- 1 Najlepsze stoiska na Jarmarku Świątecznym (45 opinii)
- 2 Schabowy większy od głowy (101 opinii)
- 3 Wybrali najgorszy wyrób mięsny na świecie (74 opinie)
- 4 Zasada "jedz mniej, ruszaj się więcej" nie działa? (200 opinii)
- 5 Co zjemy na Jarmarku Bożonarodzeniowym? (156 opinii)
- 6 Dokąd na grzańca? Ceny, rodzaje (44 opinie)
Babeczka, muffin i cupcake to nie to samo. Poznaj różnice
Babeczka, muffin i cupcake niejednokrotnie traktowane są jako synonimiczne określenia dotyczące tego samego ciastka. Wszystkie określają słodką przekąskę, która stała się dobrą alternatywą dla tradycyjnych ciast, a nawet z powodzeniem zajmują miejsce urodzinowych i weselnych tortów. Różnice jednak są - zarówno w składnikach, sposobie przyrządzenia, jak i wyglądzie.
- Polskie babeczki
- Dekorowane cupcakes
- Jaka jest różnica między muffinkami a babeczkami?
- Babeczki i muffiny w Trójmieście
Polecane cukiernie w Trójmieście
Polskie babeczki
W naszym rodzimym języku od wielu lat funkcjonuje pojęcie babeczek. Tak nazywamy małe, jednoporcjowe, okrągłe wypieki z ciasta babkowego. W przypadku babeczek i cupcakes różnica tkwi jedynie w nazwie i pochodzeniu, a nie w samej recepturze. Gdy nasze prababki i babki wypiekały blachy babeczek, za oceanem powstawały cupcakes. Wraz z amerykanizacją naszego języka i pojawianiem się amerykańskich produktów, w cukiernictwie zaczęto zamiennie stosować określenia cupcake.
Dekorowane cupcakes
Nazwa cupcake pochodzi od połączenia słów cake (ciasto) i cup (filiżanka - określającego rozmiar, ale i sposób przyrządzania ciastka - początkowo wypiekano je w filiżankach). Receptura wywodzi się z Ameryki Północnej, a tradycja ich przyrządzania jest bogata i sięga XVIII wieku.
Cupcakes przygotowuje się podobnie jak tradycyjną babkę: z mąki, masła, cukru i jajek - zawsze na słodko. Wszystkie składniki miesza się za pomocą miksera na jednolitą masę, a następnie piecze w papilotkach. Po upieczeniu ciastka są puszyste i mają delikatną strukturę. Babeczki prezentują się bardzo efektownie, dzięki ich płaskiej powierzchni, którą dekoruje się lukrem i posypką, a także kolorowymi kremami, cukrowymi ozdobami i jadalnymi kwiatami. To pozostawia duże pole do popisu w kwestii wariacji smakowych oraz sprawia, że są nie tylko smaczne, ale także zachwycają oryginalnym wyglądem.
Zobacz także: Ciastka na zamówienie. Słodkie boksy i monoporcje
Najlepszym dowodem na to, jak nieograniczone są możliwości receptur babeczek, dostarcza Golden Phoenix Cupcake, czyli złota babeczka podawana w jednej z restauracji w Dubaju. Tamtejszy lokal, Bloomsbury Cafe, przygotowuje takie ciastka z organicznej mąki, najwyższej jakości masła, włoskiej czekolady Amedei Porcelena, truskawek i wyselekcjonowanych ziaren wanilii, sprowadzanych prosto z Ugandy. Ciastko pokrywa warstwa 24-karatowego złota. Cena takiej babeczki to tysiąc dolarów, jednak w świąteczne dni potrafi być ona o wiele wyższa.
Cupcakes są chętnie wykorzystywane na różnego rodzaju przyjęciach, weselach czy garden party. Ozdobą dziecięcych przyjęć urodzinowych bywają babeczki jednorożce. Na imprezach baby shower hitem są babeczki zdobione dziecięcymi motywami. Cupcakes w formie choinek czy bałwanków wykorzystane są jako ozdoba świątecznego stołu. Doskonale sprawdzają się także zamiast weselnego tortu - nie trzeba martwić się krojeniem tortu, wystarczy ułożyć na paterze babeczki. Trend ten cieszy się w Polsce dużą popularnością.
Jaka jest różnica między muffinkami a babeczkami?
W ostatnich latach do polskich kuchni obok babeczek dołączyły muffiny. Chociaż na pierwszy rzut oka ich wygląd może być podobny do cupcakes, różnią się znacznie - wyglądem, składnikami, metodą wyrabiania ciasta, a także strukturą.
Muffiny przygotowuje się zarówno na słodko, jak i na słono. Podstawowa różnica polega na doborze składników i sposobie przygotowania. Muffiny powstają z mąki (zamiast pszennej można wykorzystać mąkę żytnią), proszku do pieczenia i oleju (zamiast masła). Ważną zasadą ich przygotowanie jest początkowe rozdzielenie składników suchych i mokrych. Dopiero w końcowym etapie delikatnie łączy się je łyżką lub packą, przez co w wyrabianym cieście można znaleźć grudki. Do ciasta muffinkowego można dodać również otręby, płatki owsiane, bakalie, suszone lub świeże owoce czy kawałki czekolady, a w wersji wytrawnej - np. ser, szynkę, kurczaka, szpinak i inne warzywa. Po upieczeniu różnica pomiędzy muffinami a cupcakes widoczna jest gołym okiem - ciasto muffinów jest cięższe i ma bardziej zbitą strukturę, przypominającą chleb, a ich powierzchnia jest popękana. Są one wyższe - wystają ponad papilotkę lub blaszkę. Znacznie rzadziej się je dekoruje, przez co mają też mniej kalorii. Niemniej stanowią pożywną przekąskę, dlatego serwowane są na śniadanie, a także zastępują pieczywo przy okazji innych posiłków.
Biorąc pod uwagę dzisiejszą cenę tego przysmaku, może zadziwiać fakt, że muffinami zajadały się kiedyś przede wszystkim niższe klasy społeczne Wielkiej Brytanii. To właśnie tam, na przełomie X i XI wieku, wypiekano pierwsze muffiny. Wyjaśnienie jest proste - ówczesne muffiny powstawały z resztek chleba i masy na ciasto, a z czasem także z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. Dopiero w późniejszych wiekach muffiny zyskały uznanie wśród arystokracji, a dziś urastają do rangi dzieł sztuki cukierniczej.
Babeczki i muffiny w Trójmieście
Cukiernicy w Trójmieście chętnie korzystają z pola do popisu, jakie pozostawiają muffiny i babeczki. Pracownia wypieków artystycznych Słodki Okruszek przygotowuje cupcakes, które zachwycają od pierwszego spojrzenia - zdobione kremami w przeróżnych smakach oraz owocami, kwiatami i słodyczami, jak i cukrowymi motywami i figurkami, inspirowanymi np. postaciami z bajek. Małe słodkości wykonywane są na zamówienie i z uwzględnieniem specjalnych życzeń klientów.
Czytaj także: Święto lodów rzemieślniczych. Najciekawsze smaki
Cupcakes i muffiny ma w swojej ofercie również cukiernia Baccate. Poza tortami i ciastami, wykonywane są tutaj również mini wypieki, takie jak: tartaletki, makaroniki, trufle, praliny, ale i muffiny i cupcakes. Stanowią one nie tylko słodką przekąskę, ale także uświetniają rodzinne uroczystości, bankiety i wesela. Podczas ich wykonywania ważny jest każdy najmniejszy szczegół - od doboru najlepszych regionalnych składników, po precyzyjne wykończenie dekoracji. Znajdziemy tu babeczki w takich smakach jak: oreo, wanilia z wiśnią, śliwka z cynamonem czy mięta z czekoladą i truskawką.
Babeczki przygotowuje także pracownia cukiernicza WypiekAna. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, gdyż babeczki przygotowywane są zarówno według klasycznej receptury, jak i w opcji bezglutenowej, wegańskiej oraz bez cukru, bez glutenu i w opcji wegańskiej jednocześnie. Do wyboru są także dwa smaki: czekoladowy lub cytrynowy. Babeczki zawierają mus owocowy i krem. Za dodatkową opłatą dodawana jest dekoracja: owoce, posypka, dekoracje z masy cukrowej lub czekolady - koszt ustalany jest indywidualnie do każdego zamówienia. Babeczki sprzedawane są w zestawie po minimum sześć sztuk.
30 marca na całym świecie świętowany jest Dzień Muffina. To słodki pretekst, aby sprawić sobie przyjemność i zjeść to cieszące się ogromną popularnością ciastko. Niezależnie czy zdecydujemy się uczcić tę okazję klasycznym muffinem, dekorowanym cupcakem czy babeczką własnego wypieku, na pewno zaspokoimy nasze kubki smakowe. W końcu ważniejsze od nazwy ciastka czy jego wyglądu jest to, jak ono smakuje.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-03-30 14:38
"Babeczka, muffin i cupcake to nie to samo"
a potem "W przypadku babeczek i cupcakes różnica tkwi jedynie w nazwie i pochodzeniu, a nie w samej recepturze".
- 11 0
-
2021-03-30 09:58
Zmieńcie nazwę działu (1)
polecam zmianę na " Gastronomia 3miasto" czy coś, wiem że covid i dużo rzeczy się nie odbywa - ale kultura to nie tylko imprezy, koncerty i teatr. Poszukajcie troszkę bo kolejnym artykuł nt. Jedzenia budzi już obrzydzenie... za chwilęten dział niczym się nie będzie się różnił od strony pyszne.pl
- 9 4
-
2021-03-30 13:52
kulinaria
Ja widzę adres przyporządkowany do dzialu kulinaria:
https://kulinaria.trojmiasto.pl/Babeczka-muffin-i-cupcake-to-nie-to-samo-Poznaj-roznice-n154635.html- 3 0
-
2021-03-30 08:38
Niektóre tak ładne
że aż szkoda jeść. Ale też pewnie o to chodzi, żeby była też przyjemność dla oczu.
- 15 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.