• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

6 popularnych drinków z whisky

MM
23 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (91)
Whisky samo w sobie ma bardzo ciekawy smak, ale trunek ten doskonale łączy się nie tylko z lodem. Istnieje wiele ciekawych koktajli na bazie whisky. Whisky samo w sobie ma bardzo ciekawy smak, ale trunek ten doskonale łączy się nie tylko z lodem. Istnieje wiele ciekawych koktajli na bazie whisky.

Smakosze whisky twierdzą, że dodawanie do niej innych składników stanowi profanację tego szlachetnego napoju. Miłośnicy poznawania nowych smaków chętnie zaś eksperymentują, łącząc whisky z kolejnymi dodatkami, napojami czy innymi alkoholami. Od lat znane są przepisy na dobre drinki z whisky, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Które ze znanych drinków powstają na bazie whisky?





1. Whisky sour



Czy lubisz whisky?

Pomysł na Whisky sour narodził się najprawdopodobniej w latach 60. XIX w, chociaż źródła historyczne wspominają też o zdrowotnej mieszance marynarzy, która miała leczyć szkorbut. W jej skład wchodziła głównie whisky (albo inny rodzaj alkoholu) i sok z cytryny, jednakże to za mało by przypisać żeglarzom autorstwo. Oficjalnie za wynalazcę Whisky Sour uważa się Jerry'ego Thomasa, autora jednej z pierwszych książek z przepisami na koktajle.


Whisky sour to nie tylko drink, ale swego rodzaju filozofia. Sourem może być koktajl zrobiony w oparciu o jakikolwiek mocny alkohol, najczęściej używa się wódki i whisky właśnie, ale można to być też gin, rum czy tequila. Kluczowy dla smaku jest balans słodkiego i kwaśnego, który osiąga się dzięki użyciu cukru, najlepiej pod postacią syropu, i soku z cytryny lub limonki. Bardzo popularne jest również dodanie białka kurzego i kilku kropli angostury.

Whisky sour to klasyk, który powinniśmy dostać w każdym koktajl barze. Sopocki Pelican przygotowuje whisky sour na bazie whisky Tullamore Dew (sour, sweet, białko, angostura bitters, orange bitters), zaś w gdyńskim Neonie wypijemy go w wersji tropikalnej: whisky Monkey Shoulder, cytrusy, marakuja, białko jaja.

Babski wieczór. 7 miejsc na drinka z przyjaciółkami Babski wieczór. 7 miejsc na drinka z przyjaciółkami

2. Old Fashioned



Old Fashioned to kolejny popularny drink na bazie whisky. Znamienna jest jego nazwa, gdyż koktajl ten, w swojej podstawowej postaci, faktycznie jest napitkiem, który może uchodzić za staroświecki. Najprostszą wersję koktajlu przygotowuje się bowiem z whisky, skórki cytryny, cukru, wody oraz bittersa (angostura). Całość podawana jest w klasycznej szklance, do której wrzuca się dużą kostkę lodu, która wolno się rozpuszcza, nie rozwadnia zbytnio drinka, ale szybko schładza płyn. Dodatkowego aromatu nadaje kawałek skórki pomarańczy, tak zwany zest.

Old Fashioned znajdziemy m.in. w karcie gdyńskiego koktajl baru W różowych okularach - drink przygotowywany jest z bourbonu, przypraw, ziół i wanilii. W Pelicanie Old Fashioned powstaje na bazie Wild Turkey 101, zawiera sweet i angostura bitters. Klasyczny Old Fashioned (Jack Daniel's Single Barrel 40 ml, syrop cukrowy, Angostura Bitters) wypijemy również w Whiskey on the Rocks.

  • Sporo rodzajów whisky - i drinków na ich bazie - spróbujemy w sopockim Pelicanie.
  • Idealny drink dla fanów whisky i Aperola? Fabio! To połączenie bourbonu, bergamotki, cytryny i Aperola. Wypijemy go w Craft Cockatils.

3. Manhattan



Jest wiele historii opisujących powstanie Manhattanu. Najbardziej znana mówi o tym, że po raz pierwszy przygotowano go podczas przyjęcia w Manhattan Club w 1874 r., które wyprawiła Jennie Churchill, matka Winstona Churchilla, na cześć nowo wybranego gubernatora Samuela J. Tildena. Podobno w księgach klubu widnieje nazwa nowego koktajlu, ale nie ma potwierdzenia co do daty jego powstania, brakuje również nazwiska autora tej kompozycji.

Aperol, whisky sour, mai tai i inne. Ile kosztują najpopularniejsze drinki? Aperol, whisky sour, mai tai i inne. Ile kosztują najpopularniejsze drinki?
Receptura spisana w 1887 r. mówi o użyciu trzech części wermutu do jednej części żytniej whisky z dodatkiem likieru curacao lub maraschino oraz kilku daszy bittersa. Z kolei przepis z 1906 r. zamienia proporcjami whisky i wermut, sugerując użycie dwa razy więcej tej pierwszej przy pozostawieniu dodatków w tej samej ilości (tak pije się tego drinka dziś).

Manhattan wypijemy m.in. w Craft Cocktails. Koktajl powstaje na bazie whisky Bulleit Rye z wermutem Dolin Rouge, wermutem Dolin Dry, likierem pomarańczowym, bitters angostura i skórką z pomarańczy. Gentleman's Manhattan wypijemy też w Whiskey on the Rocks (Gentleman Jack, Martini Bianco, Martini Extra Dry, Angostura Bitters).

  • Penicylina i Whisky sour w wersji tropikalnej - te drinki na bazie whisky wypijemy w Neonie.
  • Penicylina i Whisky sour w wersji tropikalnej - te drinki na bazie whisky wypijemy w Neonie.
  • Penicylina i Whisky sour w wersji tropikalnej - te drinki na bazie whisky wypijemy w Neonie.

4. Godfather



Godfather to drink o włoskim charakterze. Jak łatwo się domyśleć, Godfather ma wiele wspólnego z "Ojcem chrzestnym". Ten jeden z barmańskich klasyków swą sławę zawdzięcza Marlonowi Brando - filmowy Don Corleone często sięgał po tego drinka, zapewniając mu tym samym skuteczną promocję. To idealny koktajl dla niecierpliwych - cała filozofia polega na połączeniu likieru amaretto z whisky w szklance wypełnionej kostkami lodu.

Ciekawą wariację na temat tego klasycznego drinka przygotowuje Pelican. Wypijemy tu Amaretto sour na bazie Wild Turkey 81 z amaretto, sourem, białkiem i orange bitters. Połączenie whisky i amaretto znajdziemy też w koktajlu Almost There (whisky Johnnie Walker Blonde, likier amaretto, mięta, sok z limonki, syrop cukrowy, bitters Creole i angostura) - to propozycja W Różowych Okularach.


5. Mint Julep



Mint Julep jest flagowym koktajlem wyścigów konnych "Kentucky Derby", gdzie spożywa się go w hurtowych ilościach (szacuje się, że podczas dwudniowych zawodów serwuje się ponad 80 tys. drinków). Ten prosty i orzeźwiający koktajl podbił przede wszystkim serca (i kubki smakowe) Amerykanów, ale możemy się go napić także w trójmiejskich barach. Mieszanka bourbonu, cukru, wody i mięty sprawia, że jest to koktajl idealnie zbalansowany, mocny, a przy tym bardzo orzeźwiający.

W Whiskey on the Rocks wypijemy Mint Julep w klasycznej wersji (Jack Daniel's Old No.7, syrop cukrowy, mięta, Sprite). Autorską wersję tego koktajlu - Rose Julep - przygotowuje Bar Leon. Jak wskazuje nazwa, poza bourbonem i miętą istotnym składnikiem tej mieszanki jest róża.

  • W Jungli znajdziemy kilka ciekawych koktajli przygotowywanych na bazie whisky, m.in. Penicylinę.
  • W Jungli znajdziemy kilka ciekawych koktajli przygotowywanych na bazie whisky, m.in. Penicylinę.
  • W Jungli znajdziemy kilka ciekawych koktajli przygotowywanych na bazie whisky, m.in. Penicylinę.

6. Penicylina



Penicylina to koktajl idealny na jesień i zimę. Dzięki swoim składnikom nie tylko cieszy kubki smakowe, ale pomaga też w walce z przeziębieniem. To najmłodszy z opisywanych koktajli, gdyż jego recepturę opracowano dopiero na początku XXI w. Autorem barmańskiej Penicyliny jest Sam Ross, Australijczyk, pracujący wówczas w nowojorskim Milk and Honey. Swoją nazwę Penicylina zawdzięcza składnikom: poza whisky składa się z soku z cytryny, syropu miodowego oraz syropu imbirowego.

Jungla, koktajl bar znajdujący się na szczycie Forum Gdańsk, przygotowuje Penicylinę na bazie whisky Johnnie Walker Black Label z cytryną, imbirem, miodem i torfem. Klasyczną Penicylinę (whisky, imbir, cytryna, miód) wypić można w gdyńskim koktajl barze Salut,Neon serwuje Penicylinę na whisky Monkey Shoulder Smokey Monkey z miodem, imbirem i cytryną, a Eliksir na Smokey Joe (z imbirem, miodem i cytryną). Z kolei Fidel proponuje autorską wariację na temat Penicyliny - Pumpkinilinę. To typowo "jesieniarska" mieszkanka na bazie bourbonu z imbirem, miodem, dynią, cytryną i torfową whisky.


Dokąd na drinki z whisky?



W trójmiejskich koktajl barach poza klasycznymi drinkami znajdziemy też wiele autorskich koktajli, przygotowywanych na bazie whisky. Wybraliśmy kilkanaście najciekawszych propozycji:

  • Smoke'n'Oli: whisky, rum, cytrusy, migdał, przyprawy, dym - W Różowych Okularach,
  • F*ck Moscow Mule: bourbon Bulleit, imbir, limonka, Angostura Bitters - Jungla,
  • Vanilla Sky: Singleton 12, zielona herbata, gruszka, limonka, wanilia - Jungla,
  • Rye Fig: bourbon Bulleit Rye, figa, miod, cytryna - Jungla,
  • Sazerac: żytnia whisky, cognac, Angostura bitters, Peychaud's bitters, cukier, absynt - Bar Leon,
  • Helgneza: whisky, likier kawowy, kawa, piana pomarańczowa - El Mariachi,
  • Signeiros: whisky, wiśnie, syrop sezamowy, piana pomarańczowa - El Mariachi,
  • Cueras: bourbon, sherry, kawa, truskawka, tonik - El Mariachi,
  • Lynchburg Lemonade Jar: Jack Daniel's Old No.7, Bols Triple Sec, syrop cukrowy, sok z cytryny, Sprite - Whiskey on the Rocks,
  • Tennessee Mule: Jack Daniel's Old No.7, sok z cytryny, Ginger Ale Tonic - Whiskey on the Rocks,
  • Trzej Muszkieterowie: Chivas 12 infuzowany serem pleśniowym, syrop z figi, tynktura lawendowa - Eliksir,
  • Pickleback sour: Jameson infuzowany prażonymi orzechami laskowymi, ogórek kiszony - Eliksir,
  • Keep calm and soda: X by Glenmorangie, morela, słód, soda - Eliksir,
  • Jak konie w galopie: jameson, domowy likier fieno, kordiał z marchewki, perfum z torfowej whisky - Eliksir,
  • Fabio: bourbon Evan Williams, aperol, likier z bergamotki, sok z limonki - Craft Cocktails,
  • Democrat: whisky Johnnie Walker Blonde, likier brzoskwiniowy, syrop miodowy, sok z cytryny, bitters brzoskwiniowy, skórka z pomarańczy - Craft Cocktails,
  • Almost There: whisky Johnnie Walker Blonde, likier amaretto, mięta, sok z limonki, syrop cukrowy, bitters Creole i angostura - Craft Cocktails,
  • Jameson Smash: whisky Jameson, sok z cytryny, syrop miodowy, mięta, skórka z grejpfruta - Craft Cocktails.
MM

Miejsca

Zobacz także

Opinie (91) ponad 20 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    (7)

    Ja dobrze znajduję smak Golden Loch z ich autorską kolą ze znanej sieci marketów.
    Jak goście albo randka to dorzucam lód i platerek cytryny.

    • 43 4

    • Awangardowo i z gustem, szanuję.

      • 37 0

    • Druga sieć ma w ofercie

      Poziom 5 i też swoją kolę. Zestaw na piątkę.

      • 4 0

    • Golden Loch ? serio? (4)

      Golden Loch ma tyle wspólnego z dobrą whisky co biedronka z dobrym sklepem spożywczym..

      • 2 17

      • (2)

        ja powiem inaczej, co cokolwiek wspolnego ma golden loch z łysą? ano nic...golden loch to rozwodniony spirytus z farbkami i dodanym smakiem...jak w ogole mozna to pic?

        • 2 9

        • Normalnie

          Z kolo

          • 21 0

        • Nonkorformisto, kiedyś pójdziesz do pracy i zaczniesz płacić swoją kartą, a nie mamy lub taty, i wtedy pogadamy o twoich gustach.

          • 1 1

      • A co to jest dobra whisky? Najlepsza jest taka która nam smakuje. Po prostu.

        • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    najlepszy drink dwuskładnikowy to szklanka z whisky (9)

    • 66 6

    • Pij z metalowej kanki na mleko.

      • 2 12

    • a jeszcze lepszy od szklanki jest kieliszek degustacyjny z kapturkiem

      • 7 0

    • Pij z butelki, smiało. narod rozpity narodem uległym. I tlumaacz to sobie że jesteś 'koneserem whisky" i że "degustujesz" (1)

      • 4 28

      • powiedział typ który przyszedł czytać artykuł o drinkach :D

        skoro polecasz picie z gwinta zamiast szklaneczki w piątek to chyba sam jesteś takim właśnie "koneserem"

        • 9 1

    • Przede wszystkim to powinien być solidny single malt (4)

      Z czym się pije marketowego walkera czy inne popłuczyny naprawdę nie gra roli. Sprite neutralizuje w sumie skuteczniej niż cola

      • 4 1

      • Proszę tak mocno nie deprecjonować, (2)

        oczywiście, że marketowe blendy nie są bramą do świata aromatów, ale niektóre whisky z założenia tworzone są po to, żeby były pite np. z colą. To nie jest żadna zbrodnia, ani wełniane kolanówki w sandałach ;).

        • 1 0

        • Codziennie widzę jakieś gimby płci nieokreślonej w białych podkolanówkach. Ta przykra moda przyszła od ruskich buraków, podobnie jak swego czasu te torebki przez ramię.

          • 1 0

        • Ale ja nie deprecjonuję właśnie

          Po prostu wlewanie czegokolwiek do szlachetniejszej odmiany to marnotrawstwo. Ale jak ktoś gustuje w drinkach, to nie ma co się przejmować "podstawą" - byle tańsza. To jak z winem Madera - można kupować i 20-letnią, tylko to wino gotowane i smak ma taki sam jak świeżo zlana i tylko rozbawimy lokalsów

          • 3 0

      • Przez dość długi czas byłam przekonana, że nie lubię whisky, ale potem spróbowałam dobrej jakości single malta i okazało się, że tkwiłam w błędzie ;) Jeśli ktoś gustuje w tego rodzaju trunkach, warto spróbować bez dodatków, choćby z ciekawości, ale jeśli ktoś woli blenda w formie drinka, to też nie ma o co się czepiać, niech każdy pije jak lubi.

        • 3 0

  • ja lubię być bardzo

    amerykański - więc Tennesee JD plus cola

    • 1 0

  • Ja piję tylko wódkę. (2)

    Whisky zupełnie mi nie podchodzi, smakuje jak bimber na myszach. Do tego strasznie droga.

    Zbyszek

    • 11 6

    • ? (1)

      Jadłeś kiedyś mysz? Albo piłeś nalewkę z myszy. Zastanawiam się skąd ta mysz się wzięła?

      • 1 1

      • z Misia

        • 2 0

  • Whisky z sokiem wisniowym (1)

    • 0 0

    • Haft

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (2)

    Ja tam lubię i whisky czystą i w drinku. Najbardziej whisky sour. Klasyka która sama się broni. W dodatku ciężko ten drink zepsuć

    • 7 3

    • Bardzo łatwo zepsuć (1)

      Wystarczy przegiąć z limonką. Najlepszy sour jest U Szkota - ale tylko, gdy Bartek ma czas go robić.

      • 1 0

      • U Szkota najlepsze "Tylko dla Orlow"

        • 0 0

  • (2)

    Nie wymawia się Łiski tylko Vizki, jak to mawiają bracia z UA.

    • 5 0

    • Haha , senkju

      • 2 0

    • Raczej u Izki.

      • 0 0

  • Najpopularniejsza w Polsce jest whisky z colą

    Której tu oczywiście nie ma.

    • 5 1

  • ruda na myszach najlepiej smakuje czysta bez dodatków

    • 10 1

  • I ja mam (1)

    taką barbeluchę pić? A w życiu. Już wolę browarka z butelki. Przynajmniej wiem, co piję.

    • 7 3

    • Czyżby?

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane