• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bitwa na... wino. Kolacja sommelierów w Sztuczce

MM
19 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (17)
  • Cztery dania, a do każdego z nich trzy wina. W Sztuczka Bistro i Wino odbyła się kolacja, podczas której trzech sommelierów rywalizowało o najlepszą selekcję win.
  • Goście
  • Sommelierzy
  • Mateusz Hermanowski i goście
  • Tomasz Kalenik i goście
  • Tomasz Kalenik
  • Arkadiusz Komorowski

Cztery dania, trzynaście win i największe zagęszczenie sommelierów na metr kwadratowy. W czwartek w Sztuczka Bistro odbyła się kolacja z udziałem trójmiejskich sommelierów, którzy podzieleni na trzy drużyny stanęli do rywalizacji o najlepszą selekcję win do specjalnie przygotowanego menu. Było dużo ciekawostek, wiele fantastycznych smaków i mnóstwo dobrej zabawy.




Wybierając wino do obiadu/kolacji, czym się kierujesz?

Wino stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw. Aby w pełni odkryć jego walory smakowe, należy wiedzieć, w jaki sposób łączyć ten rodzaj trunku z potrawami. Dawne, dobrze znane zasady mówiły o łączeniu białego wina z rybami i owocami morza, a czerwonego z mięsem. Tyle w teorii, w praktyce zaś wielu fachowców odchodzi dziś od stosowania tej metody, twierdząc, że straciła ona na znaczeniu, a dobór wina do potrawy to bardzo indywidualna kwestia. Można się było o tym przekonać podczas czwartkowej kolacji sommelierów w Sztuczka Bistro i Wino.

Do specjalnie na tą okazję przygotowanego menu trzech sommelierów, reprezentujących różnych importerów - Mateusz Hermanowski (Vinissimo), Arkadiusz Komorowski (Faktoria Win à la carte) i Tomasz Kalenik (Winers) - dobrało jak najlepsze wina ze swojej oferty. Goście mieli możliwość spróbowania trzech różnych win do każdego z dań i mogli zdecydować, które z win stanowiło najlepsze połączenie z potrawą. W kolacji brali udział również inni sommelierzy: Marcin Łyskaowski, Dawid Sojka oraz gospodarz wieczoru Łukasz Chwojnicki.

  • Pierwsza przystawka: opalana makrela, dressing z redukcji pomidorowej z cytryną i oliwą, winogrona, ogórek, szalotka, natka, mięta
  • Makrela
  • Makrela
  • Aperitif oraz wina do pierwszej przystawki, od lewej: Torello, Corpinat Tradicion Brut Nature MGM 2015, Pazo Señorans, Albariño 2022, Ernst Ludwig, Riesling 2022 oraz Tobia, rioja Seleccion de Autor Blanco 2020.
  • Hummus
Kolację rozpoczął aperitif dla wszystkich gości, starzony 60 miesięcy na osadzie Corpinat Tradicion Brut Nature 2015, od producenta Torello, który był rozlewany z butelki magnum. Do tego zaserwowano: chleb własnego wypieku na zakwasie, bite masło z jogurtem, piklowane grzyby portobello oraz klasyczny hummus.


Następnie gościom zaserwowano opalaną makrelę z dressingiem z redukcji pomidorowej z cytryną i oliwą, winogronami, ogórkiem, szalotką, natką i miętą. Do tego polano: hiszpańskie Pazo Señorans, Albariño 2022 z regionu Riax Baixas, niemieckiego Rieslinga od Ernst Ludwig z rocznika 2022, znad doliny Renu oraz hiszpańską, białą Rioję od producenta Tobia: Rioja Seleccion de Autor Blanco 2020. Zdaniem gości najlepiej z makrelą łączyła się beczkowa i kremowa rioja, następnie niemiecki riesling z delikatnym cukrem resztkowym, przed mineralnym i świeżym Albariño.

Kolejne danie, czyli tatar wołowy z majonezem z czosnkiem niedźwiedzim, rzodkiewką, grillowaną dymką i świeżo tartym chrzanem, połączono z: polskim winem z winnicy Kazimierskie Wzgórza - Kozioł 2020, położonej w województwie lubelskim, hiszpańską, klasyczną Rioją od Señorio de P. Peciña - Rioja Reserva 2012, rozlewną z butelki magnum oraz - tym razem różową - hiszpańską Rioją od producenta Tobia - Alma Unico Rioja Rosado 2020. Za najlepszy pairing goście zdecydowanie uznali czerwoną rioję, przed wersją różową i polskim Kozłem.

  • Tatar
  • Wina do drugiej przystawki (do tatara), od lewej:
Kazimierskie Wzgórza, Kozioł 2020
Señorio de P. Peciña, Rioja Reserva MGM 2012
Tobia, Alma Unico Rioja Rosado 2020
  • Cielęcina
  • Danie główne: wolno gotowana i grillowana karkówka cielęca, sos z bulionu cielęcego z masłem i olejem chorizo, marynowana cebulka perłowa, kiszony czosnek niedźwiedzi, szparagi w miso
  • Cielęcina
  • Deser: crémeux z mleka, rabarbar duszony z hibiskusem, kruszonka, lody z werbeną
  • Deser: crémeux z mleka, rabarbar duszony z hibiskusem, kruszonka, lody z werbeną
  • Wina do deseru (cremeux), od lewej:
K.H. Schneider, Sobernheim Riesling Kabinett 2018
Bacalhoa, Moscatel de Setubal 2017
Hans Tschida, Spätlese Burgenland 2022
Jako danie główne podano wolno gotowaną i grillowaną karkówkę cielęcą z sosem z bulionu cielęcego z masłem i olejem chorizo, marynowaną cebulką perłową, kiszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz szparagami w miso. Do tego dania sommelierzy polali - jednomyślnie - trzy włoskie wina z różnych regionów: regionu Friuli - Monviert Martagona, Schioppettino 2019, z Alto Adige - Elena Walch, Lagrein 2022 oraz z Toskanii - Marchesi Gondi, Pian Dei Sorbi Chianti Rùfina Riserva 2020. Jednomyślnie też - co rzadko się zdarza - goście jako najlepsze połączenie wskazali cielistego Lagreina od Eleny Walch.


Kolację zwieńczył deser, na który podano crémeux z mleka z rabarbarem duszonym z hibiskusem oraz kruszonkę i lody z werbeną. Do tego goście mogli spróbować trzech win: portugalskiego - Bacalhoa, Moscatel de Setubal, 2017, austriackiego - Hans Tschida, Spätlese Burgenland, 2022 i niemieckiego - K.H. Schneider, Sobernheim Riesling Kabinett 2021. Tu głosy rozłożyły się po równo, każda z trzech drużyn otrzymała tyle samo punktów.

Całą rywalizację wygrali ex aequo: Tomasz Kalenik (Winers) i Arkadiusz Komorowski (Faktoria Win à la carte). Trzecie miejsce zajął Mateusz Hermanowski (Vinissimo). Kolejne tego typu wydarzenie planowane jest na jesień.
MM

Wydarzenia

Sztuczka Bistro i Wino x Trójmiejscy Sommelierzy

399 zł
degustacja, spotkanie

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (17)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane