- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (26 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (9 opinii)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (207 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
5 miejsc z najlepszymi bułeczkami bao w Trójmieście
Bułeczki bao wciąż zyskują na popularności. Nie powinno to dziwić, bo danie można urozmaicić na wiele sposobów. Wybraliśmy pięć miejsc w Trójmieście, do których warto się wybrać, by spróbować tego azjatyckiego przysmaku.
Azjatycki "burger" w bułce na parze
Łatwo można zrobić je samemu w domu, zwłaszcza że bułeczki często są dostępne w sklepach z żywnością orientalną.
Zanim jednak przygotujemy je własnoręcznie, warto poszukać inspiracji w restauracjach, które się w tym temacie wyspecjalizowały. Poniżej nasze propozycje.
Najlepsze miejsca na bułeczki bao w Trójmieście
Pierwszym miejscem jest Hewelke Restaurant & Bakery, która mieści się na terenie historycznego gdańskiego browaru. W stałej karcie menu dobroci oferowanych z rąk Marcina Popielarza znajdziemy wiele pozycji streetfoodowych, w tym także bułeczki bao. W nowym wiosennym menu Hewelke dostaniemy bułeczki bao w formie przystawki za 29 zł. Bao w restauracji zawiera chlebowiec (owoc jackfruit) i sos yakitori.
Sklepy z gotowymi daniami na wynos w Trójmieście
Kolejnym lokalem, do którego warto się wybrać, by spróbować azjatyckich bułeczek, jest restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni. Dostaniemy tu bułeczki w dwóch wariantach smakowych: z krewetką w cieście kataifi, wakame, sweet chill, majonezem, frytkami z batata i ogórkiem za 46 zł, a także pozycję bezmięsną z halloumi, salsą awokado, jackfruitem, kolendrą i ogórkiem za 41 zł.
Bao zamówimy również w gdyńskim Neonie. W znanej z azjatyckiego street foodu restauracji bao dostępne jest w trzech wariantach smakowych. Pierwszy z długo pieczonym boczkiem w korzennej glazurze z imbirem, przyprawami, świeżym ogórkiem i sezamem za 25 zł lub 38 zł w zestawie (frytki, azjatycki majonez i surówką colesław). Drugi z grillowanym bakłażanem, wegańskim majonezem, piklowanym porem i prażonymi orzechami za 24 zł lub 37 zł w zestawie, a także trzeci wegetariański z halloumi, pastą z awokado, majonezem limonkowym i prażoną cebulką za 24 zł (w zestawie 37 zł).
Bułeczki znajdziemy również w gdańskim lokalu Jungla, który znajduje się w Galerii Forum. W lokalu bułeczki bao podawane są w zestawie z frytkami z batatów i dipem paprykowo-czosnkowym. Dostępne są trzy rodzaje: wegetariańska z boczniakiem w panko, sosem chipotle, sałatą, marynowaną cebulą, salsą awokado i kiełkami rzodkiewki za 32 zł. Wśród mięsnych pozycji mamy do wyboru: z szarpaną wołowiną, sosem paprykowo-czosnkowym, sałatą, marynowaną cebulą, salsą awokado, kiełkami rzodkiewki i parmezanem za 36 zł lub z kaczką w pięciu smakach z sosem teriyaki mayo, sałatą, marynowaną cebulą, kiełkami rzodkiewki i sezamem za 36 zł.
Prawdziwym królestwem bao w Trójmieście jest Woosabi. Bułeczki dostępne są tu w wersji mięsnej i wege. Bułeczki serwowane są tu z m.in. z marynowaną wołowiną po koreańsku, marynowanym tofu, szarpaną wieprzowiną, czy choćby z domowej roboty kimchi. Dostaniemy je w cenie od 34 zł do 40 zł za dwie bułeczki bao lub od 42 zł do 48 zł za trzy bułeczki.
Ciekawymi pozycjami w menu lokalu są: bułeczki z marynowaną wołowiną po koreańsku z domowej roboty kimchi, piklowane ogórki, czerwona cebula, szczypiorek, orzeszki ziemne i majonez Woosabi (37 zł za dwa bao), bułeczki z kaczką ananasową, sałatą, czerwoną cebulą, marchewką sezamowo-imbirową, papryką, kolendrą i majonezem chili (37 zł za dwa bao). Dodatkowo dostępna jest również oferta śniadaniowa z bao w roli głównej, np. z hummusem, jajkami w koszulce, świeżym ogórkiem, papryką, granatem i prażonym słonecznikiem za 17 zł, czy też bao z frankfurterką za 19 zł (frankfurterka w pikantno-słodkim sosie, papryka, czerwona cebula, ogórek marynowany, majonez gochujang, szczypiorek, sezam i kolendra).
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-05-08 22:56
Bao (1)
Byłam kiedyś na warsztatach kuchni azjatyckiej na których uczyliśmy się robić bao. Takie proste, a takie dobre. Fajnie, że można je zjeść w Trójmieście. Dla mnie to lepsza alternatywa od burgerów, w których połowa dania to zwykła bułka.
- 10 4
-
2023-05-09 06:43
Mój termomix tez umie bułeczki bao
- 0 4
-
2023-05-08 11:06
Jak dla mnie to jest to bardziej przystawka niż główny posiłek, a jeśli tak to ceny spore (5)
jak na pyzę z farszem :)
- 90 4
-
2023-05-08 19:39
I pewnie masz brzuch jak bęben...
- 2 5
-
2023-05-08 11:34
(2)
Zgadzam się z komentarzem, ale chyba wymaga on doprecyzowania, bo na Pomorzu może być niezrozumiany ;) Autorowi chodziło zapewne o pyzę drożdżową, popularną np. w Wielkopolsce, gdzie "pyzami" nazywa się właśnie lekki, niezrumieniony wypiek drożdżowy, a nie o pyzy ziemniaczane, które tutaj są o wiele bardziej popularne, jeśli chodzi o skojarzenia z wyrazem "pyza".
- 32 0
-
2023-05-08 21:21
w sklepach to jest sprzedawane jako kluski śląskie
w sumie to chyba takie małe knele czeskie :O)
- 1 3
-
2023-05-08 13:38
W łódzkiem " pampucha" :P
- 20 0
-
2023-05-08 11:14
Gdzie tam widzisz pyze?
- 2 26
-
2023-05-08 14:06
Bao
Najlepsze bao są w Przyganiał Kocioł Wokowi :)
- 8 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.