina lub na inne imprezy odbywające się w Trójmieście.

Opinie (121) 6 zablokowanych

  • Nie dla wyrzucania jedzenia (4)

    To niewytłumaczalne. Jak można wyrzucać żywność?!

    • 5 5

    • Płacę i robię z tym co chcę (1)

      Po to to tyle kosztuje żeby były środki na utylizację. Takie samo zdanie mam o segregowaniu śmieci

      • 4 7

      • Masz wypaczone kapitalizmem spojrzenie na każdy temat, trzeba z tym żyć, trudno.

        • 5 6

    • lepiej wyrzucić (1)

      niż jeść zepsute chyba. Nie?

      • 2 3

      • nie dopuszczać do takiej sytuacji, proste

        • 0 1

  • Od dziś będę eko. Do knajp chodzę z własnym kuflem i browarem

    • 20 1

  • Może Pani Agata to sprostuje w tekście, że: (1)

    To nie są jej pomysły, tylko poleca eko sposoby hałturzone od lat przez różne pseudo eko środowiska, które kupczą innym asortymentem produktów. To ze Pani Aleksandra Dulkiewicz na terenie Oliwskiego zoo promuje ideę ograniczenia foliówek nie oznacza ze jest to jej pomysł ani ze jest eko. Eko w ślepym kapitalizmie nie przejdzie w makro skali, nie ma szans, już w biednej Afryce maja więcej paneli słonecznych niż w bogatej Polsce, grupy nacisku, nadmierna biurokracja, chore prawo na wszystko, uszczelnianie głupot... prawdziwe eko to rzadkość w naszych realiach, pseudoporady z kolei często zwyciężają i zjada je nowy kapitalizm tylko nowocześniej opakowany.

    • 12 4

    • Radek znowu jak tylko kaftanik poluzowali dorwałes sie do komputera.W twoim wypadku tylko elektrowsrzasy są skuteczne.

      • 0 0

  • Prędzej zrezygnuję z napojów niż skorzystam z wielorazowej słomki (3)

    I co jeszcze? Z własnym kubkiem do baru i restauracji? Powaliło kogoś?

    • 13 10

    • Kochanie, wstąpimy do restauracji na winko czy kawkę? (1)

      Tak, ale najpierw musimy pojechac do domu po nasz kieliszek i kubek

      • 7 1

      • i wpaść do Lidla po winko jakie

        • 0 0

    • ale z Ciebie dzikus

      • 4 2

  • Nie pamiętam kiedy ostatnio korzystałem ze słomki (2)

    10 lat temu? Przecież słomka jest zbyteczna.

    • 25 2

    • Jesteś w tym zakresie eko. To jest właściwe zrozumienie tematu.

      • 4 2

    • bo to są treści dla młodzieży, amerykanizacja zycia, jak byłem w Stanach to tam wszyscy piją wszystko przez słomkę, pepsi z puszki ? słomka! gorąca kawa? słomka! oni nie potrafią już kubka przechylać, nawet wino tak piją, to oni są problemem, nie my

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Głupota kilka uwag:
    - chemia używana w profesjonalnych zmywarkach (wyprodukowanie jej tj. Detergentów to podejrzewam syf dla Planety) 3-ba będzie więcej użyć, a co za ty idzie wyprodukować zapakować, zmagazynować itd.
    -częstsze użycie zmywarki czyli zużycie wody, a przecież ekolodzy mówią, że brakuje wody pitnej w wielu rejonach świata, oraz prądu( prąd popieramy w Polsce w 90%?(jezeli się mylę to sorry :-) z elektrowni opalanych?! węglem-a to jest przecież według ekologów "Be"
    Według Mnie powinno się w ogóle zakazać używania jakichkolwiek słomek czy to plastikowych, czy metalowych, ale to tylko spostrzeżenia zwykłego pracownika gastronomii...

    • 11 2

    • jeżeli się nie znasz to się nie wypowiadaj :) nikt nie będzie nastawiał zmywarki nawet dla 100 słomek, knajpy mają wyparzarki, autoklawy, jeśli podejrzewasz detergenty o syf to czym myjesz naczynia w domu? ręką czy nogą? wiesz ile prądu trzeba żeby wyprodukować słomkę plastikową? wiesz z czego się je produkuje? ile kosztuje transport takich lekkich rzeczy? odpowiedz sobie na te pytania lub poszukaj odpowiedzi

      • 0 0

  • (2)

    Metalowa słomka,ale z jakiego metalu?Aluminium?

    • 3 1

    • Z amelinium

      • 2 0

    • to je amelinium

      tego nie pomalujesz!

      • 1 0

  • (3)

    Bzdurny artykuł. Słomki owszem, ale naczynia z papieru? Przecież ktoś musiał ściąć na to drzewa.

    • 7 4

    • Drzewa są odnawialnym i ekologicznym źródłem.

      • 6 0

    • papier się rozkłada i wyprodukowanie papierowego naczynia to koszt energetyczny o wiele mniejszy niż plastyk (1)

      • 3 1

      • Plastik to produkcyjnie zaden koszt to produkt uboczny ropy naftowej

        • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Jakiś czas temu w zoo zaskoczył mnie samochód bar z kawa i ciastkami. Zamawiam kawę i dostaje ja w papierowym kubeczku, do ciasta na papierowym talerzyku drewniany jednorazowy widelczyk do kawy łyżeczka a do dyspozycji były jeszcze słomki z trzciny :)

    • 6 1

    • O ja cię nie mogę, ale eko fajnie

      • 4 0

  • czy słoik do napojów (2)

    jest bardziej eco niż szklanka?
    Ostatnio w jakiejś knajpie odesłałam słoik ze słomką włożoną przez dziurę w pokrywce i zażądałam podania napoju w szklance. Strasznie długo szukali tej szklanki, chyba nie mieli na stanie, chociaż to nie byłą knajpa z jedzeniem na wynos. Napój nie wymagał słomki ale też mi ją wsadzili do tej szklanki.

    • 3 1

    • W kapitalizmie większość próbuje coś wsadzić innym. Takie uroki piniondza.

      • 5 0

    • nie, ale jest bardziej cool

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane