• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bary bez alkoholu. Czy mają szansę w Trójmieście?

Łukasz Stafiej
18 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Bary bezalkoholowe nie serwują wyłącznie coli, ale nawet autorskie koktajle do złudzenia przypominające te z alkoholem. Bary bezalkoholowe nie serwują wyłącznie coli, ale nawet autorskie koktajle do złudzenia przypominające te z alkoholem.

Tzw. "trzeźwe bary" to niszowy, ale rozwijający się trend w dużych miastach Ameryki i Zachodniej Europy. Czy przyjąłby się w Trójmieście? Zdania barmanów są podzielone.



Czy wybrał(a)byś się do "trzeźwego baru"?

Pomysł na "sober bars" - "trzeźwe" bary, gdzie serwowane są wyłącznie bezalkoholowe napoje (ale również koktajle) - był z początku terapeutyczny. Miało to być miejsce, gdzie osoby z problemami alkoholowymi mogłyby spotykać się i poczuć, jak w prawdziwym pubie czy koktajlbarze. Obecnie to niszowy, ale też coraz bardziej modny trend, a miejsca tego typu stają się na Zachodzie popularne również i wśród osób, które alkoholu nie nadużywają, ale na przykład nie chcą go pić.

Dawid Gierjatowicz, szef baru w Stacji Food Hall, komentuje: - Cały czas śledzimy przez lornetkę, co się dzieje na Zachodzie, i faktycznie tzw. no-alco i low abv (niskoprocentowe koktajle) stają się coraz wyraźniejszymi trendami. Mimo że Polska, a tym bardziej Trójmiasto, to nadal za mały i za młody rynek na "non-alcoholic spirits" i bezalkoholowe bary koktajlowe, to na pewno widać wzrost zainteresowania piwem bezalkoholowym. Co ciekawe, właśnie wczoraj rozmawiałem na ten temat z Jankiem Kilańskim, szefem kuchni Neonu o zorganizowaniu kolacji z paringiem bezalkoholowym.

Choć panuje powszechne przekonanie, że to właśnie alkohol powoduje gros dziennego utargu w przeciętnym lokalu, jest to spore uproszczenie. Są miejsca, które świetnie sobie radzą bez napojów wyskokowych, nawet piwa.

Dawid Jaroć, szef Falovca na Przymorzu, mówi: - Oczywiście, że się da prowadzić lokal gastronomiczny bez alkoholu. Sam prowadziłem wegańską knajpę, w której nie było alkoholu i nikt nie miał z tym problemu, ponieważ goście wiedzieli, że przychodzą zjeść dobry obiad, a nie pić. W Falovcu na samym początku też nie było alkoholu, obecnie mamy alkohol do 11 proc., czyli wino grzane i piwa, w tym oczywiście piwo bezalkoholowe, które bardzo dobrze się sprzedaje. Tak naprawdę w moim przypadku alkohol to ułamek obrotu, tak jakby go nie było.

Coraz więcej osób nie pije i nie zawsze mają one ochotę wyjść wieczorem do pubu czy baru, gdzie alkohol leje się strumieniami. Jaroć, który sam jest abstynentem, dodaje, że gdyby "trzeźwy bar" w Trójmieście powstał, chętnie by do niego chodził.

Co warto podkreślić, bary no-alco nie serwują wyłącznie bezalkoholowego jasnego piwa i coli. Ich oferta jest równie nieograniczona, co oferta zwykłego baru. Wypijemy szota, zamówimy prostego drinka i wymyślny autorski koktajl.


Oskar Pryczyniec, szef Jägspotu, a wcześniej przez lata barman, mówi, że miał okazję próbować bezprocentowego rumu, ginu czy wódki i napoje te miały smak do złudzenia przypominający ten alkoholowych odpowiedników. Dodaje jednak, że to ciekawostka, która nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości podczas wieczornych spotkań przy barze.

Modne wina: bezalkoholowe i wegańskie

- W ostatnich latach trend zdrowego trybu życia w Polsce rośnie, ale nie przekłada się to na liczbę pytań o coś bezalkoholowego, po prostu osoby ze ścisłą dietą nie odwiedzają barów. Alkohole free też mają zbędne kalorie, pewnie w jakimś stopniu są zdrowsze, ale wychodząc w weekend "na miasto", szukamy raczej odstresowania się i zabawy, a ta jest łatwiejsza po jednym czy trzech koktajlach - kończy Pryczyniec.

Miejsca

Opinie (125) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Niby bez sensu, ale dla osób przyjmujących leki, których nie można łączyć z alkoholem-super!

    • 6 3

    • taaa. Na 100 osób 1 bierze leki, 1 jest w ciąży, 1 nie lubi alkoholu. Dla 3% się nie opłaca cudować

      • 0 1

  • Bar bez alkoholu? Niestety, ludzie uwielbiają się truć, nie tylko alkoholem, ale i innymi używkami, czy jedzeniem.

    Najlepsze jest to, że lepiej dbają o swoje np. samochody, niż zdrowie

    • 5 3

  • Jaki jest sens picia wódki bezalkoholowej? (1)

    Przecież wódka nie może smakować, ona jest tylko po to, żeby dodać alkoholu do drinków lub po prostu się nawalić.

    • 14 3

    • też tego nie kumam, jak komuś smakuje wódka to już musi mieć problem...

      • 3 2

  • byle jeszcze (2)

    bardziej w lewo, byle wszystko zmieniać

    • 4 5

    • (1)

      Przeszkadza Ci to ?

      • 3 0

      • tak

        • 1 0

  • co za bzdura (1)

    Przecież w większości barów i knajp są napoje bezalkoholowe. Wiele knajp ma też "bezalkoholowe drinki" czy koktajle dla kierowców. Nie rozumiem po co tworzyć specjalnie bar bez alkoholu jak można mieć i trunki alkoholowe i bezalkoholowe. Ja nie mam problemu z tym, że jestem trzeźwy kiedy moi towarzysze się raczą czymś mocniejszym.

    • 3 5

    • Makary po to żeby nie słuchać twojego bełkotu , jak za dużo wypijesz

      • 2 0

  • proponuję

    dla rozróżnienia uścislić nazwy: bar (alkoholowy) i bara (bezalkoholowa)

    • 4 0

  • Spoko pomysł

    Wiadomo, kto ma problem z piciem to również takie miejsce robi smaka. Przede wszystkim fajnie pójść do miejsca gdzie nie widzi się pijanych ludzi i sytuacji, których jako trzeźwi by nie zrobili. Nie wyparują też jacyś skasowani ludzie z innej imprezy.

    • 4 1

  • Opinia wyróżniona

    Dobry pomysł (3)

    Ja nie mogę teraz długo pić ze względu na leki, w barach często nie mają nic ciekawego bez alko, a sam fakt że idziesz do baru gdzie są pokusy a ty nie możesz wypić jest trudny. Mówicie, że od tego są kawiarnie, ale w kawiarniach wieczorami wieje nudą, ja lubię barową atmosferę. Ja piję alkohol dla smaku a nie żeby się nachlać, myślę że takich osób jest więcej, więc smaczne driny bez alko to byłby strzał w dziesiątkę.

    • 32 7

    • W dobrym barze to nie problem

      Jeśli bar i barman są OK, to co za problem zamówić super drinka bez alku? Jeśli bar serwuje tylko wódę, piwo i kolę to po co tam chodzić? Dla chlania, a nie dla atmosfery. Bary typu coctail bar/dom whisky w Sopocie to dobry przykład. Zamówisz wszystko, czy z alkiem czy bez. Jedyny problem to smród fajek.

      • 4 0

    • To teraz się zastanów skąd ta atmosfera w barach.

      • 1 0

    • Wiesz co nadaje "barowa atmosferę"?

      Alkohol. Szach mat.

      • 0 0

  • Jedyny bar w którym nie podaje się alkoholu

    to bar mleczny. inne, jak sama nazwa wskazuje są z barem i barmankami/barmanami. Serwuje się w nich alkohol jak i napoje pozbawione alkoholu. Po jaką cholerę kombinować.
    Kolejny pomysł znudzonych ludzi..
    eh.. zaczynam tęsknić za normalnością

    • 3 2

  • ponad 20 postów zablokowanych i wszystko jasne

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane