• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

7 typów osób chodzących do restauracji. Którym jesteś?

wro
28 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Sprawdzasz menu przed wyjściem czy dopiero w restauracji? Czekasz na otwarcie nowych lokali, a może odwiedzasz zawsze swoje ulubione? Każdy z nas ma inne przyzwyczajenia związane z jedzeniem na mieście. Sprawdzasz menu przed wyjściem czy dopiero w restauracji? Czekasz na otwarcie nowych lokali, a może odwiedzasz zawsze swoje ulubione? Każdy z nas ma inne przyzwyczajenia związane z jedzeniem na mieście.

Kto chodzi do restauracji? Typów osób chodzących do restauracji jest co najmniej tyle, ile pozycji w menu. I choć cel mamy zazwyczaj wspólny - dobrze się najeść, to każdy zabiera się do niego w inny sposób. A jeśli wybierzemy się na posiłek z grupą znajomych, to możemy być pewni, że przy wspólnym stole spotkają się różne osobowości i... osobliwości.




Nowe lokale w Trójmieście



Przed wyjściem do restauracji:

Wyjście do restauracji - dla jednych wydarzenie odświętne, do którego dobrze jest się przygotować (nawet kilka dni wcześniej), dla innych zupełnie spontaniczna atrakcja. Abstrahując od zawartości portfela, na stołowanie się w lokalach gastronomicznych patrzymy różnie, co bywa powodem żartów, ale i sprzeczek. Z przymrużeniem oka wyróżniliśmy kilka typów osób chodzących do restauracji.

1. Typ przygotowany



W telefonie ma zapisaną listę knajp, które chciałby odwiedzić. Oczywiście w kolejności od najbardziej do najmniej pożądanych. Trzyma rękę na pulsie, żeby nie ominęły go żadne gastronomiczne nowości. Orientuje się też, gdzie warto zjeść w Warszawie, Krakowie czy Katowicach. Doskonale wie, co zamówi, bo menu wertował już wiele razy, jeszcze zanim zdecydował się na wyjście z domu.

2. Typ spontaniczny



Widzi knajpę, jest głodny, więc wchodzi. Dopiero kiedy kelner podaje kartę, orientuje się, że trafił do restauracji serwującej eksperymentalne, molekularne, inspirowane kuchnią japońską hot dogi. Zaskoczony wybiera z menu pierwszą lepszą pozycję, po czym stara się znaleźć przyjemność w jedzeniu owiniętej kimchi miniparówki. Obiecuje sobie, że następnym razem sprawdzi opis restauracji przed wejściem, ale tydzień później spontanicznie ląduje na inspirowanym kuchnią kaszubską ramenie.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


3. Typ odważny



Typ odważny, w przeciwieństwie do spontanicznego, celowo i z ekscytacją zamawia najdziwniejsze pozycje z menu. Niech tylko ogłoszą, że w mieście otwiera się wspomniana kaszubska ramenownia, a będzie pierwszym, który pojawi się na otwarciu. Za granicą zawsze zamawia dania, na których wymięka translator. Różnie na tym wychodzi, ale przecież życie to przygoda, czyż nie?

Wizyta w restauracji bez zdjęcia jedzenia? Dla niektórych to niewobrażalne. Wizyta w restauracji bez zdjęcia jedzenia? Dla niektórych to niewobrażalne.

4. Typ zachowawczy



"Dobrze, możemy iść do hinduskiej knajpy, ale czy będą tam frytki?". Typ zachowawczy eksperymentom kulinarnym mówi zdecydowane "nie". Nie wyobraża sobie wydać kilkudziesięciu złotych za danie, które nie będzie mu smakowało. Skoro wizyta w restauracji ma być przyjemnością, nie warto ryzykować. Może nie przeżywa zbyt wielu kulinarnych uniesień, ale omijają go też gorzkie łzy rozczarowania.

5. Typ niezdecydowany



Wszyscy znajomi już dawno wybrali, a on zagubionym wzrokiem wodzi po menu, czekając na objawienie. "Przepraszam, jeszcze chwilę, nie mogę się zdecydować" mamrocze pod nosem, roztrząsając w głębi duszy dylemat - schabowy czy pierogi? Gdyby mógł, zadzwoniłby do mamy zapytać, na co ma dzisiaj ochotę, ale już nie zdąży, bo ten bezduszny kelner już po raz trzeci podchodzi spytać, czy może przyjąć zamówienie. A niech to!

Gastrofaza. Dlaczego po imprezie mamy ochotę na kebab? Gastrofaza. Dlaczego po imprezie mamy ochotę na kebab?

6. Typ sentymentalny



Jeśli nie zastaniesz go w domu w porze obiadowej, na pewno jest w jednym z trzech barów mlecznych w jego okolicy. Po imprezie swoje kroki zawsze kieruje do tej samej budki z zapiekankami. Legenda głosi, że kiedyś wszedł do nowo otwartej knajpy i zatruł się od samego patrzenia, co jedzą inni ludzie. Ufa tylko pewniakom, w końcu 30 lat na rynku musi iść w parze z jakością.

7. Typ relacjonujący



Jeszcze nigdy nie udało mu się zjeść w restauracji ciepłego posiłku, ale to nie szkodzi, bo na zdjęciach nie widać temperatury. Stolik w restauracji wybiera pod kątem oświetlenia. Bardziej niż smak potrawy ceni jej prezentację i wystrój lokalu. Jego znajomi muszą uzbroić się w cierpliwość, bo każdą potrawę poprzedza sesja fotograficzna. Najlepiej, żeby zjedli coś przed wyjściem z domu, tak na wszelki wypadek.

A ty, którym typem jesteś? A może znasz jeszcze inne, ciekawe przypadki? Podziel się refleksjami w komentarzu.
wro

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (124)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane