• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Babeczka, muffin i cupcake to nie to samo. Poznaj różnice

Magda Mielke
30 marca 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Muffiny i babeczki różnią się nie tylko nazewnictwem, ale także wyglądem, składnikami na ciasto i sposobem jego wyrabiania. Muffiny i babeczki różnią się nie tylko nazewnictwem, ale także wyglądem, składnikami na ciasto i sposobem jego wyrabiania.

Babeczka, muffin i cupcake niejednokrotnie traktowane są jako synonimiczne określenia dotyczące tego samego ciastka. Wszystkie określają słodką przekąskę, która stała się dobrą alternatywą dla tradycyjnych ciast, a nawet z powodzeniem zajmują miejsce urodzinowych i weselnych tortów. Różnice jednak są - zarówno w składnikach, sposobie przyrządzenia, jak i wyglądzie.




Polecane cukiernie w Trójmieście


Czy jadasz babeczki?

Babeczki, cupcakes i muffiny to małe wypieki, które nieraz okazują się cukierniczymi dziełami sztuki. Waniliowe, czekoladowe, z ciasta bananowego czy marchewkowego, z owocami lub bakaliami, bezglutenowe, wegańskie i w wersji fit, zdobione lukrem, kremem lub cukrowymi ozdobami - ile książek kucharskich i programów kulinarnych, tyle przepisów i porad, jak przygotować idealne ciastka w trzech słodko brzmiących nazwach: babeczka, cupcake, muffin. Czy za tym nazewnictwem kryje się tylko wymysł blogerów kulinarnych?

Polskie babeczki



W naszym rodzimym języku od wielu lat funkcjonuje pojęcie babeczek. Tak nazywamy małe, jednoporcjowe, okrągłe wypieki z ciasta babkowego. W przypadku babeczek i cupcakes różnica tkwi jedynie w nazwie i pochodzeniu, a nie w samej recepturze. Gdy nasze prababki i babki wypiekały blachy babeczek, za oceanem powstawały cupcakes. Wraz z amerykanizacją naszego języka i pojawianiem się amerykańskich produktów, w cukiernictwie zaczęto zamiennie stosować określenia cupcake.

Cupcake to niewielkie babeczki, które zrobiły furorę zwłaszcza w Ameryce. Cupcake to niewielkie babeczki, które zrobiły furorę zwłaszcza w Ameryce.

Dekorowane cupcakes



Nazwa cupcake pochodzi od połączenia słów cake (ciasto) i cup (filiżanka - określającego rozmiar, ale i sposób przyrządzania ciastka - początkowo wypiekano je w filiżankach). Receptura wywodzi się z Ameryki Północnej, a tradycja ich przyrządzania jest bogata i sięga XVIII wieku.


Cupcakes przygotowuje się podobnie jak tradycyjną babkę: z mąki, masła, cukru i jajek - zawsze na słodko. Wszystkie składniki miesza się za pomocą miksera na jednolitą masę, a następnie piecze w papilotkach. Po upieczeniu ciastka są puszyste i mają delikatną strukturę. Babeczki prezentują się bardzo efektownie, dzięki ich płaskiej powierzchni, którą dekoruje się lukrem i posypką, a także kolorowymi kremami, cukrowymi ozdobami i jadalnymi kwiatami. To pozostawia duże pole do popisu w kwestii wariacji smakowych oraz sprawia, że są nie tylko smaczne, ale także zachwycają oryginalnym wyglądem.

Zobacz także: Ciastka na zamówienie. Słodkie boksy i monoporcje

Najlepszym dowodem na to, jak nieograniczone są możliwości receptur babeczek, dostarcza Golden Phoenix Cupcake, czyli złota babeczka podawana w jednej z restauracji w Dubaju. Tamtejszy lokal, Bloomsbury Cafe, przygotowuje takie ciastka z organicznej mąki, najwyższej jakości masła, włoskiej czekolady Amedei Porcelena, truskawek i wyselekcjonowanych ziaren wanilii, sprowadzanych prosto z Ugandy. Ciastko pokrywa warstwa 24-karatowego złota. Cena takiej babeczki to tysiąc dolarów, jednak w świąteczne dni potrafi być ona o wiele wyższa.

Najdroższa babeczka świata: Golden Phoenix Cupcake, pokryty warstwą 24-karatowego złota. 

Najdroższa babeczka świata: Golden Phoenix Cupcake, pokryty warstwą 24-karatowego złota.
Cupcakes są chętnie wykorzystywane na różnego rodzaju przyjęciach, weselach czy garden party. Ozdobą dziecięcych przyjęć urodzinowych bywają babeczki jednorożce. Na imprezach baby shower hitem są babeczki zdobione dziecięcymi motywami. Cupcakes w formie choinek czy bałwanków wykorzystane są jako ozdoba świątecznego stołu. Doskonale sprawdzają się także zamiast weselnego tortu - nie trzeba martwić się krojeniem tortu, wystarczy ułożyć na paterze babeczki. Trend ten cieszy się w Polsce dużą popularnością.

Jaka jest różnica między muffinkami a babeczkami?



W ostatnich latach do polskich kuchni obok babeczek dołączyły muffiny. Chociaż na pierwszy rzut oka ich wygląd może być podobny do cupcakes, różnią się znacznie - wyglądem, składnikami, metodą wyrabiania ciasta, a także strukturą.

Wytrawne muffiny są dobrą przekąską na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzają się też jako przekąska na przyjęciu w formie tzw. szwedzkiego stołu. Wytrawne muffiny są dobrą przekąską na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzają się też jako przekąska na przyjęciu w formie tzw. szwedzkiego stołu.
Muffiny przygotowuje się zarówno na słodko, jak i na słono. Podstawowa różnica polega na doborze składników i sposobie przygotowania. Muffiny powstają z mąki (zamiast pszennej można wykorzystać mąkę żytnią), proszku do pieczenia i oleju (zamiast masła). Ważną zasadą ich przygotowanie jest początkowe rozdzielenie składników suchych i mokrych. Dopiero w końcowym etapie delikatnie łączy się je łyżką lub packą, przez co w wyrabianym cieście można znaleźć grudki. Do ciasta muffinkowego można dodać również otręby, płatki owsiane, bakalie, suszone lub świeże owoce czy kawałki czekolady, a w wersji wytrawnej - np. ser, szynkę, kurczaka, szpinak i inne warzywa. Po upieczeniu różnica pomiędzy muffinami a cupcakes widoczna jest gołym okiem - ciasto muffinów jest cięższe i ma bardziej zbitą strukturę, przypominającą chleb, a ich powierzchnia jest popękana. Są one wyższe - wystają ponad papilotkę lub blaszkę. Znacznie rzadziej się je dekoruje, przez co mają też mniej kalorii. Niemniej stanowią pożywną przekąskę, dlatego serwowane są na śniadanie, a także zastępują pieczywo przy okazji innych posiłków.

Biorąc pod uwagę dzisiejszą cenę tego przysmaku, może zadziwiać fakt, że muffinami zajadały się kiedyś przede wszystkim niższe klasy społeczne Wielkiej Brytanii. To właśnie tam, na przełomie X i XI wieku, wypiekano pierwsze muffiny. Wyjaśnienie jest proste - ówczesne muffiny powstawały z resztek chleba i masy na ciasto, a z czasem także z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. Dopiero w późniejszych wiekach muffiny zyskały uznanie wśród arystokracji, a dziś urastają do rangi dzieł sztuki cukierniczej.

  • Z szerokiego wyboru babeczek słynie pracownia Słodki Okruszek.
  • Z szerokiego wyboru babeczek słynie pracownia Słodki Okruszek.
  • Z szerokiego wyboru babeczek słynie pracownia Słodki Okruszek.
  • Z szerokiego wyboru babeczek słynie pracownia Słodki Okruszek.
  • Z szerokiego wyboru babeczek słynie pracownia Słodki Okruszek.
  • Z szerokiego wyboru babeczek słynie pracownia Słodki Okruszek.

Babeczki i muffiny w Trójmieście



Cukiernicy w Trójmieście chętnie korzystają z pola do popisu, jakie pozostawiają muffiny i babeczki. Pracownia wypieków artystycznych Słodki Okruszek przygotowuje cupcakes, które zachwycają od pierwszego spojrzenia - zdobione kremami w przeróżnych smakach oraz owocami, kwiatami i słodyczami, jak i cukrowymi motywami i figurkami, inspirowanymi np. postaciami z bajek. Małe słodkości wykonywane są na zamówienie i z uwzględnieniem specjalnych życzeń klientów.

Czytaj także: Święto lodów rzemieślniczych. Najciekawsze smaki

Cupcakes i muffiny ma w swojej ofercie również cukiernia Baccate. Poza tortami i ciastami, wykonywane są tutaj również mini wypieki, takie jak: tartaletki, makaroniki, trufle, praliny, ale i muffiny i cupcakes. Stanowią one nie tylko słodką przekąskę, ale także uświetniają rodzinne uroczystości, bankiety i wesela. Podczas ich wykonywania ważny jest każdy najmniejszy szczegół - od doboru najlepszych regionalnych składników, po precyzyjne wykończenie dekoracji. Znajdziemy tu babeczki w  takich smakach jak: oreo, wanilia z wiśnią, śliwka z cynamonem czy mięta z czekoladą i truskawką.

  • Babeczki w kilku smakach oferuje cukiernia Baccate.
  • Babeczki w kilku smakach oferuje cukiernia Baccate.
  • Babeczki w kilku smakach oferuje cukiernia Baccate.
  • Babeczki w kilku smakach oferuje cukiernia Baccate.
  • Babeczki w kilku smakach oferuje cukiernia Baccate.
Babeczki przygotowuje także pracownia cukiernicza WypiekAna. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, gdyż babeczki przygotowywane są zarówno według klasycznej receptury, jak i w opcji bezglutenowej, wegańskiej oraz bez cukru, bez glutenu i w opcji wegańskiej jednocześnie. Do wyboru są także dwa smaki: czekoladowy lub cytrynowy. Babeczki zawierają mus owocowy i krem. Za dodatkową opłatą dodawana jest dekoracja: owoce, posypka, dekoracje z masy cukrowej lub czekolady - koszt ustalany jest indywidualnie do każdego zamówienia. Babeczki sprzedawane są w zestawie po minimum sześć sztuk.

30 marca na całym świecie świętowany jest Dzień Muffina. To słodki pretekst, aby sprawić sobie przyjemność i zjeść to cieszące się ogromną popularnością ciastko. Niezależnie czy zdecydujemy się uczcić tę okazję klasycznym muffinem, dekorowanym cupcakem czy babeczką własnego wypieku, na pewno zaspokoimy nasze kubki smakowe. W końcu ważniejsze od nazwy ciastka czy jego wyglądu jest to, jak ono smakuje.

W pracowni cukierniczej WypiekAna babeczki powstają także w wersji fit. W pracowni cukierniczej WypiekAna babeczki powstają także w wersji fit.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (34)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane