Orzeźwiający szampan, prosecco czy cava na upalny wieczór, uniwersalne wino na niedzielny obiad z rodziną, a może poszukiwanie nowych smaków i ciekawych etykiet podczas degustacji z sommelierem? W Trójmieście nie brakuje miejsc, w których kupimy i spróbujemy dobrego wina. Wybraliśmy pięć lokali, które wyróżniają się konceptem, bogatą i różnorodną ofertą, a także organizują ciekawe wydarzenia związane z tym trunkiem.
Lubisz wino? Sprawdź polecane winiarnie w Trójmieście
Sieć sklepów z winami Marka Kondrata jest dobrze znana w całej Polsce. W Gdyni przy
ul. Starowiejskiej 20 w maju otwarto dziesiąty taki punkt. Koncept zasługuje na szczególną uwagę ze względu na połączenie sklepu winiarskiego z funkcją baru winnego, stanowiącego autorską wersję cieszących się we Francji dużą popularnością bar-à-vin. Lokal jest otwarty codziennie od godz. 16 do 23 (w piątki i soboty do 24).
W części sklepowej znajdziemy szeroki wybór win z całego świata - około 400 etykiet, a także akcesoria winiarskie. Z kolei
druga część lokalu to przestrzeń gastronomiczna, która w sezonie letnim powiększana będzie także o niewielki ogródek gastronomiczny.
Skosztować można tu około 20 win dostępnych na kieliszki w cenach już od 12 zł za 125 ml. Dostępne są także mniejsze, degustacyjne porcje - 50 ml. Poza winem w menu gdyńskiego lokalu znajdziemy też
kilka prostych przekąsek. To m.in.:
- deska serów - polskich, włoskich i szwajcarskich (33 zł),
- deska wędlin - francuskich oraz włoskich (33 zł),
- deska mix serów i wędlin (39 zł),
- dorodne hiszpańskie oliwki (12 zł),
- a wszystko to w towarzystwie wyśmienitego pieczywa, które można też zamówić osobno - z oliwą (10 zł).
Pod pełną uroku nazwą "Moja Wina" otwarto punkt z winami w
W4 Food Squat, wzbogacając tym samym gastronomiczną ofertę
ulicy Elektryków. To pierwszy w Gdańsku spot dedykowany
winom naturalnym, ekologicznym i biodynamicznym. Miejsce to jest prowadzone z szacunkiem do natury, pod czujną opieką
Piotra Pietrasa, który odpowiada za unikalną selekcję trunków.
Zobacz także: Nowe lokale w TrójmieścieW menu znajdziemy
pét-naty, czyli wina "naturalnie musujące", które powstają tzw. metodą pradawną, pozbawioną wtórnej fermentacji - wino jest butelkowane jeszcze przed zakończeniem fermentacji pierwotnej, bez dodawania drożdży czy cukru i bez usuwania osadu drożdżowego, w efekcie czego powstaje trunek o mętnej barwie, ze sporą ilością osadu na dnie, najczęściej zamykany zwykłym kapslem. Spróbujemy tu także
skin contact, czyli win pomarańczowych, których proces powstawania polega na długiej maceracji białych winogron na skórkach. Kontakt ze skórą tworzy swego rodzaju środowisko ochronne, które pozwala ograniczyć późniejsze siarkowanie wina. Ponadto Moja Wina oferuje też szereg win białych, różowych i czerwonych z Grecji, Francji, Hiszpanii czy Portugalii. Ceny od 8 do 15 zł za kieliszek.
W zabytkowych murach
Starej Zbrojowni w sercu gdańskiego starego miasta mieści się Wine Bar Probiernia. To miejsce inne od wszystkich - nie jest sklepem ani winiarnią, a wino sprzedawane jest tu przede wszystkim z dyspenserów, w których wina cyklicznie się zmieniają. Probiernia regularnie organizuje też warsztaty połączone z degustacją wina i przekąsek oraz kursy wiedzy o winie.
Karta win liczy 120 pozycji, spośród których minimum 30 oferowanych jest na kieliszki. Ciekawą opcją jest możliwość zamówienia
winnego zestawu degustacyjnego - trzy kieliszki po 50 ml. Oferowanych jest ok. 18 takich zestawów, a ich ceny kształtują się od 23 do 97 zł. Do trunków dedykowane są autorskie przekąski, m.in. szeroki wybór tatarów, deski serów i wędlin, grzanki, pikle warzywne, opalany camembert czy gravlax z pstrąga.
Składak to
unikatowy koncept stanowiący połączenie winokawiarni z serwisem i sklepem rowerowym. Lokal mieści się na gdańskim
osiedlu Garnizon. Znajdziemy tu kawę i wino z przeróżnych stron świata. Miejsce ma na celu przybliżać ludziom alternatywne sposoby parzenia kawy, jak i kulturę picia wina. Co najważniejsze - miejsce to słynie z luźniej atmosfery, w której każdy może poczuć się swobodnie, nie ma mowy o zbędnym nadęciu, które często towarzyszy degustacjom wina.
Czytaj także: Palenie papierosów w ogródkach restauracyjnych - tak czy nie?Wybór win jest duży - poczynając od domowego włoskiego wina ze szczepu Montepulciano, a kończąc na winach z polskich winnic. Ofertę winno-kawiarnianą uzupełniają domowe ciasta i tarty wytrawne (również w wersji vegan i gluten free), burgery, tosty, burrito, kanapki roślinne i mięsne na świeżym pieczywie gruzińskim czy deski przekąsek.
Przy okazji można przyprowadzić tu swój rower i rozwiązać problem z pękniętą dętką, ramą do renowacji czy pomysłem na swoje autorskie ostre koło.
Winne Grono to mieszcząca się przy
ul. Szerokiej 52/54 restauracja, w której skosztujemy
kuchni i win francuskich. Ogromnemu wyborowi win prosto od importera, towarzyszy klasyczna kuchnia w niebanalnej odsłonie. Pasja łączenia smaków uwidacznia się nie tylko na talerzu, ale także w starannie dobieranych pairingach, które pozwalają odkryć, jak wino zmienia smak jedzenia, a jedzenie smak wina.
W menu znajdziemy ryby m.in. filet z sandacza czy z gładzicy, pierogi, dania wegetariańskie, mięsa np. antrykot i grillowaną polędwicę wołową, a także świetnie nadającą się do smakowania wina selekcję serów.