- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (90 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (69 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce
Trójmiasto przez wiele osób uważane jest za stolicę kuchni rybnej. Na naszej gastronomicznej mapie znajdziemy wiele lokali, które oferują dania rybne, my zaś przejrzeliśmy restauracyjne menu w poszukiwaniu czegoś ekstra - szukaliśmy rzadkich i smacznych gatunków, ciekawych połączeń smakowych i oryginalnych form podania. Oferta jest naprawdę spora, a my wybraliśmy dla was pięć trójmiejskich restauracji.
Przeczytaj także: Ceny ryb w smażalniach w Gdyni w 2022
Zafishowani przy Motławie
W aktualnym menu lokalu znajdziemy m.in. przystawki w postaci: dorsza podawanego z kaszą pęczak z musem dyniowym, suszonymi winogronami i sosem pomarańczowym (65 zł), śledzia marynowanego z musem jabłkowym podawanego z sałatką z buraków i sosem z natki pietruszki (26 zł), tatar z przegrzebków z kawiorem z pstrąga i lodami stworzonymi z pietruszki (49 zł), halibuta marynowanego z rzodkwią, salsą z ogórka i majonezem porowym (36 zł), a także wartą uwagi zupę rybną przyrządzaną na bazie starodawnej gdańskiej receptury (26 zł). Na większy głód możemy polecić halibuta podawanego na pesto z czosnku niedźwiedziego z karmelizowaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami (72 zł), a także sandacza z kaszą pęczak, musem z kalafiora, brokułami i sosem rakowym (68 zł).
Czytaj też: Historyczne smaki Pomorza w trójmiejskich lokalach
Rybakówka w Oliwie i na Wyspie Spichrzów
Rybakówka to rodzinna restauracja. Właściciele posiadają dwa lokale, jeden w Oliwie w Dolinie Radości i drugi na Wyspie Spichrzów przy ulicy Stągiewnej. Ryby, które trafiają na stoły gości, pochodzą m.in. z własnych stawów hodowlanych w Dolinie Radości oraz od lokalnych dostawców i rybaków.
W menu znajdziemy ryby przyrządzone na patelni i w piecu, podawane w najróżniejszej postaci. Naszą uwagę zwrócił m.in. filet z jesiotra przyrządzany w piecu (15 zł/100 g) czy też smażone na patelni filety z suma i z okonia. Koszt zakupu ryby z patelni wynosi od 12 do 15 zł za 100 g. Ryby w całości znajdziemy w cenie od 8 do 14 zł, a wśród nich dostępne są: przez cały rok pstrąg i halibut oraz turbot i szprotki sezonowo. Wartymi uwagi są też pierogi z łososiem i szpinakiem za 28 zł oraz deska przystawek dla dwóch osób pełna rybnych specjałów i pasujących do nich dodatków (89 zł).
Sklepy rybne w Trójmieście
Fisherman w Sopocie
Już sama nazwa restauracji zdradza nam kluczowe smaki, które znajdziemy w lokalu. Rafał Koziorzemski, szef kuchni, o świcie odbiera świeże ryby od zaufanych, lokalnych dostawców. Kuchnia Koziorzemskiego tak bardzo rozkochała w sobie ludzi, że zdobyła nagrodę na "Najlepszą restaurację w Trójmieście" w ramach jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week. Z pewnością nie jest to restauracja na każdą kieszeń, niemniej dla miłośników niebanalnych smaków rybnych jest to punkt obowiązkowy. Prawdziwym rarytasem jest tutaj kawior z jesiotra syberyjskiego (300 zł).
W aktualnym menu znajdziemy: tatar z pstrąga tęczowego (35 zł) przyrządzony na bazie solonej ryby, gorczycy, żółtka, kaparów i piklowanej cebuli, opalanego łososia szkockiego (39 zł) z dodatkiem wędzonej ikry, a także zabielany rosół rybny podawany z makaronem z kalmarami, łososiem, pstrągiem i pomidorami (29 zł). Jest też okoń morski z mizerią, demi glacem rybnym i przypalaną pietruszką (67 zł), a także dorsz atlantycki w wyjątkowym wydaniu "frutti di mare" - to polędwica z dorsza z sosem koperkowym, kałamarnicą, omułkami, ślimakami, ryżem, cytrusami i koprem włoskim (115 zł).
Czytaj też: Rafał Koziorzemski: Moi goście mają luksus na talerzach
Pescado przy al. Zwycięstwa w Gdyni
Gdyńska restauracja, której rybne smaki są godne wyróżnienia, to Pescado. Specjalizują się w kuchni śródziemnomorskiej. To właśnie z rejonu basenu Morza Śródziemnego pochodzą inspiracje do potraw, których możemy skosztować w lokalu. Jak sami podkreślają, ich nazwa definiuje również ich misję, ponieważ Pescado w języku hiszpańskim oznaczać ma zarówno świeżo złowioną rybę, jak i wyśmienite danie.
W Pescado króluje okoń morski, inaczej zwany labraksem. Podawany jest tutaj w soli lub w pomidorach (cena zależy od gramatury ryby oraz dodatków). Jest również grillowana dorada (73 zł/500 g) z warzywami i gremolatą oraz owoce morza, sola dover podawana z dodatkami sezonowymi (250 zł/600-800 g) czy turbot również podawany z sezonowymi dodatkami. Goście często też zamawiają tatar z tuńczyka z guacamole, chipsami z glonów i majonezem szczypiorkowym (59 zł), zupę rybną na bazie łososia, dorsza, papryki i mleczka kokosowego dodającego nieco egzotycznej słodyczy (31 zł).
Mondo di Vinegre w Muzeum Emigracji
Restauracja Mondo di Vinegre jest nieco oddalona od ścisłego centrum Gdyni. Mieści się ona w historycznym budynku Dworca Morskiego i dzieli przestrzeń z Muzeum Emigracji. Prócz wyśmienitej kuchni oferuje nietypowe widoki, których największym plusem jest panorama rozciągająca się na gdyński port i morze. Kulinarne propozycje zmieniają się tutaj dwa razy do roku: wiosną oraz jesienią. Inspirowane sezonowymi składnikami wkładki do kart potrafią zaskoczyć smakiem dań i ich wyglądem.
Czytaj też: Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem
W obecnie obowiązującej karcie znajdziemy: śledzia w emulsji ziemniaczanej z oliwą koperkową, podawaną z nietypowym, orzeźwiającym kawiorem z jabłka i piklowaną czerwoną cebulą (32 zł), chrzanową zupę rybną na bazie wędzonego jesiotra z solirodem, czyli morskim szparagiem (23 zł), makrelę podawaną z tatarem z buraka, majonezem chrzanowym i piklowaną sałatą rzymską i granolą (49 zł), pstrąga z perłowym kuskusem, grzybami, wędzonymi małżami, chipsami z jarmużu i rydzami (59 zł) oraz jesiotra z czarną soczewicą, cytryną, pak-choi i marynowaną czerwoną cebulą (62 zł).
Dokąd na rybę w Trójmieście? Restauracje, bary i smażalnie
Gdzie waszym zdaniem zjemy najlepszą rybę w Trójmieście? Podzielcie się w komentarzach swoimi ulubionymi "rybnymi" miejscówkami.
Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł
Miejsca
Opinie (104) 7 zablokowanych
-
2022-01-12 14:13
najlepsze jedzenie, a zwłaszcza ryby (5)
jest w Cała Naprzód w Muzeum Morskim. Obsługa tez w porządku. Mało ludzi zna tą klimatyczną restaurację i dobrze. Zwlaszcza janusze omijają bo przecież taki do muzeum nie wejdzie.
- 16 11
-
2022-01-12 14:18
Ale tam tylko w krawacie wpuszczają. (1)
- 6 0
-
2022-01-12 15:00
i prawidłowo.
- 6 2
-
2022-01-12 14:22
(2)
Ja to w życiu do muzełum bym nie poszet.
- 11 1
-
2022-01-12 14:40
było do teatru... (1)
- 4 1
-
2022-01-12 21:32
"Pan idzie do lekarza od oczów" :))
- 1 0
-
2022-01-12 14:17
(1)
Przystawka za 65 ziko. Nooooo
- 14 0
-
2022-01-12 14:28
Spokojnie, za pół roku będziesz się śmiać z tej ceny :)
- 4 2
-
2022-01-12 14:29
(2)
Rybakówka jest super. Pstrąg z pieca jest przepyszny :-))
- 15 6
-
2022-01-12 16:44
Z pieca trochę rozlazły ! Ale pieczony tradycyjnie z chlebem i surówką jest ok .
- 0 0
-
2022-01-12 17:25
pstrąg z doliny radości w Oliwie
Hodowany w basenikach wielkości wanny musi żreć własne g*wna. Smacznego
- 2 0
-
2022-01-12 14:32
I prawidłowo !! A weganstwo nich co najwyzej zajada dania warzywne bo niema kuchni wege jest tylko kuchnia Polska (2)
sklada jaca sie ze wszystkiego co dobre miesą zwierzęce rybne czy Polskie warzywa i surówki!!
Precz z dyskryminacja weganskiej sekty !!- 4 6
-
2022-01-12 14:35
(1)
1. Naucz się pisać po polsku. 2. Kto tu wspomina o weganach?
- 3 1
-
2022-01-12 14:43
Naucz sie czytac dzbanku
- 0 4
-
2022-01-12 14:36
Opinia wyróżniona
W Pescado (1)
Ryba w soli podawana z całą otoczką rozłupywania skorupy solnej. Fajne doświadczenie. I samo miejsce sympatyczne.
- 8 6
-
2022-01-13 18:00
Dora rybka
Najlepsze rybki są w Jelitkowie karmazyn
- 0 1
-
2022-01-12 14:40
Opinia wyróżniona
(6)
Najlepsza ryba jest w Sobieszewie,tawerna robinson, zupa rybna najlepsza w Trójmieście
- 23 9
-
2022-01-12 15:25
Zgadza się. Ryby z Makro. (3)
- 10 4
-
2022-01-12 18:56
sam jesteś z makro (2)
nie kupowałeś nigdy w Świbnie ryb z połowu? Jeszcze żywych. Dla przyjezdnych są droższe, ale dla swojego tańsze. Nie opłaca się kupować w makro, chyba że po sezonie na połów danego gatunku. Ale wtedy się warto zainteresować co jest a czego nie ma i jeść świeże.
- 10 1
-
2022-01-12 20:32
tam przyjeżdza ryba w kartonach (1)
złowiona i zamrożona daleko stąd
- 6 1
-
2022-01-13 09:17
Mrożenie nie pozbawia cennych składników za to złowioną tu jest aż ciężka od metali.
- 0 0
-
2022-01-12 21:47
Wyspa to nie 3miasto
Wyspa to stan umysłu
- 0 14
-
2022-01-12 21:54
W tawernie jest smacznie i można się najeść, a patrząc na te talerze ze zdjęć to niekoniecznie. Cenowo Robinson też się obroni.
- 6 0
-
2022-01-12 14:41
Z ryb najbardziej pożywna jest wódka. (1)
- 10 1
-
2022-01-12 15:31
A ze słodyczy- boczek. Li i jedynie
- 3 1
-
2022-01-12 14:44
Dorada...
ze zdjęcia to wstyd coś takiego umieszczać , nawet ciężko na to patrzeć że o jedzeniu nie wspomnę ;)
- 13 0
-
2022-01-12 14:59
żadnego dorsza, flądry, halibuta w Gdyni ...nie zjesz...kuterek nie pasował do new widoku Gdyni to go wywalili (2)
do łeby i Ustki i tam karmi turystów...brawo, Gdynia miasto ..bez ryb za to z betonem i ośmiornicami
- 34 1
-
2022-01-12 16:46
(1)
Zapomniałeś o delfinach !
- 5 0
-
2022-01-13 20:59
a to nie ryby
przeciez...
- 0 0
-
2022-01-12 15:13
Stogi
Najlepsza ryba prosto z patelini na Stogach!!!. Plus Gofry !!!
- 1 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.