Wiadomości

Arco by Paco Pérez: hiszpańska kuchnia z widokiem na Gdańsk

Arco by Paco Perez to restauracja utytułowanego szefa kuchni z Hiszpanii, która mieści się na 33. piętrze biurowca Olivia Star w Gdańsku.
Arco by Paco Perez to restauracja utytułowanego szefa kuchni z Hiszpanii, która mieści się na 33. piętrze biurowca Olivia Star w Gdańsku. fot. Edyta Steć / Trójmiasto.pl

Arco by Paco Pérez to restauracja z widokiem, który zapiera dech w piersiach. Znajduje się na 33. piętrze najwyższego budynku w kompleksie biurowców Olivia Business Centre - Olivia Star. Na jej czele stoi jeden z najwybitniejszych hiszpańskich szefów kuchni, zdobywca pięciu gwiazdek Michelin - Paco Pérez. Odwiedziliśmy to miejsce dzień przed oficjalnym otwarciem.



Dzień przed otwarciem restauracji Arco by Paco Pérez gospodarze tego miejsca zaprosili przedstawicieli mediów na konferencję prasową, która miała przybliżyć zarówno klimat, jak i zasady działania restauracji. Całość odbyła się przy dobrym winie, intrygujących przekąskach oraz muzyce na żywo.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Arco by Paco Pérez to Hiszpania z widokiem na Gdańsk. Elegancki wystrój, 800 m kw. otwartej kuchni, dwie restauracje (jedna otwierana tylko na specjalne okazje, druga dostępna dla każdego), które są połączone charakterystycznymi łukami (hiszp. arco - stąd nazwa restauracji) oraz wyjątkowy widok.

Nie ma co ukrywać, że jest to restauracja ekskluzywna, dla koneserów, z kilkoma okrągłymi stolikami i widokiem na jej serce, czyli otwartą kuchnię, w której na żywo będzie można obserwować pracę kucharzy. Tuż obok, w sąsiedniej sali, znajduje się restauracja, ktorej oferta skierowana jest do szerszego grona odbiorców, nazwana "Treinta y tres".

Do restauracji Paco by Pérez trzeba rezerwować miejsca z wyprzedzeniem za pośrednictwem oficjalnej strony internetowej. Zainteresowanie jest duże, zwłaszcza w przypadku weekendów. Do sąsiedniej restauracji - "Treinta y tres" - również należy rezerwować miejsca, ale istnieje szansa, że dostaniemy stolik również bez rezerwacji. Jeżeli chcemy podjąć to ryzyko, należy zakupić bilet wejścia do Olivia Star (25 zł), którego równowartość zostanie odjęta od kwoty na rachunku.

Czytaj więcej: Wywiad z Paco Pérezem

- Otwarcie tej restauracji było projektem złożonym i trudnym, dlatego tym bardziej cieszę się, że mogłem w nim uczestniczyć. Dziękuję wszystkim za nadanie temu miejscu wyjątkowego klimatu. To piękna rzecz, gdy możemy dzielić szczęśliwe chwile z innymi. Gastronomia łączy wiele różnych dziedzin: sztukę architektoniczną, kulinaria, ludzi zajmujących się rolnictwem i rybołówstwem. Do wielu porozumień dochodzimy, gdy siedzimy przy wspólnym stole i wspólnym posiłku - w ten sposób Paco Pérez dziękował całej drużynie za wspólną pracę, tę, którą wykonali, oraz tę, która dopiero przed nimi.


Co znajdziemy w karcie Arco by Paco Pérez? Przede wszystkim smaki kuchni śródziemnomorskiej z wyselekcjonowanych produktów najwyższej jakości. Przygotowano menu a'la carte oraz menu degustacyjne, które będzie się zmieniało w zależności od sezonu. Pakiet sześciodaniowego menu degustacyjnego to koszt 375 zł, a dziewięciodaniowego - 460 zł. Będą to z pewnością propozycje wyszukane, dla poszukiwaczy nietypowych smaków.

W sąsiedniej restauracji "Treinta y tres" menu będzie bardziej przystępne. Zjemy tu np. ośmiornice, tortille, kolorowe tapasy hiszpańskie, tatar w brioszce własnego wypieku. Ceny w "Treinta y tres" będą zaczynać się od kilkunastu złotych.

Na uwagę zasługują także wnętrza, które mają przenieść nas do skąpanych słońcem krajów śródziemnomorskich. Za projekt odpowiada hiszpańska firma Tarruella Trenchs Studio, która projektuje wnętrza ekskluzywnych restauracji na całym świecie. Wiele elementów restauracji, jak np. płytki ścienne, projektowały lokalne, polskie manufaktury.

Film o filozofii miejsca Arco by Paco Perez:


W związku z tym, że główny bohater tego miejsca jest właścicielem wielu restauracji na całym świecie i do Gdańska będzie przyjeżdżał raz-dwa razy w miesiącu, o codzienną jakość przygotowywanych dań dbać będzie jego zaufany współpracownik, włosko-hiszpański szef kuchni Antonio Arcieri.

Restauracja Arco by Paco Pérez będzie otwarta od wtorku do soboty w godz. 18-22. W piątki i soboty wydawane będą lunche od 12 do 14. Restauracja "Treinta y tres" będzie otwarta od wtorku do niedzieli. W tygodniu serwowane będą lunche od godz. 12 do 15 oraz kolacje od 17 do 22. W soboty i niedzielę restauracja będzie czynna od 12 do 22.

Opinie (102) ponad 50 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Płatny wjazd?

    Czy by skorzystać z restauracji trzeba dodatkowo wykupic bilet na windę?

    • 0 0

  • Niech żyje optymizm (8)

    Chyba ktoś niezbyt dokładnie przeprowadził analizę rynku. Trochę nam jednak jeszcze brakuje do poziomu życia w Hiszpanii. "Kuchenne rewolucje" na horyzoncie?

    • 29 25

    • (4)

      Powiem Ci, że raz na jakiś czas wolę zaprosić swoją kobietę do takiej restauracji, posmakować czegoś nowego, niż stać z nią w kolejce (sick!) po pierogi z Mandu (zreszta jesli pierogi to zdecydowanie do hopowa- wyczechowa :)). To, że drożej to nie znaczy, że nie będzie chętnych. Na biznesowe obiady/kolacje- finansowane z budżetu firmy- również fajniej będzie zaprosić do tego miejsca, skąd rozciąga się fajna panorama, niż do lokalu powiedzmy na Długiej. Takie jest moje zdanie, więc ja na pewno odwiedzę.

      • 18 16

      • Mandu już nie

        Bardzo się popsuło niestety.

        • 0 0

      • za 1 tys zl lepiej by bylo jaka urlopie

        • 2 1

      • słusznie ; biznesowe obiady/kolacje - fajnie się płaci firmowymi pieniędzmi (1)

        • 12 9

        • pewnie nic nie wiesz o budowaniu relacji w biznesie, tylko tak sobie tu piszesz.

          • 10 9

    • bogaci są coraz bogatsi a większość średniaków biednieje i taki będzie kierunek, trzeba się z tym pogodzić aż do czasu rewolucji aż niektóre głowy zostaną nabite na kije, zawsze tak było, tym razem też będzie

      • 6 3

    • (1)

      Nie wiem czy czytałeś artykuł, ale zainteresowanie jest spore, tak jak zresztą w innych restauracjach tego typu.

      • 13 10

      • zainteresowanie...zainteresowanie miejscowych (a tacy glownie czytaja trojmiasto.,pl)nie ma najmniejszego znaczenia bo restauracje w trojmiescie nie zarabiaja na miejscowych tylko na turystach z drugiej strony baltyku a oni siedza glownie na starowce albo w sopocie ale juz watpie aby jechali specjalnie do Olivia Star bo tam ani knajp nie znajda a i otoczenie niezbyt zachecajace.

        • 18 5

  • Koneser (3)

    Jak Was Biedaki nie stać, to po co hejtujecie? Ktoś wkłada w restauracje cale swoje życie, i plujecie jadem tylko dlatego że nie stać was na kolację w restauracji tej klasy? Może w końcu warto zrobić coś ze swoim życiem i zarabiać lepsze pieniążki??

    • 21 7

    • Pieniążki? Rillly?

      Dzizas...

      • 0 0

    • Tak, najlepiej to wziąć kredyt o zmienić pracę

      • 1 0

    • Widzę

      Po wypowiedzi że tylko zarabiasz kasę a nie myślisz więc słabo inwestowałes w edukację taki młotek lekki jesteś nie kumasz o co chodzi w większości komentarzy

      • 4 1

  • cennik (2)

    pizza 40 pln
    coca cola 0,2L 13 pln
    makaron 38-45 pln
    desery 20-30 pln
    paela 97 pln dla 2 osob
    dania glowne 50-70 pln
    tapas 20-90 pln i tu sie zastanawiam bo to zawsze bylo cos malego a ceny sa z lekka wysokie
    burger 48 pln
    pieczywo chleb, pita itd 20-50 pln

    • 1 0

    • To są ceny Treinta y tres, a nie Arco by Paco (1)

      Arco by Paco - ceny od 100 pln w górę. Znacznie drożej

      • 1 1

      • Dokładnie!

        Ale warto. Tylko ta ochrona porażka :P

        • 2 0

  • Warte grzechu ale...

    Przejście z godnością i kultura przez ochronę i bramke graniczy z cudem. Właściciel restauracji powinien się tym zająć bo goście będą uciekać gdzie pieprz rośnie. Byliśmy 4 razy i dluuuugo chyba nie wrócimy jeśli w ogóle. Szkoda nerwów. Bardzo to przykre.

    • 2 0

  • max rok (3)

    i zwinie interes. tu nie Warszawka, tu nie ma za dużo kasy.

    • 30 27

    • nieznajomość rzeczy Panie ... Warszawka tu wydaje całkiem , całkiem sporą kasę

      • 0 0

    • takich restauracje sa bardzie dla ludzi ktory "nie maja kasy" ;-) aby czuc "bogaci".
      Kto ma pieniadze, zna wartosci pieniadze, i rzadko placi (bardziej w Gdansku) ok. 200e na kolacji.

      • 5 2

    • To,ze Ty nie masz za duzo kasy nie oznacza ,ze nie maja jej inni

      • 7 3

  • Plusy i minusy

    Dobrze, że takie miejsce powstało.
    Plusy:
    - dokonała kuchnia, światowy poziom, pomysłowe i smaczne dania
    - imponująca karta win,
    - nowoczesny, elegancki wystrój
    - profesjonalna obsługa
    Minusy:
    - iluzoryczne widoki - czynne od 18.00 a więc "widać ciemność", może w lecie będzie lepiej
    - jednak drogo, ok. 50%-70% drożej niż w najdroższych restauracjach trójmiejskich,
    - brak sprawnego systemu rezerwacyjnego,
    - skomplikowany dojazd do budynku, brak czytelnie oznakowanych miejsc parkingowych
    Największym minusem jest totalnie niezrozumiały, wręcz upokarzający system przechodzenia przez kontrole osobistą (!). Tak, aby wejść do restauracji trzeba -zgłosić się do recepcji, pobrać karty magnetyczne , na stanowisku kontroli podobnym jak na lotnisku - zdjąć płaszcz, wyłożyć wszystko z kieszeni do kuwety, przejść przez bramkę, kilka razy "odbijać" kartę na kolejnych bramkach... Wszystko to przez jakieś niby powszechne przepisy bezpieczeństwa w tego typu obiektach (tarasy widokowe)...
    Trudno gościć gości nie będąc gościnnym a tego typu "powitanie" gości z gościnnością nie ma nic wspólnego.

    • 6 1

  • już widzę tłumy milionerów na obiedzie (5)

    po relaksującym koreczku na Grunwaldzkiej

    • 100 23

    • (2)

      Jacy milionerzy ? To trzeba być milionerem żeby szarpnąć się np. raz na rok na specjalną okazję i pójść na kolację i zostawić 1200 zł ? To wystarczy 100 zł miesięcznie odkładać. Biedaki więcej przeznaczają na głupią trawę....W trójmieście MASA ludzi ma budżet rodzinny na poziomie 10 tys + i dla takich ludzi to nie jest lot na księżyc jeżeli ktoś lubi spędzić czas w wyjątkowym miejscu i poznać nowe smaki...Ile tutaj cebuli...

      • 10 3

      • I masz rację, tylko tu nie chodzi o to czy Cie stać, ale o to czy to jest tego warte? Bo nieraz byłam w dobrej knajpie, gdzie jedzenie było bajeczne, ale płaciłam za produkt i wykonanie. Ale jak ktoś mi podaje Żywca i kasuje za to 16zł. to dla mnie lekka przesada, za wodę 13zł... czuję się robiona w wała. I mam za to płacić?

        • 5 0

      • noo

        cebula to ważny składnik w hiszpańskich potrawach.
        Ale z tym budżetem 10tys+ to przesadziłeś - no chyba że myślałeś o budżecie rocznym. Widać, że lekko oderwany jesteś od rzeczywistości. Jeden ma 20tys co miesiąc, a drugi 2tys. A średnia to nie życie...

        • 1 1

    • Milioner ma kucharza. Natomiast capo di corposzczures chętnie się wybierze tam gdzie podwładnych nie będzie musiał oglądać, tylko sobie równych.

      • 9 2

    • Do stukilowej

      Nie bój stukilowa babo. W dużych miastach na świecie tez są korki a najlepsze knajpy najczęściej w ich centrach. Milionerzy i knajpy mają się dobrze.

      • 17 19

  • Oliwa u Szwagra

    A ja dalej lubię klasyki.... U Szwagra w Oliwie... Pamiętam jak bułka jarska była po 1.80

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2