• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bistro B13: kuchnia śródziemnomorska w nowatorskim wydaniu

17 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Mule po prowansalsku - gotowane w pomidorach z czosnkiem, winem i natką pietruszki Mule po prowansalsku - gotowane w pomidorach z czosnkiem, winem i natką pietruszki

Przy samym bulwarze nadmorskim w Jelitkowie znajduje się restauracja Bistro B13. To miejsce, w którym kuchnia śródziemnomorska łączy się z lokalnymi smakami, a wszystko, co trafia na talerz powstaje ze świeżych, sezonowych produktów i naturalnych składników. Restauracja właśnie wprowadziła nową kartę dań, w której znaleźć można zarówno klasykę w nowoczesnym wydaniu, jak i nowatorskie przepisy.



W odrestaurowanej willi, obok wejścia na plażę nr 64 w Jelitkowie, przy ulicy Bałtyckiej 13Mapka powstał kameralny hotel Villa Bałtycka. To tu niemal rok temu (23 października) otworzyło się Bistro B13. Choć minione 12 miesięcy nie należało do łatwych, przez większość czasu lokal mógł działać wyłącznie na wynos, to teraz restauracja nabiera wiatru w żagle i po wakacyjnych miesiącach, w których obiekt gościł i karmił letników, przygotowano ofertę skierowaną do tutejszych, lokalnych miłośników dobrej kuchni.

  • Fish & Chips - dorsz z domowymi frytkami i sosem tatarskim
  • Przegrzebki - przegrzebki na puree z palonego kalafiora z kawiorem z łososia oraz oliwą szczypiorkową
  • Sałata z tuńczykiem - sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka i jajkiem poche
  • Tatar z bawety - szalotka, ogórek konserwowy, szczypior, pikle, żółtko

Klasyki w nowoczesnym wydaniu



Nowa karta opracowana przez szefa kuchni Adama Woźniaka, który doświadczenie i uznanie zdobył w kilku trójmiejskich, hotelowych restauracjach, łączy to, co już znane w Bistro B13 - kuchnię śródziemnomorską i lokalne smaki. W nowym menu nie mogło zabraknąć klasycznego fish&chips, które okazało się prawdziwym hitem restauracji i po które regularnie wracają goście nawet z drugiego krańca Polski.

- Serwujemy dania kuchni międzynarodowej. Zaczęliśmy od kilku klasycznych propozycji, które bardzo przypadły do gustu naszym gościom. Jednym z takich klasyków, po które goście wracają jest fish burger, czyli burger z dorszem w cieście piwnym. Goście są bardzo mile zaskoczeni jak może wyglądać takie danie, że nie musi być nudne, może fajnie się prezentować i przede wszystkim smakować. To spore danie, z dobrą, maślaną bułką - mówi Adam Woźniak, szef kuchni.

Nowe menu



W menu restauracji położonej nad morzem musiało znaleźć się wiele ryb. Nie brakuje też ciekawych propozycji mięsnych. Nawet klasyczne, proste dania, podawane są tutaj w niebanalnej odsłonie. Zjemy tu m.in. sałatkę nicejską, podawaną ze świeżym stekiem z tuńczyka i jajkiem poche, tatar z bawety, łososia z topinamburem czy cieszącą się ostatnio sporą popularnością biodrówkę jagnięcą, podawaną z puree z chorizo oraz z marchewki i zielonym crunchem z miętą i natką pietruszki.

  • Konfitowane udo kacze z truflowym gratin i puree z pieczonych buraków
  • Łosoś gotowany w maśle z puree ze słonecznika bulwiastego z veloute krewetkowym
  • Sandacz smażony z borowikami w emulsji winno-maślanej i dzikim brokułem
Wśród przystawek królują przegrzebki z puree z palonego kalafiora, oliwą szczypiorkową i czerwonym kawiorem z łososia. Nietypowo prezentuje się także zupa rybna, stanowiąca coś pomiędzy Bisque a Bouillabaisse - gotowana na wywarze ze skorup homarów i langustynek, z dodatkiem smażonych osobno ryb i owoców morza, m.in. łososia, dorsza, krewetek, ośmiornic i małż. Warto zwrócić uwagę także na świeże mule, podawane w trzech, nieoczekiwanych odsłonach, m.in. po prowansalsku z pomidorami czy po normandzku - z cydrem, boczkiem i śmietaną.

- Nowa karta została całkowicie przebudowana, zawiera dużo więcej skomplikowanych dań i znacznie więcej dodatków niż mieliśmy wcześniej. Dodaliśmy też inne produkty. Można powiedzieć, że jest bardziej fine diningowo. Niezmienne jest to, że korzystamy wyłącznie ze świeżych produktów, omijamy mrożonki. Tak samo jest z rybami - wszystkie dostajemy świeże, dwa-trzy razy w tygodniu. Mamy kilku dostawców. Od najbliższego weekendu będą też pojawiały się rzeczy rzadsze, spoza karty, które będziemy wprowadzać na weekendy do momentu wyczerpania zapasów - dodaje Adam Woźniak.

Desery



Na osłodę bistro proponuje zaś kilka klasycznych propozycji, takich jak fondant czekoladowy z lodami i ziemią z orzechów czy przebudowany eton mess z kruszonym blatem bezowym, kremem z prosecco i truskawkami. Jednak najbardziej wyjątkową i nietypową propozycją jest sernik z palonych orzechów, podawany z syropem z bzu, który swoim wyglądem przypomina kamień. Niemal za każdym razem, gdy deser ten trafia na stół wzbudza nieoczekiwane reakcje.

  • Sernik orzechowy - sernik z karmelizowanych orzechów laskowych oraz syropem z bzu
  • Fondant - ciastko czekoladowe z lodami waniliowymi i konfiturą malinową

Niesamowita atmosfera już od rana



Codziennie od godz. 8 do 11 w Bistro B13 serwowane są śniadania. Do wyboru jest kilka zestawów, które upodobali sobie nie tylko mieszkańcy tutejszego hotelu. Fama o jakości śniadań szybko rozeszła się dalej i dużo osób z zewnątrz przychodzi do restauracji, aby celebrować piękne poranki nad morzem.

Miejsce spotkań i celebrowania ważnych chwil



Bistro B13 to doskonałe miejsce, aby spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi także podczas ważnych uroczystości. Lokal zapewnia idealne warunki, aby zorganizować kameralne przyjęcie czy zamkniętą imprezę biznesową do 30 osób, typu: urodziny, rocznice, obiady weselne, chrzciny i komunie czy wigilie firmowe. Profesjonalna obsługa doświadczonego zespołu dba o każdy detal, zapewnia wyjątkową atmosferę i dokłada wszelkich starań, aby goście wyjechali z pięknymi wspomnieniami.

Poza restauracją główną, obiekt dysponuje zamykanym, oszklonym ogrodem zimowym oraz tarasem zewnętrznym, funkcjonującym zależnie od warunków pogodowych. W obiekcie hotelowym mieści się osiem pokoi, w tym dwa apartamenty z widokiem na morze. Istnieje możliwość wynajęcia całego obiektu na wyłączność wraz z pokojami i apartamentami. Kameralny, butikowy hotel z domową atmosferą i bliskim dostępem do natury oraz restauracja oferująca kuchnię śródziemnomorską na najwyższym poziomie to miejsca, gdzie goście czują się zaopiekowani i chętnie wracają.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (7) 2 zablokowane

  • Bardzo fajne miejsce

    Lubię przychodzić tu na śniadania. Wszystko zawsze świeże i smaczne, a obsługa bardzo mila

    • 6 2

  • Bardzo ładne miejsce i smaczne jedzenie.

    Fajnie położone ,koło alejki. Pyszne desery ... polecam

    • 4 1

  • Blisko morza :) (1)

    Super smacznie, zwłaszcza te ogromne burgery!! polecam z całego brzucha :)

    • 3 1

    • Uwielbiam te ich sciemnione opinie ;) bylam i nie polecam

      Przyglądam się mocno autentyczności ich opinii

      • 0 0

  • Ryba z frytkami, ze zdjęcia - 46 pln (2)

    Burger 39 PLN
    Ja rozumiem że blisko morza, Jelitkowo, no ale są jakieś granice, proszę was ..

    • 1 2

    • Kup rzeczy na przygotowanie takiego dania i powiedz ile kosztowało

      • 0 0

    • Burger u nich jest niezbyt i juz kosxtuje ponad 4 dychy

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane