• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia Palestyny - aromatyczna i sycąca. Poleca Hani Hraish

Julia Rzepecka
30 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 

Smaki Kultury: kuchnia palestyńska

Jak smakuje szakszuka i z czego się składa? Co jada się w Dolinie Jordanu? Na te pytania odpowiedział pochodzący z Palestyny Hani Hraish, który od wielu lat mieszka w Gdańsku. W ramach cyklu Smaki Kultury, przygotowanego przez Nadbałtyckie Centrum Kultury, przyrządził potrawy swojej rodzimej kuchni.



Najlepsze restauracje w Trójmieście - działają też online



Czy lubisz poznawać nowe smaki?

Hani Hraish to mieszkaniec Gdańska pochodzący z Palestyny. Urodził się w mieście Tubas na Zachodnim Brzegu Doliny Jordanu. Do Polski przyjechał w 1982 roku na studia, jako stypendysta. Najpierw uczył się języka polskiego w Studium Języka Polskiego przy Uniwersytecie Łódzkim, a rok później trafił do Gdańska jako student Politechniki Gdańskiej. Tutaj w roku 1984 podczas uroczystości wmurowania kamienia węgielnego w meczecieMapka w Gdańsku poznał swoją żonę Helenę Szabanowicz. Przez 15 lat był imamem Muzułmańskiej Gminy Wyznaniowej i meczetu w Gdańsku.

- W Gdańsku żyję już od prawie 38 lat - opowiada. - Można powiedzieć, że gdański meczet stał się taką latarnią, która prowadziła ludzi do tego ciekawego miejsca. Współpracowaliśmy z miastem Gdańsk, ale także z władzami kościelnymi, które nas nie ignorowały, włączały nas w różne odbywające się w Gdańsku uroczystości. Staliśmy się widoczni i znani w skali całego kraju. Można powiedzieć, że Gdańsk stał się stolicą muzułmanów w Polsce. Nie było nas wielu, ale byliśmy aktywni, również dzięki gospodarzom, którzy nas wspierali.
Po transformacji w Polsce w 1989 roku zajął się handlem i gastronomią. Przy współpracy z miastem Gdańsk i prezydentem Pawłem Adamowiczem organizowali projekty kulturalne, a także pierwsze w historii Dni Kultury Muzułmańskiej w RP. Ma pięcioro dzieci i wnuczkę.

W ramach projektu Smaki Kultury Hani Hraish przygotował tradycyjne dania kuchni palestyńskiej.

Zobacz też: Czekoladowe tradycje Gdańska

  • Hani Hraish
  • Szakszuka to danie uniwersalne -  zazwyczaj serwuje się ją na śniadanie, ale sprawdzi się też na lekki obiad i ciepłą kolację.
  • "Napój Haniego", czyli mikstura z kurkumy, imbiru, pieprzu cayenne, miodu i soku z cytryny, pomaga w utrzymaniu odporności.
- Kuchnia palestyńska jest bogata, smaczna. Zazwyczaj jest prowadzona przez nasze siostry i matki, a przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest w niej bardzo dużo warzyw. Mięso zwykle jadło się raz w tygodniu, chyba że odwiedzał nas gość, nie wypadało wtedy samymi warzywami go ugościć. W Palestynie najważniejsze mięso to baranina, ale spożywa się także dużo drobiu. Jest kilka dań, które są znane na całym świecie. Przede wszystkim szakszuka. W moim regionie, Dolinie Jordanu, nazywaliśmy ją po prostu "patelnią smażonych pomidorów".
Przed rozpoczęciem przygotowywania szakszuki należy rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Dodajemy pokrojony czosnek i ostrą papryczkę. Najlepsza będzie zielona, ale może być też ostra czerwona papryczka.
Kuchnia palestyńska jest bogata, smaczna. Jest w niej bardzo dużo warzyw. Najważniejsze mięso to baranina, ale spożywa się także dużo drobiu.

- Następnie do szakszuki dodaje się drobno pokrojone pomidory, które mają się podsmażać i dusić na patelni. Pomidory można lekko zmiksować blenderem. Do pomidorów należy dodać jajka. Na końcu, w wersji bogatszej, dodaje się tarty żółty ser. Można dodać ser biały, który nazywa się inaczej halloumi. Tutaj mam akurat mój wyrób, który nazwałem "ser gdański" - mówił Hani.
Przygotowany też został zdrowy "Napój Haniego" z kurkumy, pieprzu, imbiru, miodu i cytryny.

- To orzeźwiający napój z trzech głównych składników: kurkumy, imbiru i pieprzu. Najlepiej dodawać pieprz cayenne, ponieważ wtedy kurkuma jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. To wszystko zalewa się wrzątkiem i musi się parzyć. Do tego dodajemy sok z cytryny, który zmieni kolor napoju z nieciekawego, brązowego na pomarańczowy. Na koniec najważniejszy składnik, czyli miód. To wszystko jest jak lekarstwo, które zapobiega stanom zapalnym, zarówno zimą, jak i wiosną. Napój można przygotowywać również latem, wtedy podajemy schłodzony.
Czytaj także: Nowe lokale: nowe Mandu, burgery, pizza i koktajle

  • Smażona cukinia z serem i ziołami. Można przygotowywać również wersję z kabaczkami.
  • Pasta z awokado z czosnkiem, sokiem z cytryny, gęstą fetą, pastą sezamową (tahini), oliwą z oliwek i przyprawą zatar.
  • Feta ze świeżą miętą.
- Następne danie to smażone kabaczki lub cukinia. Zaczyna się podobnie, na oliwie i czosnku. Osobiście wolę kabaczki, cukinia do Palestyny dotarła później. W tym daniu konieczna jest też cebula, inaczej niż w poprzedniej potrawie, z pomidorami. Do nich nie dodajemy cebuli ani papryki słodkiej, bo wtedy będzie to leczo, a nie szakszuka. A tutaj do smażonej cukinii można też dodać ser i przyprawę zatar.
Kolejne było danie mięsne.

- Nazywamy to "patelnia mięsa". To podsmażony udziec z indyka. Uważam, że mięso indycze to najlepsze z mięs drobiowych. Ono robi się czerwone, wygląda prawie jak wołowina czy baranina. Mięsa nie mieszamy, ma się poddusić. Ważne, żeby było drobno krojone.
Na koniec przygotowane zostały krem z fety ze świeżą miętą oraz pasta z awokado.

Smaki Palestyny



Kuchnia palestyńska odzwierciedla skomplikowaną historię regionu. Łączy cechy kuchni śródziemnomorskiej, ale także wpływy innych kultur, co widać chociażby w powszechnie spożywanym ryżu, który nie jest uprawiany na terenie Palestyny. To tam skrzyżowały się zwyczaje kultury muzułmańskiej, żydowskiej i chrześcijańskiej, co w efekcie daje barwną mozaikę różnorodnych smaków. Palestyńczycy spożywają zwykle cztery posiłki dziennie, a najobfitszy z nich przypada na wczesne popołudnie, który można porównać do europejskiego lunchu. Posiłki postrzegane są jako ważny rytuał łączący rodzinę, dlatego spożywane są razem. Współcześnie mieszkańcy Palestyny jedzą sztućcami, jednak dawniej jadało się tam prawą ręką (co wynika z zasad czystości w islamie, gdzie prawa ręka służy do czynności "czystych", a lewa do "nieczystych").

Popularne dania spożywane w Palestynie to między innymi makluba, której nazwę można przetłumaczyć jako "do góry nogami", ponieważ przy serwowaniu odwraca się ją dnem do góry. Składa się na nią ryż z kurczakiem i warzywami. Znane są też manakish za'atar, czyli podpłomyki posmarowane na wierzchu oliwą z dodatkiem przyprawy zatar, a także dolma, która przypomina nieco gołąbki - jednak mięso w tamtejszych gołąbkach jest pochodzenia jagnięcego, a całość zawinięta w liście winogron. Popularnym gorącym napojem jest słodka herbata z maramią, czyli białą szałwią.

Cykl spotkań



Smaki Kultury to cykl spotkań przygotowywanych przez Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku w ramach projektu "Wielokulturowe Pomorze". Bohaterami spotkań są goście pochodzący z różnych krajów, którzy zamieszkali na Pomorzu. Podczas swoich prezentacji internetowych opowiadają o kuchni i potrawach z kraju swojego pochodzenia oraz pokazują, jak przyrządzić niektóre potrawy. Prezentacje odbywają się w ostatnią sobotę miesiąca i można je znaleźć na kanale NCK na YouTubie.

Miejsca

  • NCK Gdańsk, Korzenna 33/35

Opinie (40) ponad 10 zablokowanych

  • U Pana Haniego (5)

    regularnie robie zakupy, polecam i niech się wiedzie!

    PS. aż człowiek zgłodniał... :)

    • 53 11

    • gdzie robisz te zakupy?

      j.w.

      • 5 5

    • Jac

      Gdzie pan Hani na swój sklep ?

      • 4 3

    • 2 sklepy na Żabiance,

      są nawet przebitki z jednego z nich na filmiku. ;)
      Resztę można sobie spokojnie "wygooglować".

      • 10 4

    • On ma najwyższe ceny w okolicy (1)

      • 9 5

      • I najlepszą jakość!

        • 7 0

  • Pięknie, smacznie i egzotycznie. Powodzenia

    • 37 12

  • Ten gość każe córkom chodzić w chustach na glowie (10)

    Kiedyś zapytałem jednej w ich warzywniaku czy jej zimno. Obsługiwała klientów zamotana chusta po czubek głowy a lato było

    • 18 49

    • nie twoja głowa nie twój problem

      • 33 10

    • Zakonnice też (1)

      o to zapytasz? Albo starsza kobiete, która nie ściąga czapki? Jej głowa, jej sprawa. Mi sie nie podoba chodzenie w krótkich spodenkach jak ma się krzywe nogi i jakoś nikogo za to nie gonię ;)

      • 35 10

      • Ale pisz na temat

        • 3 1

    • Moja babcia tez zawsze chodziła w chuscie.

      • 14 5

    • Ach ci wspaniali muzułmanie (1)

      • 3 10

      • I jeszcze cudowniejsi polscy katolicy.

        • 8 8

    • Myślę że w Ameryce Południowej jest sporo plemion (1)

      Które z takim samym oburzeniem zareagowały by na to, że ty każesz swoim dzieciom nosić ubrania po wyjściu z domu.

      • 10 5

      • Bzdury....straszne

        • 5 1

    • Bzdura

      • 2 1

    • Akurat to nie jest prawda.

      • 2 0

  • Wolna Palestyna

    Wolna Palestyna, na pohybel okupantom Palestyny hej

    • 30 7

  • Schab

    Fajnie,że muzułmanie chcą osiedlać się we wspanialym Gdańsku.
    Lubię kuchnię arabską.

    • 36 28

  • i spoko (8)

    Jak mieszkałem na Żabiance ponad 10 lat to z reguły robiłem zakupy w jego warzywniaku. Pod koniec dnia ceny były mocno obniżane na tych warzywach, które mogły nie przetrzymać kolejnego dnia - normalna zasada handlu, niestety nieznana szeroko w Polsce ;-) Miał tez bar z pysznymi daniami i świeżymi sokami. I czasem dawał zarobić miejscowym "niebieskim ptakom", żeby mieli na piwko :-)
    Bardzo dobrze wspominam tego człowieka :-)
    I dla przypomnienia ksenofobom: Polska była najbogatsza i najpotężniejsza wtedy, kiedy była tolerancyjna i przyjmowała na swoje terytorium tych, którzy byli prześladowani w innych krajach.
    A teraz cóż: mamy mnóstwo tzw. "katolików", którzy chętnie utopią innego w łyżce wody...

    • 66 10

    • (5)

      ale przyjęliśmy też takich, którym się wydaje, że teraz to wszystko należy do nich, bo gdzie stawiają swą stopę, tam już naznaczone jest.

      • 11 5

      • Chyba z panstwa Pis

        • 3 2

      • Polska to również kraj składający się w dużej mierze ze złodziei, pijaków, tępoty i zakompleksionych agresorów. (1)

        Lecz również mieszka tu mnóstwo wspaniałych, uczciwych, pracowitych i obytych ludzi.

        • 4 0

        • Czyli Polska kraj jakich wiele

          • 1 0

      • Tacy znajdą się zawsze i w każdej dziedzinie i sytuacji. Trzeba takie sytuacje eliminować, ale nie mogą być one hamulcem zmian.

        • 3 0

      • O kogo ci chodzi?

        • 0 0

    • Co ty pieprzysz.

      Co z tego , że była tolerancyjna i przyjmowała m. inn. Żydów. W podzięce dzisiaj szkalują ją na całym świecie.

      • 3 2

    • ty byś utopil, nico, pseudomiły chamie

      • 0 0

  • Kuchnia Palestyny? (1)

    Pod okupacją Izraela to tylko czarny chleb i kawa.

    • 20 9

    • Niedobra o tym wspominać

      0 informacji w masowych mediach, gdzie wypominane jest nawet kaszlnięcie Putina. UE nawet palcem nie kiwnie, a chce na siłę ratować imigrantów z drugiego końca świata. "Izrael jest spoko, to bardzo ważny kraj, robimy z nim interesy, nie ma co ich drażnić, a Palestyna da sobie radę.."

      • 9 1

  • (1)

    W pierwszej połowie kat 80-tych, w Bydgoszczy, w której wówczas mieszkałem, jako jeden z pierwszych, egzotycznych lokali, pojawił się bar z kuchnią właśnie palestyńską.
    Prowadzony oczywiście przez rodowitego Araba.
    Pomijając kontrast z siermiężnym, kryzysowym prylem, żarcie tam było po prostu rewelacyjne. Mocno pikantne, ale z zachowaniem bogactwa smaków a nie zabiciem ich kapsaicyną.
    Cieszyło zarówno podniebienie, jak i oko, barwnością potraw.
    No i pamiętam samego właściciela, z jaką serdecznością i pasją opowiadał o tych potrawach,
    Po prawie 40 latach myślę, że tamten lokal i tamten kucharz byli znaczącymi bodźcami dla mnie, abym sam pokochał pichcenie, na długo zanim stało się ono modne, szczególnie wśród facetów ;)

    • 22 0

    • Skąd brał składniki?

      • 0 0

  • Szkoda że już nie ma baru (1)

    Dobre jedzenie tam było i soki i pizza z blachy

    • 25 0

    • Wygląda jakby bar się odbudowywał?

      Idąc na tramwaj niekiedy rzuci się okiem. Stoją już lady i pojemniki na soki.

      • 0 0

  • Hani miał powiązania z FWP.

    Dlatego trafił do Polski.

    • 4 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane