• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bary bez alkoholu. Czy mają szansę w Trójmieście?

Łukasz Stafiej
18 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Bary bezalkoholowe nie serwują wyłącznie coli, ale nawet autorskie koktajle do złudzenia przypominające te z alkoholem. Bary bezalkoholowe nie serwują wyłącznie coli, ale nawet autorskie koktajle do złudzenia przypominające te z alkoholem.

Tzw. "trzeźwe bary" to niszowy, ale rozwijający się trend w dużych miastach Ameryki i Zachodniej Europy. Czy przyjąłby się w Trójmieście? Zdania barmanów są podzielone.



Czy wybrał(a)byś się do "trzeźwego baru"?

Pomysł na "sober bars" - "trzeźwe" bary, gdzie serwowane są wyłącznie bezalkoholowe napoje (ale również koktajle) - był z początku terapeutyczny. Miało to być miejsce, gdzie osoby z problemami alkoholowymi mogłyby spotykać się i poczuć, jak w prawdziwym pubie czy koktajlbarze. Obecnie to niszowy, ale też coraz bardziej modny trend, a miejsca tego typu stają się na Zachodzie popularne również i wśród osób, które alkoholu nie nadużywają, ale na przykład nie chcą go pić.

Dawid Gierjatowicz, szef baru w Stacji Food Hall, komentuje: - Cały czas śledzimy przez lornetkę, co się dzieje na Zachodzie, i faktycznie tzw. no-alco i low abv (niskoprocentowe koktajle) stają się coraz wyraźniejszymi trendami. Mimo że Polska, a tym bardziej Trójmiasto, to nadal za mały i za młody rynek na "non-alcoholic spirits" i bezalkoholowe bary koktajlowe, to na pewno widać wzrost zainteresowania piwem bezalkoholowym. Co ciekawe, właśnie wczoraj rozmawiałem na ten temat z Jankiem Kilańskim, szefem kuchni Neonu o zorganizowaniu kolacji z paringiem bezalkoholowym.

Choć panuje powszechne przekonanie, że to właśnie alkohol powoduje gros dziennego utargu w przeciętnym lokalu, jest to spore uproszczenie. Są miejsca, które świetnie sobie radzą bez napojów wyskokowych, nawet piwa.

Dawid Jaroć, szef Falovca na Przymorzu, mówi: - Oczywiście, że się da prowadzić lokal gastronomiczny bez alkoholu. Sam prowadziłem wegańską knajpę, w której nie było alkoholu i nikt nie miał z tym problemu, ponieważ goście wiedzieli, że przychodzą zjeść dobry obiad, a nie pić. W Falovcu na samym początku też nie było alkoholu, obecnie mamy alkohol do 11 proc., czyli wino grzane i piwa, w tym oczywiście piwo bezalkoholowe, które bardzo dobrze się sprzedaje. Tak naprawdę w moim przypadku alkohol to ułamek obrotu, tak jakby go nie było.

Coraz więcej osób nie pije i nie zawsze mają one ochotę wyjść wieczorem do pubu czy baru, gdzie alkohol leje się strumieniami. Jaroć, który sam jest abstynentem, dodaje, że gdyby "trzeźwy bar" w Trójmieście powstał, chętnie by do niego chodził.

Co warto podkreślić, bary no-alco nie serwują wyłącznie bezalkoholowego jasnego piwa i coli. Ich oferta jest równie nieograniczona, co oferta zwykłego baru. Wypijemy szota, zamówimy prostego drinka i wymyślny autorski koktajl.


Oskar Pryczyniec, szef Jägspotu, a wcześniej przez lata barman, mówi, że miał okazję próbować bezprocentowego rumu, ginu czy wódki i napoje te miały smak do złudzenia przypominający ten alkoholowych odpowiedników. Dodaje jednak, że to ciekawostka, która nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości podczas wieczornych spotkań przy barze.

Modne wina: bezalkoholowe i wegańskie

- W ostatnich latach trend zdrowego trybu życia w Polsce rośnie, ale nie przekłada się to na liczbę pytań o coś bezalkoholowego, po prostu osoby ze ścisłą dietą nie odwiedzają barów. Alkohole free też mają zbędne kalorie, pewnie w jakimś stopniu są zdrowsze, ale wychodząc w weekend "na miasto", szukamy raczej odstresowania się i zabawy, a ta jest łatwiejsza po jednym czy trzech koktajlach - kończy Pryczyniec.

Miejsca

Opinie (125) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Bardzo fajnie - ja nigdy nie piłam alkoholu po prostu nie lubię.w mojej rodzinie nikt nie praktykował picia - może 1x roku jak ktoś napierał. Mam 35 lat i nigdy nie piłam wódki - jak mówię to ludziom patrzą na mnie jak na kosmitke. Wiele razy na pytanie ze mną się nie napijesz? Odpowiadałam nie. Nie wiem co w tym dziwnego.

    • 4 1

    • Brawo

      • 0 0

  • Przecież

    są w Gdańsku bary bez alkoholu. chodzę, czemu mam nie chodzić. i tak nie piję.

    • 0 0

  • Śmigło jest najważniejsze

    • 0 0

  • Bar bez alko to jak wodka bez alko...bez sens

    • 0 1

  • Potrzebne bo społeczeństwo jest przecpane i przepite

    • 1 0

  • O%?

    Fuuuj!

    • 0 0

  • Bez goudy to

    Ani baba ładna ani łatwa
    Mewki w Sopocie idą na znieczuleniu aby hajs się zgadzał

    • 0 0

  • I fajnie!

    Chętnie zobaczę mecz w barze bez pijanego chamstwa

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane