• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Autorska kanapka, czyli nowy street-food

Łukasz Stafiej
20 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Kanapki Pana Balerona, czyli Cheesesteak z Filadelfii - dużo grillowanej wołowiny, serowy sos i przeróżne dodatki. Kanapki Pana Balerona, czyli Cheesesteak z Filadelfii - dużo grillowanej wołowiny, serowy sos i przeróżne dodatki.

Burgery i hot-dogi znajdziecie w każdym barze i na każdej stacji benzynowej, ale autorska kanapka obiadowa napakowana mięsem i pomysłowymi dodatkami to wyższy poziom wtajemniczenia w sztuce street-foodu. Zjecie je tylko w niewielu miejscach w Trójmieście.



Bułki z szynką, serem i sałatą są nudne - uważa Radosław Paszylk, na mieście znany jako Pan Baleron. To człowiek, który na trójmiejskim gruncie stara się zaszczepić amerykańskie podejście do kanapki.

- Tam kanapka nabiera innego znaczenia i przyjmuje inny rozmiar. Z szynką owszem, ale nie jeden plasterek, a cały funt i nie tylko pomidor, ale prawie cały warzywniak. Krok dalej są kanapki na ciepło. Kiedyś zapiekanka, hot-dog i hamburger rządziły, ale ile można jeść wciąż to samo. Między dwa kawałki bułki można spakować naprawdę bardzo dużo ciekawych składników. Wtedy taka kanapka staje się wręcz obiadem. Pieczywo jest wypełnieniem i nośnikiem nadzienia - tłumaczy Pan Baleron.
Tę teorię można przetestować na własnych kubeczkach smakowych w jego barze przy ul. Bohaterów Getta Warszawskiego 15 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. Paszylk sprzedaje tam własnoręcznie przygotowane kanapki cheesesteak, czyli wymyśloną w Filadelfii, osnutą kulinarną legendą bułkę na ciepło z grillowanym antrykotem wołowym i serem.

- Ja pokusiłem się o dodanie sosu serowego przygotowywanego według własnej receptury oraz różnych dodatków, które robimy na miejscu. Zjemy coś słodkiego, kwaśnego i ostrego. Najlepszym wzięciem cieszy się kanapka z konfiturą z czerwonej cebuli. Dla fanów ostrych smaków mam specjalny sos przygotowany z papryczek habanero i mango. A dla wariatów przecier z najostrzejszych papryk na świecie Carolina Reaper - opowiada Baleron.
Cena zaczynają się od 18 zł. Okazjonalnie w menu wrzeszczańskiego baru pojawiają się kanapkowe wariacje. Była na przykład wersja surf'n'turf z szyjkami rakowymi, tajska z sosem z mleka kokosowego i pasty tom czy "The Boss", czyli kanapka z rozpływającym się w ustach stekiem przygotowanym metodą sous-vide. Kolejne wcielenia w drodze, bo Baleron głowę ma pełną pomysłów.

Słynący z wołowych burgerów bar Carmnik Kantyna ma również w menu oryginalne kanapki, m.in. z kaczką w sosie hoisin. Słynący z wołowych burgerów bar Carmnik Kantyna ma również w menu oryginalne kanapki, m.in. z kaczką w sosie hoisin.
Oryginalne smaki zamknięte w kanapce znajdziemy też w barze Carmnik Kantyna przy ul. Abrahama 21/23 zobacz na mapie Gdyni w gdyńskim Śródmieściu. To miejsce słynie przede wszystkim z burgerów - według niektórych: najlepszych w mieście. Właściciele przemycili jednak do karty kilka kanapek z inną wkładką niż wołowy kotlet. Nazywają je tutaj sandwichami.

- Według nas nazwa burger jest zarezerwowana tylko dla wersji z wołowiną. Sandwich daje klientowi sygnał, że nie chodzi o klasyczną kanapkę, a o coś specjalnego, wersję z ciekawszymi dodatkami. To pozycje dla tych, którzy lubią eksperymentować i próbować nowych smaków - mówi Piotr Parol, współwłaściciel Carmnika.
Największym wzięciem cieszy się kanapka z kaczką confit w sosie hoisin z azjatyckimi dodatkami, m.in. kapustą bok choy, kiełkami fasoli mung i kolendrą oraz z panierowanym w panko dorszem, miętą, groszkiem i sosem tatarskim. Ta pierwsza podawana jest w bułce maślanej, druga - na tostach. Cena: 18 zł.

Menu barobusu Food Cab to raj dla mięsożerców. Zjemy tutaj m.in. kanapkę z karkówką czy żeberkami. Wszystkie podawane są w grillowanym panini. Menu barobusu Food Cab to raj dla mięsożerców. Zjemy tutaj m.in. kanapkę z karkówką czy żeberkami. Wszystkie podawane są w grillowanym panini.
W panini, czyli przeciętym wzdłuż, a potem grillowanym włoskim chlebku ciabatta swoje kanapki serwuje Karol Abramowicz z barobusu Food Cab. Zanim dopracował recepturę pieczywa, stoczył długie boje z piekarzami. Nie tylko oni mieli z panini problem. Abramowicz śmieje się, że wielu jego potencjalnych klientów myśli, że panini to makaron. Kto jednak spróbuje, ten wraca po więcej. Szczególnie mięsożercy, bo to do nich skierowania jest przede wszystkim oferta Food Cab.

- Nasze mięso jest peklowane i pieczone według dopracowanych receptur. Hitem jest kanapka z żeberkami, smażoną cebula i sosem miodowo-musztardowym oraz z długo pieczoną karkówką, sosem BBQ, ogórkiem kiszonym i cebulą. Mamy też bardziej klasyczne pozycje z szynką długo dojrzewającą, salami oraz kanapkę z łososiem, kurczakiem czy wersję wege z tofu - mówi Abramowicz.
Ceny: 13-14 zł. Food truck stylizowany na charakterystyczną, nowojorską żółtą taksówkę działa już ponad dwa lata i na wiosnę znów wyjedzie na trójmiejskie drogi, zloty i festiwale.

- Rynek klasycznych burgerów jest już przepełniony i zaczyna sam się zjadać. Na zagranicznych street-foodowych rynkach to właśnie wszelkiego rodzaju kanapki robią największą furorę. W najbliższej przyszłości ta moda zapanuje również u nas - uważa Karol Abramowicz z Food Cab.
Pastrami, czyli marynowany i wędzony mostek wołowy to nowość w Trójmieście. Specjalizuje się w nim street-foodowy kolektyw PoKolei, który niebawem otwiera sezonowy bar w Gdańsku. Pastrami, czyli marynowany i wędzony mostek wołowy to nowość w Trójmieście. Specjalizuje się w nim street-foodowy kolektyw PoKolei, który niebawem otwiera sezonowy bar w Gdańsku.
Jedną z zachodnich nowości, która staje się coraz bardziej popularna w Polsce, jest kolejny amerykański klasyk - kanapka z pastrami, czyli długo marynowanym, a następnie wędzonym mostkiem wołowym. W Trójmieście zjemy ją czasem u Pana Balerona oraz podczas wybranych kulinarnych imprez u chłopaków z kulinarnego kolektywu Pokolei. O ile Baleron używa do pastrami gotowego, kupowanego produktu, ci drudzy przygotowują mięso samodzielnie.

- Ten proces jest skomplikowany i czasochłonny. Wpierw mostek spędza około 14 dni w specjalnym roztworze ziołowo-solnym, a następnie dwa dni w odsolonej wodzie. Potem wstawiamy mięso do wędzarni, gdzie w odpowiedniej temperaturze musi spędzić kolejne kilkanaście godzin - tłumaczy Łukasz Karendys z Pokolei.
Efekt końcowy to kanapka z dużą ilością cienko pokrojonych plastrów mięsa, musztardowo-miodowym sosem i piklami. Oryginalny, nowojorski Reuben - czyli klasyczne wcielenie pastrami - powinien zawierać również kiszoną kapustę i ser. Niewykluczone, że i taką wersję zjemy w Pokolei. Jeszcze w tym roku planują bowiem otworzyć niewielki, sezonowy bar w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (95) 1 zablokowana

  • Food Cab, ktoś wie jak namierzyć?

    Ma ktoś info jak sprawdzić, gdzie teraz stoją? Na FB cisza, telefon odbierają baaaaaaaardzo rzadko niestety.

    • 1 0

  • Panie Baleronie

    Kanapka jak zdrapka jest jak pułapka każda zgryźliwa pychota i każda wygrywa
    jest Pan w piwniczne każdy się zgodzi
    Niech żyje Baleron do pierwszej powodzi

    • 0 0

  • jadłem na głodniaka kanapkę u Pana Balerona (1)

    powiem tak - d*py nie urywa. Utytłałem się i później cały dzień mi się odbijało. Jednak w prostocie siła - kanapka z dobrej jakości szybką i serem styka w zupełności.

    • 2 0

    • też jadłem i chyba o przyprawach zapomnieli, po prostu mdłe nawet nie zjadłem do końca a wiem że taka kanapka dobrze zrobiona jest pyszna

      • 0 0

  • Dobre, naprawdę dobre... ale niestety drogie. (3)

    Mówię o Baleronie i Carmniku (reszty nie próbowałem). Żeby "poczuć", trzeba zjeść przynajmniej 2 buły a wtedy wychodzi koło 50 złotych. Bogatych najwyraźniej jednak nie brakuje bo w obu lokalach zawsze ktoś jest.

    • 19 0

    • (2)

      na całe szczęście nie każdy ma żołądek rozepchany do granic możliwości ;) żołądek osoby dorosłej ma wielkość pięści. ja nie dałam rady dokończyć kanapki w panu baleronie, zabrałam na wynos, mój chłopak zjadł całą ale także był już najedzony :) może najpierw nauczmy się jeść a nie wpieprzać a później odwiedzajmy lokale ;)

      • 2 2

      • Pogratulować chłopaka (1)

        To pewnie taki hipsterek w rurkach i falą na głowie. Jeżeli dorosły facet najada się jedną bułką z Balerona...

        • 2 0

        • no raczej nie ale i nie pasibrzuch z niepohamowanym apetytem ;) pozdrawiam

          • 0 0

  • ceny 3-5 euro? czy to nie za dużo na kanapke w Polsce? na zachodzie jest taniej a zarabiają dużo więcej... (12)

    • 140 10

    • (8)

      Za 18 zł gdzie te kanapki od tej ceny się zaczynają,mam kebaba xxl z podwójnym mięsem i jeszcze reszta zostaje,na jakiś napój.

      • 65 9

      • (5)

        wow ty to wiesz jak wydać 18 zł...

        • 13 32

        • (4)

          Wiem jak się nie frajerować.

          • 48 8

          • (1)

            Za 18 to sam sobie zrobię i jeszcze na piwo wystarczy :)

            • 8 2

            • wybieram piwo za15zł

              A resztę wydam na chleb dla dzieci

              • 1 1

          • A gdybyś pojechał do Makro to za te 18 zł dostałbyś z pół balota mięsa na kebab. (1)

            Potem tylko na patelnię, piwko za 1,60 zł i patrzyłbyś z okna na frajerów marnujących pieniądze.

            • 21 14

            • Przede wszystkim nie nazywaj piwem cieczy za 1,60 zł.To że nie daję się frajerować nie znaczy,że kupuję gó.wno.Za 5 zł zrobię sobie super kanapkę,nie używając tandety.

              • 20 3

      • (1)

        Bogacz... ja za 18 zł dziecku chrzciny wyprawie

        • 49 0

        • Woda święcona nic nie kosztuje.

          • 17 1

    • (1)

      2-3 godziny pracowac na kanapke

      • 17 2

      • w UK pracujesz 20 minut na minimalnej

        • 5 1

    • Jeśli u nas jest drożej, to widocznie u nas więcej zarabiają ;)

      Przynajmniej właściciele kanapek.

      • 19 0

  • Sos u Balerona słabiutki (3)

    Niech Pan Baleron przestanie oblewać dobrej jakości mięso w fajnej bułce fatalnym rzadkim sosem obłożonym ogórkami kiszonymi. To żart, a nie żaden philly cheese steak. Cheese steak musi mieć roztopiony na świeżo provolone albo odpowiednik i ciągnąć się przy ugryzieniu kanapki. Dobry pomysł, ale wykonanie bardzo przeciętne.

    • 7 3

    • Dokładnie. Ja musze zawszezamawiać podówjny ser bo jest go za mało

      • 0 0

    • Jadlem

      Farsz dobry, bułka słaba.

      • 0 0

    • Odnośnie sosu seriwego, racja

      Smak ujdzie (reszta kanapki pyszna) ale konsystencja z pupy.
      Warto spróbować sosu mango.

      • 1 0

  • carmnik (2)

    Byłam w Carmniku, burgery tam są paskudne :/

    • 4 2

    • Potwierdzam. Carmnik to słaba trója...

      Byłem 3 razy.. 4 nie będzie. A oto powody :
      1) źle wypieczone mięso ( za długo i za suche )
      2) sosu jak na lekarstwo i nie smaczny
      3) "budżetowe" frytki - spieczone a w śordku mączny miąższ..Chyba z pastewnych karofli
      4) Buła przpomina gotowe "pieczywo" z dyskontów które jak są ciepłe to fajnie pachną i są miękkie a potem się kruszą ( sama chemia )
      5) Wkurzająca muzyka dla debili i skejtów. Do tego głośno
      6) Rozwodniona Lemoniada.

      • 0 2

    • bulki maja dobre

      Jedne z lepszych w 3city. Z resztą trochę gorzej, ale nie ma dramatu

      • 0 0

  • Szkoda, że nie ma jakiś wersji wege (8)

    Naprawdę słaby wybór pod tym względem w 3miescie.

    • 17 51

    • że co ?

      bo wy, wegetarianie jesteście zbędni.
      wyginiecie.

      • 3 0

    • (3)

      I bezglutenowej

      • 6 9

      • (1)

        Bezglutenowa i bez laktozy.

        • 13 6

        • Nie chcę bezglutenowej i bez laktozy, tylko bez mięsa. Problem masz? oj zaraz się rozpłaczę.

          • 4 11

      • No koniecznie...

        Co byś bidulu z sobą zrobił, gdybyś w kolorowej gazecie nie przeczytał, że gluten Cię zabija?

        • 14 3

    • idz brode zapuśc za 300

      kuźwa Brajan jak ty te Getry z dpy ściongasz?

      • 13 4

    • problemem

      raczej jest brak wersji antywege- czyli w ogóle bez warzyw i owoców. tego nie ma nigdzie. a wege jest wszędzie zatrzęsienie, nawet w budkach z hot dogami:) modna bzdura.

      • 10 3

    • Wystarczy poprosić bez mięsa. Będzie buła z sosem, ale to będzie buła "oświecona".

      • 7 2

  • Lepiej

    Iść do baru mlecznego, tak sądzę, bo żarcie jest przewidywalne i duży ruch społeczny wymusza świeżość potraw.

    • 3 0

  • (3)

    cheesesteak zobaczcie koniecznie ja wygląda w Ameryce, bo to co proponuje Pan Baleron w niczym go nie przypomina.

    • 36 6

    • W Chameryce

      wszystko wyglada lepiej

      • 1 0

    • Food truck stylizowany na charakterystyczną, nowojorską żółtą taksówkę

      coś się pomyliło- z bagażnika sprzedają?

      • 10 0

    • następnie dwa dni w odsolonej wodzie.

      odsolona tzn destylowana?

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane