• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Arco by Paco Pérez: hiszpańska kuchnia z widokiem na Gdańsk

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
15 listopada 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Arco by Paco Perez to restauracja utytułowanego szefa kuchni z Hiszpanii, która mieści się na 33. piętrze biurowca Olivia Star w Gdańsku. Arco by Paco Perez to restauracja utytułowanego szefa kuchni z Hiszpanii, która mieści się na 33. piętrze biurowca Olivia Star w Gdańsku.

Arco by Paco Pérez to restauracja z widokiem, który zapiera dech w piersiach. Znajduje się na 33. piętrze najwyższego budynku w kompleksie biurowców Olivia Business Centre - Olivia Star. Na jej czele stoi jeden z najwybitniejszych hiszpańskich szefów kuchni, zdobywca pięciu gwiazdek Michelin - Paco Pérez. Odwiedziliśmy to miejsce dzień przed oficjalnym otwarciem.



Dzień przed otwarciem restauracji Arco by Paco Pérez gospodarze tego miejsca zaprosili przedstawicieli mediów na konferencję prasową, która miała przybliżyć zarówno klimat, jak i zasady działania restauracji. Całość odbyła się przy dobrym winie, intrygujących przekąskach oraz muzyce na żywo.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Arco by Paco Pérez to Hiszpania z widokiem na Gdańsk. Elegancki wystrój, 800 m kw. otwartej kuchni, dwie restauracje (jedna otwierana tylko na specjalne okazje, druga dostępna dla każdego), które są połączone charakterystycznymi łukami (hiszp. arco - stąd nazwa restauracji) oraz wyjątkowy widok.

Nie ma co ukrywać, że jest to restauracja ekskluzywna, dla koneserów, z kilkoma okrągłymi stolikami i widokiem na jej serce, czyli otwartą kuchnię, w której na żywo będzie można obserwować pracę kucharzy. Tuż obok, w sąsiedniej sali, znajduje się restauracja, ktorej oferta skierowana jest do szerszego grona odbiorców, nazwana "Treinta y tres".

Do restauracji Paco by Pérez trzeba rezerwować miejsca z wyprzedzeniem za pośrednictwem oficjalnej strony internetowej. Zainteresowanie jest duże, zwłaszcza w przypadku weekendów. Do sąsiedniej restauracji - "Treinta y tres" - również należy rezerwować miejsca, ale istnieje szansa, że dostaniemy stolik również bez rezerwacji. Jeżeli chcemy podjąć to ryzyko, należy zakupić bilet wejścia do Olivia Star (25 zł), którego równowartość zostanie odjęta od kwoty na rachunku.

Czytaj więcej: Wywiad z Paco Pérezem

- Otwarcie tej restauracji było projektem złożonym i trudnym, dlatego tym bardziej cieszę się, że mogłem w nim uczestniczyć. Dziękuję wszystkim za nadanie temu miejscu wyjątkowego klimatu. To piękna rzecz, gdy możemy dzielić szczęśliwe chwile z innymi. Gastronomia łączy wiele różnych dziedzin: sztukę architektoniczną, kulinaria, ludzi zajmujących się rolnictwem i rybołówstwem. Do wielu porozumień dochodzimy, gdy siedzimy przy wspólnym stole i wspólnym posiłku - w ten sposób Paco Pérez dziękował całej drużynie za wspólną pracę, tę, którą wykonali, oraz tę, która dopiero przed nimi.
  • Cała drużyna restauracji Arco by Paco Pérez
  • Dużym atutem tego miejsca jest widok.
  • Najwyższej jakości składniki i dużo katalońsko-polskiej fantazji na talerzu. Menu restauracji na pewno niejednokrotnie nas zaskoczy.
  • Wnętrza restauracji zostały zaprojektowane przez znane hiszpańskie studio, które specjalizuje się w dekorowaniu najlepszych światowych restauracji. Tutaj każdy detal ma znaczenie. A jaki był ogólny zamysł artystyczny? Przybliżyć skąpane słońcem kraje śródziemnomorskie w eleganckiej formie.


Co znajdziemy w karcie Arco by Paco Pérez? Przede wszystkim smaki kuchni śródziemnomorskiej z wyselekcjonowanych produktów najwyższej jakości. Przygotowano menu a'la carte oraz menu degustacyjne, które będzie się zmieniało w zależności od sezonu. Pakiet sześciodaniowego menu degustacyjnego to koszt 375 zł, a dziewięciodaniowego - 460 zł. Będą to z pewnością propozycje wyszukane, dla poszukiwaczy nietypowych smaków.

W sąsiedniej restauracji "Treinta y tres" menu będzie bardziej przystępne. Zjemy tu np. ośmiornice, tortille, kolorowe tapasy hiszpańskie, tatar w brioszce własnego wypieku. Ceny w "Treinta y tres" będą zaczynać się od kilkunastu złotych.

Na uwagę zasługują także wnętrza, które mają przenieść nas do skąpanych słońcem krajów śródziemnomorskich. Za projekt odpowiada hiszpańska firma Tarruella Trenchs Studio, która projektuje wnętrza ekskluzywnych restauracji na całym świecie. Wiele elementów restauracji, jak np. płytki ścienne, projektowały lokalne, polskie manufaktury.

Film o filozofii miejsca Arco by Paco Perez:


W związku z tym, że główny bohater tego miejsca jest właścicielem wielu restauracji na całym świecie i do Gdańska będzie przyjeżdżał raz-dwa razy w miesiącu, o codzienną jakość przygotowywanych dań dbać będzie jego zaufany współpracownik, włosko-hiszpański szef kuchni Antonio Arcieri.

Restauracja Arco by Paco Pérez będzie otwarta od wtorku do soboty w godz. 18-22. W piątki i soboty wydawane będą lunche od 12 do 14. Restauracja "Treinta y tres" będzie otwarta od wtorku do niedzieli. W tygodniu serwowane będą lunche od godz. 12 do 15 oraz kolacje od 17 do 22. W soboty i niedzielę restauracja będzie czynna od 12 do 22.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (102) ponad 50 zablokowanych

  • Bardzo ciekawy smaku potraw , cen i win

    Tanio na pewno nie będzie , dobra kolacja dla dwojga z winem to teraz 200-300 zl na naszą kieszeń .
    Obawiam się ,że tam na osobę tyle nie wystarczy .
    Trójmiasto ma eksluzywnych klientów ale głownie zagranicznych w znanych komercyjnych lokalizacjach .

    500 zl bym dał ale za gwiazdkę .Na to jednak trzeba rok popracować więc najprędzej 2021

    Ps co powie Filip jak Paco dostanie *

    • 4 1

  • Jaki tam widok na Gdańsk???

    Pobliskie rudery i blokowiska oraz bałagan urbanistyczny. Nieco ratuje widok na lasy oliwskie.

    • 10 9

  • (1)

    zdjęcie nr 27 - WAW!! wyjątkowe!!

    • 1 1

    • wzystkie zdjęcia są GDA!! bez wyjątku!!

      • 4 0

  • Dwa dni temu poprosiłem ich o przesłanie karty dań mi na maila, bo jeszcze nie zamieścili na swojej stronie (3)

    i zapytałem czy realizują dowozy na telefon w okolicy (łatwiej mi, niż pchać się na górę bloku windą po zamówienie, nawet mogę dopłacić jak dowiozą mi do domu) i do dzisiaj nie odpisali. Bardzo kuleje u nich menadżing.

    • 21 6

    • Buahha

      Nie osmieszaj się..

      • 3 2

    • a ja myślę że.. (1)

      oni się zorientowali że mają kontakt z kimś kto ma nierówno pod sufitem. No i dlatego nie odpisali.

      • 4 2

      • poczucie humoru to widać kompletnie obce zagadnienie

        a jak wiadomo to koreluje z inteligencją
        co widać po wpisach tego 666

        • 1 0

  • Wracamy do ciepłych klimatów we wnętrzach ?

    • 1 0

  • ciekawe... (4)

    milionerów w trójmieście całe mnóstwo ;) to restauracja raczej dla koneserów z Warszawki :) Daje jej rok albo dwa zależy ile bedzie musiał do niej dokładac !

    • 3 4

    • 99,9 % (3)

      ..pisząch tutaj swoją opnie, podobnie jak Ty, nie przekroczy nigdy progu tej restauracji. Nie przekroczy bo ich zwyczajnie nie stać na taki wydatek.
      Niestety jedzenie w takich prestiżowych miejscach do tanich nie należy.
      Dzisiaj chcąc zjeść kolację w jakiejś nieco lepszej restauracji trzeba zapłacić za dwie osoby około 250 do 300 zł.
      Tutaj na pewni będzie to znacznie więcej, ale biorąc pod uwagę rozpoznawalność marki, jest to zrozumiałe.

      • 4 7

      • Mnie stać uwież mi ale piszac ten post nie patrze na siebie ale na wiekszac mieszkancow trojmiasta ! (2)

        • 2 3

        • Jemu nie potrzeba większości (1)

          Chętni się znajdą Jego biznes jego sprawa Zrób lepsza restaurację i w lepszej lokalizacji, po co słowa czyny są bardziej wymierne

          • 2 0

          • tu chyba nie o wyścigi chodzi....

            • 0 0

  • A moja kobieta (1)

    Ja tam wolę jak mi moja zoneczka usmazy mielone albo schabowy, czasem kaszanka z cebula. Do roboty kanapki z salcesonem.
    Za cenę tego menu degustacyjnego to ja mam dwa pełne zamrażalniki miesa.

    • 14 12

    • Noooo... a za cenę Bentleya to masz nawet 100 kg. kaszanki , 50 zgrzewek piwa Żubr , kawalerkę na Chylonii i jeszcze wczasy all inclusive ze swoją Bożeną w Egipcie .
      Nawet na sandały i podkoszulek z siateczki jeszcze zostanie.
      W końcu człowiek musi się prezentować .
      Tylko wąsów nie gol.

      • 5 3

  • Koneser (3)

    Jak Was Biedaki nie stać, to po co hejtujecie? Ktoś wkłada w restauracje cale swoje życie, i plujecie jadem tylko dlatego że nie stać was na kolację w restauracji tej klasy? Może w końcu warto zrobić coś ze swoim życiem i zarabiać lepsze pieniążki??

    • 22 7

    • Widzę

      Po wypowiedzi że tylko zarabiasz kasę a nie myślisz więc słabo inwestowałes w edukację taki młotek lekki jesteś nie kumasz o co chodzi w większości komentarzy

      • 4 1

    • Tak, najlepiej to wziąć kredyt o zmienić pracę

      • 1 0

    • Pieniążki? Rillly?

      Dzizas...

      • 0 0

  • Widok z okna na blokowisko to kiepska atrakcja.

    • 6 2

  • światło (1)

    tam 24h świeci się światło

    • 3 1

    • Może mają

      24h otwarte lodówki

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane