• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 znanych lokali, które zamknęły się w 2022 roku

Alicja Olkowska
28 grudnia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (101)
Najnowszy artykuł na ten temat TOP10 recenzji filmowych w 2022 roku
Max był jednym z najstarszych gdańskich pubów. Jesienią dołączył do grona zamkniętych w ostatnim czasie lokali. Max był jednym z najstarszych gdańskich pubów. Jesienią dołączył do grona zamkniętych w ostatnim czasie lokali.

Rok 2022 nie był łaskawy dla gastronomii: choć wciąż otwierały się nowe miejsca, to lista tych, które przeszły do historii, jest długa (tu przeczytasz o tym więcej). Wśród nich znalazły się też restauracje, które działały przez dekady i nazywane były "kultowymi" oraz te nagradzane i prowadzone przez cenionych szefów kuchni. Poniżej zestawienie pięciu znanych lokali, w których już nie zjemy ani się nie pobawimy.




Pub Max: tu w latach 90. chodziło się na dyskoteki



Czy masz wrażenie, że w ostatnim czasie zamknęło się wyjątkowo dużo lokali?

Jesienią działalność zakończył jeden z najstarszych pubów w Gdańsku - pub MaxMapka we Wrzeszczu. Dobrze kojarzą go zwłaszcza ci, którzy w latach 90. przychodzili tu na dyskoteki i urodzinowe "osiemnastki". W złotych czasach przed lokalem ustawiały się długie kolejki chętnych, którzy chcieli pobawić się w najpopularniejszym klubie tej części miasta. Jeszcze inni wpadali tu na transmisje sportowe lub po prostu napić piwa w przystępnej cenie.

Niestety Max podzielił los innych miejscówek, które uznały, że czas zamknąć podwoje. Prawda jest też taka, że pub od dawna się nie rozwijał i niewiele miał już do zaoferowania klientom, nawet tym, którzy darzyli go sentymentem i w przeszłości często w nim przesiadywali.

Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. Pub Max we Wrzeszczu przestał działać. "To koniec pewnej epoki"

Bar Elita: sopocka legenda


Parterowy obiekt na zakręcie ul. Podjazd znalazł nowego właściciela. W tym miejscu będzie mógł powstać 4-kondygnacyjny budynek. Parterowy obiekt na zakręcie ul. Podjazd znalazł nowego właściciela. W tym miejscu będzie mógł powstać 4-kondygnacyjny budynek.
We wrześniu z przytupem, bo huczną imprezą, Trójmiasto pożegnało bar Elita przy ul. Podjazd 3Mapka (i mieszczący się po sąsiedzku pub Sherlock). Takiego oblężenia nie było tu dawno: goście stali na chodniku, bo w środku nie było już miejsca.

Bar Elita od 1983 r. prowadził pan Stanisław z żoną (wcześniej od 1953 r. działał tu bar Neptun). Niektórzy wręcz nazywali go kultowym i stołowali się tu regularnie. Przychodzili na słynne pierogi, polskie przekąski i piwo.

Budynek po kultowych barach sprzedany Budynek po kultowych barach sprzedany

Co dalej? Prawdopodobnie w miejscu parterowego budynku powstanie apartamentowiec lub butikowy hotel - na ten moment właściciel nadal nie podjął ostatecznej decyzji.

Sztuczka w Gdyni: koniec kulinarnej magii



Restauracja Sztuczka działała ponad 10 lat. Restauracja Sztuczka działała ponad 10 lat.
Mieszcząca się w GdyniMapka restauracja działała ponad 10 lat i zdążyła zdobyć sporo prestiżowych nagród. To było także miejsce, w którym regularnie odbywały się tematyczne kolacje z najlepszymi winami i utytułowanymi sommelierami z Polski i zagranicy. Zamknięcie pechowo zbiegło się w czasie z rankingiem magazynu "Forbes Polska", który w kategorii "najważniejsi restauratorzy w Polsce" umieścił na 19. miejscu szefa kuchni Sztuczki, Piotra Wałęsę.

Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność
- W ostatnich dniach "Forbes Polska" wyróżnił mnie na liście 50 najważniejszych restauratorów w Polsce - 19 pozycja. Dzięki. Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego - napisał w kwietniu tego roku Piotr Wałęsa. - Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza. Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu, może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restauracje i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania. Zostańmy w kontakcie!

Degustacje w Trójmieście - imprezy dla smakoszy


Ci, którzy tęsknią za gdyńską Sztuczką, mogą znaleźć kulinarne pocieszenie w jej młodszej sopockiej siostrze - Sztuczce Bistro by ORO. Tu również znajdziemy nowoczesny fine-dining i doskonałe wina.

Czardasz: 50 lat historii


Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku. Restauracja Czardasz działa w Gdańsku od 1971 roku.
Nie pomogła Magda Gessler i jej kuchenna rewolucja w 2015 r., na nic zdały się próby unowocześnienia lokalu położonego na Przymorzu. CzardaszMapka na początku listopada, po ponad pół wieku działalności, ogłosił swój koniec. W komunikacie na Facebooku zapowiedziano tylko, że restauracja będzie działać do 23 grudnia, a potem zniknie na dobre.

Choć Czardasz jest lokalem, który kojarzy głównie starsze pokolenie, to tekst o zamknięciu uzyskał rekordową liczbę odsłon. To dowód na to, że miejsca, do których nawet nie chodzimy, ale po prostu kojarzymy od lat i które wrosły w miejską przestrzeń, traktujemy emocjonalnie. To jedno z tych kulinarnych pożegnań, o których długo będziemy pamiętać.

Pieterwas: krew i woda - nagłe pożegnanie



Szef kuchni Mariusz Pieterwas. Szef kuchni Mariusz Pieterwas.
W sierpniu do grona zamkniętych trójmiejskich lokali dołączyła gdyńska Krew i wodaMapka. Lakoniczne pożegnanie zamieszczone na Facebooku zaskoczyło fanów restauracji należącej do Marty i Mariusza Pieterwasów. To w końcu był jeden z tych kulinarnych adresów, który miał wielu wiernych gości oraz regularnie zdobywał branżowe wyróżnienia. Tu także stołowały się gwiazdy odwiedzające Trójmiasto, czym chętnie dzieliły się w swoich social mediach.

- Ta restauracja to było marzenie, które zostało zrealizowane. Osiągnęliśmy tu więcej, niż początkowo zakładaliśmy. Wiele nagród, dyplomów i wyróżnień zdobi nasze ściany. Nie tylko za część kulinarną, ale też za wyjątkową kartę win. Restauracja i nazwisko Pieterwas są znane w całej Polsce i nie tylko. Mariusz od lat sędziuje zawody kulinarne na poziomie międzynarodowym jako uznany autorytet w branży. Prowadzi pokazy i szkolenia. Mnie z kolei wciąga coraz mocniej świat podróży i win. Markę restauracji budowaliśmy z wyjątkowymi ludźmi, których trudno tu wymienić, ale którym dziękujemy za włożoną pracę. Markę restauracji budowaliście też Wy - nasi Goście - odwiedzając nas i polecając dalej. Dziękujemy za wszystkie miłe słowa i za słowa krytyki. Wszystkie pomagały nam osiągać cel. Otwierają się przed nami nowe możliwości, z których bardzo chcemy skorzystać. Potrzebne nam do tego wolne ręce i wolna głowa - napisali w pożegnalnym poście właściciele.
Do tej pory małżeństwo Pieterwasów nie zdradziło, jakie "nowe możliwości" się przed nimi pojawiły i czy w przyszłości planują otwarcie kolejnej restauracji.

Opinie (101) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • No i dobrze

    • 16 20

  • ale za to salony samochodowe wyskakują jak grzyby po deszczu (4)

    • 64 2

    • Tak, ale to działalność głównie pod Kartuskie elity VATowe oraz ich utrzymanki.

      • 10 7

    • (1)

      Bo pić trzeba umieć

      • 0 2

      • Umić

        Wleczone było

        • 0 0

    • Monotonia miasta

      Z moich obserwacji, co nowy skrawek ziemi, albo stawiają nowe biurowce albo nowoczesne osiedla apartamentowe. Naprawdę tego tyle jest potrzebnego? Biurowce w formie wieżowca, bloki na osiedlach nawalone jedno na drugie tak że niektórym nawet słońce do domu nie dochodzi, a widoki jakie ma zza okna to sąsiedzkie życie. W miastach ogółem też przestrzeni brak, miejsca do spacerowania z dala od zgiełku miejskiego. Jedynie do lasu lub gdzieś na przedmieścia (choć i one są okrojone tak, że w 1h spokojnie obejdziesz dany teren).

      • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    (5)

    Max to dopiero było coś:) Szczególnie wczesne lata 00. Idealnie wpasowywał się w okoliczny klimat zaniedbanej, poprzecinanej wiaduktami okolicy, zapuszczonego tunelu przy dawnym l(zamkniętym) przystanku SKM, jak i ogólnie jej charakteru. Szczególnie działo się przed i po meczem. Goście bez koszulek, podpici kibice... No i byl to punkt obowiązkowy dla stoczniowców(tuż po równie słynnym "Barze pod rurami").
    Takie mamy czasy, dawne piwne mordowanie już w większości pozamykane, w ich miejsce mamy wysyp głównie jednorakich knajp, nastawionych na koszenie młodej lanserki lub skok na kasę wobec jednorazowych turystów. W dzisiejszej ofercie pubow/imprezowni zaczyna mi brakować czegoś pomiędzy...

    • 80 7

    • Ja to pamiętam z drugiej połowy lat 90-tych.

      Idąc wczesną porą z SKM-ki na zajęcia na PG, tam zdażało się że jeszcze ok. 7 rano nocne imprezy dogorywały. Sępy złotówy wyczekiwały na zawianych typów i starsze wątpliwej reputacji typiary. Czasami była przy wejsciu jakaś awantura między szukającymi "miłości" w takich miejscach. Zwykłe studenciaki nie miały tam za bardzo czego szukać, było raczej drogo. Wieczorem nigdy nie zachodziliśmyw to miejsce , na imprezę tam chodziły koksiki i starsze lachony nie z naszej bajki.Fajny klimat był wtedy w mechaniku i u-bocie...

      • 21 2

    • Ale nie byłeś nigdy w środku na dyskotece więc się nie odzywaj. (1)

      W Maxie było nowocześnie jak na tamte czasy. Czasy się zmieniły i znika.

      • 6 4

      • Fakt, lokal miał bardziej taki sopocki sznyt jak na tą zaniedbana okolice i mi się trochę z Fantomem kojarzył na końcu Monciaka w sumie nie wiem czemu

        • 6 1

    • Ja Max bardziej z latami 90 kojarzę i właśnie co tam się działo w dzień meczowy, zresztą prawie codziennie tamtędy przechodziłem do szkoły do Tbo, a zaniedbany tunel , peron i wiadukty od strony Twardej i Zielonego trójkąta bardziej mi się kojarzą z barem pod Wiatą wtedy jeszcze w bardzo surowej formie i z rurami wzdłuż SKM gdzie też ostro pito

      • 8 0

    • po meczem na zamkniętym (?) przystanku panowie kibole bez koszulek uprawiali ze sobą seks.. teraz w maxie będzie smaczna

      smzaczna babka, kto smakował, to wie która

      • 0 0

  • Będzie tylko gorzej

    • 32 10

  • Brawo Jarek, wiwat Mateusz, cel zrealizowany... (3)

    ... swoi na posadach, reszta za miskę ryżu.

    • 86 22

    • ważne że im się zgadza

      • 7 4

    • A ty przepraszam intelektualisto się spodziewałeś że politycy (nie ważne którego kraju i której partii) będą się pocić żeby szary kowalski miał lepiej? hahahahahah ludzie to są naiwni

      • 6 5

    • Przyszły wytyczne z góry

      To polskojęzyczni Chazarowie zarządzający tym obszarem umilają życie suwerenów.A będzie jeszcze gorzej,jak nie pandemia to inne tematy zastępcze

      • 3 1

  • Sam znam przynajmniej 30 które zamknęły się w tym roku. (6)

    • 35 7

    • Ile znasz tych ktore sie otworzyly i maja sie dobrze? (1)

      Bo ja znam więcej. Zobscz ile mamy kebabow I fastfoodow. Wszystkie w większości pękają w szwach. W galeriach handlowych restauracje tex na brak klienta nie narzekają.

      • 7 6

      • O kebaby

        Gastronomiczne szczyty Janusza

        • 7 1

    • Wymień te 30. Sprawdzę (2)

      • 3 4

      • Sprawdz tutaj. Jest bardzo duzy wybor (1)

        https://m.trojmiasto.pl/wiadomosci/w,Nowe-lokale-1003.html

        • 3 1

        • Czyli ty nie znasz?

          • 2 0

    • Nie zna, ale pisze farmazony

      • 2 2

  • Artykuł powstał (11)

    ... dzięki polityce rządu PIS.

    Gdyby nie lata nieudawnictwa PIS to nie byłoby takich artykułów czy też serii w stylu, w tym miesiącu padły następujące firmy w kolejnych branżach.

    Mało kto wyrządził tyle szkodnictwa, co PIS.

    • 93 36

    • Czy czytales ile powstalo ? (4)

      Przeciez ten portal co jakiś czas podaję że otworzyło się kilka nowych restauracji. Te o których jest mowa w artykule to stare restauracje do których już nikt nie chodził. W ogóle się nie rozwijały. Gastronomia to specyficzny rynek. Tutaj kazde niedociągnięcie sprawia ze klient już nie wróci. Konkurencja jest bardzo duża.

      • 10 6

      • No tak, bo Polska za czasów PIS to przeciez kraina miodem plynaca...

        Wiwat Jarosław! Wiwat drogie koszty eksploatacyjne! Wiwat wysokie marże Orlenu!

        • 15 8

      • (2)

        Do Sztuczki i Pieterwasa nikt nie chodził? Bajki opowiadasz. Ja bywałem w wielu restauracjach kulka razy w miesiacu, obecnie przez politykę PiS która wpływa na pogorszenie się warunków życia, trzeba zaciskać pasa. Niestety

        • 13 6

        • Kryzys na świecie (1)

          Kolego na całym świecie wskaźniki makroekonomiczne typu inflacja, PKB, bezrobocie itd. są najgorsze od dziesięcioleci. Jest ogólnoświatowy kryzys. Polska to nie zaczarowana kraina, tylko kraj ściśle powiązany z gospodarką europejską i światową. Gdyby nie obniżki VATu na paliwa, żywność wsparcie rodzin, emerytów, zamrożenie cen gazu itd. czyli tarcze antyinflacyjne mielibyśmy nie 17% inflacji, tylko 80% jak jest np. w Turcji. A wtedy twoje pieniądze nie byłyby nic warte. Zaciskanie pasa ok trzeba jasne, ale PiS raczej nie ma na to wielkiego wpływu. Raczej starli się obniżać inflację przez tarcze antyinflacyjne. Nie lubię takich bzdetów jakie opowiadasz.

          • 1 5

          • Owszem kryzys jest obecny w Europie, ale nigdzie nie ma tak drastycznych przełożeń na życie przeciętnego obywatela jak u nas.

            • 4 2

    • Aha bo pis zrobil tym starym komunistycznym knajpom (3)

      Konkurencję w postaci nowych restauracji ?

      • 9 9

      • (1)

        Nowe, konkurencyjne lokale? Ha, ha! Znacznie wyższe rachunki w pisowskim wydaniu, np. za prąd, wystarczą, aby restauracje padały jak muchy...

        • 6 7

        • maxx

          To była speluna. Przeważnie sami menele tam siedzieli I szemrane towarzystwo które sączyło specjala z butelki. To się musiało skonczyc

          • 6 3

      • Sztuczka to stara komunistyczna knajpa, serio?
        Albo pieterwas?

        Na trojmiasto.pl byl ostatnio artykul o tym, ile to nowootwartych knajp musialo sie zamknac.

        ale nie, za pis to jest bajlando :)

        • 8 6

    • Gadasz bzdety (1)

      Jak za czasów rządów PO PiSowcy krzyczeli wszystko wina Tuska to się z nich śmiałeś. Teraz sam krzyczysz wszystko wina PiSu, a PiSowcy się z ciebie śmieją. Myślisz trochę? Restauracje to biznes, który ciągle się zamyka i otwiera wszędzie na świecie. Polska to nie wyjątek. Wyłącz TVN może zaczniesz myśleć logicznie, a tak myślisz propagandowo. I gadasz bzdury. Jeżeli w to wierzysz to jest problem z głową. I to POważny.

      • 1 3

      • Jesteś zwolennikiem konfederacji, prawda?

        • 3 1

  • Żabusia

    xD

    • 31 3

  • Takie jest prawo rynku ze jedni odchodza (1)

    A na ich miejsce pojawiają się nowi. Zmienił się klient i jego potrzeby. Powstało tez dużo sieciowek. Mc donaldy kfc czy lokale z kebabem przeżywają teraz oblężenie. Zwykle restauracje też powstają ale zostają tylko te które mają do zaoferowania coś czym się można wyróżnić w tłumie. Nie wiem jaki jest bilans zamkniete/otwarte ale wydaje się że jesteś tym samym poziomie co kiedyś z lekka przewaga na otwarte.

    • 30 19

    • Jeśli korzystanie z sieciowek to nobilitacja społeczna, to ja dziękuję za taki "rozwój".

      • 4 2

  • Opinia wyróżniona

    Mi szkoda Cristalu (4)

    z rewelacyjna pizzeria na dole,to tam dopuściłem się pierwszych wyjść nie ze swoją dziewczyną ,a potem spirala ruszyła...

    • 76 7

    • Pizza za 6 zl po 18:00 w piatki to byla klasyka (1)

      • 30 1

      • Studenckie Trio

        rewelacja!

        • 13 2

    • Też z nią chodziłem

      Do Cristalu i nie tylko. Powiem Ci że nie bylismy jedyni;)

      • 7 0

    • mógłbyś trochę dyskrecji zachować

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane