• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

BioBazar, czyli ekologiczne produkty w postoczniowej hali

Rafał Borowski
12 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 

Zobacz, jak wyglądała pierwsza edycja gdańskiego "Biobazaru"

W sobotę odbyła się w Gdańsku pierwsza edycja "BioBazaru", czyli targowiska z ekologiczną żywnością. Wydarzenie przyciągnęło do postoczniowej hali zobacz na mapie Gdańska tłumy klientów, którzy mogli wybierać produkty spośród stoisk czterdziestu wystawców.



Czy kupujesz produkty ekologiczne?

Jeszcze kilka lat wstecz, postoczniowe tereny w okolicach ul. Popiełuszki zobacz na mapie Gdańska (dawniej tzw. Nowa Wałowa) były niemal całkowicie wymarłe. Pomiędzy opustoszałymi i niszczejącymi halami hulał wiatr i trudno było wyobrazić sobie, aby z powrotem tętniło tu życie. Jednak wbrew narzekaniom malkontentów okazało się, że ten rejon miasta ma w sobie olbrzymi potencjał.

Wokół ul. Popiełuszki, jak grzyby po deszczu powstają bowiem kolejne kluby i odbywają się coraz to nowe inicjatywy. Jedną z nich jest "BioBazar", czyli targowisko z wyłącznie ekologicznymi produktami, które zorganizowano w sobotę w jednej z postoczniowych hal. Choć była to pierwsza odsłona imprezy, stoiska wystawców z ekologicznymi warzywami, owocami, pieczywem, serami, wędlinami, przyprawami czy przetworami odwiedziły setki klientów.

Jedną z przyczyn frekwencyjnego sukcesu imprezy był zapewne fakt, że mogli tutaj sprzedawać swoje wyroby wyłącznie wystawcy posiadający tzw. certyfikat ekologiczny. W sobotę klienci mogli mogli wybierać spośród 40 stoisk tego rodzaju wystawców. Organizatorzy zapewniają jednak, że kubatura hali pozwoli im na sukcesywne zwiększanie liczby sprzedających.

- Na "BioBazarze" można zakupić wyłącznie produkty ekologiczne. Kluczem, według którego dobieramy wystawców jest tzw. certyfikat ekologiczny. Otrzymanie takiego certyfikatu jest regulowane prawem. Producent, który chce otrzymać taki certyfikat, musi spełnić szereg różnego rodzaju warunków. Nie ma co ukrywać, że na chwilę obecną rynek produktów ekologicznych nie jest w Polsce zbyt duży. Ale absolutnie każdy, kto chce u nas sprzedawać, musi posiadać taki certyfikat - mówi Asia Żuklińska, współorganizatorka "Biobazaru".
Wbrew pozorom, pomiędzy stoiskami bazaru można było spotkać klientów w dosłownie każdym wieku. Od nastolatków, poprzez studentów i ludzi w średnim wieku, na emerytach kończąc. Wszyscy zgodnie podkreślali, że tego typu targowisk brakowało w Trójmieście i z chęcią będą odwiedzać je częściej.

- Podobny bazar jest organizowany od kilku lat w Warszawie. Zawsze żałowałam, że u mnie w Trójmieście nie ma targowiska, na którym mogę zakupić produkty ekologiczne. Choć na razie nie ma tu zbyt wielu wystawców, z przyjemnością wpadnę tu również w kolejnych tygodniach. Produkty ekologiczne są droższe niż ich "zwykłe" odpowiedniki w sklepach, ale uważam, że na tym nie warto oszczędzać. To w końcu inwestycja w nasze zdrowie, która zwróci się na zaoszczędzonych wizytach u lekarza - śmieje się studentka Natalia, którą spotkaliśmy przy jednym ze stoisk.
Jak już wcześniej zasugerowano, "BioBazar" będzie wydarzeniem cyklicznym. Targowisko będzie czynne w każdą sobotę, w godzinach od 8:00 do 16:00. Więcej szczegółów znajdziecie na oficjalnej stronie orgainizatora: www.biobazar.org.pl

Wydarzenia

Opinie (85)

  • gdzie kupić tradycyjną maslanke i masło (2)

    Może ktoś wie? Najchetniej Wrzeszcz.

    • 5 0

    • Zamów od rolnika (1)

      Na stronie "sery z rakowca" - pan przyjeżdża z nabiałem do Trójmiasta co dwa tygodnie - wszystko własnej roboty, sery, twarogi, jaka. Nie kupuję już takich rzeczy w sklepie. Ceny ma normalne, a ja wolę wesprzeć lokalnego producenta zamiast mega koncerny/

      • 5 0

      • bazar w czwartek hala oliwia

        • 0 0

  • BioHazard

    • 0 0

  • to przykre,że obecnie coś,co ma być dla nas zdrowym budulcem ciała, musi mieć osobne certyfikaty i osobne bazary,

    to powinna być dla nas norma ogólnodostępna,
    aż strach pomyśleć co my jemy na co dzień w tzw normalnym jedzeniu ze sklepów,

    ktoś mówi że wysoka cena tych produktów,
    z jednej strony może i wyższa niż "normalnego" jedzenia ale to wynika z tego że w tym "normalnym" są różne bardzo tanie domieszki i stosowany szybki proces produkcyjny, więc cena jest niewspółmiernie niska a wręcz zaniżana (jaka cena taka jakość)

    z drugiej strony, jeśli produkt jest naprawdę naturalny czyli zawiera o wiele więcej składników odżywczych dla naszego ciała, to można tego zjeść mniejszą porcję (bo jest bardziej wartościowe i sycące), czyli de facto aż tak wiele więcej nie wydamy na niego pieniędzy, a dzięki temu zadbamy o siebie długofalowo,

    • 5 0

  • Cepelia Reaktywacja

    Propaganda jak Himalaje,kpiny z reaktywacji miejsca,zaorane stocznie i na miejscu bazarek.Przestrzeń dla tych co lubią skanseny,raz na tydzień po zakupy i pogadać głupio o ekologii.Proponuję jeszcze stoiska z odnawialnymi źródłami energii i recyklingiem sztucznych choinek

    • 5 0

  • produkty eko są wyłącznie oznaką prestiżu, a nie zdrowia

    sama często kupuję soczki, bo smakują zupełnie inaczej niż te przykładowe z biedronki. i tutaj fakt: za smak warto więcej zapłacić.

    tyle co bywam w ekologicznych bazarach czy sklepach to nie raz widziałam, gdy ktoś na tygodniowych zakupach wydawał więcej niż 300 złotych. raz widziałam Panią, która wydała 600 złotych od ręki na produkty które ja bym wydała 100 złotych w markecie spożywczym... ze względu na zdrowie? nie powiedziałabym :-)

    • 1 1

  • wiele obiecywano...

    a tu jak zwykle.
    pomijając kwestie przepisów sanitarnych, jeśli mówimy już o żywności certyfikowanej to wstyd nie zachowywać podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności. brak koszy na śmieci, brak rękawiczek na dłoniach sprzedających- krojących, jedna toaleta dla wszystkich, nieosłonięta żywność- tragedia kupować coś na co ktoś wcześniej kichnął!
    poza tym nie było 40 wystawców tak jak obiecywali organizatorzy, nie wszyscy posiadają certyfikaty rolnictwa ekologicznego na swoje produkty. śmiechem zakrawa sprzedaż słodyczy i chemii gdzie wyrób jest niemiecki a tylko przepakowywany na polski rynek. poza tym mogę zrozumieć, że tylko jeden wystawca był z pomorskiego a reszta z kraju, natomiast sery szwajcarskie, łososia szkockiego i banany itp. owoce z certyfikatem eko to można kupić w sieciówkach więc sugeruję zrobić selekcję asortymentu bo to naciąganie ludzi.
    Dobrodzieje osobiście nie przyjechali, pani od jabłek też nie, a pan sprzedający nabiał (mimo, że asortyment wysokiej jakości) sprzedawał w imieniu 3 innych producentów- czyli mamy pośredników, a co za tym idzie ceny w górę. przepraszam ale ideą tego typu inicjatyw jest sprzedaż bezpośrednio od rolnika/producenta a co za tym idzie też rozmowa na temat asortymentu i zasada "od pola do stołu". jak tu leżą ryby poławiane 3-4 dni wcześniej to dziękuję bardzo. warto się zastanowić nad tymi rzeczami. dziś wszyscy nadużywają słowa "ekologia" bo to się stało modne. nie zniechęcam do odwiedzin- idźcie, zobaczcie sami, ale weźcie pod uwagę to co wyżej napisane.

    • 5 0

  • oby tylko nie sprzedawali żywych karpii w workach plastikowych!

    ktore plywaja w miskach z cenami wbitymi w ciało....

    • 4 0

  • Ja bym nawet to kupił, tylko odpychają i zniechęcają mnie ludzie oddychający, kichający i kaszlący na te produkty. Nie można bardziej jakoś zadbać o higienę prezentowania i przechowywania tych wędlin, ciast i pieczywa?

    • 2 0

  • Ekstra (1)

    Zamiast budować statki zajmujemy się handlem ekologiczną kapustą wyrośniętą na gnoju.

    • 6 2

    • tak jest dobrze

      Tak jest dobrze, bo co Polak więcej potrafi? Wolę statek Panamski niż POlski

      • 0 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film BioBazar w Gdańsku

    prawda (1)

    bazar w hali oliwia o wiele lepszy, niższe ceny, towar sprawdzony, nasz regionalny nie warszawski

    • 1 3

    • Opinia do filmu

      Zobacz film BioBazar w Gdańsku

      oliwa tez porazka, zero higieny i wcale nie ma wystawców tylko od nas. kupione raz maslo i mleko zanim dojechalo do domu było popsute- przechowywanie zywnosci niezgodne z przepisami

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane