• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

93-letnia seniorka zachęca do wegetarianizmu w uroczym filmie

Łukasz Stafiej
30 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Reportaż o pani Irenie Gajewskiej i relacja z kolacji dla seniorów Harmonii.


Wyjątkową niespodziankę pensjonariuszom Domu Seniora Harmonia w Osowej przygotowało promujące wegańską dietę Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Znany m.in. z gdyńskiego Białego Królika Marcin Popielarz, jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce, przygotował dla seniorów wystawny obiad - wyłącznie z produktów roślinnych.



Wegańska uczta w Domu Seniora Harmonia była pomysłem Stowarzyszenia Otwarte Klatki, ale tak naprawdę nie doszłoby do niej, gdyby nie jedna z pensjonariuszek osowskiej instytucji - pani Irena Gajewska.

- Irenka ma 93 lata i od ponad 30 nie je mięsa - mówi Weronika Pochylska z Otwartych Klatek. - Jak sama mówi, to dla niej sprawa etyczna. Chce żyć przyzwoicie, bez krzywdzenia zwierząt, które bardzo kocha. Nie ukrywa przy tym, że czuje się dzięki temu lżej i zdrowiej. Żartuje, że "ma 93 lata i nie ma na co umrzeć".
Pani Irena jest jedyną wegetarianką w Harmonii i kucharze codziennie przygotowują jej osobne menu. Weronika postanowiła więc pokazać innym pensjonariuszom, że dieta roślinna może być smaczna i wartościowa.

Recenzja: wegański House of Seitan zachwycił


Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki z panią Ireną Gajewską. Weronika Pochylska ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki z panią Ireną Gajewską.
- Razem ze znanym z gdyńskiego Białego Królika szefem kuchni Marcinem Popielarzem oraz filmowcami z Papaya Film wpadliśmy na pomysł wystawnego obiadu-niespodzianki, który przygotujemy specjalnie dla seniorów - mówi Pochylska.
Film w krótkim czasie spotkał się z dużym odzewem z internecie oraz pozytywnym odbiorem. To zasługa m.in. jego bohaterki, czyli wspomnianej pani Ireny.

Popielarz to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni, z Otwartymi Klatkami współpracował już m.in. podczas charytatywnej kolacji "Chefs for change" promującej kuchnię roślinną. Dla osowskich seniorów ugotował zielone szparagi z twarożkiem z wędzonego tofu i szpinaku, pieczone ziemniaczki z roślinnym majonezem curry i zupę strączkową z grzybami. Był też tort przygotowany przez gdańską kawiarnię wegańską Fukafe.

- Jedzenie seniorom bardzo smakowało, wyjątkowa była też dla nich atmosfera wystawnego obiadu z szefem kuchni z tak prestiżowej restauracji - relacjonuje Pochylska.

Filmową relację z obiadu połączoną z reportażem o pani Irenie i wizytą m.in. w Ośrodku Okresowej Rehabilitacji Zwierząt w Jelonkach przygotowała firma Papaya Films. Bohaterka filmu otrzymała honorowe członkostwo Otwartych Klatek.

- Irence bardzo zależy na tym, aby przekonywać ludzi do diety, która nie krzywdzi zwierząt. Planujemy wspólnie kolejne akcje.
Film w krótkim czasie spotkał się z dużym odzewem z internecie oraz pozytywnym odbiorem. To zasługa m.in. jego bohaterki, czyli pani Ireny. Film w krótkim czasie spotkał się z dużym odzewem z internecie oraz pozytywnym odbiorem. To zasługa m.in. jego bohaterki, czyli pani Ireny.

Miejsca

Opinie (92) ponad 50 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Bardzo mi się to podoba

    I nawet nie chodzi o weganizm (sam jem mięso), to po prostu fajna, ciepła, ludzka akcja.

    • 47 7

  • Wszystko jest dla ludzi. (8)

    Mieso tez. Dieta powinna byc zbilansowana. Troche miesa czy ryb, troche warzyw, owocow itp.
    Nie popieram skrajnosci. Ale jak ktos jest z tym szczesliwy to OK.

    • 79 39

    • Dokładnie, na przykład taki weganizm to dla mnie przesada. (5)

      Chodzi jednak o przemysłową hodowlę zwierząt, która często jest okrutna dla zwierząt i szkodliwa dla środowiska. Na pewno dobrze jest zmniejszyć spożycie mięsa.

      • 14 6

      • (4)

        Jak komus przeszkadza produkcja przemyslowa, a lubi mieso, to wystarczy ze przerzuci sie na dziczyzne.

        • 6 9

        • hmm

          • 2 1

        • No, ale chodzi o to, żeby tą produkcję przemysłową

          trochę ukrócić. Bo zaraz zaczną dziczyznę hodować... albo masowo na nią polować

          • 7 0

        • Niestety

          Kasa. Niestety dziczyzna jest droga. Ludzie wybiorą kuraka i mielone za 6 PLN....

          • 0 1

        • wystarczy hodować tradycyjnie a nie ma szybko

          poza tym można mięsa nie jeść jeśli nie ma takiej konieczności, albo jeść mniej ale lepsze

          • 4 0

    • fakt bezsprzeczny (1)

      jeszcze pół wieku temu to Mięso na stole było tylko RAZ w tygodniu - w niedzielę
      a tak w tygodniu to kasze, ziemniaki ze skwarkami, brukiew i ZUPY...

      • 0 0

      • Zupy na mięsie.

        • 0 0

  • Bardzo pochwalam Panią Irenę :)

    Fajnie, że ma w sobie tyle pogody ducha i życzliwości. Doceniam, że przez tyle lat żyje wg swoich zasad i jest sobie wierna. Życzę dużo zdrowia :)

    • 48 9

  • Opinia wyróżniona

    Pani Irenka (3)

    Podoba mi się, że o diecie roślinnej można mówić tak ciepło, przyjaźnie, bez epatowania strasznymi zdjęciami i dzielenia ludzi. Pani Irenka to wspaniały przykład! Moc uścisków dla dzielnej seniorki!

    • 142 13

    • Ile kosztuje pobyt pani Irenki w reklamowanym domu?

      Kogo na to stać ?

      • 1 12

    • (1)

      ja sie tez dołączam, ale powiedzcie to robotnikowi na budowie, murarzowi i gornikowi, on musi jeśc bogatowartościowe białko z mięsa dobrej jakości. A tego nic nie zastąpi. Niech wszyscy zrezygnuja z nowych samochodów, niepotrzebnej ilości ubrań, wszelkiegop rodzaju gadzetów i śmieci. Natura wszystkich ostrzega. Niedługo ktos z kosmosu będzie oglądać nasz księzycowy krajobraz.

      • 4 12

      • Jestem robolem

        Witam,

        Pracuje fizycznie, codziennie dużo dzwigam i 8h na nogach. Odkąd przeszedłem na niskoprzetworzona dietę roślinną mam więcej siły i ochotę by jeszcze codziennie po pracy wykonywać intensywne treningi (ok. 6h). Właśnie tak obciazonym fizycznie osobom polecam dietę roślinną (niskoprzetworzona!!!) bo czuć mega poprawę w zdolnościach regeneracyjnych organizmu.

        • 6 1

  • Skoro dobrze się z tym czuje, to niech będzie wytrwała w swoim postanowieniu. (2)

    Moja babcia oprócz postnego piątku zajada się mięsem i przyrządza je jak mało kto. W dobrym zdrowiu żyje już prawie 90 lat i życzę jej, żeby trwała w nim jak najdłużej. Ważne żeby mieć na stare lata jakieś zajęcie, które daje chęć do życia. Widać to właśnie u Pani Ireny, której życzę jak najlepiej.

    • 40 14

    • (1)

      Co za d**ile minusują

      • 2 4

      • mądrzy ludzie, którzy widzą slaby troling

        • 2 2

  • (10)

    Bardzo miło posłuchać jak ktoś mówi tak od serca, życzliwie i w harmonii z przyrodą.
    Apropo mięsa - zgadzam się, chów bydła przemysłowy jest niehumanitarny! ale nie ma co popadać też w skrajność. Polecam obejrzeć film o Dario Cecchini - włoskim masarzu, który pokazał, jak szanować zwierzęta i traktować je humanitarnie.

    • 36 7

    • (2)

      Niestety to sa wyjatki :( Mysle ze bardzo ciezko jest dostac mieso w sklepie (szczegolnie w sieciowkach), ktore pochodzi od dobrze traktowanych zwierzat.
      Ze wzgledu na rosnaca liczbe ludzi na Ziemi, ograniczone miejsce na chow zwierzat i ograniczanie kosztow, bedzie tylko gorzej i gorzej w tej kwestii. I nic sie nie zmieni, chociazby ze wzgledu na konsumenta, ktory chce dostac tani produkt.

      • 9 1

      • Fakt, ludzi przybywa, natomiast przy dobrej gospodarce zasobami- nie pazernej,nie opanowanej przez drapieżne koncerny (1)

        na Ziemi może żyć 20 miliardów ludzi i nie niszcząc planety, miałoby co jeść.

        • 4 0

        • Prawdopodobnie masz racje, natomiast przez lobby koncernow ciezko by sie cos zmienilo. Kazdy pilnuje swojej kieszeni by hajs sie zgadzal tu i teraz. Nikt nie zastanawia sie nad przyszloscia.

          • 4 0

    • humanitarne zabójstwo.. (1)

      jaki piękny oksymoron.

      • 7 3

      • Proponuję najpierw zapoznać się z tematem zanim wyda się opinie

        • 4 0

    • (1)

      Jak można mówić o humanitarnym traktowaniu zwierząt i tak zabijając je? Rozumiem, ze jakby ciebie wychowywać w normalnych warunkach i zabić w wieku 18 lat to byłoby to dobre rozwiązanie?

      • 3 6

      • dla cywilizacji dużo bardziej zaawansowanej od naszej prawdopodobnie tak

        udowodnij mi że nie. Jaki interes miałby kosmita w tym żeby mnie nie zjeść jeśli by mu to odpowiadało? Interesu w jedzeniu mięsa nie ma, tylko, jedzony. Mamy demokrację, dwa wilki i jedna owca głosują co będą jeść na obiad.

        • 1 0

    • Zabić humanitarnie. Ciekawy oksymoron.

      • 1 5

    • Humanitarne zabijanie xd

      Co za żart.

      • 1 3

    • Nie da się kogoś humnitarnie zamordować.

      • 1 0

  • Świetne!

    Super pomysł na filmik - nie nachalnie, po ludzku zachęca chociaż do ograniczenia liczby zjadanego mięsa. Gratuluję pomysłu stowarzyszeniu Otwarte Klatki .

    • 38 7

  • Wspaniała!!! Mnie przekonała już wczoraj, od dziś próbuje bez mięsa :)

    • 34 18

  • Opinia wyróżniona

    Wzrusz

    Mega wzruszający film i super inicjatywa! To pocieszające widzieć, że osoby w każdym wieku dbają o los zwierząt i naszą planetę :) Uściski dla Pani Ireny!

    • 82 14

  • weganizm jest szkodliwy dla zdrowia (19)

    chyba że stosuje się suplementy, a szczególnie witaminę B12.

    • 46 61

    • "suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety" (1)

      To tyle na ten temat

      • 11 8

      • b12

        Sprawdź, skąd się bierze b12 - prawdopodobnie zwierzęta, które zjadasz również otrzymują ją w suplementach, więc też jesz suplementy, tylko pośrednio.

        • 0 0

    • poproszę o jakieś dowody (9)

      Bardzo prosiłbym o informację o materiałach na których opierasz swoją opinię - to nie jest atak z mojej strony.

      • 14 18

      • nasze układy trawienne są przystosowane do jedzenia wszystkiego (4)

        skoro tak wyewoluowaliśmy to warto się tego trzymać. Natomiast na pewno człowiek nigdy nie jadł takich ilości mięsa. Jak już coś upolował i podzielił po całym plemieniu to wiele tego nie zostawało "na łeb". Każda skrajność jest zła, zarówno czysty wegetarianizm jak i mięsne obżarstwo.

        • 20 13

        • (3)

          mam wstręt do mięsa od dziecka, wmuszenie we mnie kawałka schabowego graniczyło z cudem, dzisiaj od okazji do okazji zjem jakiś kawałek w gościnie u kogoś, najczęściej w formie kurczaka dodanego do sałatki albo szynki na pizzy. no i jakoś bez tego mięsa żyję, nie mdleję, kości mi się nie łamią, mam siłę biegać... magia?

          • 15 13

          • Ile masz lat?

            Młody może cwaniakować, a później pozostaną wizyty u lekarzy

            • 11 10

          • tu nie chodzi o mięso

            podejrzewam że jaja i produkty mleczne jesz regularnie, często nawet o tym nie wiedząc.

            • 12 0

          • wiesz no ja chleje od 10 lat nałogowo

            a nadal wyglądam jak atleta po wcześniejszych 15 latach treningów zapaśniczych, magia?

            • 7 4

      • YouTube, kanał "Pod Mikroskopem"

        polecam

        • 4 0

      • bzdura (2)

        weganizm jest zdrowy dla zdrowia , szczególnie dla osób starszych , polecam przeczytanie książki "Jak nie umrzeć przedwcześnie "amerykańskich lekarzy - i wcale nie trzeba suplementów

        • 9 11

        • a ja proponuję

          zapoznać się z aktualną wiedzą naukową na ten temat.

          • 12 3

        • a ja ci polecam książkę Kwaśniewskiego o diecie tłuszczowej

          wszędzie pełno jest szarlatanów a książkę napisać może każdy. Natomiaast jak zapytasz lekarza to ci zawsze powie - dieta zbilansowana.

          • 4 2

    • Tej pani już nic nie zaszkodzi

      Może być na diecie albo jeść co chce. W takim wieku to każdy dzień na wagę złota

      • 13 10

    • najbardziej szkodliwy jest brak wiedzy...

      • 17 2

    • Nieprawda. Wpisz w google : źródło witaminy b12 (3)

      • 4 4

      • wpisałem, pierwsza odpowiedź: (2)

        - mięsie,
        - podrobach,
        - wędlinach,
        - rybach,
        - jajkach,
        - przetworach mlecznych.

        (źródło: edziecko.pl)

        kolejne odpowiedzi są podobne, żadna nie mówi o roślinach.

        • 4 0

        • b12 (1)

          B12 jest produkowana przez bakterie. Gdybyśmy jedli rośliny prosto z gleby i jedli niefiltrowaną wodę, nie musielibyśmy łykać suplementów. Obecnie zwierzęta hodowlane zazwyczaj również nie otrzymują tej witaminy z pokarmu i wody, tylko w suplementach.

          • 0 0

          • b12

            *pili niefiltrowaną wodę

            • 0 0

    • Oczywiście, że masz rację. Ostatnio kilka weganskich blogerek zostało złapanych

      na jedzeniu mięsa, bo zaczęła zdrowie szwankować.

      • 4 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane