• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Mateusz Groen
12 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Utarło się stwierdzenie, że Trójmiasto słynie z ryb. Gdzie zatem zjemy dobrą rybę przyrządzoną w ciekawy sposób? Utarło się stwierdzenie, że Trójmiasto słynie z ryb. Gdzie zatem zjemy dobrą rybę przyrządzoną w ciekawy sposób?

Trójmiasto przez wiele osób uważane jest za stolicę kuchni rybnej. Na naszej gastronomicznej mapie znajdziemy wiele lokali, które oferują dania rybne, my zaś przejrzeliśmy restauracyjne menu w poszukiwaniu czegoś ekstra - szukaliśmy rzadkich i smacznych gatunków, ciekawych połączeń smakowych i oryginalnych form podania. Oferta jest naprawdę spora, a my wybraliśmy dla was pięć trójmiejskich restauracji.



Przeczytaj także: Ceny ryb w smażalniach w Gdyni w 2022

Zafishowani przy Motławie Mapka



  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani

Czy jadasz ryby w restauracjach?

Szef kuchni restauracji Zafishowani, tworząc menu, odwoływał się do morskiej tradycji Gdańska, a  "zakręceni" na punkcie kuchni rybnej restauratorzy zapewniają, że o każdej porze roku podają na talerzach świeże ryby. Lokal położony jest w gdańskim śródmieściu, nad Motławą, serwuje się tutaj autorską kuchnię, a ryby przyrządzane są na wiele rozmaitych sposobów.

W aktualnym menu lokalu znajdziemy m.in. przystawki w postaci: dorsza podawanego z kaszą pęczak z musem dyniowym, suszonymi winogronami i sosem pomarańczowym (65 zł), śledzia marynowanego z musem jabłkowym podawanego z sałatką z buraków i sosem z natki pietruszki (26 zł), tatar z przegrzebków z kawiorem z pstrąga i lodami stworzonymi z pietruszki (49 zł), halibuta marynowanego z rzodkwią, salsą z ogórka i majonezem porowym (36 zł), a także wartą uwagi zupę rybną przyrządzaną na bazie starodawnej gdańskiej receptury (26 zł). Na większy głód możemy polecić halibuta podawanego na pesto z czosnku niedźwiedziego z karmelizowaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami (72 zł), a także sandacza z kaszą pęczak, musem z kalafiora, brokułami i sosem rakowym (68 zł).

Czytaj też: Historyczne smaki Pomorza w trójmiejskich lokalach

Rybakówka w OliwieMapkana Wyspie SpichrzówMapka



  • Rybakówka
  • Rybakówka
  • Rybakówka
Rybakówka to rodzinna restauracja. Właściciele posiadają dwa lokale, jeden w Oliwie w Dolinie Radości i drugi na Wyspie Spichrzów przy ulicy Stągiewnej. Ryby, które trafiają na stoły gości, pochodzą m.in. z własnych stawów hodowlanych w Dolinie Radości oraz od lokalnych dostawców i rybaków.

W menu znajdziemy ryby przyrządzone na patelni i w piecu, podawane w najróżniejszej postaci. Naszą uwagę zwrócił m.in. filet z jesiotra przyrządzany w piecu (15 zł/100 g) czy też smażone na patelni filety z suma i z okonia. Koszt zakupu ryby z patelni wynosi od 12 do 15 zł za 100 g. Ryby w całości znajdziemy w cenie od 8 do 14 zł, a wśród nich dostępne są: przez cały rok pstrąg i halibut oraz turbot i szprotki sezonowo. Wartymi uwagi są też pierogi z łososiem i szpinakiem za 28 zł oraz deska przystawek dla dwóch osób pełna rybnych specjałów i pasujących do nich dodatków (89 zł).

Sklepy rybne w Trójmieście



Fisherman w Sopocie Mapka



  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
Już sama nazwa restauracji zdradza nam kluczowe smaki, które znajdziemy w lokalu. Rafał Koziorzemski, szef kuchni, o świcie odbiera świeże ryby od zaufanych, lokalnych dostawców. Kuchnia Koziorzemskiego tak bardzo rozkochała w sobie ludzi, że zdobyła nagrodę na "Najlepszą restaurację w Trójmieście" w ramach jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week. Z pewnością nie jest to restauracja na każdą kieszeń, niemniej dla miłośników niebanalnych smaków rybnych jest to punkt obowiązkowy. Prawdziwym rarytasem jest tutaj kawior z jesiotra syberyjskiego (300 zł).

W aktualnym menu znajdziemy: tatar z pstrąga tęczowego (35 zł) przyrządzony na bazie solonej ryby, gorczycy, żółtka, kaparów i piklowanej cebuli, opalanego łososia szkockiego (39 zł) z dodatkiem wędzonej ikry, a także zabielany rosół rybny podawany z makaronem z kalmarami, łososiem, pstrągiem i pomidorami (29 zł). Jest też okoń morski z mizerią, demi glacem rybnym i przypalaną pietruszką (67 zł), a także dorsz atlantycki w wyjątkowym wydaniu "frutti di mare" - to polędwica z dorsza z sosem koperkowym, kałamarnicą, omułkami, ślimakami, ryżem, cytrusami i koprem włoskim (115 zł).

Czytaj też: Rafał Koziorzemski: Moi goście mają luksus na talerzach

Pescado przy al. Zwycięstwa w Gdyni Mapka



  • Pescado
  • Pescado
  • Pescado
Gdyńska restauracja, której rybne smaki są godne wyróżnienia, to Pescado. Specjalizują się w kuchni śródziemnomorskiej. To właśnie z rejonu basenu Morza Śródziemnego pochodzą inspiracje do potraw, których możemy skosztować w lokalu. Jak sami podkreślają, ich nazwa definiuje również ich misję, ponieważ Pescado w języku hiszpańskim oznaczać ma zarówno świeżo złowioną rybę, jak i wyśmienite danie.

W Pescado króluje okoń morski, inaczej zwany labraksem. Podawany jest tutaj w soli lub w pomidorach (cena zależy od gramatury ryby oraz dodatków). Jest również grillowana dorada (73 zł/500 g) z warzywami i gremolatą oraz owoce morza, sola dover podawana z dodatkami sezonowymi (250 zł/600-800 g) czy turbot również podawany z sezonowymi dodatkami. Goście często też zamawiają tatar z tuńczyka z guacamole, chipsami z glonów i majonezem szczypiorkowym (59 zł), zupę rybną na bazie łososia, dorsza, papryki i mleczka kokosowego dodającego nieco egzotycznej słodyczy (31 zł).



Mondo di Vinegre w Muzeum Emigracji Mapka



  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
Restauracja Mondo di Vinegre jest nieco oddalona od ścisłego centrum Gdyni. Mieści się ona w historycznym budynku Dworca Morskiego i dzieli przestrzeń z Muzeum Emigracji. Prócz wyśmienitej kuchni oferuje nietypowe widoki, których największym plusem jest panorama rozciągająca się na gdyński port i morze. Kulinarne propozycje zmieniają się tutaj dwa razy do roku: wiosną oraz jesienią. Inspirowane sezonowymi składnikami wkładki do kart potrafią zaskoczyć smakiem dań i ich wyglądem.

Czytaj też: Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

W obecnie obowiązującej karcie znajdziemy: śledzia w emulsji ziemniaczanej z oliwą koperkową, podawaną z nietypowym, orzeźwiającym kawiorem z jabłka i piklowaną czerwoną cebulą (32 zł), chrzanową zupę rybną na bazie wędzonego jesiotra z solirodem, czyli morskim szparagiem (23 zł), makrelę podawaną z tatarem z buraka, majonezem chrzanowym i piklowaną sałatą rzymską i granolą (49 zł), pstrąga z perłowym kuskusem, grzybami, wędzonymi małżami, chipsami z jarmużu i rydzami (59 zł) oraz jesiotra z czarną soczewicą, cytryną, pak-choi i marynowaną czerwoną cebulą (62 zł).

Dokąd na rybę w Trójmieście? Restauracje, bary i smażalnie



Gdzie waszym zdaniem zjemy najlepszą rybę w Trójmieście? Podzielcie się w komentarzach swoimi ulubionymi "rybnymi" miejscówkami.

Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł

Miejsca

Opinie (104) 7 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    (7)

    Haha. Najlepiej było w prlu. Tekturowe tacki. Na nich fladerka z kromka chlebka. Bez PRu. Bez otoczki. Bez bajeru a pyszne.

    • 113 2

    • (2)

      PRL w ogóle był najlepszy cham był Pan, jajogłowy zginał kark i porządek był. A dziś wyzywają od fizoli i żrą kleksy, za które proletariusze żywią się tydzień.

      • 7 12

      • ale on pisze tylko o flądrze a nie o całym głupim systemie

        • 16 0

      • Borewicz na jednym z odcinków

        zajadała się flądrą na papierowej tacce z chlebem i zimnym piwkiem w kuflu

        • 4 0

    • Bo nie było Makro Cash & Carry (2)

      I selgrosa.

      • 5 0

      • (1)

        Bo była wolność. Połowów.

        • 9 0

        • Bo było co łowić.

          • 9 2

    • Tak Ci się wydaje, że było najlepiej.

      To sentymenty za młodością.

      • 2 5

  • Rybakowka numer 1 (1)

    Rybakowkę polecam zawsze swieze smaczne jedzenie

    • 3 11

    • Za dużo panierki i tłuszczu !

      • 0 0

  • Drogo i malutko.

    Pierwszy lepszy brytyjski bar typu fish&chips to poezja smaku w porównaniu z tymi wypasionymi miejscówkami.

    • 19 2

  • (2)

    A Santo Porto szybciej sie skonczylo niz zaczelo xD

    • 2 0

    • nie ma już ich? (1)

      nie zaglądam w te rejony, to nawet nie wiem

      • 1 0

      • Santo porto

        Nie ma ale szef kuchni czaruje teraz w restauracji zdrojowa w Brzeźnie

        • 0 0

  • Nie lubie malizny i malowania po talerzu.

    pstrąg kupa osci . a łośśś drogi . jak już to ino dorszyka w chałupie . ...

    • 3 0

  • Nie jadam ryb w restauracjach (1)

    Bo nie ufam ich świeżości. Kilka lat temu jadłam doradę w Grecji, zamówiłam ją w sumie przez przypadek - Nigdy w życiu nie jadłam tak świeżej a przez to smacznej ryby, nigdy i nigdzie. Coś nieprawdopodobnego. Chciałabym zjeść w Gdyni taką świeża rybę, bez fajerwerków, bez czipsów z patatów i puree z trufli. Po prostu świeża ryba.

    • 19 0

    • Paaaanie. Ja to nigdy nie byłem zagranico

      • 0 0

  • chodziło się do Alozy na 10 lutego

    smacznie i tanio, ludzi było na to stać,
    a dziś, za taką porcję dorsza, kupisz 5kg piersi z kurczaka w biedronce czy lidlu

    • 16 0

  • tylko Dragon !

    Świbno polecam dorsza flądrę . W sezonie połowowym wątróbki ze słoika... mniam !!!! to zaprezentowane to wszystko podbite do potęgi i najeść się trzeba patrzeniem ......

    • 4 1

  • kiedy widzę te hodowlane pstrągi tęczowe na talerzach

    to od razu przypomina mi się fetor z hodowli tej ryby . Główny składnik karmy: osuszone zmielone podroby z rzeźni i tym podobne ciekawostki. "Norweski" łosoś wcale nie jest lepiej karmiony. Kobietom w ciąży zalecano spożywanie maksymalnie 100g tej "ryby" na miesiąc.

    • 7 1

  • Opinia wyróżniona

    Świeża ryba sama się obroni (1)

    Nawet jak to będzie potoczny śledź .
    Palce lizać

    • 47 0

    • Sam łowię i wiem co jem

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane