- 1 Nowe lokale: kuchnie świata i inne miejsca (68 opinii)
- 2 Gdzie zjeść bez czekania? (73 opinie)
- 3 6 popularnych drinków z whisky (90 opinii)
- 4 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
- 5 Niektórzy nie wiedzą, że to afrodyzjak (51 opinii)
- 6 Okiem dietetyka: trzy najlepsze diety (73 opinie)
Bitwa na... wino. Kolacja sommelierów w Sztuczce
Cztery dania, trzynaście win i największe zagęszczenie sommelierów na metr kwadratowy. W czwartek w Sztuczka Bistro odbyła się kolacja z udziałem trójmiejskich sommelierów, którzy podzieleni na trzy drużyny stanęli do rywalizacji o najlepszą selekcję win do specjalnie przygotowanego menu. Było dużo ciekawostek, wiele fantastycznych smaków i mnóstwo dobrej zabawy.
Do specjalnie na tą okazję przygotowanego menu trzech sommelierów, reprezentujących różnych importerów - Mateusz Hermanowski (Vinissimo), Arkadiusz Komorowski (Faktoria Win à la carte) i Tomasz Kalenik (Winers) - dobrało jak najlepsze wina ze swojej oferty. Goście mieli możliwość spróbowania trzech różnych win do każdego z dań i mogli zdecydować, które z win stanowiło najlepsze połączenie z potrawą. W kolacji brali udział również inni sommelierzy: Marcin Łyskaowski, Dawid Sojka oraz gospodarz wieczoru Łukasz Chwojnicki.
Kolację rozpoczął aperitif dla wszystkich gości, starzony 60 miesięcy na osadzie Corpinat Tradicion Brut Nature 2015, od producenta Torello, który był rozlewany z butelki magnum. Do tego zaserwowano: chleb własnego wypieku na zakwasie, bite masło z jogurtem, piklowane grzyby portobello oraz klasyczny hummus.
Następnie gościom zaserwowano opalaną makrelę z dressingiem z redukcji pomidorowej z cytryną i oliwą, winogronami, ogórkiem, szalotką, natką i miętą. Do tego polano: hiszpańskie Pazo Señorans, Albariño 2022 z regionu Riax Baixas, niemieckiego Rieslinga od Ernst Ludwig z rocznika 2022, znad doliny Renu oraz hiszpańską, białą Rioję od producenta Tobia: Rioja Seleccion de Autor Blanco 2020. Zdaniem gości najlepiej z makrelą łączyła się beczkowa i kremowa rioja, następnie niemiecki riesling z delikatnym cukrem resztkowym, przed mineralnym i świeżym Albariño.
Kolejne danie, czyli tatar wołowy z majonezem z czosnkiem niedźwiedzim, rzodkiewką, grillowaną dymką i świeżo tartym chrzanem, połączono z: polskim winem z winnicy Kazimierskie Wzgórza - Kozioł 2020, położonej w województwie lubelskim, hiszpańską, klasyczną Rioją od Señorio de P. Peciña - Rioja Reserva 2012, rozlewną z butelki magnum oraz - tym razem różową - hiszpańską Rioją od producenta Tobia - Alma Unico Rioja Rosado 2020. Za najlepszy pairing goście zdecydowanie uznali czerwoną rioję, przed wersją różową i polskim Kozłem.
Jako danie główne podano wolno gotowaną i grillowaną karkówkę cielęcą z sosem z bulionu cielęcego z masłem i olejem chorizo, marynowaną cebulką perłową, kiszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz szparagami w miso. Do tego dania sommelierzy polali - jednomyślnie - trzy włoskie wina z różnych regionów: regionu Friuli - Monviert Martagona, Schioppettino 2019, z Alto Adige - Elena Walch, Lagrein 2022 oraz z Toskanii - Marchesi Gondi, Pian Dei Sorbi Chianti Rùfina Riserva 2020. Jednomyślnie też - co rzadko się zdarza - goście jako najlepsze połączenie wskazali cielistego Lagreina od Eleny Walch.
Kolację zwieńczył deser, na który podano crémeux z mleka z rabarbarem duszonym z hibiskusem oraz kruszonkę i lody z werbeną. Do tego goście mogli spróbować trzech win: portugalskiego - Bacalhoa, Moscatel de Setubal, 2017, austriackiego - Hans Tschida, Spätlese Burgenland, 2022 i niemieckiego - K.H. Schneider, Sobernheim Riesling Kabinett 2021. Tu głosy rozłożyły się po równo, każda z trzech drużyn otrzymała tyle samo punktów.
Całą rywalizację wygrali ex aequo: Tomasz Kalenik (Winers) i Arkadiusz Komorowski (Faktoria Win à la carte). Trzecie miejsce zajął Mateusz Hermanowski (Vinissimo). Kolejne tego typu wydarzenie planowane jest na jesień.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-05-19 20:48
W jakim przedziale cenowym mieszczą się te wina (1)
przy sprzedaży detalicznej ?
- 1 1
-
2023-05-24 19:55
10-15 zł
- 0 0
-
2023-05-20 21:34
Sztuczka jest OK.
Ale cenowo trochę przesadza.
- 1 0
-
2023-05-19 17:12
To wnętrze restauracji czy kontenera socjalnego?
Nie żebym był fanem przepychu, ale tutaj chyba przesadzono w drugą stronę :)
Natomiast aperitif bardzo interesujący, chętnie przyjąłbym taką wytrawną, jakościową cavę dojrzewającą na osadzie przez 5 lat.- 6 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.