• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Browary restauracyjne w Trójmieście

Łukasz Stafiej
16 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Browar restauracyjny to coś pomiędzy pubem a restauracją. W tego typu lokalach zazwyczaj panuje dość swobodna atmosfera, można napić się wielu gatunków piwa, a zarazem zjeść dania serwowane z restauracyjnej karty, nieraz sparowane specjalnie z serwowanymi trunkami. Browarów restauracyjnych w Trójmieście jest kilka, a my sprawdziliśmy, czym się różnią i co znajdziemy w ich ofercie.



Oceń swój ulubiony browar w Trójmieście


PG4 - nowe podejście do tradycji



Piwo w PG4 warzy doświadczony piwowar z Niemiec. Piwo w PG4 warzy doświadczony piwowar z Niemiec.
PG4 na parterze czterogwiazdkowego Hotelu Central mieści się w budynku dawnej przychodni kolejowej przy dworcu w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska. Budynek został odnowiony ze smakiem i poszanowaniem historii i takie też są wnętrza restauracji - z jednej strony nowoczesne, z drugiej - nawiązujące do tradycji klasyczny hal piwnych.


Podobnie wygląda oferta piw: z jednej strony klasyki, jak pils czy piwo pszeniczne, z drugiej apa czy - oczekiwany przez wielu piwoszy eksperyment - piwo jopejskie, które udało się uwarzyć tutejszemu piwowarowi. W karcie jest międzynarodowo - znajdziemy i sznycel wiedeński, i golonkę, i krewetki, steka, burgera, a nawet boczek marynowany w coli i piwie.

Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat Odtworzyli piwo jopejskie: pracowali nad nim 16 lat


Brovarnia - bawarskie klimaty



W Brovarni często organizowane są imprezy tematyczne, m.in. dożynki piwne. W Brovarni często organizowane są imprezy tematyczne, m.in. dożynki piwne.
Brovarnia na parterze Hotelu Gdańsk przy ul. Szafarnia 9 zobacz na mapie Gdańska jest pierwszym w Trójmieście browarem restauracyjnym - lokal działa już ponad dziesięć lat. To miejsce, które spodoba się fanom tradycyjnego podejścia do kultury piwowarskiej - są drewniane stoły, z głośników często leci biesiadna muzyka, a kelnerki obsługują w uniformach stylizowanych na bawarskie stroje ludowe.

Napijemy się piwa jasnego, ciemnego i pszenicznego, a sezonowo różnych mniej oczywistych stylów piwnych, m.in. dymionego, czekoladowego, AIPA i innych. W karcie tradycyjna kuchnia polska podkręcona autorskimi pomysłami szefa kuchni.


Browar Piwna - piwnica w starym stylu



Browar Piwna został założony w 2012 roku jako jeden z pierwszych browarów restauracyjnych w Trójmieście. Browar Piwna został założony w 2012 roku jako jeden z pierwszych browarów restauracyjnych w Trójmieście.
Browar Piwna przy - nomen omen - ul. Piwnej zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu również działa dobrych kilka lat. Otwarto go jeszcze w czasach, gdy moda na browary restauracyjne dopiero kiełkowała i w podobnych miejscach panował klimat piwnicznych pubów. Podobnie jest tutaj.

Oferta piw jest stała i bezpieczna: jasne i pszeniczne jest zawsze, czasem na krany trafia ciemne, jakiś stout, porter, marcowe czy red ale. Do jedzenia zamówimy m.in. golonkę w piwie, schabowego, żeberka, rybę, kaszankę czy proste makarony.

Dokąd na rzemieślnicze piwo i dobre jedzenie?



Browar Vrest - modnie i nowocześnie



Vrest to nowoczesny browar na terenie Garnizonu. Vrest to nowoczesny browar na terenie Garnizonu.
Browar Vrest to browar restauracyjny w budynku Starego Maneżu na Garnizonie zobacz na mapie Gdańska. Już sama lokalizacja warunkuje atmosferę tego miejsca - jest modnie, nowocześnie, nieformalnie elegancko.

W ofercie piwnej na stałe są cztery pozycje: jasne, ciemne, klasyczny pilzner i pszeniczne. Czasem lane jest również piwo specjalne, o które warto pytać barmana. Karta została skonstruowana tak, aby szybko można było wybrać potrawę w zależności od okazji: są dania na duży i mały głód, dla grup, pizze, burgery czy - bardzo fajna opcja do piwa - "fryty", czyli frytki z różnymi dodatkami, np. z kiełbaską curry, chilli con carne czy szarpaną wieprzowiną.




Browar Miejski Sopot - w centrum kurortu



Browar Miejski Sopot serwuje nie tylko klasyczne piwne style. Browar Miejski Sopot serwuje nie tylko klasyczne piwne style.
Jedyny browar restauracyjny w Sopocie, a dokładniej na Monciaku zobacz na mapie Sopotu. Browar Miejski Sopot zajmuje wnętrza legendarnego Złotego Ula i choć klimat lokalu się zmienił, wciąż tutaj czuć atmosferę tętniącego życiem, pełnego gwaru centrum kurortu. Na miejscu od podstaw została zbudowana cała aparatura browarnicza, a procesu warzenia załogę uczył piwowar z Czech.

W ofercie jest kilka piw, także mniej oczywiste w takich miejscach style, jak AIPA, brown ale czy chmielony amerykańskimi chmielami stout. Czasem trafimy na kranach na takie perełki, jak imperialny stout czy wiśniowy sour ale. Do jedzenia zamówimy nie tylko przystawki do piwa (np. oliwki faszerowane wołowiną czy smażone szproty), ale i sporo różnych pozycji obiadowych, w tym policzki wołowe, pierogi z gęsiną, golonkę, pstrąga z pieca czy steki.


Browar Port Gdynia - z widokiem na morze



Browar Port Gdynia to również miejsce z jedną z ciekawszych ofert piw specjalnych. Browar Port Gdynia to również miejsce z jedną z ciekawszych ofert piw specjalnych.
To z pewnością najprzyjemniej usytuowany browar restauracyjny w Trójmieście. Z okien (a w szczególności z tarasu na dachu) Browaru Port Gdynia przy Bulwarze Nadmorskim zobacz na mapie Gdyni rozpościera się piękny widok na morze i plażę. W środku nie brakuje miejsca, można też podziwiać kadzie warzelnicze.

Browar Port Gdynia to również miejsce z jedną z ciekawszych ofert piw specjalnych - zdarzają się tutaj takie "sztosy", jak porter bałtycki leżakowany na dnia morza czy ale leżakowane w beczkach po czerwonym winie. W stałej ofercie znajdziemy klasyczną trójcę: jasne, ciemne i pszeniczne. W menu autorska kuchnia międzynarodowa. Zjemy np. fasolkę po bretońsku podaną w chlebie piwnym, kalmary w cieście piwnym, golonkę w piwie z miodem czy łososia na grzybowym risotto.



Piwnica Rajców - z historią w tle



W Piwnicy Rajców zjemy autorskie menu z polskimi daniami. W Piwnicy Rajców zjemy autorskie menu z polskimi daniami.
Piwnica Rajców mieści się w historycznych podziemiach Dworu Artusa na Długim Targu zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku, gdzie kiedyś funkcjonował dawny magazyn alkoholi. Wnętrza zostały odrestaurowane i stworzono w nich naprawdę spory i imponujący koncept restauracyjny. Na pierwszym planie znajdują się sprzęty warzelnicze i tzw. ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, za pomocą którego możemy samodzielnie nalać sobie piwa. Napijemy się m.in. jasnego pełnego, new england ipa, owsianego stouta czy piwa pszenicznego, także chmielonego amerykańskimi chmielami.

Kuchnia celuje w polskie smaki, podkręcone wykwintnym sposobem podania. Warto zamówić wędliny z własnej masarni, zupę rybną na pomidorach malinowych z małżami, sznycel cielęcy czy sałatę z okonkami smażonymi na maśle czosnkowym.

Miejsca

Opinie (125) 10 zablokowanych

  • To reklama...

    a gdzie inne jak Lubrow.pub -kto zaplacil ten jest na liscie

    • 13 5

  • Brovar Vrest - nie polecam (1)

    Piwo w miarę ok. Jedzenie to jednak jakaś pomyłka.
    Rzadko zdarza mi się pisać negatywne komentarze co do jakości jedzenia w lokalach ale Vrest poległ na całej lini. Byliśmy w lokalu niewielką grupą znajomych, ocena końcowa u wszystkich taka sama.
    Zamówione frytki utopione na jednym talerzu w sosie ( nie pamiętam czy ketchup czy coś innego), po kilku min nie dało się tego jeść, żeberka mizerne, falafel również ciężki do przełknięcia. Jedyne co się obroniło to pizza - bez uwag.

    • 9 0

    • Ich browar to dramat, niestety

      Beermaker

      • 0 0

  • Brovarnia była pierwsza i ciagle jest No.1 (2)

    PS na drugim miejscu Piwnica Rajcow/
    reszta to kicha piwna a szkoda :-/

    • 5 10

    • jest nadal pierwsza

      jak się idzie od Długich Ogrodów. Potem faktycznie Piwnica Rajców ;)

      • 1 2

    • Zgoda ale stosując tzw przelicznik cena do jakości, to Piwnica wychodzi zdecydowanie na prowadzenie.
      Przebija także Brovarnię wielością stylów, choć bywa to też irytujące gdy się podłapie smak a potem podmienią na coś zupełnie innego, np przed paru miesiącami bardzo mi smakowała Polish APA, obecnie niedostępna

      • 2 0

  • A co z Hotelem Gdansk? (1)

    • 0 6

    • Jest przecież opisana Brovarnia z Horelu Gdańsk...

      • 1 1

  • Pił ktoś jopejskie?

    Jestem ciekaw tego piwa, proszę o opinie

    • 3 0

  • Prawda jest taka, że browarów restauracyjnych jest w Gdańsku zbyt mało.

    Turystów , głównie za sprawą booking com, przybywa, a pojemność leżakowni w browarach jest mała. Serwują więc piwa zbyt świeże, niewyleżakowane, stąd marna jakość.

    • 3 1

  • Panie Stafiej, w PG4 nie ma sznycla wiedeńskiego (2)

    Nawet w karcie wpisali sznycel "w stylu" wiedeńskim więc doskonale sobie zdają sprawę z różnicy. Sznycel wiedeński jest z cielęciny, nie z wieprzowiny. A już się napaliłem i zaplanowałem obiad, znaleźć gdzieś prawdziwego sznycla w trójmieście to sztuka, smaku tylko żeś mi Pan narobił...

    • 9 0

    • prosze pana

      gdybym znal sie na takich sprawach to bym prowadzil hotel z restauracją, a nie pisał bajki i powiesci. to chyba jasne.

      • 5 0

    • Tenże autor jeszcze z trzy lata temu znał się wyłącznie na muzyce klubowej, więc czego tu wymagać?

      • 2 0

  • Dobry przeglad

    Ale zabraklo Lubrow. Poniewaz i tak jest ich w Trójmieście (browarow) malo, dyskwalifikacja dla autora.

    • 7 0

  • A gdzie pijalnia wódki i piwa właśnie, i jeszcze ministerstwo xD

    • 3 0

  • Nie wierze

    To nie jest piwo tylko jakieś popłuczyny jedzenie nie wspomnę za to ceny UE czyli DNO

    • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane