Wiadomości

Browary restauracyjne w Trójmieście

Browar restauracyjny to coś pomiędzy pubem a restauracją. W tego typu lokalach zazwyczaj panuje dość swobodna atmosfera, można napić się wielu gatunków piwa, a zarazem zjeść dania serwowane z restauracyjnej karty, nieraz sparowane specjalnie z serwowanymi trunkami. Browarów restauracyjnych w Trójmieście jest kilka, a my sprawdziliśmy, czym się różnią i co znajdziemy w ich ofercie.



Oceń swój ulubiony browar w Trójmieście


PG4 - nowe podejście do tradycji



Piwo w PG4 warzy doświadczony piwowar z Niemiec.
Piwo w PG4 warzy doświadczony piwowar z Niemiec. mat. prasowe
PG4 na parterze czterogwiazdkowego Hotelu Central mieści się w budynku dawnej przychodni kolejowej przy dworcu w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska. Budynek został odnowiony ze smakiem i poszanowaniem historii i takie też są wnętrza restauracji - z jednej strony nowoczesne, z drugiej - nawiązujące do tradycji klasyczny hal piwnych.


Podobnie wygląda oferta piw: z jednej strony klasyki, jak pils czy piwo pszeniczne, z drugiej apa czy - oczekiwany przez wielu piwoszy eksperyment - piwo jopejskie, które udało się uwarzyć tutejszemu piwowarowi. W karcie jest międzynarodowo - znajdziemy i sznycel wiedeński, i golonkę, i krewetki, steka, burgera, a nawet boczek marynowany w coli i piwie.


Brovarnia - bawarskie klimaty



W Brovarni często organizowane są imprezy tematyczne, m.in. dożynki piwne.
W Brovarni często organizowane są imprezy tematyczne, m.in. dożynki piwne. mat. prasowe
Brovarnia na parterze Hotelu Gdańsk przy ul. Szafarnia 9 zobacz na mapie Gdańska jest pierwszym w Trójmieście browarem restauracyjnym - lokal działa już ponad dziesięć lat. To miejsce, które spodoba się fanom tradycyjnego podejścia do kultury piwowarskiej - są drewniane stoły, z głośników często leci biesiadna muzyka, a kelnerki obsługują w uniformach stylizowanych na bawarskie stroje ludowe.

Napijemy się piwa jasnego, ciemnego i pszenicznego, a sezonowo różnych mniej oczywistych stylów piwnych, m.in. dymionego, czekoladowego, AIPA i innych. W karcie tradycyjna kuchnia polska podkręcona autorskimi pomysłami szefa kuchni.


Browar Piwna - piwnica w starym stylu



Browar Piwna został założony w 2012 roku jako jeden z pierwszych browarów restauracyjnych w Trójmieście.
Browar Piwna został założony w 2012 roku jako jeden z pierwszych browarów restauracyjnych w Trójmieście. fot. testsmaku.pl
Browar Piwna przy - nomen omen - ul. Piwnej zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu również działa dobrych kilka lat. Otwarto go jeszcze w czasach, gdy moda na browary restauracyjne dopiero kiełkowała i w podobnych miejscach panował klimat piwnicznych pubów. Podobnie jest tutaj.

Oferta piw jest stała i bezpieczna: jasne i pszeniczne jest zawsze, czasem na krany trafia ciemne, jakiś stout, porter, marcowe czy red ale. Do jedzenia zamówimy m.in. golonkę w piwie, schabowego, żeberka, rybę, kaszankę czy proste makarony.

Dokąd na rzemieślnicze piwo i dobre jedzenie?



Browar Vrest - modnie i nowocześnie



Vrest to nowoczesny browar na terenie Garnizonu.
Vrest to nowoczesny browar na terenie Garnizonu. mat. prasowe
Browar Vrest to browar restauracyjny w budynku Starego Maneżu na Garnizonie zobacz na mapie Gdańska. Już sama lokalizacja warunkuje atmosferę tego miejsca - jest modnie, nowocześnie, nieformalnie elegancko.

W ofercie piwnej na stałe są cztery pozycje: jasne, ciemne, klasyczny pilzner i pszeniczne. Czasem lane jest również piwo specjalne, o które warto pytać barmana. Karta została skonstruowana tak, aby szybko można było wybrać potrawę w zależności od okazji: są dania na duży i mały głód, dla grup, pizze, burgery czy - bardzo fajna opcja do piwa - "fryty", czyli frytki z różnymi dodatkami, np. z kiełbaską curry, chilli con carne czy szarpaną wieprzowiną.

1
miejsce: Browary
w rankingu Browary
Browar Port Gdynia
Gdynia, Bulwar Nadmorski 2
8.4/10
+ Oceń



Browar Miejski Sopot - w centrum kurortu



Browar Miejski Sopot serwuje nie tylko klasyczne piwne style.
Browar Miejski Sopot serwuje nie tylko klasyczne piwne style. mat. prasowe
Jedyny browar restauracyjny w Sopocie, a dokładniej na Monciaku zobacz na mapie Sopotu. Browar Miejski Sopot zajmuje wnętrza legendarnego Złotego Ula i choć klimat lokalu się zmienił, wciąż tutaj czuć atmosferę tętniącego życiem, pełnego gwaru centrum kurortu. Na miejscu od podstaw została zbudowana cała aparatura browarnicza, a procesu warzenia załogę uczył piwowar z Czech.

W ofercie jest kilka piw, także mniej oczywiste w takich miejscach style, jak AIPA, brown ale czy chmielony amerykańskimi chmielami stout. Czasem trafimy na kranach na takie perełki, jak imperialny stout czy wiśniowy sour ale. Do jedzenia zamówimy nie tylko przystawki do piwa (np. oliwki faszerowane wołowiną czy smażone szproty), ale i sporo różnych pozycji obiadowych, w tym policzki wołowe, pierogi z gęsiną, golonkę, pstrąga z pieca czy steki.


Browar Port Gdynia - z widokiem na morze



Browar Port Gdynia to również miejsce z jedną z ciekawszych ofert piw specjalnych.
Browar Port Gdynia to również miejsce z jedną z ciekawszych ofert piw specjalnych. mat. prasowe
To z pewnością najprzyjemniej usytuowany browar restauracyjny w Trójmieście. Z okien (a w szczególności z tarasu na dachu) Browaru Port Gdynia przy Bulwarze Nadmorskim zobacz na mapie Gdyni rozpościera się piękny widok na morze i plażę. W środku nie brakuje miejsca, można też podziwiać kadzie warzelnicze.

Browar Port Gdynia to również miejsce z jedną z ciekawszych ofert piw specjalnych - zdarzają się tutaj takie "sztosy", jak porter bałtycki leżakowany na dnia morza czy ale leżakowane w beczkach po czerwonym winie. W stałej ofercie znajdziemy klasyczną trójcę: jasne, ciemne i pszeniczne. W menu autorska kuchnia międzynarodowa. Zjemy np. fasolkę po bretońsku podaną w chlebie piwnym, kalmary w cieście piwnym, golonkę w piwie z miodem czy łososia na grzybowym risotto.



Piwnica Rajców - z historią w tle



W Piwnicy Rajców zjemy autorskie menu z polskimi daniami.
W Piwnicy Rajców zjemy autorskie menu z polskimi daniami. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
Piwnica Rajców mieści się w historycznych podziemiach Dworu Artusa na Długim Targu zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, gdzie kiedyś funkcjonował dawny magazyn alkoholi. Wnętrza zostały odrestaurowane i stworzono w nich naprawdę spory i imponujący koncept restauracyjny. Na pierwszym planie znajdują się sprzęty warzelnicze i tzw. ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, za pomocą którego możemy samodzielnie nalać sobie piwa. Napijemy się m.in. jasnego pełnego, new england ipa, owsianego stouta czy piwa pszenicznego, także chmielonego amerykańskimi chmielami.

Kuchnia celuje w polskie smaki, podkręcone wykwintnym sposobem podania. Warto zamówić wędliny z własnej masarni, zupę rybną na pomidorach malinowych z małżami, sznycel cielęcy czy sałatę z okonkami smażonymi na maśle czosnkowym.

Opinie (125) 10 zablokowanych

  • Lubrow (5)

    A gdzie browar Lubrow? Zlokalizowany w centrum Gdańska, a go nie uwzgledniliscie? Słabo, bardzo slabo

    • 46 11

    • I bardzo dobrze

      Lubrow nie powinien mieć czelności nazywać się ani pubem, ani browarem. Pominięcie go było słuszną decyzją - jeszcze jakiś turysta by przeczytał i próbował odwiedzić. Oj, srogo by się rozczarował.

      Pomijając już wyjątkowo niską jakość tego, co robią, obsługa jest koszmarna. Miałam okazję być tam całe 3 razy - dwa w związku z piwnymi imprezami, na które sami się zapisywali w ramach działań promocyjnych, za trzecim razem wyjście firmowe przeszło w wypad na miasto i szukaliśmy miejsca na kilka piw.

      Za każdym razem to samo - olewactwo obsługi, wyraźna niechęć do klientów, pomylone i niekompletne zamówienia. W żadnym innym miejscu na Głównym nie spotkałam się z czymś takim.

      • 0 1

    • Koszmarne jedzenie i koszmarne piwo.

      • 2 2

    • Ostatnio zastanawiałem się czy jeszcze istnieje.

      Butelek na mieście nie widać. Już tylko lokalnie?

      • 2 1

    • Widocznie nie zapłacili

      • 7 1

    • Słaby browar cienkie piwo to nie piszą

      • 11 8

  • nie matura a chęć szczera zrobi z Ciebie reportera (2)

    "steka, burgera, a nawet boczek" jeśli "steka" i "burgera" to dlaczego nie konsekwentnie "boczka"?
    Dalej mamy też "na krany trafia" - leje się po wierzchu? Parę innych perełek pominąłem bo - sądząc po poziomie - autor i tak nie zrozumie.

    • 14 1

    • Oczy pękają! Masz rację!

      Na Trójmiasto pl jak widać NIE MA korekty tekstu przed publikacją

      • 2 0

    • To język hipsterki, jak nie kumasz, to nie wiesz :) :) :)

      • 4 1

  • Nie wierze

    To nie jest piwo tylko jakieś popłuczyny jedzenie nie wspomnę za to ceny UE czyli DNO

    • 2 2

  • Gdańsk miał piękny, (11)

    z ponad stóletnią historią, browar. Nie przeżył jednak polskiej, bandyckiej reprywatyzacji. Teraz stoi tam osiedle, może ktoś pomyśli aby w tym miejscu, gdzie było, a może i jest, wiele ujęć wody głebinowej, odtworzyć gdański browar.

    • 81 8

    • Nazwisko likwidatora browaru (1)

      Marek Kostecki. Cały czas czynny działacz polityczno - społeczny, który nie poniósł żadnej kary za swoje czyny. Były Przewodniczący Rady Miasta z ramienia Unii Wolności, przyjaciel Władysława Leczkowskiego z SLD. Aktualnie jest prezesem GKS Stoczniowiec, który zarządza miejską halą Olivia...

      • 2 0

      • To szambo rodem z WSI

        • 2 0

    • Browar opchnięto kolesiowi który zdefraudował kasę a następnie musiał ją w ten czy inny sposób "przeprać". Swoją drogą był to czas kiedy akuratnie browar, może nie miał szczytowych osiągnięć ale był na całkiem dobrej drodze rozwoju. W końcu jednak musiano kolesia wydalić do Australii a ten browar jak i browar w Elblągu i Braniewie oraz słodownię w Nowym Stawie przejął Heineken i było to klasyczne "wrogie przejecie" jako właściciela marki Żywiec, wobec śmiałej konkurencji jaką było "EB". Tu lokalnie Holendrom wydatnie "pomógł" w objęciu majątku b. wiceprezydent Gdańska który swego czasu czmychnął z Polski ale gdy się nieco pogmerało w przebiegu "przejęcia" browaru, to walka Adamowicza o utrzymanie go w mieście, paradoksalnie bardziej przyczyniła się do rychłego jego utracenia.
      Skoro więc niedawno ustawiono lwa poświęconego pamięci b. prezydenta, nie sposób tu się szarpnąć na uwagę, czy już wtedy w istocie nie kreowano deala z tym miejscem.

      • 5 1

    • po co? (4)

      • 6 20

      • To się nogi noco. (3)

        • 13 6

        • A czasami pod pachami (1)

          • 5 1

          • A raz do roku w kroku

            • 2 1

        • ale maja sie pocic czy nie?

          • 4 6

    • Prywatyzacji a nie REprywatyzacji. Dokształć się koleżko.

      • 8 1

    • Browar Wraca do Wrzeszcza

      Zapraszamy w kwietniu 2020 na piwo z browaru na ul Kilinskiego we Wrzeszczu.

      • 12 3

    • stóletnią?

      powiadasz?

      • 17 0

  • Niestety poziom jest bardzo niski. (12)

    Nie odwiedzałem jeszcze pg4 ale już widzę ze wieje nuda. W niemieckim klimacie zamiast iść za aktualnymi trendami

    • 7 22

    • Aktualnymi czyli jakimi? Sripami?

      • 0 0

    • Aktualne trendy

      Są ostatnio do kitu. Np. popularność sour, które smakuje jak partia, którą niegdyś wylano by do ścieków.

      • 2 0

    • Pg4 słabe piwo nawet bardzo słabe jak z te piebiadze (5)

      Stek za 100zl nie potrafią zrobić, twardy i gumowaty, przeciagniety porażka

      Byłem tak 3 Ray i za każdym razem ten sam niski poziom za spore pieniadze

      Hotel Browar Gdański jest jedynym browarem godnym polecenia jeśli chodzi o piwo i jedzenie bo ceny w tych lokalach są zblizone

      • 4 6

      • Najlepsze (3)

        Sam nie piję żadnego piwa, ale mój przyjaciel - od kiedy uruchomili PG4 - przyjeżdża z Olsztyna do Gdańska przynajmniej raz w miesiącu na piwo w tym browarze. A to to gość, co pół Europy zjeździł tylko dla degustacji piwa, więc musi być coś na rzeczy z dobrym smakiem w PG4

        • 5 4

        • sr*ty taty

          Gdyby ten twój światowy koneser piwa istniał, to by wiedział że w Olsztynie browar miejski e
          warzy o niebo lepsze piwo...
          PG4 warzy piwa podobne do koncerniaków, może dlatego taka ich popularność...

          • 0 0

        • Taki przyjaciel to prawdziwy skarb. Przywiozl ci cos z zagranicy jak byl?

          • 1 0

        • Parę komentarzy wyzej napisałeś, że bywasz w PG4 raz w tygodniu na piwie.

          Teraz piszesz, że sam nie pijesz piwa i przedstawiasz wrażenia "znajomego". Dużo Ci płacą za komentarze pochwalne?

          • 6 1

      • Różnica w posiłkach między Brovarnią a PG4 jest w istocie spora, bowiem na Szafarni jedzenie jest tworzone by się smacznie najeść plus wypicie browarka, natomiast w PG4 na wypicie browarka i ewentualne posilenie się przy tym. Brzmi niby to samo ale to nie to samo. Co do zbliżonych cen to zakrawa na lekką kpinę, bo jeśli chodzi o posiłki to są one sobie mniej więcej równorzędne ale jeśli o piwo chodzi to różnica jest spora, bowiem za kufel piwa w Brovarni w PG4 wypijemy dwa.

        • 3 1

    • (1)

      Jak nie byłeś, nie widziałeś i nie wiesz to nie pisz.

      • 2 3

      • Chodziło mi ogólnie o poziom trójmiejskich browarów restauracyjnych.

        A bywam z nich choćby po to aby nie oceniać bezpodstawnie. Jeśli chodzi o pg4 mówię tylko o stylach które wg karty są dostępne i to jest nuuuda rodem zza zachodniej granicy.

        • 3 1

    • Aktualny trend w polskim browarnictwie rzemieslniczym (1)

      to piwo z sokiem. Dokładnie takie z jakiego śmialiśmy się w 2011 gdy zaczynała się rewolucja. Dziękuję za taki trend.

      • 4 1

      • A gdzie napisałem ze chodzi o polskie trendy?

        Przecież nie rozmawiamy o browarach kontraktowych

        • 0 0

  • Brovar Vrest - nie polecam (1)

    Piwo w miarę ok. Jedzenie to jednak jakaś pomyłka.
    Rzadko zdarza mi się pisać negatywne komentarze co do jakości jedzenia w lokalach ale Vrest poległ na całej lini. Byliśmy w lokalu niewielką grupą znajomych, ocena końcowa u wszystkich taka sama.
    Zamówione frytki utopione na jednym talerzu w sosie ( nie pamiętam czy ketchup czy coś innego), po kilku min nie dało się tego jeść, żeberka mizerne, falafel również ciężki do przełknięcia. Jedyne co się obroniło to pizza - bez uwag.

    • 9 0

    • Ich browar to dramat, niestety

      Beermaker

      • 0 0

  • (10)

    PG4 to browar raczej z nazwy. Ubogi wybor i niska jakosc

    • 18 26

    • (2)

      Lepszy od Lubrowa i piwnej zdecydowanie

      • 18 2

      • Wszystko jest lepsze od Lubrowa

        • 2 0

      • Lubrow jest ogólnie słaby a Piwna miała niestety wtopę z utrzymaniem należytej czystości co wyraźnie wpływało na smak warzonych piw.
        Co do PG4 jedyne piwo jakie tu szanuję to Monachijskie, którego akurat od paru miesięcy nie warzą, reszta jest raczej w fazie piw średnich.

        • 3 0

    • Alboś "piwny" Gamoń, albo z konkurencji... (3)

      Bywam w PG4 raz w tygodniu na najlepszym piwie - na pewno w Polsce Północnej - więc nie ściemniaj. Co do jedzenia nie wypowiadam się, chociaż ryba z frytkami to jedna z lepszych tego typu potraw w Trójmieście:)

      • 6 5

      • (2)

        Bywaj dalej jak chcesz. Piwo słabe i wkurza ten bufoniasty piwowar, który nie akceptuje krytyki pseudo piwa

        • 1 3

        • Najważniejsze, że ty się znasz na wszystkim (1)

          Idź do PiS, bo się marnujesz.

          • 2 3

          • Wyobraź sobie

            Że trójmiasto akurat stoi bardzo mocno jeżeli chodzi o piwowarstwo, czy to komercyjne czy domowe. I dużą znaczna część ludzi zna się na smaku piwa. I wybacz ale jak w PG4 podali mi wyborne piwo walące na odległość dimetylem, to powiedziałem dziękuję...

            • 0 1

    • Sam jestes z nazwy, ubogi

      • 2 0

    • (1)

      Ma najlepsze piwo z wymienionych w artykule. Genialny pils

      • 15 5

      • Co z tego

        Skoro obsługa i wiecznie kończące się potrawy psują klimat już na starcie zanim człowiek spróbuje piwa.

        • 13 4

  • Ceny piw i posiłków przerażają. (9)

    • 78 21

    • pytanie do fachowca - po co w piwie jest alkohol ?...... (4)

      ..
      czy nie da rady uwarzyć/wyprodukować dobrego piwa tupu lager,pils bez alkoholu

      • 1 15

      • Niestety nie możliwe

        Cały smak, urok i unikalność piwnego trunku zawdzięczamy słodom i zawartych w nich cukrach oraz drożdżom. Drożdże, różnych szczepów, zjadają cukier i w procesie metabolizacji zmieniają go m. In. Na alkohol i inne aubstancj w nadające oiwu smak.
        I nie... Chmiel nie jest głównym składnikiem piwa... Na kg słodu dodaje się tylko parę gram chmielu.

        • 3 0

      • (1)

        Po co? Chyba nie myslisz, ze ludzie to pija dla smaku? Wiekszosc pije by sie nawalic, smakoszy jest malo.
        Piliby mocz jakby mial procenty.

        • 4 9

        • Mało wiesz wiejski mądralo

          • 1 0

      • Mozna

        Ale w procesie niezbedny jest bulbulator, ktory jak wiadomo jest cholernie drogi i trudny w naprawie

        • 6 1

    • Ceny nie dla Polaków

      Zgadza się. Trzeba wyjechać do Niemiec, tam zdobyć obywatelstwo i pracę, wrócić jako turysta z grubym portfelem.

      • 5 0

    • 500+ masz, to nie narzekaj.

      • 8 9

    • Zmień pracę, weź kredyt.

      • 17 4

    • Mnie bardziej przrażają zarobki w cebullandi.

      • 35 5

  • Brovarnia była pierwsza i ciagle jest No.1 (2)

    PS na drugim miejscu Piwnica Rajcow/
    reszta to kicha piwna a szkoda :-/

    • 5 10

    • Zgoda ale stosując tzw przelicznik cena do jakości, to Piwnica wychodzi zdecydowanie na prowadzenie.
      Przebija także Brovarnię wielością stylów, choć bywa to też irytujące gdy się podłapie smak a potem podmienią na coś zupełnie innego, np przed paru miesiącami bardzo mi smakowała Polish APA, obecnie niedostępna

      • 2 0

    • jest nadal pierwsza

      jak się idzie od Długich Ogrodów. Potem faktycznie Piwnica Rajców ;)

      • 1 2

  • (4)

    To co robią w starym manezu nie ma nic wspólnego z piwem. To chore by włączyć to do tego zestawienia.

    • 30 5

    • (1)

      Zgadzam sie. Próbują wylansowac to Przereklamowane miejsce

      • 8 0

      • P. Łukasz bardzo lubi Stary Maneż, skąd więc zdziwienie???

        • 1 0

    • Piwo ok

      Piwo jeszcze spoko, ale 1/8 średniej zimniej pizzy (jeden kawałek) za 25 zł to przegięcie...

      • 5 0

    • Piwo mają cienkie jak d... węża, prawda.

      • 10 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

03

października

Święto Hal Targowych w Gdyni Gdynia, Hala Targowa

28

października

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Zdjęcia do filmu "Gierek" w Gdańsku
Sztuka ozdabiania ciała: czarno-białe tatuaże
Czarno-biała sztuka ozdabiania ciała

Kultura

Roztańczony introwertyk. Artur Rojek w Starym Maneżu
Rojek w Starym Maneżu
Galiony Gdyńskie rozdane
Galiony Gdyńskie rozdane

Najczęściej czytane