Wiadomości

Nowatorskie menu roślinne w Ludovisku

W Ludovisku dania wegańskie nie są już tylko dodatkiem do menu mięsnego, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup, przez dania główne, po desery.
W Ludovisku dania wegańskie nie są już tylko dodatkiem do menu mięsnego, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup, przez dania główne, po desery. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Osoby na diecie roślinnej zauważają pozytywne zmiany - trójmiejskie restauracje otwierają się na ich potrzeby. Do wydarzenia bez precedensu doszło w gdańskim Ludovisku, które jako pierwsze wprowadziło roślinne menu z taką samą liczbą dań, co w karcie dla mięsożerców.



Prestiżowy amerykański magazyn "Organic Authority" uznał dietę roślinną za najważniejszy trend żywieniowy ubiegłego roku, a Warszawa (tuż za Berlinem i San Francisco) jest trzecim miastem na świecie, jeśli chodzi o dostępność dań roślinnych w restauracjach. Już chyba nikt nie ma wątpliwości, że weganizm to nie jest niszowy i chwilowy trend.

Jak często zamawiasz dania roślinne w niewegańskich restauracjach?

próbuję za każdym razem, ale rzadko mam w czym wybierać 23%
często i niemal nie mam problemu z wyborem 15%
sporadycznie, bo w tym celu odwiedzam wegańskie lokale 15%
nigdy, nie interesuje mnie taka kuchnia 47%
zakończona Łącznie głosów: 511
- Ostatnie badania firmy Mintel pokazują, że już około 10 proc. młodych Polaków wybiera wegetarianizm lub weganizm. I to jest wyzwanie, które wkrótce będą musieli podjąć wszyscy restauratorzy o szerokich horyzontach. Paczka znajomych o różnych gustach i wyborach kulinarnych zdecydowanie chętniej wybierze miejsce, gdzie wszyscy zjedzą smacznie i do syta. Jeden z najlepszych szefów kuchni w tej części Europy, Marcin Popielarz z gdyńskiego Białego Królika nie boi się używać w swojej kuchni agaru, śmietany owsianej czy masła kokosowego. To z jego, a nie stricte "wegańskiej kuchni" jadłam najpyszniejsze danie w życiu - mówi Weronika Pochylska, koordynatorka kampanii RoślinnieJemy, promującej dietę bez produktów odzwierzęcych.
Oczywiście trójmiejscy weganie nadal najchętniej chodzą do miejsc specjalizujących się w takiej kuchni (m.in. Avocado, Vegan Port, Krowarzywa czy Fukafe), ale roślinnych posiłków szukają także w innych restauracjach. Trójmiejscy gastronomowie coraz lepiej to rozumieją i wprowadzają do swoich kart dania roślinne.

W kilku lokalach takie potrawy znajdują się nawet w osobnej kategorii. Tak jest m.in. w menu restauracji Krew i Woda, Mono Kitchen czy Fedde Bistro, pierogarni Mandu i bistro Serwus. Inne - m.in. Główna Osobowa czy Dwie Zmiany - stawiają na graficzne oznaczenia wegańskich pozycji (zazwyczaj zielonym listkiem) lub unikają etykietowania w ogóle, wypisując produkty, z których skomponowana jest potrawa. Jak uważa Pochylska, tak zaproponowana kuchnia roślinna budzi ciekawość i przyciąga także niewegańskich klientów.

Jeszcze inaczej do swoich wegańskich klientów podeszło Ludovisko na parterze Hali Olivia. Gdański lokal zaproponował rozwiązanie bez precedensu na trójmiejskiej scenie gastronomicznej i jako pierwsza niewegańska restauracja wprowadził równoległą do karty mięsnej kartę roślinną. Dania wegańskie nie są więc już tylko dodatkiem w liczbie dwóch, trzech, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup przez dania główne po desery. Ceny od 8 zł do 22 zł. Nawet codzienne zestawy lunchowe (20 zł) można zamówić w opcji roślinnej.

- Siedem lat temu, jeszcze w poprzednim lokalu 4 Strony Świata, wprowadziliśmy dania i pizze roślinne. Od tamtego czasu zainteresowanie nimi cały czas rośnie. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie ich sprzedaż w relacji do dań mięsnych będzie w takiej samej proporcji jak menu, czyli po połowie - mówi właściciel Krzysztof Kordelewski. - W naszej kuchni na stałe mamy dwie osoby, które same odżywiają się wyłącznie roślinne i w tej kuchni się też specjalizują. Stanowią one u nas tzw. sekcję roślinną, niezależną od tej mięsnej. Tworząc menu zwracamy uwagę na to, żeby każde danie miało możliwie dużą wartość odżywczą i żeby było komponowane z produktów regionalnych. Idea ta dotyczy zarówno menu mięsnego, jak i roślinnego.
Dania roślinne, które na pewno zagoszczą na stałe w nowym menu Ludoviska to: zupa boczniakowa na ostro z pęczakiem oraz roladki z grillowanego bakłażana z pastą pomidorowo-cebulową, gniecionymi ziemniakami w ziołowej oliwie i sałatką z ziarnami. Obecnie zjemy też m.in. babkę ziemniaczaną z jarmużem i sosem porowym oraz sałatkę z pieczoną dynią.

Wizytówką wśród roślinnych pizz jest bezglutenowa na cieście gryczanym z serem roślinnym, marynowaną dynią, cukinią, świeżą kolendrą i ostrym sosem dyniowym. Furorę robi burger w bułce gryczano-jaglanej z kotletem z kalafiora, serem roślinnym, marynowanym burakiem, karmelizowaną cebulą, jarmużem, sałatą, świeżym ogórkiem i roślinnym sosem majonezowym.

Dania z karty dostępne są w weekendy oraz codziennie od godz. 16.
W godz. 11-16 zjemy zestawy lunchowe. Jak dodaje właściciel, menu będzie zmieniane sezonowo.

Opinie (152) ponad 10 zablokowanych

  • (11)

    Tylko mięso.

    • 97 59

    • szcz*w i mirabelki !

      Zamiast osmiorniczek.Polecam

      • 7 15

    • Nikogo to nie interesuje :)

      • 9 8

    • To prosta droga (2)

      do raka jelita (JEDYNY rodzaj raka spowodowany ściśle nawykami żywieniowymi - polecam wiki)

      • 6 14

      • powiedz to temu co szefowal w macintosh (1)

        zmarl wlasnie na to. zaprzysiegly weganin.

        • 0 1

        • Nie odróżniać trzustki od jelita...

          ...rozumiem, że statystyczny, hejtujący wegan wszystkożerca ma nikłe pojęcie na temat układu pokarmowego, ale to już trochę przegięcie. Wracaj do szkoły.

          (Poza ty Jobs nie odżywiał się dobrze. Jazda na soku z marchwi to nie weganizm.)

          • 0 0

    • A właśnie, że nie tylko (1)

      Można jeść zupy na kościach i szpik, słoninkę, wątróbki, serca czy ozorki a do tego masa ryb i owoców morza. Można też egzotycznie - gdzieś np. podawali stek z aligatora. Ja np. bardzo chciałbym spróbować mózgu małpy.
      Wcale nie trzeba jeść mięsa, żeby się najeść i nie cierpieć na monotonię posiłków.

      • 1 6

      • "Okaleczył kota, by dokuczyć żonie"

        Możesz przybić sobie piąteczkę z "bohaterem" tego artykułu.
        Niczym się nie różnicie.

        • 2 0

    • byle był smaczny obiat

      • 1 0

    • Mięso to podstawa (np. taka wypieczona karkówka), próbowałem jednak dań wegetariańskich i mi smakowały.

      • 1 2

    • a kopytka? pierogi? placki ziemniaczane?

      a postny barszcz? owsianka? mizeria?

      • 7 0

    • Tylko mięso?

      A czym to mięso zagryzasz, żeby ci przeszło w ogóle przez gardło i mogło w ogóle wyjść potem drugą stroną? ci*l...

      • 0 2

  • (7)

    Byłam w ludovisku raz nie wróciłam, bo dania były bardzo przeciętne, aż wierzyć mi się nie chciało, że to byłe 4 strony - szkoda :(

    • 34 8

    • Stołówka dla korpo z Olivia Gate, nic więcej.

      • 23 2

    • Krzysztof (właściciel) (2)

      Dzień dobry! Kiedy Pani była i co Pani jadła? Może jest dobra okazja, żeby spróbować jeszcze raz? Pozdrowienia!

      • 7 11

      • Nachosy polane 100% bezmiesnym wege serem! (1)

        • 1 2

        • Potwierdzam!

          Ser, a wlasciwie wyrob seropodobny na pizzy okropny! Chetnie doplace do prawdziwego sera!

          • 0 0

    • Co Pani jadła i kiedy? Może czas spróbować jeszcze raz?:) Pozdrowienia!

      • 3 7

    • Potwierdzam, porcje stanowczo za małe i rzyci nie urywają. (1)

      • 4 1

      • dzisiaj nie, ważne żeby jutro też nie urywało

        • 3 1

  • Taka chwilowa moda na to wege, a później będą umierać od tych warzyw. (9)

    • 55 56

    • (4)

      Umierać to bedziesz Ty od zarcia na potege naszprycowanego hormonani miesa , do wyboru masz raka, cukrzyce i zawał.

      • 19 23

      • Hormonami (1)

        i antybiotykami.
        A potem tylko kaszel na open-space słychać

        • 8 2

        • Tak to jest jak sie potem po pracy w domu pali smieciami, starymi dywanami i butami.

          Potem trzeba kaszlec.

          • 8 0

      • Mi...dobrze,ze ty nie umrzesz.

        • 0 0

      • Ujemne lajkowanie nie sprawi, że mięso nagle stanie się zdrowe.

        • 0 2

    • Uhm (1)

      Bo wszyscy inni będą żyć wiecznie :)

      • 6 4

      • Nie, tylko Jezus Chrystus.

        • 2 1

    • póki co umierają ludzie jedzący mięso, jaja i nabiał od chorób wywołanych stricte tymi właśnie rzeczami, także ten...

      • 0 3

    • Na szczęście to nie chwilowa moda

      tylko nieprzerwanie zwyżkujący trend utrzymujący się w krajach cywilizacji zachodniej od dłuższego czasu.

      • 0 1

  • Ludovisko!!

    • 5 4

  • Dobra Knajpa . (10)

    Niezłe ceny, spoko miejsce, pracuję w Olivia Center i lubimy wpaść na szamkę w piątkowe po południe. Kameralniej niż w samym Tower, ludź na ludziu i dysputy ile jest biznesu w biznesie i jak zarobić by nie stracić - prowadzonych przez młode wilki finansjery ;) Czy..tam..rekiny ;)

    • 22 30

    • po południe (5)

      piszemy łącznie ,,popołudnie" .Kup wiązankę róż ,dużą bombonierę i jedż do byłej szkoły przeprosić polonistkę

      • 24 6

      • bowke ! (4)

        Zdanie zaczynamy z dużej litery. Kup wiązankę róż,dużą bombonierkę i jedź do byłej szkoły przeprosić polonistkę.

        • 6 11

        • Nie z dużej litery a z WIELKIEJ (3)

          Róże, bombonierka i dalej już wiesz

          • 26 3

          • Hahahah

            • 11 2

          • Nie z wielkiej, a wielką.

            • 6 0

          • Ani z wielkiej, ani z dużej

            Wielką albo dużą.

            • 0 0

    • Szamka...
      Ale jesteś wyluzowany.
      Prawie jak gimnazjalista

      • 9 1

    • Tak to juz jest w tych korpo kazamatach xD

      • 8 1

    • sami tzw. biznesmeni?, no to nie jest to miejsce dla mnie

      • 3 0

    • A dlaczego w piątkowe popołudnie? Trzeba wydobrzeć do poniedziałku?

      Gruba biba przy sałacie i soku.

      • 4 2

  • Polecam każdemu!

    W ludovisku dania wege są dużo smaczniejsze niż w avocado. Co więcej, menu jest ciekawsze i bardziej zróżnicowane. No i cenowo też przyzwoicie

    • 16 21

  • Vege lunch

    Warto dodac ze opcja vege z menu luchowego jest zawsze ta smaczniejsza, jako miesozerca probowalam obu i mam porownanie

    • 19 3

  • muszę się wreszcie wybrać!

    kusi mnie od dawna, ale ciągle nie było okazji. Wreszcie muszę się ruszyć do Oliwy :) do zobaczenia!

    • 4 4

  • Kciuk w górę (12)

    Byłam nie raz w Ludovisku i za każdym razem wychodzę z uśmiechem na twarzy i pełnym szczęśliwym brzuszkiem ;)) obsluGa bardzo miła sympatyczna . Widać rodzinny klimat. Przyjaźni ludzie; ) Jedzenie mega !!!Pozdrawiam

    • 15 21

    • zadowolona ruda

      • 13 3

    • (6)

      Jedzenie "mega"? Czyli jakie konkretnie?

      • 6 0

      • Mega...
        Mam nadzieję, ze to pisała chociaż jakaś gimbusiara

        • 6 0

      • Czyli 1024 kilo? (3)

        Kurde, tona żarcia? omg...

        • 5 0

        • stara kamazem podjedzie :) (1)

          • 2 0

          • Seba VW T4 zmieści tonę bez problemu. Nie raz kartoflów czy cekolu brał więcej .

            • 1 0

        • Przedrostek mega oznacza milion. Tylko w informatyce jest trochę inaczej ale niektórzy nie znają innego znaczenia.

          • 1 0

      • Mega tzn wielkość .

        • 0 0

    • (3)

      Interpunkcja jak z jakiegoś czata dla nastolatek

      • 7 0

      • Gimnazjalista dorabia "marketingiem szeptanym". Z daleka zalatuje potem z czoła przy wymyślaniu tekstów.

        • 3 0

      • Yhym

        Czata ,yhym .; /

        • 0 0

      • Masz doświadczeni z pisaniem na CZatach z nastolatkami chyba ze sam Nim/nią jesteś .

        • 0 0

  • A czemu 4 Strony Świata zmieniło nazwę na Ludovisko? (2)

    Do 4 Stron chodziłem na pizzę, ale w Ludovisku nie byłem ani razu, bo nie wiedziałem, że to ta sama knajpa

    • 13 1

    • Krzysztof (właściciel)

      Zmieniliśmy profil restauracji. Nie mamy w Ludovisku kuchni międzynarodowej, stąd zmiana nazwy. To co nie zmieniło się wcale to pizza, chociaż można ją zamówić również w wersji roślinnej i bezglutenowej. Zapraszam do próbowania. Pozdrowienia!

      • 10 5

    • Z okien widać lodowisko, więc w sumie nazwa też się trochę do tego odnosi :)

      • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4