- 1 Kiedy powiedzieć sobie dość? (78 opinii)
- 2 Nowe lokale: wege, sushi i ciekawe koncepty (99 opinii)
- 3 Kuchnie świata na Wege Festiwalu (97 opinii)
- 4 Ile zapłacimy za piwo na koncercie? (78 opinii)
- 5 5 książek dla miłośników kulinariów (5 opinii)
- 6 Ile zapłacimy za jedzenie i picie na meczu? (69 opinii)
5 książek, po lekturze których zgłodniejesz
Jedni kochają gotować, drudzy wolą jeść, a jeszcze inni uwielbiają czytać o jedzeniu. Niezależnie od preferencji, po książki o tematyce kulinarnej warto sięgnąć, bo nie tyle dostarczają konkretnych porad, co pozwalają poznać nieznane, czasem bardzo dawne zwyczaje. Przedstawiamy pięć pozycji literackich z Trójmiasta albo z Trójmiastem w tle, które przypadną do gustu miłośnikom kulinariów. Wśród nich książki historyczne, kucharskie, powieść i monografia.
Zaczytane Trójmiasto - wszystko o lokalnej literaturze
"Gdańska książka kucharska"
Coś dla fanów ciekawostek kulinarnych i regionalnych. Książka kucharska, która przeniesie mało (albo wcale) pożytku w kuchni, ale okaże się fantastyczną lekturą, dostarczającą ciekawostek o tym, co ludzie jedli przed laty. "Gdańska książka kucharska" (Danziger Kochbuch) jest tłumaczeniem wydanej na początku XIX wieku, a wznowionej w 1858 roku, książki kucharskiej napisanej przez Marie Rosnack. Streszczenie tej książki zawiera się w jej podtytule, który mówi, że jest to: "wskazanie jak gotować, piec i marynować na smaczny sposób, zgodnie ze sprawdzonymi przepisami dzięki pięćdziesięcioletniemu doświadczeniu...". Lektura ta, choć niekoniecznie przeniesie pożytek gotującym, dostarcza wielu ciekawostek na temat tego, co ludzie jedli przed laty.
Książkę odnalazł, opracował na nowo i zredagował Andrzej Grzyb, pomorski literat, znawca i koneser kuchni pomorskiej. Opatrzona została ona wstępem napisanym przez prof. Andrzeja Januszajtisa, który wprowadza czytelnika w tradycje gdańskiej kuchni (od zamkowej krzyżackiej, mieszczańskiej XVI-XVIII wieku, po wiek XIX) i pokazuje, że takowa kuchnia regionalna istnieje nadal. Wielkim walorem książki są dawne nazwy gdańskie, przeliczone miary i wagi XIX-wiecznego Gdańska, a także piękne ilustracje wybrane z kilku książek z XVIII wieku, pochodzące ze zbiorów Biblioteki Gdańskiej PAN.
"Smaki Gdańska"
Na podstawie "Gdańskiej książki kucharskiej" powstała obecnie chyba najpopularniejsza książka kucharska z Trójmiasta. Gdańszczanki, miłośniczki historii miasta i kulinarnych wyzwań Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer sięgnęły po oryginał Marii Rosnack i odtworzyły setkę dawnych dań na podstawie książki kucharskiej z połowy XIX wieku. Dowiemy się z niej m.in.: czym są "biedni rycerze", jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym, czy skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa.

Dzięki tej niezwykłej książce kucharskiej i albumowi w jednym można nie tylko odtworzyć XIX-wieczne specjały w domowym zaciszu, ale także spróbować ich w gdańskich restauracjach. Publikacja stała się bowiem podstawą szlaku kulinarnego, który dzięki wspólnej akcji Gdańskiej Organizacji Turystycznej Visit Gdansk oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich został wprowadzony jako pakiet w ramach Karty Turysty. Zaś 26 marca będzie można wziąć udział w specjalnej kolacji inspirowanej tradycyjnymi gdańskimi potrawami, którą przygotuje czterech szefów kuchni z restauracji Mercato, Ducha66, Elephant club i Bonżur.
"Ślepa kuchnia"
Czasy PRL-u ukazane przez pryzmat jedzenia. "Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL" wpisuje się w rozpowszechniony i modny ostatnio nurt literatury popularnonaukowej na temat pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Monika Milewska opisuje poszczególne dekady PRL-u, opowiadając o pewnych różnicach między nimi. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym "leksykonem" dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945-1989.
To oryginalna, wciągająca i rzetelna analiza tematu. Autorka zgromadziła wiele interesujących przykładów, które pokazują związek ideologii i jedzenia, związek oparty na wzajemnym niedopasowaniu i ciągłych pretensjach. Znajdziemy tu przykłady, jak władza wykorzystywała książki kucharskie i magazyny, by promować określone produkty, a także odpowiedź na pytanie, dlaczego coca-cola stała się symbolem komunizmu.
"Śledź a sprawa Polska"
Śledzik, matias, pikling, kiper, rolmops... Śledź spożywany jest na różne sposoby. Ta popularna ryba trafia na polski stół częściej niż bigos czy pierogi. Ma od dawna zapewnione miejsce w kulturze polskiej, zwłaszcza na Pomorzu i Kujawach. Jest bohaterem szant, wierszy, ludowych przypowieści, a także tematem dzieł malarskich. Na Pomorzu obecny od zawsze. Andrzej Chludziński zebrał artykuły, które przedstawiają znaczenie i rolę śledzia zarówno w aspekcie kulturowym, historycznym, jak i ekonomicznym.
Przeczytamy tu zarówno o historii śledzia zapisanej w wykopaliskach, jak i marszu śledzia, zaznajomimy się z wybranymi aspektami dawnego łowienia śledzi, poznamy społeczno-kulturowe konteksty śledzia w literaturze pięknej i naukowej czy ciekawostki językowe na temat śledzia.
"Gastrobanda"
Jak wygląda życie za kuchennymi drzwiami? Co ukrywają przed nami restauratorzy? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? W dobie ogromnej popularności programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków każdy bywalec restauracji i wielbiciel dobrej kuchni chciałby zadać takie pytania, ale nie ma ku temu okazji.
Odpowiedzi na nie znajdziemy w "Gastrobandzie". Książka przybliża kolorowy świat gastronomii i rozprawia się z kuchennymi mitami. Każdą historię stworzyła inna osoba z kuchennej hierarchii: pomocnik kucharza, "runner", "królewna na zmywaku", barman, kelner, kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji - wszyscy mówią szczerze i bez ogródek.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (5) 3 zablokowane
-
2023-03-17 11:02
Opinia wyróżniona
GastroBanda - bardzo ciekawa pozycja :)
Pokazuje kuchnię od... kuchni :) świetnie się czyta
- 3 0
Wszystkie opinie
-
2023-03-17 09:34
Mamo , po co nam książka kucharska i kuchnia skoro cały czas jemy z tych pudełek ? żeby było ,że mama umie gotować :D
- 2 2
-
2023-03-17 11:02
Opinia wyróżniona
GastroBanda - bardzo ciekawa pozycja :)
Pokazuje kuchnię od... kuchni :) świetnie się czyta
- 3 0
-
2023-03-17 11:06
teraz byle kto moze wydac książke, a kucharską to juz każdy, nawet kto nie potrafi gotować
wystarczą przepisy z d**y wzięte i nawet niesprawdzone i ładne zdjęcia
- 1 0
-
2023-03-17 11:08
nie, nie czytam takich ksiazek
- 0 0
-
2023-03-17 14:25
Gastrobanda - bardzo ciekawe i przede wszystkim odważne przybliżenie tego co dzieje się "na kuchni"...
... czytaj: "w kuchni" ;) Polecam zwłaszcza tym, których nie zrażą wulgaryzmy towarzyszące kucharzom niemal na porządku dziennym
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.