• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Barobusy kończą sezon. Ostatni zlot food trucków

Łukasz Stafiej
30 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Na ostatni w tym roku Festiwal Smaków Food Trucków przyjedzie 25 barobusów. Impreza odbędzie się w weekend, w godz. 10-20 na parkingu przy centrum handlowym w Matarni. Na ostatni w tym roku Festiwal Smaków Food Trucków przyjedzie 25 barobusów. Impreza odbędzie się w weekend, w godz. 10-20 na parkingu przy centrum handlowym w Matarni.

Ostatni w tym roku zlot food trucków odbędzie się w weekend przy centrum handlowym na Matarni zobacz na mapie Gdańska. - Na trójmiejskiej scenie wciąż jest miejsce na nowe barobusy z pomysłem - mówi organizator VIII Festiwalu Smaków Food Trucków.



Na początek odrobina historii. Wiosną 2013 roku w Trójmieście ruszyły pierwsze bary na kółkach. Food truckowa rewolucja zaczęła się klasycznie, bo od burgerów i frytek belgijskich. Te ostatnie pod szyldem Belgijki sprzedawać zaczął Damian. Scena barobusowa rosła z tygodnia na tydzień, więc po kilku miesiącach Damian zorganizował pierwszy zlot foodtruckowców

Po trzech i pół roku Festiwal Smaków Food Trucków wciąż się odbywa i jest największą w Trójmieście imprezą poświęconą jedzeniu na kółkach. Na weekend 1-2 października zaplanowano jego ósmą odsłonę. Świętować zakończenie letniego sezonu food trucki przyjadą na parking pod centrum handlowym Matarnia.

- Zainteresowanie food truckami nie maleje, ale niespecjalnie też rośnie - ocenia Damian. - Na wielu imprezach barobusy nie są już tylko zapleczem kulinarnym, jak na początku, ale promowane są jako główna atrakcja. Z jednej strony to nakręca rynek, ale z drugiej - powoduje, że ludziom zaczyna się to przejadać. Choć jeśli ktoś posiada dobry produkt i jest konsekwentny, nie może narzekać na brak zainteresowania. W Trójmieście nadal jest miejsce na nowe barobusy z pomysłem.
Bo frytki, zapiekanki i burgery - choć wciąż przyciągają najwięcej głodnych klientów - już dawno przestały być najmodniejsze. Teraz na topie jest m.in. azjatycki street food, niecodzienne przysmaki z różnych stron świata, owoce morza czy kulinarne ciekawostki, jak ramen-burger. W Trójmieście nadal brakuje na przykład furgonetek z autorskimi hot-dogami, langoszami, kuchnią koreańską czy wietnamską. Food truckowcy rzadko również wybierają kuchnię polską.



Na terenie zlotu stanie namiot z setką miejsc przy stołach. Na terenie zlotu stanie namiot z setką miejsc przy stołach.
- Może i na koncertach ludzie wolą zjeść bułkę z kotletem, ale pod biurowcami, gdzie parkujemy na co dzień, wygrywamy w przedbiegach. W przerwie obiadowej ludzie po prostu chcą zjeść zwykły, polski obiad, a nie kanapkę - mówi Katarzyna Kotlenga, która razem z mężem Maciejem prowadzi barobus z domowymi pierogami Pierogi z Drogi. - Jesteśmy przekonani, że nawet jeśli moda osłabnie, food trucki z dobrym jedzeniem przetrwają. My na pewno nie narzekamy na brak zainteresowania i w zimie nie zamierzamy zwalniać tempa.
Belgijki i Pierogi z Drogi będzie można spotkać na weekendowym zlocie. Oprócz nich na Matarni w godz. 10-20 parkować będzie ponad dwadzieścia innych barobusów. Zjemy m.in. włoskie makarony, dania z krewetek, tosty, dania kuchni tybetańskiej i meksykańskiej, klasyczne zapiekanki, kanapki oraz burgery. Na miejscu postawiony będzie namiot z setką miejsc do siedzenia przy stołach.

Wstęp na imprezę jest wolny. Warto zaopatrzyć się w gotówkę, ponieważ nie wszystkie mobilne bary akceptują płatność kartą.

Z Gdyni na teren centrum handlowego w Matarni dojedziemy autobusem linii 4a na lotnisko w Rębiechowie, a następnie autobusem linii 110. Z Gdańska Głównego autobusem 210, z Gdańska-Wrzeszcz autobusami 110, 126, 157.

Relacja ze zlotu food trucków w ubiegłym roku.

Wydarzenia

VIII Festiwal Smaków Food Trucków (12 opinii)

(12 opinii)
zlot

Miejsca

Opinie (83) 7 zablokowanych

  • Jedzenie z food trucków jest bez smaku. (2)

    Znawca kuchni fusion

    • 50 44

    • No to się cieszę!

      Pamiętam jak latem na jakiejś imprezie na mieście zachciało się nam kolacyjki. Barów na kółkach pełno, do każdego kolejka, ceny jak z kosmosu i to jedzenie na papierowej zastawie na stojąco.
      W efekcie poszliśmy sobie do restauracji, zostaliśmy miło i sympatycznie obsłużeni, jedzenie smakowało i wyszło mniej niż w tych budach.
      Ludzie! Opamiętajcie się, można lepiej, smaczniej i zdrowiej!

      • 23 11

    • jak wy możecie to jeść?

      OleJ śmierdzi na kilometr A to wystarczy by nie podchodzić bliżej. Zjedzenie frytek grozi zatruciem!!!!

      • 12 9

  • zloty barowozów (4)

    tak często o nich słyszę, że odnoszę wrażenie, iż w sezonie są mniej więcej co miesiąc.

    • 64 6

    • Chyba kiepsko przędą

      bo to forma reklamy!

      • 11 4

    • oj chyba częściej...

      • 5 0

    • A przy kazdym artykule o nich jest zlot hejterów w komentarzach (1)

      • 7 5

      • To jest tak zwana kontrola obywatelska

        Przypominają ,że smród, brud i ubóstwo

        • 6 3

  • Za drogo, brak higieny, za dużo brodatych, bez smaku, na papierze i plastiku. (5)

    To nie dla mnie.

    • 90 22

    • Dla mnie też nie. Żarło z budy dla pseudointeligentów.

      • 25 12

    • Popieram

      Wolę bar mleczny !!!

      • 21 6

    • Może powinien taki barakowóz wezwać Geslerową? (1)

      • 10 5

      • Geslerowa ma swojego food trucka

        i to właśnie woła o pomstę do nieba. Daje tam zwykłe hot-dogi z fanexem. Jedzie tylko na swoim nazwisku.

        • 1 0

    • Pewnie lepiej idź z Rodziną na szwedzkie klopsiki

      • 12 1

  • Poziom (1)

    Niestety ale na imprezach masowych food trucki obnizaja poziom. Przy takiej ilosci ludzi nie sa w stanie zrobi porzadnie kazdej porcji, a najczesciej maja wszystko przygotowane wczesniej i mrozone.

    • 59 4

    • Właśnie tego spodziewam się od jedzenia z food trucku i niczego więcej. Warunki spartańskie, ceny kosmiczne.

      • 17 1

  • Ostatnia okazja w sezonie spotkania sie z Honolulu :-)

    do zobaczenia :-):-)

    • 12 3

  • na zdjęciu kibice legii L ? (3)

    • 19 1

    • Prowokacja - jutro mecz (1)

      zmienić zdjęcie!!!!!!!!!!!

      • 11 0

      • Zwykłe "loser".

        • 6 0

    • Legia

      Jest wszędzie ;)

      • 0 2

  • Ostatnio jak coś zjadłem z takiej budy (3)

    to o mało minie nie rozerwało.
    Gdyby nie krzaki to by było kiepsko.

    • 43 13

    • d*py nie urywa. (1)

      -Jak smakuje panu nasz kebab?
      -d*py nie urywa.
      -Cierpliwości!
      :-)

      • 26 1

      • Prawdziwy kebab szczypie dwa razy.

        • 22 2

    • haha

      Hahahaha

      • 3 1

  • (3)

    Powie mi ktoś o co chodzi z tymi foodtruckami? Żarcie z nich ani zdrowe, ani smaczne ani tanie. Spróbowałem i od zejścia z kibla aż do dziś się zastanawiam czemu to takie drogie skoro utrzymanie samochodu jest tańsze niż lokalu oraz jakim cudem sanepid tego nie zamyka skoro wymogi dotyczące wyposażenia lokali gastronomicznych są nie do spełnienia w takim busiku.

    • 52 14

    • (1)

      To jest moda. Moda nie musi być i często nie jest racjonalnie wytłumaczalna.
      Podobnie jak z brodą - gęba mizia i gila a oni je noszą

      • 13 1

      • Tak jak z kokiem na głowie i rurkami

        Teraz jeszcze czytam że obowiazkowo w ponczo...
        Mam na to wszystko wy...ne

        • 16 0

    • Chodzi o to, że podjeżdżają pod firmy w porze lunchu.

      • 4 0

  • No Janusze, do akcji! (2)

    • 22 9

    • (1)

      To raczej dla lulusi w rurkach.
      JAnusze jedzą kiełbasy z gryla.

      • 18 1

      • I mają mordę goryla !

        • 1 0

  • Z food trucków jedzenie?

    Drogie i niezdrowe. Nie polecam.

    • 41 11

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane