• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Burgery - najtańsze i najdroższe propozycje z trójmiejskich lokali

Ewa Palińska
2 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Propozycje trójmiejskich burgerowni coraz rzadziej przypominają swój fast foodowy pierwowzór. Dziś burgery robi się z wysokiej jakości mięs oraz w wielu "zdrowych" wariantach. Niemniej wciąż najpopularniejszą propozycją jest "klasyk" z wołowiną. Propozycje trójmiejskich burgerowni coraz rzadziej przypominają swój fast foodowy pierwowzór. Dziś burgery robi się z wysokiej jakości mięs oraz w wielu "zdrowych" wariantach. Niemniej wciąż najpopularniejszą propozycją jest "klasyk" z wołowiną.

Burger to już nie tylko bułka z mięsem i warzywnymi dodatkami. Ten kulinarny klasyk doczekał się tylu wariantów, że wymienić wszystkie byłoby nie sposób. Dziś skoncentrujemy się na najbardziej klasycznych propozycjach, serwowanych przez najpopularniejsze trójmiejskie burgerownie. Ile kosztuje burger w najtańszej opcji, a ile w najdroższej? Jaka pomiędzy obiema propozycjami jest różnica?





Co rusz otwierające się nowe lokale, specjalizujące się w bułach z wołowiną i dodatkami, zaskakują nie tylko oryginalnymi połączeniami smaków, ale i cenami potrafiącymi sięgać niekiedy wartości bardziej wymagających dań w dobrych restauracjach. O najbardziej oryginalnych propozycjach piszemy regularnie. Dziś zerkniemy w menu najpopularniejszych trójmiejskich burgerowni, żeby sprawdzić, jaka jest różnica pomiędzy najtańszymi i najdroższymi bułami.

W wielu burgerowniach można dokładać sobie do burgera składniki wedle życzenia. Ma to oczywiście wpływ na cenę - im bardziej wymyślne i im więcej ich będzie, tym więcej zapłacimy. W wielu burgerowniach można dokładać sobie do burgera składniki wedle życzenia. Ma to oczywiście wpływ na cenę - im bardziej wymyślne i im więcej ich będzie, tym więcej zapłacimy.

Gdynia



Jesteś fanem burgerów?

Burger i slow food to jak oksymoron. Baranola Burger od dłuższego czasu pokazuje jednak, że da się zrobić buły z mięsem w taki sposób, żeby jedzenie było zarówno zdrowe, jak i smaczne. Najmniej 26 zł zapłacimy tu za pozycję o nazwie "Sami Swoi", złożoną z wołowiny, sałaty, pomidora, ogórka kiszonego, czerwonej cebuli i sosów. Tylko złotówkę droższy jest burger w opcji wegetariańskiej, z cieciorką, sałatą, kalarepą, grillowanym bakłażanem, cukinią, papryką, pomidorem, rukolą i sosami. Najdroższy w karcie jest Janosik - burger z szarpanymi żeberkami wołowymi, cebulą czerwoną, papryczkami jalapeno, ogórkiem piklowanym i domowym sosem bbq. Zapłacimy za niego 47 zł. W każdej opcji możemy osobno wybrać bułkę. W ofercie są pszenna, żytnia, maślana i z niską zawartością glutenu.

Zdrowym podejściem do najpopularniejszego reprezentanta nurtu fast food szczyci się też Carmnik Kantyna. Tu za najtańszą propozycję, kryjącą się pod nazwą Hamb, zapłacimy 27 zł (wołowina, bekon, cebula czerwona, ogórek konserwowy, pomidor, rukola, sosy musztardowo-miodowy i ketchup. Za najdroższą opcję w menu - Bekon Dżem - zapłacimy tylko cztery złote więcej, otrzymując bułę wypchaną wołowiną, dżemem bekonowym, sałatą, piklami, cheddarem i sosem z pieczonego czosnku. Cena każdej z opcji w menu wzrośnie o 10 zł, jeśli zamówimy burgera podwójnego (300 g wołowiny).



W Bistro Śródmieście burgery są podawane w zestawie z frytkami i sosami lub miksem sałat (nie mniej niż 280 g). Za burgera klasycznego zapłacimy tu 32 zł (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sos bbq lub ketchup, musztarda i majonez). 39 zł kosztuje natomiast propozycja najdroższa, którą jest Duży Burger . W bułce znajdziemy podwójną wołowinę, ser cheddar, czerwoną cebulę, papryczkę jalapeno, ogórki kiszone, pomidora, sałatę lodową i sos amerykański.

Najbardziej oryginalne burgery w Trójmieście. Zaskakujące smaki i formy podania



W menu wielu trójmiejskich restauracji znajdziecie nie tylko burgerowe klasyki, ale też niesamowicie oryginalne fantazje na ich temat. W menu wielu trójmiejskich restauracji znajdziecie nie tylko burgerowe klasyki, ale też niesamowicie oryginalne fantazje na ich temat.

Sopot



W Sopocie Bobby Burger pojedynczy "Classic" kosztuje 20 zł, a podwójny 27 zł. W brioszce znajdziemy wołowinę, ser gouda, sałatę, czerwoną cebulę, pomidora, ogórki konserwowe, sosy classic i czosnkowy. Najdroższa z burgerowych opcji w karcie - Big Double Death By Cheese wyceniona jest na 33,90 zł (z mięsem podwójnym) bądź 40,90 zł (z mięsem potrójnym). Jak nazwa wskazuje, składniki wspomnianego wcześniej Classica dopełnia spora porcja sera.

Czy wegekiełbasa to nadal kiełbasa? O odpowiednikach wege mięsnych potraw



Trójmiejskie burgerownie prześcigają się w pomysłach. Na zdj. soczysta propozycja od Burger Stacji. Trójmiejskie burgerownie prześcigają się w pomysłach. Na zdj. soczysta propozycja od Burger Stacji.

Gdańsk



Wizytę po gdańskich burgerowniach zaczynamy od SurfBurgera. Tutaj do wyboru mamy buły pszenne, graham i maślane. W zależności od "wkładu" możemy zapłacić za burgera 26 zł (Specjal - 180 g wołowiny, cheddar, sałata lodowa, ogórek kiszony, czerwona cebula, pomidor, sosy limonkowy i bbq), albo 46 zł (Ten Duży - 2 x 180 g wołowiny, 4 x bekon, 4 x cheddar, kotlet serowy, krążki cebulowe, sałata lodowa, pomidor, obórek kiszony, czerwona cebula, dowolny sos). Mniej zapłacimy za burgery z wsadem drobiowym (28-30 zł) oraz wegetariańskim (23 - 27 zł).

Ceny buł z mięsem w Original Burger zaczynają się od 29 zł (Classic Cheese z cheddarem, marynowaną czerwoną cebulą, pomidorem, sosami chutney i majonezowym oraz sałatami). Tyle samo zapłacimy za wegetariański odpowiednik, a trzy złote mniej za burgera z drobiem. Najdroższym burgerem w karcie jest Godfather - 37 zł (tyle samo za odpowiednik roślinny, 34 zł za kurę). W bułce znajdziemy podwójne mięso, wędzony bekon, cheddar, karmelizowaną cebulę, sos bbq i sałaty).

Na koniec przyjrzyjmy się bułom z wołowym wsadem serwowanym w 3Burger. Tu za klasyka zapłacimy 26 zł (bułka sezamowa, wołowina, sałata lodowa, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, sos musztardowy). 35 zł kosztują natomiast pozycje najdroższe - Koziołek (bułka maślana, wołowina, ser kozi grillowany, rukola, pomidor, cebula, sos musztardowy), Bomba Serowa (bułka sezamowa, wołowina 3 sery - brie, bavaria blue, masdamer, sałata lodowa, ogórek konserwowy, cebula, sos majonezowy z zielonym tabasco) i Bill (bułka maślana, wołowina, grillowany boczek, ser masdamer, sałata lodowa, sos bbq, cebula).

A ile wy zapłaciliście najwięcej za bułę z wołowiną i czy propozycja ta była warta swojej ceny? Macie jakieś sprawdzone miejscówki? Podzielcie się wrażeniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (159)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane