• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Mateusz Groen
12 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Utarło się stwierdzenie, że Trójmiasto słynie z ryb. Gdzie zatem zjemy dobrą rybę przyrządzoną w ciekawy sposób? Utarło się stwierdzenie, że Trójmiasto słynie z ryb. Gdzie zatem zjemy dobrą rybę przyrządzoną w ciekawy sposób?

Trójmiasto przez wiele osób uważane jest za stolicę kuchni rybnej. Na naszej gastronomicznej mapie znajdziemy wiele lokali, które oferują dania rybne, my zaś przejrzeliśmy restauracyjne menu w poszukiwaniu czegoś ekstra - szukaliśmy rzadkich i smacznych gatunków, ciekawych połączeń smakowych i oryginalnych form podania. Oferta jest naprawdę spora, a my wybraliśmy dla was pięć trójmiejskich restauracji.



Przeczytaj także: Ceny ryb w smażalniach w Gdyni w 2022

Zafishowani przy Motławie Mapka



  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani

Czy jadasz ryby w restauracjach?

Szef kuchni restauracji Zafishowani, tworząc menu, odwoływał się do morskiej tradycji Gdańska, a  "zakręceni" na punkcie kuchni rybnej restauratorzy zapewniają, że o każdej porze roku podają na talerzach świeże ryby. Lokal położony jest w gdańskim śródmieściu, nad Motławą, serwuje się tutaj autorską kuchnię, a ryby przyrządzane są na wiele rozmaitych sposobów.

W aktualnym menu lokalu znajdziemy m.in. przystawki w postaci: dorsza podawanego z kaszą pęczak z musem dyniowym, suszonymi winogronami i sosem pomarańczowym (65 zł), śledzia marynowanego z musem jabłkowym podawanego z sałatką z buraków i sosem z natki pietruszki (26 zł), tatar z przegrzebków z kawiorem z pstrąga i lodami stworzonymi z pietruszki (49 zł), halibuta marynowanego z rzodkwią, salsą z ogórka i majonezem porowym (36 zł), a także wartą uwagi zupę rybną przyrządzaną na bazie starodawnej gdańskiej receptury (26 zł). Na większy głód możemy polecić halibuta podawanego na pesto z czosnku niedźwiedziego z karmelizowaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami (72 zł), a także sandacza z kaszą pęczak, musem z kalafiora, brokułami i sosem rakowym (68 zł).

Czytaj też: Historyczne smaki Pomorza w trójmiejskich lokalach

Rybakówka w OliwieMapkana Wyspie SpichrzówMapka



  • Rybakówka
  • Rybakówka
  • Rybakówka
Rybakówka to rodzinna restauracja. Właściciele posiadają dwa lokale, jeden w Oliwie w Dolinie Radości i drugi na Wyspie Spichrzów przy ulicy Stągiewnej. Ryby, które trafiają na stoły gości, pochodzą m.in. z własnych stawów hodowlanych w Dolinie Radości oraz od lokalnych dostawców i rybaków.

W menu znajdziemy ryby przyrządzone na patelni i w piecu, podawane w najróżniejszej postaci. Naszą uwagę zwrócił m.in. filet z jesiotra przyrządzany w piecu (15 zł/100 g) czy też smażone na patelni filety z suma i z okonia. Koszt zakupu ryby z patelni wynosi od 12 do 15 zł za 100 g. Ryby w całości znajdziemy w cenie od 8 do 14 zł, a wśród nich dostępne są: przez cały rok pstrąg i halibut oraz turbot i szprotki sezonowo. Wartymi uwagi są też pierogi z łososiem i szpinakiem za 28 zł oraz deska przystawek dla dwóch osób pełna rybnych specjałów i pasujących do nich dodatków (89 zł).

Sklepy rybne w Trójmieście



Fisherman w Sopocie Mapka



  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
Już sama nazwa restauracji zdradza nam kluczowe smaki, które znajdziemy w lokalu. Rafał Koziorzemski, szef kuchni, o świcie odbiera świeże ryby od zaufanych, lokalnych dostawców. Kuchnia Koziorzemskiego tak bardzo rozkochała w sobie ludzi, że zdobyła nagrodę na "Najlepszą restaurację w Trójmieście" w ramach jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week. Z pewnością nie jest to restauracja na każdą kieszeń, niemniej dla miłośników niebanalnych smaków rybnych jest to punkt obowiązkowy. Prawdziwym rarytasem jest tutaj kawior z jesiotra syberyjskiego (300 zł).

W aktualnym menu znajdziemy: tatar z pstrąga tęczowego (35 zł) przyrządzony na bazie solonej ryby, gorczycy, żółtka, kaparów i piklowanej cebuli, opalanego łososia szkockiego (39 zł) z dodatkiem wędzonej ikry, a także zabielany rosół rybny podawany z makaronem z kalmarami, łososiem, pstrągiem i pomidorami (29 zł). Jest też okoń morski z mizerią, demi glacem rybnym i przypalaną pietruszką (67 zł), a także dorsz atlantycki w wyjątkowym wydaniu "frutti di mare" - to polędwica z dorsza z sosem koperkowym, kałamarnicą, omułkami, ślimakami, ryżem, cytrusami i koprem włoskim (115 zł).

Czytaj też: Rafał Koziorzemski: Moi goście mają luksus na talerzach

Pescado przy al. Zwycięstwa w Gdyni Mapka



  • Pescado
  • Pescado
  • Pescado
Gdyńska restauracja, której rybne smaki są godne wyróżnienia, to Pescado. Specjalizują się w kuchni śródziemnomorskiej. To właśnie z rejonu basenu Morza Śródziemnego pochodzą inspiracje do potraw, których możemy skosztować w lokalu. Jak sami podkreślają, ich nazwa definiuje również ich misję, ponieważ Pescado w języku hiszpańskim oznaczać ma zarówno świeżo złowioną rybę, jak i wyśmienite danie.

W Pescado króluje okoń morski, inaczej zwany labraksem. Podawany jest tutaj w soli lub w pomidorach (cena zależy od gramatury ryby oraz dodatków). Jest również grillowana dorada (73 zł/500 g) z warzywami i gremolatą oraz owoce morza, sola dover podawana z dodatkami sezonowymi (250 zł/600-800 g) czy turbot również podawany z sezonowymi dodatkami. Goście często też zamawiają tatar z tuńczyka z guacamole, chipsami z glonów i majonezem szczypiorkowym (59 zł), zupę rybną na bazie łososia, dorsza, papryki i mleczka kokosowego dodającego nieco egzotycznej słodyczy (31 zł).



Mondo di Vinegre w Muzeum Emigracji Mapka



  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
Restauracja Mondo di Vinegre jest nieco oddalona od ścisłego centrum Gdyni. Mieści się ona w historycznym budynku Dworca Morskiego i dzieli przestrzeń z Muzeum Emigracji. Prócz wyśmienitej kuchni oferuje nietypowe widoki, których największym plusem jest panorama rozciągająca się na gdyński port i morze. Kulinarne propozycje zmieniają się tutaj dwa razy do roku: wiosną oraz jesienią. Inspirowane sezonowymi składnikami wkładki do kart potrafią zaskoczyć smakiem dań i ich wyglądem.

Czytaj też: Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

W obecnie obowiązującej karcie znajdziemy: śledzia w emulsji ziemniaczanej z oliwą koperkową, podawaną z nietypowym, orzeźwiającym kawiorem z jabłka i piklowaną czerwoną cebulą (32 zł), chrzanową zupę rybną na bazie wędzonego jesiotra z solirodem, czyli morskim szparagiem (23 zł), makrelę podawaną z tatarem z buraka, majonezem chrzanowym i piklowaną sałatą rzymską i granolą (49 zł), pstrąga z perłowym kuskusem, grzybami, wędzonymi małżami, chipsami z jarmużu i rydzami (59 zł) oraz jesiotra z czarną soczewicą, cytryną, pak-choi i marynowaną czerwoną cebulą (62 zł).

Dokąd na rybę w Trójmieście? Restauracje, bary i smażalnie



Gdzie waszym zdaniem zjemy najlepszą rybę w Trójmieście? Podzielcie się w komentarzach swoimi ulubionymi "rybnymi" miejscówkami.

Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł

Miejsca

Opinie (104) 7 zablokowanych

  • najlepsze jedzenie, a zwłaszcza ryby (5)

    jest w Cała Naprzód w Muzeum Morskim. Obsługa tez w porządku. Mało ludzi zna tą klimatyczną restaurację i dobrze. Zwlaszcza janusze omijają bo przecież taki do muzeum nie wejdzie.

    • 16 11

    • Ale tam tylko w krawacie wpuszczają. (1)

      • 6 0

      • i prawidłowo.

        • 6 2

    • (2)

      Ja to w życiu do muzełum bym nie poszet.

      • 11 1

      • było do teatru... (1)

        • 4 1

        • "Pan idzie do lekarza od oczów" :))

          • 1 0

  • (1)

    Przystawka za 65 ziko. Nooooo

    • 14 0

    • Spokojnie, za pół roku będziesz się śmiać z tej ceny :)

      • 4 2

  • (2)

    Rybakówka jest super. Pstrąg z pieca jest przepyszny :-))

    • 15 6

    • Z pieca trochę rozlazły ! Ale pieczony tradycyjnie z chlebem i surówką jest ok .

      • 0 0

    • pstrąg z doliny radości w Oliwie

      Hodowany w basenikach wielkości wanny musi żreć własne g*wna. Smacznego

      • 2 0

  • I prawidłowo !! A weganstwo nich co najwyzej zajada dania warzywne bo niema kuchni wege jest tylko kuchnia Polska (2)

    sklada jaca sie ze wszystkiego co dobre miesą zwierzęce rybne czy Polskie warzywa i surówki!!
    Precz z dyskryminacja weganskiej sekty !!

    • 4 6

    • (1)

      1. Naucz się pisać po polsku. 2. Kto tu wspomina o weganach?

      • 3 1

      • Naucz sie czytac dzbanku

        • 0 4

  • Opinia wyróżniona

    W Pescado (1)

    Ryba w soli podawana z całą otoczką rozłupywania skorupy solnej. Fajne doświadczenie. I samo miejsce sympatyczne.

    • 8 6

    • Dora rybka

      Najlepsze rybki są w Jelitkowie karmazyn

      • 0 1

  • Opinia wyróżniona

    (6)

    Najlepsza ryba jest w Sobieszewie,tawerna robinson, zupa rybna najlepsza w Trójmieście

    • 23 9

    • Zgadza się. Ryby z Makro. (3)

      • 10 4

      • sam jesteś z makro (2)

        nie kupowałeś nigdy w Świbnie ryb z połowu? Jeszcze żywych. Dla przyjezdnych są droższe, ale dla swojego tańsze. Nie opłaca się kupować w makro, chyba że po sezonie na połów danego gatunku. Ale wtedy się warto zainteresować co jest a czego nie ma i jeść świeże.

        • 10 1

        • tam przyjeżdza ryba w kartonach (1)

          złowiona i zamrożona daleko stąd

          • 6 1

          • Mrożenie nie pozbawia cennych składników za to złowioną tu jest aż ciężka od metali.

            • 0 0

    • Wyspa to nie 3miasto

      Wyspa to stan umysłu

      • 0 14

    • W tawernie jest smacznie i można się najeść, a patrząc na te talerze ze zdjęć to niekoniecznie. Cenowo Robinson też się obroni.

      • 6 0

  • Z ryb najbardziej pożywna jest wódka. (1)

    • 10 1

    • A ze słodyczy- boczek. Li i jedynie

      • 3 1

  • Dorada...

    ze zdjęcia to wstyd coś takiego umieszczać , nawet ciężko na to patrzeć że o jedzeniu nie wspomnę ;)

    • 13 0

  • żadnego dorsza, flądry, halibuta w Gdyni ...nie zjesz...kuterek nie pasował do new widoku Gdyni to go wywalili (2)

    do łeby i Ustki i tam karmi turystów...brawo, Gdynia miasto ..bez ryb za to z betonem i ośmiornicami

    • 34 1

    • (1)

      Zapomniałeś o delfinach !

      • 5 0

      • a to nie ryby

        przeciez...

        • 0 0

  • Stogi

    Najlepsza ryba prosto z patelini na Stogach!!!. Plus Gofry !!!

    • 1 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane