• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Burger bez wołowiny? Pomysłów nie brakuje

Łukasz Stafiej
22 czerwca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
We wrzeszczańskiej burgerowni wegańskiej Krowarzywa zjemy burgery z kotletami z przeróżnych składników - ciecierzycy, seitanu, kaszy jaglanej, a nawet pokrzywy. We wrzeszczańskiej burgerowni wegańskiej Krowarzywa zjemy burgery z kotletami z przeróżnych składników - ciecierzycy, seitanu, kaszy jaglanej, a nawet pokrzywy.

Zamiast wołowiny - kotlet z seitana, dyni, ciecierzycy, orzechów, a nawet pokrzywy. Sposobów na roślinne burgery jest mnóstwo. I wcale nie trzeba być wegetarianinem lub weganinem, aby się nimi zajadać.



- Do naszego lokalu przychodzi więcej mięsożerców niż roślinożerców - mówi Jarek Bisialski, współwłaściciel wrzeszczańskiego baru z wegańskimi burgerami Krowarzywa. - Niektórzy najpierw są zaskoczeni, mówią: jak to, burger bez mięsa? Próbują bez przekonania, a potem zachwyceni wracają ze znajomymi lub rodziną.
Niektórzy powiedzą: burger bez kotleta z wołowiny to żaden burger. I pewnie racji trochę mają, ale nie od dziś wiadomo, że weganie wykorzystują nazwy pozornie zarezerwowane dla dań mięsnych. Nie powinno to dziwić, bo to nic innego jak roślinna alternatywa dla osób, które mięsa jeść nie chcą lub nie mogą. Jak stwierdza Bisalski, tak naprawdę od nazwy ważniejszy jest dobry smak.

- Tajemnicą dobrego roślinnego burgera jest przede wszystkim balans przypraw i składników w kotlecie oraz wysokiej jakości sosy i świeże warzywa - mówi współwłaściciel Krowarzywa. - Tak naprawdę roślinny kotlet można zrobić niemal ze wszystkiego.
We wrzeszczańskim barze zjemy burgera (od 13,50 zł) z kotletem z ciecierzycy, tofu, kaszy jaglanej czy - sezonowo - dyni, boczniaków, czerwonej fasoli, a nawet pokrzywy połączonej ze szpinakiem (dostępny obecnie). Najbardziej popularna jest kanapka z wegańskim pastrami z seitanu.

- Seitan to czyste białko pszenne, które można gotować lub piec, przeróżnie przyprawiać i podawać w dowolnej postaci - mówi Bisalski. - Na pierwszy rzut oka może przypominać mięso, ale jest w stu procentach roślinny. To popularny produkt w diecie wegańskiej, bardzo odżywczy.
Białka nie brakuje też w kotletach, które znajdziemy w wegetariańskim burgerze (19 zł) w menu trójmiejskiej sieci Surfburger. To dwustugramowy kotlet z pieczeni warzywno-orzechowej przygotowywanej przez specjalistów w tym temacie - gdańską firmę Sunra.

- Taki kotlet zaspokaja 43 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na białko, co potwierdziliśmy specjalnymi badaniami. To dowód na to, że dieta roślinna jest równie wartościowa, co mięsna - mówi Łukasz Brzeski, szef kuchni w Sunra. - Nasza pieczeń składa się z ponad czterdziestu składników: w składzie znajduje się m.in. marchew, pietruszka, seler, siemię lniane, orzechy nerkowca i wiele innych ziaren oraz przypraw.
Z kolei w oliwskim Ludovisku - restauracji, która jako jedyna w Trójmieście posiada menu roślinne z taką samą liczbą dań, co w karcie dla mięsożerców - znajdziemy burger z szarpaną dynią (od 19 zł).

- Pulled pumpkin to wegańska alternatywa dla pulled porka. W przeciwieństwie jednak do szarpanej wieprzowiny, która jest długo pieczona w niskiej temperaturze, nasza szarpana dynia jest pieczona krótko w temperaturze ponad dwustu stopni Celsjusza, a następnie podwędzana w bukowym dymie. Wykorzystujemy dynię makaronową, która na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła dynia, ale po upieczeniu dzieli się na tysiące drobnych włókien - mówi właściciel Krzysztof Kordelewski.
Roślinne burgery zamówimy również w Avocado, Pasibusie oraz wegańskich burgerowniach I Krowa Cała. Falafel burger (w cenie 28,90 zł) z kotletem z batata, marchwi i kaszy jaglanej serwowany jest też we wrzeszczańskim Aioli. To pozycja wegetariańska, bo wśród takich dodatków jak marynowany imbir, hummus czy ogórek w occie ryżowym, znajdują się też produkty pochodzenia zwierzęcego - ser halloumi oraz jogurt.

Miejsca

Opinie (194) ponad 10 zablokowanych

  • A zamiast mózgu sieczka.Wszystki odzywki dla sportowców są oparte na białku zwierzecym! (2)

    Wzorem najbardziej wartościowego białka jest jajko i nic tego nie zmieni niema takiej możliwości.
    Produkty roślinne sa mniej wartosciowe i potwierdzaja to badania od x lat!!
    Weganizm i wegetarianizm wywodzi się z sekty ,i jest tylko i wyłacznie idiotyczną modą to kto jest na nia podatny właśnie widać.Ale najlepiej o jej szkodliwości mozna poznać jak bardzo oni sa agresywni bo brakuje im składników które są zawarte w mięsie. Ale by moda mogła sie rozwijac dorabia sie ideologie ..

    • 9 12

    • największa sekta to religia katolicka a jej wyznawcy to kanibale wierzący że spożywają ciało człowieka na mszy w celu

      :)))

      • 1 4

    • Bzdury i kłamstwa.

      - badania mówią co innego
      - nie ma żadnej sekty, jest świadomość i świadome, indywidualne decyzje
      - jest mnóstwo odżywek białkowych bazowanych na roślinach
      - to Ty tutaj jesteś agresywny, ciekawe czemu?

      Jak widać nie wiesz absolutnie nic w temacie, w którym się wypowiadasz.
      Jesteś uprzedzony do wegan/wegetarian i tylko dlatego wypisujesz kłamstwa, nie zadając sobie nawet trudu, żeby sprawdzić czy to, co piszesz, jest prawdą. A wiedza jest na wyciągnięcie ręki. Tylko wtedy musiałbyś spojrzeć prawdzie w oczy, a tego nie chcesz, bo wolisz atakować ludzi w necie.

      • 0 1

  • Mieso

    Mięso musi być dwu gatunkowe np. wołowo wieprzowe żeby mieć pewność że zginęły dwa zwierzęta!

    • 2 6

  • Jak burger to tylko wołowina.

    Z kartofli to sobie możecie placków nasmażyć a nie burgerów.
    Co za oszołomy.

    • 10 3

  • pseudo "burger"

    burger bez mięsa to jak lizanie lizaka przez folię

    • 7 3

  • Nie ogarniam tego (1)

    Wegeoszołomy nienawidzą mięsa i wszystkiego co się wiąże z cierpieniem biednych zwierzątek. Ale wpie.... kotlety (sojowe), parówki (z ciecierzycy), spotkałem nawet wegański smalec.

    • 8 3

    • boś głupi

      więc nie ma dla ciebie nadziei

      • 1 5

  • Co za dzbaństwo w komentarzach xddd

    Poza krótkim epizodem wegeteriańskim w latach nastoletnich jem mięso i nie rozumiem tego najazdu na wegetarian i wege potrawy podobne/będące zamiennikami mięsnych. Istnieje jakaś niepisana zasada co do tego, że każdy obiad musi być z mięsem? Propozycje z Avocado i Krowarzywa są przepyszne i sycące jak tradycyjny obiad, więc nie szkoda ani złotówki. Dobrze czasem zjeść coś innego, a brak ochłapa nie znaczy, że wyjdzie się głodnym.

    • 6 4

  • Następny będzie Burger bez bulki

    • 3 2

  • Seitan to zwyczajny gluten

    To ja poproszę Burgera z seitanem w bezglutenowej bułce, pycha.

    • 2 0

  • Kocham warzywa więc ich nie zjadam!

    • 3 0

  • po co zbijać krowy skoro jest tyle psów i kotów w schroniskach, które żyją kosztem innych niewinnych zwierząt

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane