• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowatorskie menu roślinne w Ludovisku

Łukasz Stafiej
8 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W Ludovisku dania wegańskie nie są już tylko dodatkiem do menu mięsnego, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup, przez dania główne, po desery. W Ludovisku dania wegańskie nie są już tylko dodatkiem do menu mięsnego, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup, przez dania główne, po desery.

Osoby na diecie roślinnej zauważają pozytywne zmiany - trójmiejskie restauracje otwierają się na ich potrzeby. Do wydarzenia bez precedensu doszło w gdańskim Ludovisku, które jako pierwsze wprowadziło roślinne menu z taką samą liczbą dań, co w karcie dla mięsożerców.



Prestiżowy amerykański magazyn "Organic Authority" uznał dietę roślinną za najważniejszy trend żywieniowy ubiegłego roku, a Warszawa (tuż za Berlinem i San Francisco) jest trzecim miastem na świecie, jeśli chodzi o dostępność dań roślinnych w restauracjach. Już chyba nikt nie ma wątpliwości, że weganizm to nie jest niszowy i chwilowy trend.

Jak często zamawiasz dania roślinne w niewegańskich restauracjach?

- Ostatnie badania firmy Mintel pokazują, że już około 10 proc. młodych Polaków wybiera wegetarianizm lub weganizm. I to jest wyzwanie, które wkrótce będą musieli podjąć wszyscy restauratorzy o szerokich horyzontach. Paczka znajomych o różnych gustach i wyborach kulinarnych zdecydowanie chętniej wybierze miejsce, gdzie wszyscy zjedzą smacznie i do syta. Jeden z najlepszych szefów kuchni w tej części Europy, Marcin Popielarz z gdyńskiego Białego Królika nie boi się używać w swojej kuchni agaru, śmietany owsianej czy masła kokosowego. To z jego, a nie stricte "wegańskiej kuchni" jadłam najpyszniejsze danie w życiu - mówi Weronika Pochylska, koordynatorka kampanii RoślinnieJemy, promującej dietę bez produktów odzwierzęcych.
Oczywiście trójmiejscy weganie nadal najchętniej chodzą do miejsc specjalizujących się w takiej kuchni (m.in. Avocado, Vegan Port, Krowarzywa czy Fukafe), ale roślinnych posiłków szukają także w innych restauracjach. Trójmiejscy gastronomowie coraz lepiej to rozumieją i wprowadzają do swoich kart dania roślinne.

W kilku lokalach takie potrawy znajdują się nawet w osobnej kategorii. Tak jest m.in. w menu restauracji Krew i Woda, Mono Kitchen czy Fedde Bistro, pierogarni Mandu i bistro Serwus. Inne - m.in. Główna Osobowa czy Dwie Zmiany - stawiają na graficzne oznaczenia wegańskich pozycji (zazwyczaj zielonym listkiem) lub unikają etykietowania w ogóle, wypisując produkty, z których skomponowana jest potrawa. Jak uważa Pochylska, tak zaproponowana kuchnia roślinna budzi ciekawość i przyciąga także niewegańskich klientów.

Jeszcze inaczej do swoich wegańskich klientów podeszło Ludovisko na parterze Hali Olivia. Gdański lokal zaproponował rozwiązanie bez precedensu na trójmiejskiej scenie gastronomicznej i jako pierwsza niewegańska restauracja wprowadził równoległą do karty mięsnej kartę roślinną. Dania wegańskie nie są więc już tylko dodatkiem w liczbie dwóch, trzech, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup przez dania główne po desery. Ceny od 8 zł do 22 zł. Nawet codzienne zestawy lunchowe (20 zł) można zamówić w opcji roślinnej.

- Siedem lat temu, jeszcze w poprzednim lokalu 4 Strony Świata, wprowadziliśmy dania i pizze roślinne. Od tamtego czasu zainteresowanie nimi cały czas rośnie. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie ich sprzedaż w relacji do dań mięsnych będzie w takiej samej proporcji jak menu, czyli po połowie - mówi właściciel Krzysztof Kordelewski. - W naszej kuchni na stałe mamy dwie osoby, które same odżywiają się wyłącznie roślinne i w tej kuchni się też specjalizują. Stanowią one u nas tzw. sekcję roślinną, niezależną od tej mięsnej. Tworząc menu zwracamy uwagę na to, żeby każde danie miało możliwie dużą wartość odżywczą i żeby było komponowane z produktów regionalnych. Idea ta dotyczy zarówno menu mięsnego, jak i roślinnego.
Dania roślinne, które na pewno zagoszczą na stałe w nowym menu Ludoviska to: zupa boczniakowa na ostro z pęczakiem oraz roladki z grillowanego bakłażana z pastą pomidorowo-cebulową, gniecionymi ziemniakami w ziołowej oliwie i sałatką z ziarnami. Obecnie zjemy też m.in. babkę ziemniaczaną z jarmużem i sosem porowym oraz sałatkę z pieczoną dynią.

Wizytówką wśród roślinnych pizz jest bezglutenowa na cieście gryczanym z serem roślinnym, marynowaną dynią, cukinią, świeżą kolendrą i ostrym sosem dyniowym. Furorę robi burger w bułce gryczano-jaglanej z kotletem z kalafiora, serem roślinnym, marynowanym burakiem, karmelizowaną cebulą, jarmużem, sałatą, świeżym ogórkiem i roślinnym sosem majonezowym.

Dania z karty dostępne są w weekendy oraz codziennie od godz. 16.
W godz. 11-16 zjemy zestawy lunchowe. Jak dodaje właściciel, menu będzie zmieniane sezonowo.

Miejsca

Opinie (152) ponad 10 zablokowanych

  • Ludowisko (1)

    Świetne żarcie, spoko ceny, fajny klimat. Zwłaszcza po 17 bo troche luźniej. I mecze puszczają... Nie jadam zielonego wiec sie nie wypowiem, mięcho mają i jest dobre

    • 3 8

    • Co Pani jadła i kiedy? Może czas spróbować jeszcze raz?:) Pozdrowienia!

      • 1 0

  • Super (1)

    Uwielbiam od czasu do czasu spróbować nowych smaków i zjeść nieco lżej, jestem za! :)

    • 7 5

    • na pewno nie jest lżej

      Wzdęcie, metan i... na szybko...

      • 0 0

  • Brawo Ludowisko

    Super pomysł, takich miejsc, gdzie mogę zjeść razem ze wszystkimi znajomymi także tymi nie wege, jest wciąż za mało.

    • 5 5

  • (1)

    Salata jest dla krolika.

    • 7 12

    • Króliki nie jedzą sałaty.

      • 0 0

  • Mam ochote na carbonare taka 100% vege! (4)

    Z bezmiesnym boczkiem sojowym.

    • 9 9

    • (3)

      A ja bym zjadł grillowane udko z łososia w parmezanie.

      • 7 3

      • (2)

        Ucho od śledzia

        • 2 1

        • Bitki z końskiej psitki.

          • 4 1

        • Va bank tam mają smażone

          • 0 0

  • (3)

    Byłem dziś na pizzy i mogę każdemu z ręką na sercu polecić. Nie widzę różnicy między pizza we włoskich lokalach, a pizza w ludovisku. Wspaniała obsługa, przystępne ceny oraz możliwość zobaczenia treningu hokeistów prosto z lokalu. Na pewno będę wracać niejednokrotnie.

    • 6 9

    • Skoro nie widać różnicy, to....

      Zapraszam do okulisty.

      • 5 2

    • Włoska? (1)

      Co ty wiesz o włoskiej pizzy skoro to dziadostwo do niej porównujesz ładnie Ciebie pogieło

      • 1 1

      • Akurat Pizza mega jest a jak Ci nie smakuje to pewnie jakieś scie*wo byle gdzie jesz

        • 0 0

  • zrec siano, mieso dla mnie!

    • 6 2

  • (4)

    Się ubieraja jak dziewczyny to i wege wiecej... Co za czasy
    Ciepłe... Statystyki rosna, 30 lat temu było po rowno mniej więcej kobiet i mężczyzn teraz wszedł nowy trend- po środku.
    Model faceta - ciepły.

    • 11 15

    • Ciepełko (1)

      Szowinizm nie uratuje Cię przed wege- sory not sory, takie czasy, że weganizm to dobry wybór nie tylko od strony etycznej, ale też ze względów ekonomicznych, ekologicznych, społecznych. Do wyprodukowania mięsa zużywa się kilka razy więcej wody niż do produkcji warzyw. Większość światowych upraw jest zużywanych na paszę dla zwierząt, podczas, gdy miliony ludzi głodują. Nie wspomnę o tym, że mięso i produkty mleczne są nafaszerowane tym, czym faszeruje się zwierzęta hodowlane- antybiotyki, leki przeciwzapalne ( spora część krów mlecznych choruje na tak zwany "mastitis", co powoduje, że mleko zawiera również ich komórki somatyczne ( odsyłam do wikipedii, tudzież innej - pedii), nie wspomnę o tonach odchodów, które wydzielają do powietrza ogromne ilości metanu- co ma niestety zgubny wpływ na klimat. Więc jeśli nie przekonuje Cię kwestia etyczna na tyle, by się chociażby nie uzewnętrzniać z dziwnym komentarzem, to zwróć uwagę na kwestie, które emocji bezpośrednio nie dotyczą, ale z pewnością powinny je w Tobie wzbudzić ;)

      • 4 1

      • Slimaczki i inne potworki też sr*ja na Twoja wegetariańska sałatę kalafiora czy co tam wymienisz jeszcze

        • 1 2

    • . (1)

      Nie chce cię martwić, ale mój vegan mężczyzna 105kg, sama masa mięśniowa mógłby skutecznie wypersfadować takie. podejście z twojej ciasnej, kiełbasianej głowy. Dodam, że ja jestem kobietą czyli on jest hetero i do tego prawicowiec. Tak wiem, nie zmieściło ci się to w głowie.

      • 1 1

      • Podeslij jakie sterydy bierze. Czy normalne, czy wegańskie ;)

        • 1 1

  • Ziemniaki

    Ludovisko idzie na ilość, szkoda tylko że ziemniaków - porcje mięsa są malutkie. I za to płacę 16zł za drugie danie?

    • 8 2

  • Krzychu

    Powodzenia i do zobaczenia niedlugo:)

    • 2 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane