• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowatorskie menu roślinne w Ludovisku

Łukasz Stafiej
8 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W Ludovisku dania wegańskie nie są już tylko dodatkiem do menu mięsnego, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup, przez dania główne, po desery. W Ludovisku dania wegańskie nie są już tylko dodatkiem do menu mięsnego, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup, przez dania główne, po desery.

Osoby na diecie roślinnej zauważają pozytywne zmiany - trójmiejskie restauracje otwierają się na ich potrzeby. Do wydarzenia bez precedensu doszło w gdańskim Ludovisku, które jako pierwsze wprowadziło roślinne menu z taką samą liczbą dań, co w karcie dla mięsożerców.



Prestiżowy amerykański magazyn "Organic Authority" uznał dietę roślinną za najważniejszy trend żywieniowy ubiegłego roku, a Warszawa (tuż za Berlinem i San Francisco) jest trzecim miastem na świecie, jeśli chodzi o dostępność dań roślinnych w restauracjach. Już chyba nikt nie ma wątpliwości, że weganizm to nie jest niszowy i chwilowy trend.

Jak często zamawiasz dania roślinne w niewegańskich restauracjach?

- Ostatnie badania firmy Mintel pokazują, że już około 10 proc. młodych Polaków wybiera wegetarianizm lub weganizm. I to jest wyzwanie, które wkrótce będą musieli podjąć wszyscy restauratorzy o szerokich horyzontach. Paczka znajomych o różnych gustach i wyborach kulinarnych zdecydowanie chętniej wybierze miejsce, gdzie wszyscy zjedzą smacznie i do syta. Jeden z najlepszych szefów kuchni w tej części Europy, Marcin Popielarz z gdyńskiego Białego Królika nie boi się używać w swojej kuchni agaru, śmietany owsianej czy masła kokosowego. To z jego, a nie stricte "wegańskiej kuchni" jadłam najpyszniejsze danie w życiu - mówi Weronika Pochylska, koordynatorka kampanii RoślinnieJemy, promującej dietę bez produktów odzwierzęcych.
Oczywiście trójmiejscy weganie nadal najchętniej chodzą do miejsc specjalizujących się w takiej kuchni (m.in. Avocado, Vegan Port, Krowarzywa czy Fukafe), ale roślinnych posiłków szukają także w innych restauracjach. Trójmiejscy gastronomowie coraz lepiej to rozumieją i wprowadzają do swoich kart dania roślinne.

W kilku lokalach takie potrawy znajdują się nawet w osobnej kategorii. Tak jest m.in. w menu restauracji Krew i Woda, Mono Kitchen czy Fedde Bistro, pierogarni Mandu i bistro Serwus. Inne - m.in. Główna Osobowa czy Dwie Zmiany - stawiają na graficzne oznaczenia wegańskich pozycji (zazwyczaj zielonym listkiem) lub unikają etykietowania w ogóle, wypisując produkty, z których skomponowana jest potrawa. Jak uważa Pochylska, tak zaproponowana kuchnia roślinna budzi ciekawość i przyciąga także niewegańskich klientów.

Jeszcze inaczej do swoich wegańskich klientów podeszło Ludovisko na parterze Hali Olivia. Gdański lokal zaproponował rozwiązanie bez precedensu na trójmiejskiej scenie gastronomicznej i jako pierwsza niewegańska restauracja wprowadził równoległą do karty mięsnej kartę roślinną. Dania wegańskie nie są więc już tylko dodatkiem w liczbie dwóch, trzech, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup przez dania główne po desery. Ceny od 8 zł do 22 zł. Nawet codzienne zestawy lunchowe (20 zł) można zamówić w opcji roślinnej.

- Siedem lat temu, jeszcze w poprzednim lokalu 4 Strony Świata, wprowadziliśmy dania i pizze roślinne. Od tamtego czasu zainteresowanie nimi cały czas rośnie. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie ich sprzedaż w relacji do dań mięsnych będzie w takiej samej proporcji jak menu, czyli po połowie - mówi właściciel Krzysztof Kordelewski. - W naszej kuchni na stałe mamy dwie osoby, które same odżywiają się wyłącznie roślinne i w tej kuchni się też specjalizują. Stanowią one u nas tzw. sekcję roślinną, niezależną od tej mięsnej. Tworząc menu zwracamy uwagę na to, żeby każde danie miało możliwie dużą wartość odżywczą i żeby było komponowane z produktów regionalnych. Idea ta dotyczy zarówno menu mięsnego, jak i roślinnego.
Dania roślinne, które na pewno zagoszczą na stałe w nowym menu Ludoviska to: zupa boczniakowa na ostro z pęczakiem oraz roladki z grillowanego bakłażana z pastą pomidorowo-cebulową, gniecionymi ziemniakami w ziołowej oliwie i sałatką z ziarnami. Obecnie zjemy też m.in. babkę ziemniaczaną z jarmużem i sosem porowym oraz sałatkę z pieczoną dynią.

Wizytówką wśród roślinnych pizz jest bezglutenowa na cieście gryczanym z serem roślinnym, marynowaną dynią, cukinią, świeżą kolendrą i ostrym sosem dyniowym. Furorę robi burger w bułce gryczano-jaglanej z kotletem z kalafiora, serem roślinnym, marynowanym burakiem, karmelizowaną cebulą, jarmużem, sałatą, świeżym ogórkiem i roślinnym sosem majonezowym.

Dania z karty dostępne są w weekendy oraz codziennie od godz. 16.
W godz. 11-16 zjemy zestawy lunchowe. Jak dodaje właściciel, menu będzie zmieniane sezonowo.

Miejsca

Opinie (152) ponad 10 zablokowanych

  • Co może zamówić weganin w bardzo dobrej restauracji?

    ...taksówkę

    • 5 0

  • A

    A wegetarianizm to choroba współczesna Jak Fb i spędzanie weekendów w galeriach Handlowych

    • 8 0

  • Ten Pan

    Ten Pan ze zdjęcia nie zachęca do wizyt w tym miejscu,kudłaci faceci działają na mnie odrażająco bez urazy ale...

    • 4 5

  • Mało trawników jest w mieście?

    • 2 1

  • Cokolwiek

    Czasy są takie że jesteście zbyt leniwi żeby cokolwiek sobie samu przyrządzić stracone pokolenie!!!Jest alternatywa kiedyś Paco Rabanne zjadł swoje okulary nie wiem jak to zrobił ale pisano jakiś czas o tym,może ktoś z was skusi się na przygotowanie i konsumpcję smartfona na sposób vege to był by wyczyn

    • 0 1

  • opinia

    Ogólnie lipa z tą knajpą. Jak i z całą ofertą gastronomiczną w okolicy. Za 20 zł nie oczekuję nie wiadomo czego. Dania powinny być podane szybko (kelnerzy nie ogarniają) i świeżo (a nie odgrzewane i przesolone). Byłem sprawdziłem, nie polecam!

    • 0 0

  • Dobry ruch ale nie mogą zdecydować się kto jest ich głównym klientem

    Szkoda tylko, że w knajpie pierwszeństwo mają działacze hokejowi. Wypraszanie przez ochronę podczas obiadu BO LOŻA VIP nie należy do przyjemnych doświadczeń. 3 na 5 prób zjedzenia obiadu w Ludovisku kończy się porażką - albo LOŻA VIP albo stołówka dla obozów łyżwiarskich albo brak wybranych pozycji z karty. Chęci są ale to za mało :( Po kilku takich sytuacjach nie mam ochoty tam wracać mimo wprowadzenia stałego menu roślinnego.

    • 2 0

  • vege i mięcho

    Moja partnerka wege, ja tradycyjnie, oboje wyszliśmy nasyceni i zadowoleni. Fajna ekipa, kucharz ma dobrą rękę. Wrócimy na pewno.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane